Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 1. 12. 2017 - 7. 12. 2017

TV tipy: Divoká banda, Marťan a iluzionista se proletí mezi hvězdami

Vydáno: 01.12.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prosinec začíná v televizi ve velkém stylu, neboť nabízí premiéry dvou zásadních sci-fi posledních let. Jedním je filozofický Interstellar, druhým pak odlehčený Marťan. K tomu se ještě přidává legendární western Divoká banda.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Interstellar (Interstellar) (sobota, 2. 12., Nova Cinema, 20.00 - 23.10 / neděle 3. 12., 11.50 - 14.50 / pondělí 4. 12., 08.15 - 11.10)

Český plakát filmu Interstellar / InterstellarTři roky staré dobrodružné sci-fi patří k tomu nejlepšímu, co bylo v posledních letech natočeno a vlastně se ani není co divit, protože jeho režisérem a spoluscenáristou je Christopher Nolan. Ten ho pojal jako poctu velikánům kinematografie a v extrémně pomalém tempu vypráví zprvu tuctový, postupem času ale čím dál zajímavější a inteligentnější příběh, který překvapí tím, jak je ve své epičnosti vlastně intimní. Nesmí tu chybět ani jeden zásadní zvrat, jenž vše posune do trochu jiné roviny, tudíž pointa je dost racionální. Tvůrce ohromí také nádhernou vizuální stránkou, která fascinuje každým záběrem kamery Hoyteho van Hoytemy. Vyzdvihnout je třeba i jedinečnou atmosféru lidské osamělosti a naprosto brilantní práci s hudbou, zvuky a ruchy. V titulní roli exceluje Matthew McConaughey, jemuž výborně přihrávají třeba Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Casey Affleck, John Lithgow nebo Matt Damon. Lehce vadí snad jen přetažená stopáž, předvídatelná “pozemská“ linie a v závěru i malinko zbytečné tlačení na emoce. O jednom z tipů týdne se více dočtete v naší recenzi a makrorecenzi.

Zajímavost: Scénář byl vytištěný na červený lesklý papír, aby nemohl být kopírován.

Český trailer filmu Interstellar / Interstellar
Marťan (The Martian) (sobota 2. 12., Prima, 20.15 - 23.15)

Český plakát filmu Marťan / The MartianDva roky starý komerční sci-fi hit je adaptací stejnojmenné knihy Andyho Weira. Režírující Ridley Scott v něm navazuje na optimistickou atmosféru předlohy, z níž je vesměs jasné, že se nebere tak úplně vážně a velké nebezpečí tu nikomu vlastně nehrozí. Jeho síla spočívá v precizní technické stránce, kdy iluze Rudé planety je téměř dokonalá a z každého záběru je znát vysoký rozpočet. Celkovému nadhledu pak pomáhá i záměrně kýčovitý diskotékový soundtrack, jenž ono pozitivní ladění ještě umocní, což ale vůbec nevadí. Potěší i to, že na Oscara nominovaný scénář je zdařilým kompromisem, proti němuž nemůže mít výhrad jak čtenář předlohy, tak ani ten, který ji nezná. Hlavní roli si viditelně užívá na Oscara nominovaný Matt Damon, který má zdaleka nejvíc prostoru a zastiňuje i Jessicu Chastain, Chiwetela Ejiofora, Jeffa Danielse, Seana Beana nebo Kristen Wiig. I když tu chybí výrazněji zapamatovatelná scéna a stopáž je zbytečně přepálená, jde o hodně zdařilý počin, který uspokojí snad každého, o čemž by vás měla přesvědčit naše recenze.

Zajímavost: Natáčení zabralo pouhých sedmdesát dní.

Oficiální český trailer filmu Marťan / The Martian
Divoká banda (The Wild Bunch) (sobota 2. 12., ČT2, 21.40 - 00.00 / pondělí 4. 12., 23.50 - 02.10)

Plakát filmu Divoká banda / The Wild BunchLegendární western patří k vrcholným dílům legendárního Sama Peckinpaha, přesto se vysílá jen minimálně. Dáno je to pochopitelně tím, že jde o nekompromisní a nekorektní podívanou, která si nebere servítky a žánr nabízí ve své ryzí podobě, což znamená, že mužská nadřazenost je znát z každé vteřiny a pro ženské hrdinky tu prakticky není místo. Slavný tvůrce ohromí i zdařilou výpravou, hodně temnou atmosférou plnou skepse a až autentickými reáliemi. Samostatnou kapitolou pak budiž takřka geniální závěr, který se mění v jeden dlouhý brutální masakr, v němž se nešetří násilím a krví, dodnes je unikátní a pro samotného autora se stal zcela ikonickým. V titulních rolích se objevily legendy Ernest Borgnine, William Holden, Robert Ryan, Edmond O'Brien a Warren Oates. Někomu může vadit upozaděný a prakticky neexistující příběh a trochu delší stopáž, to ale na statusu zcela zásadního filmu nic nemění. Další z tipů týdne.   

Zajímavost: Jen střih samotného filmu trval dlouhých šest měsíců.

Originální trailer filmu Divoká banda / The Wild Bunch
Králík Bugs a pták Uličník (The Bugs Bunny/Road-Runner Movie) (neděle 3. 12., ČT: D, 09.20 - 11.00)

Plakát filmu Králík Bugs a pták Uličník / The Bugs Bunny/Road-Runner MovieAnimovaný film z konce sedmdesátých let je ideálním začátkem pro poznávání kdysi slavných Looney Tunes. Režírující duo Chuck Jones a Phil Monroe v něm totiž sestavilo jakýsi kompilát těch nejpopulárnějších krátkých grotesek, které propojila fiktivním dokumentem. Dočkáte se tu tedy všech známých a oblíbených postaviček, nestárnoucího vizuálního humoru, těžce pohodové atmosféry, zběsilého tempa a samozřejmě i nádherné a poctivé ruční animace. Fascinující je i nadčasovost díla, které ve své jednoduchosti vůbec nezestárlo a je perfektně srozumitelné pro starší i mladou generaci. Hledat v tomto díle chyby nemá moc smysl, protože díky krátké stopáži rychle uteče, aniž by si to divák uvědomil. Ideální nedělní probouzení pro celou rodinu.  

Zajímavost: Alternativní český název filmu je Blízká setkání ztřeštěného druhu.

Originální trailer filmu Králík Bugs a pták Uličník / The Bugs Bunny/Road-Runner Movie
Divoch (Le Sauvage) (neděle 3. 12., ČT2, 23.00 - 00.45)

Plakát filmu Divoch / Le sauvageV našich končinách prakticky neznámá francouzsko-italská dobrodružná komedie z poloviny sedmdesátých let je z dnešního pohledu zajímavá tím, že se dočkala několika slavnějších a holywoodských variací, které ale už tak jednoduchý příběh ještě zjednodušily. Režisér a spoluscenárista Jean-Paul Rappeneau se v ní spoléhá na atraktivní kulisy a exotickou atmosféru odlehlého ostrova a již zmiňovaný prostinký příběh a docela slušně fungující situační humor. Dost toho zachraňuje i obsazení, v němž klíčové titulní role ztvárnili Yves Montand a Catherine Deneuve, mezi nimiž působí potřebná chemie, dále se pak objeví ještě třeba Tony Roberts a Dana Wynter. Zásadním problémem je hodně pomalý a nezajímavý začátek a trochu zbytečná snaha tvůrce v samotném závěru zkomplikovat uvolněnou romanticko-komediální zápletku, což se minulo účinkem. Zapomenutá evropská klasika.

Zajímavost: Po dotočení filmu se Wynter stáhla do ústraní a s výjimkou několika televizních počinů už se nikde neobjevila.

Originální trailer filmu Divoch / Le Sauvage
Jak ztratit kluka v 10 dnech (How to Lose a Guy in 10 Days) (pondělí 4. 12., Prima Max, 20.00 - 22.25 / úterý 5. 12., 15.40 - 18.10)

Plakát filmu Jak ztratit kluka v 10 dnech / How to Lose a Guy in 10 DaysDnes už zapomenutá americko-německá romantická komedie je na zahraničních databázích o něco lépe hodnocena než na těch našich, v celkových dojmech to ale asi takovou roli nehraje. Režírující Donald Petrie asi ani neměl žádné větší ambice, protože dostal k ruce předvídatelný a ničím překvapivý příběh, který postupem času čím dál víc přestává dávat smysl. Spolehl se tak na příjemnou atmosféru, pár vydařených vtípků, svižné tempo a celkový nadhled. Ústřední role svěřil unylejší Kate Hudson a Matthewu McConaugheymu, mezi kterými to docela jiskří, ačkoli ne po celou dobu, což částečně zakrývají svou sympatičností. Kamenem úrazu je rozhodně celková nevýraznost a nevyrovnaná úroveň humoru, který velkou část stopáže moc nefunguje a nepadá na úrodnou půdu. Oddechovka na začátek týdne.

Zajímavost: Mnoho scén vzniklo improvizací.

Originální trailer filmu Jak ztratit kluka v 10 dnech / How to Lose a Guy in 10 Days
Léto All Exclusive (Babysitting 2) (úterý 5. 12., Kino Barrandov, 00.40 - 02.30)

Český plakát filmu Léto All Exclusive / Babysitting 2Dva roky stará francouzská komedie se do nadcházející zimy docela hodí, protože divákům připomene bezstarostnou letní atmosféru, která alespoň na pár minut zahřeje. Režírující dvojice Nicolas Benamou a Philippe Lacheau, jenž si též zahrál hlavní roli, v něm poměrně originálně zkombinovala typicky ztřeštěnou letní komedii a found-footage, a i když toto spojení ne vždy funguje, po většinu času je nápadité a relativně vtipné. Tvůrci se opřeli o svižné až kulometné tempo, v němž není možné všechny vtipy pochytit, exotickou atmosféru, sympaticky napsané hrdiny a přidali i sexy dívky. Mimo již zmiňovaného jednoho z režisérů v titulní úloze tuzemský divák pozná asi už jen veterána Christiana Claviera. Když trošku snížíte své nároky a smíříte se s tím, že snímek vůbec nedává smysl a je vesměs jen bláznivou směsí gagů, můžete si v úterý nad ránem užít docela dost legrace, s čímž ale hrubě nesouhlasí naše recenze.

Zajímavost: Film je sequelem v originále stejnojmenného snímku z roku 2014, ten ale v našich kinech vůbec neběžel a nevyšel ani na videu.

Český trailer filmu Léto All Exclusive / Babysitting 2
Iluzionista (The Illusionist) (středa 6. 12., Prima Max, 20.00 - 22.20 / čtvrtek 7. 12., 15.40 - 18.05)

Český plakát filmu Iluzionista / The IllusionistJedenáct let staré romantické drama natáčené v tuzemských lokacích nejvíc doplácí na to, že je ambicióznější, než by si zasloužilo. Největší problém je už v tom, že režisér a scenárista Neil Burger navzdory názvu neukáže moc kouzel, ale de facto opakuje jedno a to samé dokola, což po chvíli omrzí. Ne úplně šťastné je i to, že příběh, ač ve své podstatě jednoduchý, se tváří komplikovaně a složitě, tím pádem i mnohem chytřejší, než je. Situaci pak zachraňují již zmíněné lokace, které většině našinců budou povědomé, výborná dobová atmosféra, výprava a celkové vizuální ladění. V ústředních rolích se objeví spolehliví Edward NortonPaul Giamatti, kteří by ovšem potřebovali lepší kolegyni, neboť Jessica Biel je dost unylá a necharismatická. Solidní žánrovka, která bohužel promarnila svůj potenciál.

Zajímavost: Norton dělal většinu kouzelnických triků sám, protože ho učil James Freedman, jeden z nejlepších kouzelníků na světě.

Originální trailer filmu Iluzionista / The Illusionist
Šampióni (The Mighty Ducks) (čtvrtek 7. 12., Nova Cinema, 14.40 - 16.35)

Plakát filmu Šampióni / The Mighty DucksU nás neznámá sportovní rodinná komedie je z dnešního pohledu nostalgickou vzpomínkou na to, co kdysi vznikalo u studia Disney. Režírující Stephen Herek v ní cílil zejména na menší diváky, tudíž tolik neřešil předvídatelný a neoriginální příběh, ale soustředil se na atraktivně natočené a nasnímané hokejové zápasy, svižné tempo a samozřejmě i množství humoru, který někdy funguje, někdy se ale zcela míjí účinkem. Potěší i hodně příjemná bezstarostná atmosféra, z níž je znát celkový nadhled tvůrce. Titulní dospělou roli ztvárnil velmi dobrý Emilio Estevez, z kvalitativně nevyrovnaného dětského obsazení pak vyčnívá i dnes známý Joshua Jackson. Ideální rodinná oddechovka na čtvrteční podvečer.

Zajímavost: Ve snímku si zahrál i svého času velmi slavný hokejista Mike Modano.

Originální trailer filmu Šampióni / The Mighty Ducks
Dřív než půjdu spát (Before I Go to Sleep) (čtvrtek 7. 12., Nova, 22.15 - 00.00 / pátek 8. 12., Nova Cinema, 01.20 - 02.45)

Český plakát filmu Dřív než půjdu spát / Before I Go to SleepKoprodukční mysteriózní thriller by rád byl něčím víc, než nakonec je, to by ale musel mít lépe vystavěný příběh. Našlápnuto má ale slušně, neboť režisér a scenárista Rowan Joffé od úvodních minut tvoří hutnou a paranoidní atmosféru a divák navíc neví o moc víc než hlavní hrdinka, takže je udržován v příjemné nejistotě. Postupem času ale snímek upadá do čím dál větších klišé a stává se zcela zaměnitelným, k čemuž přispívá i sám tvůrce, protože jede tzv. na jistotu, a i když nabídne několik lekaček, akčnějších scén a rádoby tajemství, není to nic, co by zkušenější divák neviděl někde jinde. Na úrovni lehčího nadprůměru tak film udržuje ústřední trio Nicole Kidman, Mark Strong a Colin Firth, které tedy nemá moc šancí vyniknout, své si ale bez problémů uhraje. Pozitivem je i sice nepřekvapivá, ale ne úplně hloupá pointa, v níž je jen minimum nelogičností. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Jde o vůbec poslední film, který byl natočen na 35mm film firmy Fuji, která už v době filmování pozastavila jeho výrobu.

Český trailer filmu Dřív než půjdu spát / Before I Go to Sleep

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu