Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Špindl

Recenze: Zimní komedie Špindl selhává ve všem, co se dá

Vydáno: 19.12.2017 08:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Před dvěma lety měla premiéru „zimní komedie“ Padesátka, která sice byla dost hrozná, ale stejně se na ni hodně chodilo. Její úspěch se nyní pokoušejí zopakovat tvůrci filmu Špindl.

ŠpindlRecenzoval/a Jan Varga dne 19.12.2017 08:00. Před dvěma lety měla premiéru „zimní komedie“ Padesátka, která sice byla dost hrozná, ale stejně se na ni hodně chodilo. Její úspěch se nyní pokoušejí zopakovat tvůrci filmu Špindl. Hodnocení: 1
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Anita Krausová, Anna Polívková ve filmu  / ŠpindlVe snímku Špindl si trojice sester vyrazí na dovolenou a na dámskou jízdu právě do Špindlerova Mlýna. Jestli se film dočká po vzoru Padesátky podobné návštěvnosti, je ve hvězdách, ale z hlediska filmové kvality jde o něco otřesného, oproti čemu jsou třeba Snowboarďáci  třeskutě vtipným a koncepčním veledílem a i v té Padesátce se člověk alespoň sem tam dočkal nějaké zdařilé herecké kreace.

Kámen úrazu tkví především v tom, že hlavními tvůrci filmu jsou producent (a zároveň kameraman) Jiří Markvart, který má za sebou kromě Špindlu jediný snímek, a to silně podprůměrnou, diletantskou a hloupou komediální šmíru Sezn@mka, a režisér Milan Cieslar, jehož starší filmy Láska je láska a Život je život se v kategorii středně komerčně úspěšných českých filmů poslední doby řadí k těm nejtupějším a nejodbytějším, přinejmenším po příběhové stránce. Třetím do party je debutující scenárista Jaroslav Sauer, kterého nelze příliš vinit, protože není jasné, co přesně napsal, leč to, co se podle jeho scénáře natočilo, je opravdu na pováženou.

David Gránský ve filmu  / ŠpindlTři svobodné sestry (Anna PolívkováKateřina Klausová a Anita Krausová) jedou na wellness pobyt do luxusního hotelu ve Špindlerově Mlýně, aby si tam zalyžovaly a pokud možno sbalily nějaké pohledné milionáře, leč následkem chyby v systému rezervací je jim za stejnou cenu nabídnuto náhradní ubytování v nuzné post-komunistické noclehárně s tenkými zdmi a společnou koupelnou na chodbě, bez wellness, zato s tlupou opileckých muzikantů a dvojicí oplzlých šedesátníků v sousedních pokojích. A ONY TO PŘIJMOU!

Zápletka je tedy dementní, leč z komediálního hlediska je relativně slibná. Její potenciál je však trestuhodně nevytěžen a zašlapán do země, jelikož v průběhu filmu nedojde k žádné situaci, která by byla alespoň trochu vtipná. Ono sice neustále dochází k „nějakým“ situacím, ale všechny jsou zoufale neuchopené a nevyužité a mísí se v nich špatná režie, mizerné vedení hereček a herců a vůbec nedostatek filmařských komediálních schopností tvůrců ve všech ohledech (naprosto žádný cit pro načasování gagů, nulová gradace, obvykle velmi nevtipné, příliš slabé, případně rovnou absentující vyvrcholení pointy…). Oproti komediím Láska je láska nebo Život je život se nedá mluvit ani o nějaké slušně odvedené technické stránce, neb Špindl byl o poznání levnější a je to na něm vidět.

Jan Révai, Anita Krausová ve filmu  / ŠpindlDěj postrádá smysl a koherenci. Postavy se chovají jako nemyslící idioti a jejich motivace jsou nečitelné, což se týká i hlavních hrdinek, s nimiž se nedá ani příliš sympatizovat, natož aby mohla být řeč o dobrých hereckých výkonech, neb z jejich nevýrazných komediálních kreací zůstává v paměti jen rádoby srandovní šklebení. Vedlejší postavy se náhodně objevují a zas mizí, některé dokonce aniž by se objasnilo, proč tam vlastně byly (lyžař v podání Marka Vašuta, nevěrná manželka majitele hotelu). Bizarní podivnosti film upouští jednu za druhou – jedna scéna je např. zcela evidentně parodií na Vetřelce (velmi špatnou), přičemž se jedná o jedinou scénu v celém filmu, která něco paroduje.

Film z nějakého důvodu doprovází vypravěčský komentář Anny Polívkové, zaprvé zcela zbytečný a zadruhé nesmyslně dávkovaný v náhodných momentech. Navíc patří hrdince, která se v jednu chvíli rozhodne jet uprostřed noci sama na běžkách na Sněžku, přičemž téměř neumí běžkovat a navíc je opilá (na což její sestra, též opilá, vůbec nic nenamítá a nechá ji odjet). Jindy se stejná osoba nechá podvodně sbalit a přemluvit k sexu v sauně hotelovým brigádníkem, který jí nakuká, že je majitelem sítě hotelů – a když se dotyčná dozví pravdu, nevyvodí z toho žádné důsledky a prostě to přejde mávnutím ruky (a nic neřekne, ani když toho brigádníka později vidí balit jiné ženy). Není jisté, jestli tato postava měla být mentálně zaostalá, nebo je jen strašlivě špatně napsaná – snímek osciluje mezi oběma variantami.

Anna Polívková, Jan Révai ve filmu  / ŠpindlVůbec celý film působí jako stvořený lidmi, kteří patrně žijí v nějaké alternativní realitě, v níž se lidé zřejmě chovají takto dementně na denním pořádku, a v níž filmy jako Špindl představují ideální filmovou kvalitní zábavu. Ve skutečnosti jde ale o nesoudržnou, nevtipnou a hloupou komedii jen pro ty nejméně náročné diváky, jejíž plakát by se s klidem mohl ve slovníku vyjímat pod pojmem „zoufalost“. Tvrdit, že to je film ze života, lze opravdu jen ironicky.

Jinak když už jsme u toho plakátu, tak herci jsou na něm seřazení spíš podle toho, jak moc jsou mediálně známí, než jak významnou roli jejich postavy ve filmu hrají. Např. Anita Krausová, představitelka jedné ze tří hlavních sester, se na něm vůbec nevyskytuje, ale hlavně že je na něm Jakub Kohák, který má jen epizodní mini-roličku, v níž de facto jen chlastá, nesrozumitelně blábolí a ukazuje nahý zadek.

Oldřich Navrátil, Anna Polívková ve filmu  / ŠpindlI ta honba hlavních hrdinek za milostným dobrodružstvím s milionáři je vlastně úplně zcestná. Pár pracháčů tu sice najdou, ale pošlou je k vodě po prvním svařáku, případně jim ten svařák vychrstnou do svetru, a zavděk vezmou raději zuboženým lyžařským instruktorem nebo jinou mnohem pochybnější existencí. Na konci filmu sice partnery najdou, ale k těmto vztahům dojde víceméně nesmyslně a náhodou jen proto, že se to tvůrcům hodilo do krámu (a do happy endu), nikoli že by to nějak vyplývalo z příběhu a jeho vývoje.

Špindl je skrz na skrz nepovedenou, až ostudnou komedií, jejíž absurdní nedostatek humoru se tvůrci snaží zachránit tím, že někdo do někoho neustále omylem vráží (hlavně když dotyčný nese něco skleněného a naplněného tekutinou), a že postava Anny Polívkové neumí lyžovat, a tak každou chvíli padá nebo do něčeho naráží. Vzhledem k množství „lechtivé“ tematiky je s podivem, že žádný pokus o komiku v tomto ražení nevyznívá vyloženě trapně, což je ale zároveň to zdaleka nejpozitivnější, co se o filmu Špindl dá napsat.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Originální trailer k filmu Špindl

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
2/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Já neznám ŽÁDNÝ bezva "novodobý"český film... (Anonym, 19.12.2017 12:16) Reagovat

    Já neznám ŽÁDNÝ bezva "novodobý"český film(a vlastně ani seriál ne)....pořád ti stejní komedianti,pořád ti stejní protěžovaní režiséři....!

    • Re: Já neznám ŽÁDNÝ bezva "novodobý"český film... (eva, 21.12.2017 06:31) Reagovat

      Šťastní sebevrazi, Kurvahošigutentag, Anděl Páně 1+2, Pelíšky, ...Něco málo se najde, ale je to jinak bída.

      • Re: Já neznám ŽÁDNÝ bezva "novodobý"český film... (prd, 21.12.2017 19:15) Reagovat

        roming a okresní přebor taky jdou

  • Kinobox (Surface, 19.12.2017 13:59) Reagovat

    Doba kvalitních starých pohádek které divák rád shlédne několikrát a neomrzí, stejně jako komedie staršího data (do roku 2000) už je dávno pryč. Dnešní komerce a nekvalitní výkon herců je stejně stupidní jako americký sitcom

  • Špindl (ester, 19.12.2017 15:08) Reagovat

    Takže se bude líbit 60% českých diváků...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Debut O malých věcech jakožto hořkosladká zpráva o banalitách, které mohou zásadně ovlivnit lidský život (17.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Když srdce dubu promluvilo, přišla láska (30.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy Princezna zakletá v čase 2 rozčeřila stojaté vody českého filmu (25.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 domácích tvůrců nejhorších filmů od roku 1989 (12.11.2022 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Obžalovaný Black Adam za vším hledá ženu (19.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Obstojná vztahová komedie Střídavka sází bezpečně na jistotu (07.08.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Prokletí tygři bojují na planetě Praha o střídavku (03.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jan Žižka má nový trailer (26.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Rakeťák za školou přemýšlí, zda by nebylo lepší, kdyby radši hořelo (15.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Žhářka točí film roku (11.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jan Žižka má první trailer (06.05.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Komedie Po čem muži touží 2 je sexistickou přehlídkou tupých stereotypů (23.04.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Muži touží uvolnit pěsti a vidět Notre-Dame v plamenech (20.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu