TV tipy: Chladnokrevný a udatný rytíř Bugs prožívá peklo v Pacifiku, kde vypráví pohádky pro Emu

Vydáno: 24.11.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Nezadržitelně se blížící svátky možná zapříčinily, že tento týden je televizní nabídka dost slabá a víc než kdy jindy spoléhá na reprízy oblíbených filmů. Tím nejatraktivnějším tak je premiéra tuzemské komedie Pohádky pro Emu.
Pohádky pro Emu (pátek 24. 11., Prima, 20.15 - 22.45 / sobota 25. 11., 16.20 - 18.55)

Plakát filmu  / Pohádky pro EmuTuzemská romantická komedie patří k tomu lepšímu, co v loňském roce vzniklo a k blížícímu se adventnímu a svátečnímu období se perfektně hodí. Režisér a scenárista Rudolf Havlík toho tedy moc neřešil a klišovitým, jednoduchým a místy hodně nelogickým příběhem se příliš chlubit nemůže, možná i proto se spoléhal na jiné věci. Těmi jsou především až překvapivě vlídná a fungující atmosféra, která má daleko ke kýči, příjemný nadhled a citlivá kombinace “dospělácké“ komedie a pohádky pro děti. Vydařilo se i obsazení, v němž hrají prim Ondřej Vetchý a Aňa Geislerová, jimž skvěle přihrává i malá Ema Švábenská. O sice neoriginální, ale relativně zdařilé žánrovce vám více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Film se natáčel na Plešivci a v Praze.

Oficiální trailer filmu Pohádky pro Emu
Únos (pátek 24. 11., ČT2, 21.50 - 23.30 / neděle 26. 11., 00.00 - 01.40)

Plakát filmu  / ÚnosSlovenské drama z letošního roku se našim kinům zcela vyhnulo, což asi taková škoda není, za vidění ale rozhodně stojí. Režisérka a scenáristka Mariana Čengel - Solčanská v něm publikum ohromí především výbornou vizuální stránkou, svižným tempem, velmi dobrým hudebním doprovodem a klipovitým střihem, který je ale po celou dobu přehledný. Atraktivní je taktéž příběh vycházející ze skutečnosti, ten je ale vyprávěn trochu zmateně a kdo nezná všechny souvislosti, může většinu stopáže tápat, protože se tu toho moc nevysvětluje. Hodně toho ale zachraňuje solidní obsazení, v němž tuzemský divák identifikuje zejména Maroše Kramára, Milana Mikulčíka, Ingrid Timkovou a Tomáše Hanáka. Škoda jen, že výsledek není výraznější a kompaktnější.

Zajímavost: Film je inspirován událostmi, které se staly v devadesátých letech, jména všech zúčastněných ale musela být změněna, neboť hrozily žaloby.

Originální trailer filmu Únos
Odborný dohled nad východem Slunce (pátek 24. 11., ČT art, 23.05 - 00.15)

Český plakát filmu  / Odborný dohled nad východem SlunceTři roky staré a jen minimálně známé tuzemské drama je hodně komorní záležitostí, kterou ocení především zasvěcení a ti, kteří se trochu zajímají o kinematografii jako takovou. Režisér a scenárista Pavel Göbl ho natočil jako decentní soukromou hříčku pro pár fanoušků, z čehož rezultuje specifická a velmi osobitá atmosféra severu Čech, dost pomalé a líné tempo, v němž se toho moc neděje a příběh, který lehce evokuje western. Za zmínku stojí i krásná černobílá kamera, jež snímku dodává zvláštní kouzlo. Nechybí tu ani chytrý humor a několik neměnných životních pravd, které tu naštěstí nejsou podávány nijak prvoplánově, ale jen tak mimochodem. Potěší i krátká stopáž. K nevšednímu zážitku přispívá i obsazení klíčových rolí, které ztvárňují Jiří Lábus jakožto jediný profesionál a neherci Vratislav Brabenec a Jiří Vymětal, z nichž zejména projev druhého uvedeného je dosti svérázný. Něco trošku jiného na páteční večer.

Zajímavost: Snímek se nikdy neobjevil v širší kinodistribuci, promítán byl pouze v kinech, která mají podobnou atmosféru jako samotný film.

Originální teaser filmu Odborný dohled nad východem Slunce
Černá sobota (sobota 25. 11., ČT1, 16.20 - 17.35 / neděle 26. 11., 07.00 - 08.15)

Plakát filmu  / Černá sobotaČeskoslovenské kriminální drama z počátku šedesátých let je dnes skoro zapomenuté a zastíněné mnoha úspěšnějšími a populárními žánrovkami. A asi se není co divit, protože režírující Miroslav Hubáček má největší problém s příběhem, který je i přes tematiku pančovaného alkoholu velmi prostinký a navíc je různými nesouvisejícími týdeníky a zdravotně-osvětovými klipy uměle natahován, aby dosáhl na celovečerní stopáž. Z dnešního pohledu tak jsou nejzajímavější právě ono nadčasové téma, příjemně potemnělá atmosféra, hlavní hrdinové a pochopitelně i excelentní obsazení, které bylo v té době prakticky zvykem. Objeví se v něm například Rudolf Deyl ml.Zdeněk DítěLubor TokošDana MedřickáJosef Bek nebo František Filipovský. Neokoukaná záležitost.

Zajímavost: Film byl natočen podle rozhlasové hry Demižón Miroslava Kratochvíla a Lubomíra Poka.

Ukázka z filmu Černá sobota
3 dny na zabití (3 Days to Kill) (sobota 25. 11., Nova, 22.35 - 00.45 / neděle 26. 11., Nova Cinema, 02.35 - 04.50)

Český plakát filmu 3 dny na zabití / 3 Days to KillNevýrazný koprodukční thriller pochází z produkční stáje Luca Bessona, který se podílel i na jeho scénáři, čímž je řečeno prakticky vše. Režírující McG tedy nemá problém s akcí, která je svižná, přehledná a poměrně adrenalinová, jenže ji chce kombinovat s rodinným filmem, což se mu zoufale nedaří a humor až na jedinou výjimku vůbec nefunguje. Příliš nepřidá ani pomalý rozjezd a zpočátku silně nevyrovnané tempo, samozřejmostí už je asi i nelogický a klišovitý příběh. Na lehkém nadprůměru tak snímek udržují ucházející a solidní závěr, v němž už všechno šlape, jak má a také obsazení, v němž hraje prim v rámci možností velmi dobrý Kevin Costner, jehož nejvýrazněji doplňuje Amber Heard, dále se ale objeví i Hailee Steinfeld nebo Connie Nielsen. Více se dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Film se natáčel čtyři měsíce.

Český trailer filmu 3 dny na zabití / 3 Days to Kill
Udatný rytíř Bugs (Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie) (neděle 26. 11., ČT :D, 09.25 - 10.45)Plakát filmu Udatný rytíř Bugs / Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie

Animovaná komedie z počátku osmdesátých let znovu potěší všechny ty, kteří vyrůstali na groteskách Looney Tunes. Režírující Friz Freleng v ní opět spojil tři již známé příběhy velmi vtipnou parodií na předávání Oscarů a hlavní role se tentokráte chopila asi nejslavnější postavička tohoto univerza, Bugs Bunny. Vzhledem ke krátké stopáži má snímek spád, i dnešní děti pak potěší nádherná ruční animace, množství sytých barev, vizuální humor, svižné tempo a sympatičtí hrdinové. Příběhy jsou typicky šílené a přepálené, v tomto případě to ale určitě není na škodu. Zásadní chyby nemá smysl hledat. Hodně příjemné nedělní probouzení pro celou rodinu.

Zajímavost: Alternativní český název filmu je Honičky králička Bugse.

Oficiální trailer filmu Udatný rytíř Bugs / Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie
Chladnokrevný (Deadfall) (neděle 26. 11., Prima, 22.15 - 00.10 / pondělí 27. 11., Prima Max, 00.50 - 08.40)

Plakát filmu Chladnokrevný / DeadfallAmericko-francouzský thriller z roku 2012 je zámořským debutem rakouského režiséra Stefana Ruzowitzkyho, který je právě jeho nejslabší stránkou, neboť se drží zbytečně při zemi. I když nutno říct, že k ruce nedostal úplně zdařilý scénář, který je předvídatelný, plný klišé a zoufale neoriginální. Podařilo se mu ovšem vytvořit takřka autentickou “severskou“ atmosféru, udržel i svižné tempo a vše doprovodil povedenou hudbou Marca Beltramiho. Největším trumfem je ovšem hodně slušné obsazení, v němž se sešli výborní Eric Bana, Olivia Wilde, Charlie Hunnam, Kris Kristofferson, Sissy Spacek a Treat Williams. Nenápadná žánrovka, která asi měla být o něco výraznější.

Zajímavost: Wilde byla v průběhu natáčení scény, kdy její postava téměř umrzne, opravdu jen v minisukni.

Oficiální trailer filmu Chladnokrevný / Deadfall
Agrese (L’agression) (pondělí 27. 11., ČT2, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Agrese / L’agressionNejen v našich končinách totálně neznámé francouzsko-italské kriminální drama potěší především milovníky staré evropské filmové školy. Režírující Gérard Pirès se opíral o atraktivní, i když nijak originální příběh a důraz kladl na hutnější atmosféru a propracované postavy, které procházejí dosti složitým vývojem. Vše vypráví v očekávaně pomalém tempu, v němž není zase tolik akce a síla spočívá v dialozích, v již zmiňované psychologické proměně postav a v poměrně nečekaném rozuzlení celé zápletky. Výtečné je též obsazení, v němž nechybí charismatický Jean-Louis Trintignant, Catherine Deneuve, Claude Brasseur nebo Milena Vukotic. Hodně raritní záležitost na pondělní večer.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu The Shrewdale Exit Johna Buella.

Ukázka z filmu Agrese / L’agression
Peklo v Pacifiku (Hell in the Pacific) (úterý 28. 11., ČT art, 21.15 - 22.55)

Plakát filmu Peklo v Pacifiku / Hell in the PacificU nás velmi málo reprízované válečné drama z konce šedesátých let je hodně netradiční podívanou, která se dost vymyká ze žánrové škatulky. Režírující John Boorman v něm totiž neklade důraz na chlapáctví a hrdinství, ale válku ukazuje z té lidské stránky a prostor v ní dal pouze dvěma postavám, které prožívají strach a místo nepřátelství bojují o holý život a prakticky tu absentují dialogy, neboť vše se odehrává pouze v gestech. Spolehnout se mohl na atraktivní exotické lokace, poctivé řemeslo, drsnou atmosféru, nádhernou kameru legendárního Conrada L. Halla a výborný soundtrack z dílny Lalo Schifrina. Hlavní role výtečně ztvárnily dvě ikony - Lee Marvin a Toshiro Mifune, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Jedinou výraznou chybou snímku je jeho zakončení, které je hodně kontroverzní a rozděluje publikum na dvě poloviny.  Neprávem opomíjená klasika.

Zajímavost: Oba herci za druhé světové války skutečně v Pacifiku sloužili.

Ukázka z filmu Peklo v Pacifiku / Hell in the Pacific
Smradi (čtvrtek 30. 11., ČT2, 22.25 - 00.00)

Plakát filmu  / SmradiPatnáct let staré tuzemské drama je dnes trochu zapomenuté, přitom je stále aktuální a ve své výpovědi ne úplně příjemné. Režírující Zdeněk Tyc v něm dostal k dispozici částečně biografický scénář Terezy Boučkové a velmi citlivě poukazuje na českou xenofobii a skrytý, případně otevřený rasismus. Záležet si dal na melancholické atmosféře, silném příběhu a vše oživil ruční kamerou, která se hrdinům dostává více pod kůži. Největším tahákem je ale výborné obsazení, v němž hraje prim Českým lvem oceněný Ivan Trojan, kterému dělají společnost na stejnou cenu nominovaní Petra Špalková, Zdeněk Dušek a Jaroslava Pokorná, vydařil se i důležitý casting dětských herců. Je pravda, že tu tvůrce otevírá až moc témat, které uspokojivě nevyřeší, někdy se zbytečně zdržuje dlouhými záběry do tváří hrdinů a film není úplně kompaktní, to ale moc nemění na tom, že jde o trochu nedoceněnou záležitost.

Zajímavost: Na festivalu v Karlových Varech získal film diváckou cenu.

Originální trailer filmu Smradi


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY