TV tipy: Dokonalý šéf hraje za zdí špinavou hru s komornou

Vydáno: 29.12.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom roku je v televizi ve znamení různorodých a mnohdy i náročnějších žánrovek, mezi nimiž vyniká psychedelická The Wall. K nejlákavějším premiérám pro změnu patří hvězdně obsazená gangsterka Black Mass: Špinavá hra.
Pink Floyd: The Wall (Pink Floyd: The Wall) (pátek 29. 12., ČT art, 22.10 - 23.45 / pondělí 1. 1., 00.20 - 01.55)

Plakát filmu Pink Floyd: The Wall / Pink Floyd: The WallBritské hudební drama z počátku osmdesátých let je kongeniálním dílem a ve svém poselství silně nadčasové. Režírující Alan Parker v něm podle scénáře Rogera Waterse převedl do filmové podoby nejslavnější a asi nejdůležitější album legendární skupiny Pink Floyd a dodal mu zcela nový rozměr. Od začátku pohltí stísněnou a notně depresivní atmosférou, kterou výtečně kombinuje se všemi songy z alba a v kombinaci s hlubokými texty tvoří jedinečný a dodnes nepřekonaný celek. K tomu přidává i velké množství metafor a symbolů a vypovídá o mnoha tématech. Zážitek ještě umocňují bizarní a působivé animace Geralda Scarfa, které mají zcela zásadní význam. V hlavní roli exceluje rocker Bob Geldof, vedle kterého ještě poznáte alespoň Boba Hoskinse. Jeden z tipů týdne a naprosto bezchybná záležitost.

Zajímavost: Při natáčení scény řádění v hotelovém pokoji si Geldof ošklivě poranil ruku.

Originální trailer filmu Pink Floyd: The Wall / Pink Floyd: The Wall
Phineas a Ferb v paralelním vesmíru (Phineas and Ferb the Movie: Across the 2nd Dimension) (sobota 30. 12., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Phineas a Ferb v paralelním vesmíru / Phineas and Ferb the Movie: Across the 2nd DimensionDobrodružný rodinný animovaný film vychází ze stejnojmenného seriálu, což je ta nejdůležitější informace. Ti, kteří ho znají, se budou královsky bavit, ti, kteří netuší, o co jde, se nebudou moc "chytat" a nepochopí, proč si získal takovou popularitu. Režijní dvojice Dan Povenmire a Robert Hughes se totiž nezabývá žádným sáhodlouhým vysvětlováním a seznamováním, ale rovnou diváky vrhá doprostřed děje. Opírá se u toho o svéráznou a naprosto typickou animaci, bláznivý příběh, který sice nedává moc smysl, ale jelikož přináší hodně fungujících vtipů pro děti i dospělé, nemá cenu se nad tím pozastavovat a také dost sympatické hrdiny. Nechybí ani svižné tempo a zdařilé akční scény, které nepostrádají tempo a humor. Vzhledem ke krátké stopáži navíc není prostor pro nudu. Netradiční rodinné sobotní probouzení.

Zajímavost: Po titulcích s názvem filmu se objeví jen jména režisérů, ostatní členové štábu jsou zveřejněni až při závěrečných titulcích, čímž film navazuje na seriálový zvyk.

Oficiální trailer filmu Phineas a Ferb v paralelním vesmíru / Phineas and Ferb the Movie: Across the 2nd Dimension
Komorná (Ah-ga-ssi) (sobota 30. 12., ČT art, 21.45 - 00.05)

Český plakát filmu Komorná / Ah-ga-ssiJihokorejský romantický thriller z loňského roku rozdělil diváky na dvě poloviny, na čemž se ani po nějaké době nic nezměnilo. Pro jedny se režisér a spoluscenárista Park Chan-wook, který adaptoval román Sarah Waters, uchyluje k prvoplánovým lesbickým scénám, které mají banální a dost předvídatelný snímek oživit a zatraktivnit a zbytečně si "hraje na umění" a to, co by se dalo vyprávět jednoduše, vypráví záměrně složitě. Druzí ale chválí velkou promyšlenost díla, které je rozděleno do tří kapitol, každá je vyprávěna jinak a na zdánlivě banální zápletku nahlíží z různých úhlů pohledu, čímž z ní dělá něco víc. Chvály se dostává i vizuální stránce, která je i díky nádherné kameře opojná a nápaditá. Obsazení, jež pro "běžného" diváka sestává z neznámých tváří, pak dodává jakýsi pocit autenticity. Vzhledem k dlouhé stopáži je ovšem nutné být neustále na pozoru a přistoupit na tvůrcovu hru. K tomu, zda snímku věnovat docela dost času ze sobotního večera, by měla být nápomocna i naše recenze.

Zajímavost: Během natáčení erotických scén měli všichni muži den volna.

Český teaser filmu Komorná / Ah-ga-ssi
Black Mass: Špinavá hra (Black Mass) (sobota 30. 12., Nova Cinema, 22.00 - 00.05 / pondělí 1. 1., 02.00 - 03.50 / úterý 2. 1., 02.25 - 04.50)

Plakát filmu Black Mass: Špinavá hra / Black MassAmericko-britské kriminální drama mělo na papíře velký potenciál, v reálu ho ale trestuhodně promrhalo, což je velká škoda. Režírující Scott Cooper sice pracoval s reálným příběhem a zajímavou postavou, jenže filmu nedokázal vtisknout potřebnou atmosféru a vzhledem k tomu, že ani akce není nijak adrenalinová a napínavá, je výsledek zbytečně nevýrazný. Diváka tak vlastně zaujme jen pár pokusů o syrové momenty, relativně svižné tempo, soundtrack Junkieho XL a atraktivní námět. Největším lákadlem je ale hvězdné obsazení, jemuž dominuje po dlouhých letech výborný a nepitvořící se Johnny Depp, jehož doplňují třeba Joel EdgertonBenedict CumberbatchDakota JohnsonKevin Bacon nebo Peter Sarsgaard. Na sobotní večer ideální zábava, ale celé to mohlo být o něco lepší, jak potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Mnoho scén, v nichž se vraždí, bylo natočeno na místech, kde se odehrály vraždy i v reálu.

Český trailer filmu Black Mass: Špinavá hra / Black Mass
Petr Pan (Peter Pan) (pondělí 1. 1., Nova, 14.40 - 16.00 / čtvrtek 4. 1., Nova Cinema, 07.20 - 08.40)

Plakát filmu Petr Pan / Peter PanVíce než šedesát let starý rodinný animovaný muzikál u nás není tolik známý a je zastíněn novějšími verzemi příběhu z pera J. M. Barrieho. A asi se není co divit, protože režijní trojice Hamilton Luske, Wilfred Jackson a Clyde Geronimi v něm rezignovala na propracované vztahy mezi postavami a soustředila se primárně na dětské diváky, což znamená, že kladla důraz na všemožná dobrodružství a co nejjednodušší příběh. I dospělé publikum ale zaujme poctivá ruční animace, syté barvy, působivá pohádková atmosféra a svěží tempo. Pozitivem je i krátká stopáž, v níž není mnoho prostoru na nudu a přemýšlení o nelogičnostech. Pro ty nejmenší ideální novoroční záležitost, ti odrostlejší se pak musí smířit s tím, že známější hrané verze byly víc propracované a přece jen realističtější.

Zajímavost: Film sám o sobě byl úspěšný, nicméně Waltu Disneymu se nelíbil, protože Peter Pan byl dle něj příliš chladný a nesympatický.

DVD trailer filmu Petr Pan / Peter Pan
Lucie: Příběh jedný kapely (pondělí 1. 1., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu  / Lucie: Příběh jedný kapelyDokument o asi nejslavnější a pravděpodobně i nejlepší porevoluční tuzemské kapele plně ocení jen její fanoušci, kteří už mají nějaké znalosti. Režírující David Sís ji totiž nikterak nepředstavuje a neřídí se žádnou chronologií, čili výpovědi a rozhovory jsou z různých dob a neznalý divák se v nich hůře orientuje. Největším lákadlem jsou archivní a raritní záběry, které poskytli sami členové kapely a samozřejmě i fragmenty z různých koncertů. Vzhledem k tomu, že je snímek točen v posledních letech, nechybí v něm vyjádření všech k nejasnému rozpadu a následnému vzkříšení, což asi všechny potěší, ačkoli úplná pravda tu zřejmě odhalena úplně není. Jediné, co dost mrzí, je neúčast na několik let zásadního člena Marty Minárika, o němž tu nepadne ani slovo. Důstojný portrét české hudební legendy.

Zajímavost: Film byl poprvé uveden na loňském karlovarském filmovém festivalu.

Originální trailer filmu Lucie: Příběh jedný kapely
Malý princ (The Little Prince) (úterý 2. 1., ČT1, 13.40 - 15.25 / středa 3. 1., ČT :D, 14.40 - 16.25)

Český plakát filmu Malý princ / The Little PrinceZatím poslední verze slavné novely Antoine de Saint-Exupéryho pochází z jeho domovské Francie a je plně animovaná, což je vlastně dobře. Režírující Mark Osborne v ní tak mohl plně popustit uzdu své fantazii a v nádherné a trochu netradiční animaci převést na plátno snad všechny autorovy představy. Vzhledem k tomu, že chce oslovit i ty nejmenší, je ale nutné počítat s tím, že sofistikovaný příběh je trochu zjednodušen a plno symbolů v něm chybí, ty zásadní ale zůstávají. Ortodoxním milovníkům díla se nebude líbit ani to, že v rámci lepšího spádu a snadnějšího vysvětlování si tvůrci přimysleli neexistující postavu, která je průvodcem hlavní hrdinky. Jinak ale snímek zaujme kouzelnou atmosférou, svěžím tempem, sympatickými hrdiny, nádhernou hudbou Hanse Zimmera a sem tam i režijními nápady. Jediné, co trochu vadí, je dost osekaná pointa, která s knihou nemá moc co společného. Hodně zdařilá adaptace literární klasiky, o čemž snad přesvědčí i naše recenze.

Zajímavost: Ve filmu byla použita i technika fázové animace ve formě papíru v kombinaci s keramickou hlínou, což umožnilo nanést na tváře akvarel.

Český trailer filmu Malý princ / The Little Prince
Můj pekař zabiják (The Baker) (středa 3. 1., Prima Max, 18.10 - 20.00 / čtvrtek 4. 1., 12.40 - 14.25)

Plakát filmu Můj pekař zabiják / The BakerBritský komediální thriller v našich končinách není moc známý a asi se není co divit, protože radost udělá jen těm nejzarytějším milovníkům britských žánrovek. Debutující režisér a scenárista Gareth Lewis v něm totiž doplácí na nevyrovnané tempo i úroveň humoru. Na jednu stranu je schopen vymyslet zajímavou a nápaditou akční scénu a napsat třeskutě vtipný dialog, který nepostrádá skoro geniální pointu a černý humor, na tu druhou se ale nevyvaruje naprosto nudných momentů a pokusům o vtipy, které jsou vysloveně trapné a tzv. mimózní. S tím pak souvisí i to, že i přes krátkou stopáž film subjektivně působí hodně dlouhý a nezáživný. Rozpačité dojmy částečně zachraňuje obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil režisérův starší bratr Damian, jemuž dělají společnost třeba Kate Ashfield, Nikolaj Coster Waldau nebo Michael Gambon. Solidní žánrová jednohubka, od níž je lepší nic nečekat.

Zajímavost: Alternativní originální název filmu zní Shakespeare’s Cakes.

Originální trailer filmu Můj pekař zabiják / The Baker
Dokonalý šéf (Burnt) (středa 3. 1., Nova, 20.20 - 22.05 / čtvrtek 4. 1., Nova Cinema, 18.15 - 20.00)

Český plakát filmu Dokonalý šéf / BurntDva roky staré komediální drama nejvíc upoutá pohledem do zákulisí špičkové michelinské restaurace a častými záběry na opravdové a (ne)dostupné lahůdky. Režírující John Wells vskutku až příliš spoléhá právě na gastronomickou vášeň diváků, protože příběh, který vypráví, je banální a předvídatelný, nedaří se mu ani nastolit správné tempo a hlavní hrdina projde nedůvěryhodnou proměnou. Na stranu druhou ale nemá problém se zachycením atmosféry pracovního chaosu i celkového luxusního prostředí a některé scény a hlášky jsou skvostné. Největším trumfem ovšem zůstává vynikající Bradley Cooper v titulní roli, kterému neméně skvěle sekundují mimo jiné Sienna MillerDaniel BrühlOmar SyEmma ThompsonLily James nebo Alicia Vikander. Více se o této příjemné, ale nedotažené žánrovce dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Cooper později přiznal, že všichni herci si role zkoušeli ve skutečné kuchyni se skutečnými nástroji, k ruce ale měli profesionální šéfkuchaře.

Oficiální český trailer filmu Dokonalý šéf / Burnt
Love & Mercy (Love & Mercy) (čtvrtek 4. 1., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Love & Mercy / Love & MercyU nás prakticky neznámé životopisné drama vypráví o jedné etapě v historii populární skupiny The Beach Boys a je takřka nutností o ní něco vědět, což může být pro našince kámen úrazu. Režírující William Pohlad v něm nezvolil klasický chronologický postup, ale na střídání dvou časových linií se soustředí jen a pouze na určitý výsek ze života jednoho ze zakládajících členů. Opírá se při tom o zdařilou dobovou atmosféru, nová a hodně povedená aranžmá známých hitů, originální hudbu Attica Rosse, především ale o precizní výkony, které obstarávají John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks nebo Paul Giamatti. Problémem budiž nevyrovnané tempo, o něco delší stopáž, než by bylo záhodno, několik hodně zvláštních scén a také to, že se o členech kapely divák nedozví skoro nic. Zajímavý, i když nedotažený počin.

Zajímavost: Všechny scény ze studia byly improvizované a natáčené pseudodokumentárním stylem pomocí dvou šestnáctimilimetrových ručních kamer.

Oficiální trailer filmu Love & Mercy / Love & Mercy
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY