Zemřela česká režisérka Drahomíra Vihanová

Vydáno: 11.12.2017 20:52 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 87 let zemřela česká dokumentaristka a režisérka Drahomíra Vihanová, kterou proslavil především trezorový snímek Zabitá neděle z roku 1969.
Ivan Palúch ve filmu  / Zabitá neděleVe věku 87 zemřela česká režisérka, dokumentaristka a pedagožka Drahomíra Vihanová. Vihanová vystudovala na FAMU obory režie hraného filmu a střih. Paradoxně ale proslula především jako režisérka dokumentárních filmů. Ještě na škole natočila dokument Fuga na černých klávesách. V oblasti hraného celovečerního filmu debutovala až v roce 1969 snímkem Zabitá neděle. Jenže černobílé psychologické drama o vojákovi (Ivan Palúch) ubíjejícím čas v nesmyslné existenci putovalo ihned do trezoru a premiéry se dočkalo až v roce 1990.

Vihanová poté natočila další černobílé podobenství Pevnost o měřiči vody (György Cserhalmi), jehož nové působiště v zapadlém kraji je součástí přísně střeženého vojenského prostoru. Jejím třetím a posledním filmem bylo drama Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba. V roce 2014 získala Českého lva za Mimořádný přínos české kinematografii. 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY