Za horizontem: Kickboxer: Retaliation pokračuje v boji

Vydáno: 28.01.2018 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V druhém díle zrebootované kickboxerské série s názvem Kickboxer: Retaliation se Kurt Sloane nedobrovolně vrací do Thajska, aby bojoval se zdánlivě nepřemožitelným novým protivníkem na život a na smrt.

Kickboxer: RetaliationRecenzoval/a Václav Limberk dne 28.01.2018 12:00. V druhém díle zrebootované kickboxerské série s názvem Kickboxer: Retaliation se Kurt Sloane nedobrovolně vrací do Thajska, aby bojoval se zdánlivě nepřemožitelným novým protivníkem na život a na smrt. Hodnocení: 3
V roce 2016 se objevil nový Kickboxer, reboot původního osmdesátkového béčka stejného názvu. V něm hrála postavu Kurta Sloana, mstícího smrt bratra Erica proti nebezpečnému thajskému zabijákovi Tong Poovi, vycházející akční hvězda "svaly z Bruselu" Jean-Claude Van Damme. Dnes už ostřílený akční bard si poté v rebootu Kickboxera zahrál postavu mistra Duranda, který vyškolil nového Kurta Sloana, jehož nyní představuje Alain Moussi. Děj rebootu Kickboxera tak jen zkopíroval původní film. 

Alain Moussi, Hafþór Júlíus Björnsson ve filmu  / Kickboxer: RetaliationNyní přichází druhý díl plánované trilogie, který se jmenuje Kickboxer: Retaliation. Kurt nyní zápasí jako profesionální zápasník MMA a chystá se na titulový zápas s tím, že na to, co se přihodilo v Thajsku, chce zapomenout. Jenže někdo se mu chce pomstít za to, že zabil jejich milovaného bojovníka Tong Poa a lstí se jim podaří Kurta uspat a unést. Kurt se probudí v thajském vězení s tím, že mu promotér nelegálních zápasů Thomas Moore (úděsně hrající i vypadající Christopher Lambert) nabídne "jízdenku na svobodu", pokud se utká s jeho chemií nadopovaným bojovníkem Mongkutem (Hafþór Júlíus Björnsson). Moore věří, že Mongkut v souboji na život a na smrt Kurta zabije, čímž pomstí Tong Poa.

Úvodem můžu říct, že dvojka Kickboxera je vydařenější (o kolik si může každý rozhodnout sám) než jednička, která připomínala hodně levné céčko spíchnuté hodně lacinou jehlou. Dvojka změnila režiséra, tím je nyní Dimitri Logothetis, a filmu to jen prospělo. Sice jde stále o béčko, které ale dělá svému jménu čest. Souboje jsou tím hlavním důvodem, proč se na podobný druh filmů díváme, o děj, který je tím lepší, čím méně se snaží být spletitý, tu jde vždy až v druhé řadě. Ostatně děj je vždy stejný, jde v něm jen o to, aby hodný zabil zlého, případně pomstil smrt svého bratra, otce nebo syna nebo mistra. Zde slouží jako donucovací prostředek, aby padouch Moore donutil Kurta k souboji s Mongkutem, Kurtova unesená přítelkyně. 

Alain Moussi, Hafþór Júlíus Björnsson ve filmu  / Kickboxer: RetaliationMoussi se ukazuje jako fyzicky schopný následovník Van Damma a padouchy kosí se stejnou lehkostí jako jeho předchůdce. Mongkut je nicméně jiná liga, tento nadopovaný obr bude pro Kurta ještě tvrdším oříškem k rozlousknutí, než byl Tong Po. Tvůrci vhodně zvolili islandského obra Björnssona, který se prosadil jako Hora z Her o trůny. Kurt tak musí znovu projít tvrdým tréninkem. V něm mu pomůže nejen nyní oslepený (ale stále nebezpečný) Durand, ale i spoluvězeň Briggs, kterého hraje boxerská ikona Mike Tyson. Pěstní souboj mezi ním a Moussim je jedním z vrcholů filmu a hádejte, kdo tu dostane na "prdel". Můžete jednou a vězte, že Tyson to nebude.

Vrcholem filmu je pak pochopitelně až finální souboj mezi Kurtem a Mongkutem a hádejte, jak dopadne. Aniž bych něco vyzrazoval, není třeba, dopadne podle očekávání. I přesto je ale natočen o třídu lépe, než byl souboj mezi Kurtem a Tong Poem v prvním filmu. To platí o celém snímku. Ač je to stále jen jednoduché béčko, šlape to v něm mnohem lépe než v jedničce. Vše je nakonec tak, jak má být a Kickboxer: Retaliation tak trochu pozvedl laťku prvního filmu, aniž by šlo o nějaký nadstandard. Pořád je to jen slušný "kopanec", který ale na rozdíl od jedničky aspoň baví.

Alain Moussi, Jean-Claude Van Damme ve filmu  / Kickboxer: RetaliationJediná výtka jde pak na adresu už notně zdegenerovaného Christophera Lamberta, který od dob, kdy byl Highlanderem, už notně upadl, nejen fyzicky, ale hlavně herecky a jeho zkorumpovaný promotér Thomas Moore, to je ukázka prvotřídního brakového herectví, které je tím horší, čím více se bere vážně. Ale i to k tomu patří. Naopak přítomnost Mika Tysona je stejně jako v Ip Manovi 3 příjemným osvěžením a je dobré tohoto boxera-neherce vidět i v takto malých rolích. 

Nově zrebootovanou trilogii pak završí třetí díl s pracovním názvem Kickboxer: Armageddon, který se začne natáčet v tomto roce. Kickboxer: Retaliation má oficiální premiéru 26. ledna 2018.

Originální trailer filmu Kickboxer: Retaliation




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY