Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 12. 2017 - 21. 12. 2017

TV tipy: Paddington, řidič aut a Seabiscuit uhánějí do Země zítřka

Vydáno: 15.12.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Předvánoční televizní výběr neukrývá žádnou zásadní novinku, premiér je v něm ale hned několik. K těm nejvýraznějším patří rodinný snímek Paddington a disneyovský propadák Země zítřka, vidět můžete i dostihového Seabiscuita.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Golet v údolí (pátek 15. 12., ČT art, 22.20 - 23.50)

Plakát filmu  / Golet v údolíTrošku zapomenuté tuzemské komediální drama je adaptací stejnojmenné povídkové knihy Ivana Olbrachta a poměrně přístupnou formou seznamuje diváky s židovskou kulturou. Předčasně zesnulý režisér a spoluscenárista Zeno Dostál v něm kladl důraz především na zvláštní atmosféru starých časů a celkovou poetiku, kterou umocňují záběry na panenskou přírodu. Příběh není záměrně nijak náročný a dává vyniknout právě již zmíněné obrazové stránce a Českými lvy oceněné kameře a hudbě. Autor také výborně kombinuje humor a vážnější momenty, které jsou v rovnováze a působí přesně tak, jak mají. V hlavních rolích se objeví Ondřej Vetchý, Jan Hartl, Jiří Ornest, Mahulena Bočanová nebo Markéta Hrubešová. Vzhledem k neotřelému tématu, pomalému tempu a netradičnímu ladění neosloví snímek úplně každého, tolerantnější divák by ho měl vesměs ocenit.

Zajímavost: Premiéry filmu už se nedožil Josef Kemr, krátce po ní zemřel i sám režisér.

Ukázka z filmu Golet v údolí
Řidič (The Driver) (sobota 16. 12,., ČT2, 00.05 - 01.30)

Plakát filmu Řidič / The DriverU nás nepříliš známé akční kriminální drama bývá zbytečně podceňováno a zastíněno podobnými žánrovkami. Přitom k tomu vlastně není důvod, protože režisér a scenárista Walter Hill se v něm spolehl na westernový koncept celého příběhu, hutnou atmosféru, svěží tempo, především ale na precizní akční scény, jimž dominují efektní a vynikající automobilové honičky, které nepostrádají napětí a adrenalin. Proto je trochu škoda, že v klidných pasážích snímek zas tolik nebaví, protože dialogy jsou dost strojené a samotná zápletka zbytečně jednoduchá a předvídatelná. V hlavní roli trochu zarazí nevýrazný a nehodící se Ryan O'Neal, dojem ale výrazně vylepšují výteční Bruce DernIsabelle Adjani. Zapomenutá záležitost na začátek soboty.

Zajímavost: Hlavní postava pronese za celý film pouze tři sta padesát slov.

Originální trailer filmu Řidič / The Driver
Dívka v modrém (sobota 16. 12., ČT1, 14.30 - 15.55 / neděle 17. 12., 06.40 - 08.05)

Plakát filmu  / Dívka v modrémDnes už klasická protektorátní romantická komedie ničím nepřekvapí, ve své roztomilosti a naivitě je ale tak odzbrojující, že nepochybně zaujme. Režírující Otakar Vávra vycházel z námětu a částečně i scénáře přesvědčeného fašisty Felixe de la Cámary, jehož brakovou zápletku de facto učinil snesitelnou a ne úplně směšnou. Soustředil se při tom na dobovou atmosféru, relativně zdařilou výpravu a velmi dobrou vizuální a pochopitelně černobílou stránku, potěší i jen minimálně kýčovité dialogy a decentní humor. Vrcholem filmu jsou pak herecké výkony, které obstarávají především Oldřich Nový a Lída Baarová, pro níž šlo asi o roli životní. Z dnešního pohledu překonaná záležitost, která ale stále má své kouzlo. 

Zajímavost: V úvodní scéně se na pár vteřin objeví barokní zámek ve Slavkově u Brna, film se tak stal vůbec prvním, který "využil" jeho kouzlo.

Ukázka z filmu Dívka v modrém
Paddington (Paddington) (sobota 16. 12., ČT1, 15.55 - 17.30 / neděle 17. 12., ČT :D, 09.20 - 10.50)

Český plakát filmu Paddington / PaddingtonBritsko-francouzská rodinná komedie vychází z v Británii extrémně oblíbené knihy Michaela Bonda o oživlém plyšovém medvídkovi, kterou ale u nás zná jen málokdo. Režisér a scenárista Paul King tedy k tématu přistupuje dost pietně a cílí na ty nejmenší diváky, což znamená, že od počátku jede tzv. na jistotu a rezignuje na kontinuitu děje, ale servíruje jednu eskapádu za druhou, aniž by to celé dávalo hlubší smysl. Naštěstí se mu celou dobu daří bavit, i když je fakt, že od odrostlejšího publika je třeba trochu víc tolerance, za což budiž odměnou hodně příjemné a nenásilné antirasistické a antixenofobní vyznění, které je v dnešní době potřeba víc než kdy jindy. V lidských rolích jasně vyčnívají záměrně úděsně přehrávající Nicole Kidman a velmi dobrá, i když chvílemi protivná Sally Hawkins. Jen škoda, že těch šíleností je místy přespříliš a animace titulního medvěda není úplně dokonalá a jeho digitálnost je někdy dost viditelná. O nenáročné a povedené víkendové podívané pro celou rodinu více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Ačkoli je Kidman velkou milovnicí zvířat, v rámci přípravy na roli navštívila kurzy pro vycpávače zvířat.

Oficiální český trailer filmu Paddington / Paddington
Země zítřka (Tomorrowland) (sobota 16. 12., Nova, 16.45 - 19.30 / pondělí 18. 12., Nova Cinema, 17.45 - 20.00 / středa 20. 12., 13.35 - 15.55)

Český plakát filmu Země zítřka / TomorrowlandDva roky staré, poměrně ambiciózní dobrodružné sci-fi má v našich končinách o dost horší hodnocení než v zahraničí a ve své době skončilo jako obří propadák. Dáno je to jednoznačně tím, že režisér a spoluscenárista Brad Bird absolutně nevyužil možnosti, které měl a natěšeným divákům předvedl něco jiného, než čekali. Místo toho, aby ohromil opulentní vizuální stránkou a propracovaným světem budoucnosti, se totiž soustředil na nepříliš promyšlenou příběhovou zápletku, zvláštní dialogy a pomalé tempo, které je vzhledem k delší stopáži dost úmorné. Body tedy sbírá příjemnou atmosférou, výtečnými triky, kterých je ale málo, zdařilou hudbou a obsazením, v jehož čele stojí trošku unylý George Clooney. Toho ovšem doplňují mimo jiné výborní Brittany Robertson a Hugh Laurie. Detaily hledejte v naší recenzi

Zajímavost: Ve většině Evropy muselo studio Disney změnit název na Project T, protože Tomorrowland je registrovanou známkou pro tradiční festival elektronické taneční hudby.

Český trailer filmu Země zítřka / Tomorrowland
Pohřeb v Berlíně (Funeral in Berlin) (neděle 17. 12., ČT2, 21.40 - 23.20 / úterý 19. 12., 00.00 - 01.40)

Plakát filmu Pohřeb v Berlíně / Funeral in BerlinV tuzemsku jen minimálně známý britsko-americký thriller je poctivou staromilskou žánrovkou, které už se dnes prakticky netočí. Režírující Guy Hamilton si v něm v mezibondovském období natočil naprosto nebondovský thriller, který se soustředí na syrovou atmosféru rozděleného Berlína, realistický příběh a pomalé tempo, v němž se nikam nespěchá a na všechno je čas. Radost udělá i povedená akce, které tu ale není tolik. V titulní roli exceluje Michael Caine, jemuž dělají společnost třeba Oscar HomolkaPaul Hubschmid nebo Eva Renzi. Nebýt zápletka tak komplikovaná, že se v ní jen těžko orientuje a na první zhlédnutí prakticky není možná pochopit, byly by dojmy ještě o něco lepší. Opomíjená záležitost.

Zajímavost: Natáčení často přerušovali skuteční ruští vojáci na východní straně Berlínské zdi, kteří oslňovali kamery pomocí zrcátek.

Originální trailer filmu Pohřeb v Berlíně / Funeral in Berlin
Modrý blesk (Blue Streak) (úterý 19. 12., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / středa 20. 12., 15.55 - 17.30)

Plakát filmu Modrý blesk / Blue StreakNěkomu se to může zdát neuvěřitelné, ale americko-německá akční komedie z konce devadesátých let má jak u nás tak v zahraničí solidní hodnocení. Víc než co jiného ale u ní záleží na tom, jaký je vztah diváka ke komikovi Martinu Lawrenceovi, jenž tu hraje titulní úlohu. Režírující Les Mayfield toho totiž moc neřešil a opravdu nechal plně vyniknout svou hlavní hvězdu, což znamená, že snímek je založen na pro někoho přijatelných, pro někoho zase maximálně trapných vtipech, které se neštítí ničeho. Jeho přínos vlastně spočíval jen v relativně svižném tempu, na žánr povedených akčnějších scénách a pohodové atmosféře. Je asi jasné, že schematický a klišovitý příběh nikoho nepřekvapí, o ten tady ale ani tolik nejde. V dalších rolích se objeví třeba Luke Wilson, Peter Greene, Dave Chappelle nebo Nicole Ari Parker.

Zajímavost: Původně měl mít film erkový rating, nakonec byl ale zmírněn na PG-13, v důsledku čehož byl scénář trochu přepsán.

Oficiální trailer filmu Modý blesk / Blue Streak
Pina (Pina) (úterý 19. 12., ČT art, 22.05 - 23.45 / čtvrtek 21. 12., 00.10 - 01.50)

Plakát filmu Pina / PinaNěmecko-francouzsko-britský dokument o choreografce Pině Bausch plně ocení skuteční znalci a milovníci tance. Režisér a scenárista Wim Wenders si v něm dal logicky nejvíc záležet na choreografiích, které jsou propracované do posledního detailu a ohromí tím, jak precizně fungují. Autor se nebál ani zajímavých experimentů, kdy krásná taneční čísla zasadil do obyčejné přírody, což jim jednak dodalo úplně nový rozměr a druhak je to nesmírně působivé. Do celku zapadá i rytmická a melodická hudba. Pro neznalého diváka budiž problém to, že většina tanečních čísel je hodně dlouhá a nezařazená do kontextu, tudíž netuší, zda jde o jedno vystoupení, nebo více inscenací, orientaci stěžuje i to, že autor nijak nepředstaví ty, kdo mluví, což je veliká škoda. Více se o tomto náročném, ale pozoruhodném snímku dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek byl natáčen ve 3D a stal se vůbec prvním evropským hraným 3D filmem.

Oficiální trailer filmu Pina / Pina
Seabiscuit (Seabiscuit) (středa 20. 12., ČT2, 22.25 - 00.45)

Plakát filmu Seabiscuit / SeabiscuitU nás neprávem přehlížené sportovní drama nominované na sedm Oscarů patří k tomu vůbec nejlepšímu s dostihovou tematikou, co bylo kdy natočeno. Režisér a scenárista Gary Ross v něm vychází ze skutečného příběhu a nesoustředí se jen na samotné osudy koně a žokeje, ale snaží se vystihnout celkovou atmosféru doby a okolnosti, díky nimž se celá událost stala něčím víc než jen sportovní událostí. Opírá se při tom o perfektní dobovou výpravu, nádhernou kameru, většinou svižné tempo a perfektně nasnímané a zrealizované dostihové závody, jimž nechybí napětí a potřebný adrenalin. V titulní úloze se objeví výborný Tobey Maguire, jehož doplňují neméně skvostní Jeff Bridges, Chris Cooper, William H. Macy nebo Michael Angarano, nepřehlédnete ani tehdy ne tak známou Elizabeth Banks. Zásadní výtkou budiž jen přetažená stopáž, která hlavně v prvních čtyřiceti minutách trochu ubíjí minimem děje a pomalejším tempem. Nezaslouženě opomíjený snímek.

Zajímavost: Maguire se sice v rámci přípravy učil jezdit na koni, sám ale natáčel jen scény z tréninků, v závodech ho vystřídali profesionálové.

Originální trailer filmu Seabiscuit / Seabiscuit
Auta 2 (Cars 2) (čtvrtek 21. 12., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / pátek 22. 12., 08.00 - 09.45)

Plakát filmu Auta 2 / Cars 2První pokračování velkého animovaného hitu je obecně považováno za jednu z nejhorších pixarovek, přesto její zhlédnutí nijak neurazí. Je ale pravda, že režírující duo John Lasseter a Brad Lewis se spoléhalo na jistotu v podobě dokonalé animace, která místy dokonce vypadá jako reálné záběry, díky čemuž mají akčnější scény závodů výbornou atmosféru a potřebný spád. Kamenem úrazu je tentokráte příběh, který si pohrává se špionskou zápletkou, která je ale překombinovaná a pro dětského diváka možná těžce pochopitelná, ta závodnická pak naopak dost jednoduchá a odbytá. Moc nepotěší ani to, že tu nejsou zajímavé postavy a ta hlavní je až příliš hloupá a otravná. Je zkrátka znát, že film byl dělán spíš pro komerční zisky a s ním související merchandising než pro snahu sdělit něco nového a zachraňuje ho hlavně precizní technická stránka. O tom všem by vás měla informovat i naše recenze.

Zajímavost: Depa všech závodů vycházejí ze skutečné podoby dep na trati F1 v Bahrajnu.

Český trailer filmu Auta 2 / Cars 2

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ryan O'Neal (09.12.2023 10:18 v Novinky | Zprávy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu