TV tipy: Komisařka Olga Hepnarová na palubě Ikarie XB1 nahlíží do hlavy zločince

Vydáno: 03.11.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První listopadová televizní nabídka nepřináší žádnou zásadní novinku, nechybí v ní ale několik zdařilých a mnohdy neznámých filmů. K těm nejatraktivnějším patří tuzemské drama Já, Olga Hepnarová a přelomová sci-fi Ikarie XB1.
Já, Olga Hepnarová (pátek 3. 11., ČT2, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu  / Já, Olga HepnarováKoprodukční tuzemské životopisné drama patří k nejvýraznějším počinům loňského roku, i když rozhodně není pro každého. Debutující režijní duo Tomáš Weinreb a Petr Kazda zaujme především sugestivní atmosférou, která se takřka vyhýbá jakémukoli politickému zabarvení a úchvatnou černobílou kamerou, která snímku dodává jakýsi punc autenticity a dokumentárnosti. Potěší i samotné ztvárnění klíčové tragédie, které je působivé, protože nenápadné. Vydařilo se i obsazení, jemuž dominují Českým lvem oceněné Michalina Olszanska a Klára Melíšková. Škoda jen, že motivace hlavní postavy není propracovanější a jakožto obžaloba společnosti vyznívá film trochu prvoplánově, k čemuž přispívá i několik lehce zbytečných erotických scén. Přes všechny výhrady jedno z nejoriginálnějších domácích dramat posledních let, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Střih filmu trval rok.

Oficiální trailer filmu Já, Olga Hepnarová
Deset dní, které otřásly světem (Oktyabr) (pátek 3. 11., ČT art, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu Deset dní, které otřásly světem / OktyabrKlasické a zcela zásadní dílo sovětské, potažmo světové kinematografie je dokonalou ukázkou toho, jakou sílu film v době svého vzniku měl a proč bylo toto médium vždy využívané pro propagandistické účely. I dnes fascinuje, jak režisér a scenárista Sergej Ejzenštejn, jemuž pomohl Grigorij Aleksandrov, vytváří jednotlivé scény a skládá je za sebe formou tzv. montáže. Samotný začátek snímku je pak strhující a dechberoucí, a i přes jeho stáří jen hodně těžko překonatelný. Zmínit se musí i relativně svižné tempo a syrová atmosféra, které udržují jakési zdání autenticity. Problematické je pak vyznění filmu, který je nepokrytou oslavou bolševické revoluce a jeho příběh je zbytečně překombinovaný. Typická ukázka toho, když forma zvítězí nad obsahem.

Zajímavost: Autor musel odstranit všechny scény, v nichž se objevuje Lev Davidovič Trockij, stopáž tak byla o pětadvacet procent kratší než ta původní.

Originální trailer filmu Deset dní, které otřásly světem / Oktyabr
Vražda v Ostrovní ulici (sobota 4. 11., ČT1, 16.20 - 17.35 / neděle 5. 11., 07.00 - 08.15)

Plakát filmu  / Vražda v Ostrovní uliciStařičké československé krimidrama je jedním z prvních zástupců tohoto žánru u nás a je předzvěstí jeho velkého boomu, který přišel až po konci války. Režírující Svatopluk Innemann se na něm sice učil se žánrem zacházet, poradil si s tím ale hodně dobře, protože atmosféra je potřebně hutná, humor je omezen na úplné minimum a kamera je na svou dobu fantastická a originální. Samotný příběh je pak příjemně spletitý a připomíná populární “poirotovky“. V jedné z mála seriózních úloh se tu objevil civilní a skvělý Jindřich Plachta, jehož doplňují třeba Zvonimir RogozTheodor Pištěk nebo Jarmila Lhotová. Jediné, co se opravdu hodně nepovedlo, je instrumentální hudební doprovod, který se k filmu zoufale nehodí. Trochu neprávem zapomenutá žánrovka.

Zajímavost: Jde o vůbec první film, který se natáčel ve studiu Barrandov.

Ukázka z filmu Vražda v Ostrovní ulici
Ikarie XB 1 (sobota 4. 11., Nova Cinema, 16.30 - 17.55 / neděle 5. 11., 08.50 - 10.15)

Plakát filmu  / Ikarie XB 1Nejslavnější československé sci-fi drama je naprosto přelomové a inspirovalo mnoho světově uznávaných tvůrců při jejich tvorbě. Režírující Jindřich Polák v něm nic neponechal náhodě a mohl se opřít o sice naivní, ale vynikající triky a celkovou výpravu, která je skutečně dechberoucí. Vedle toho neopomněl ani příběh, který sice není nikterak propracovaný, ale snaží se o přesah a důraz klade na dialogy a psychologii postav. Excelentní je též herecká sestava, která se zde objevila, a v níž nechyběli mimo jiné Zdeněk ŠtěpánekRadovan LukavskýDana MedřickáMiroslav Macháček nebo František Smolík. Zásadně vytýkat tak můžeme snad jen příliš rozvleklý začátek a přece jen velké množství postav. Jeden z nejslavnějších československých filmů. 

Zajímavost: Tvůrci chtěli film natočit barevně, jelikož ale materiál byl drahý, zůstali u černobílého pojetí.

Trailer filmu Ikarie XB 1
Magický hlas rebelky (sobota 4. 11., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu  / Magický hlas rebelkyTři roky starý dokument je portrétem zpěvačky Marty Kubišové, která se stala symbolem komunistického normalizačního útlaku a je oblíbená pro své pevné morální zásady. Režisérka a scenáristka Olga Sommerová ji nechala vyniknout a pro film dělá v podstatě to nejdůležitější, což znamená, že za sebe stříhá různé výpovědi, ať už samotné umělkyně nebo jejích kamarádů a blízkých, které doplňuje několika nezapomenutelnými písněmi a archivními záběry. Diváka rozhodně potěší i to, že snímek není prostou obžalobou komunismu, ale upřímným pohledem na vnitřně silnou, přitom velmi skromnou ženou, která nemá potřebu ze sebe dělat oběť. Někomu sice může vadit, že některá období jejího života, o nichž se nemluví moc příjemně, jsou zmíněna jen povrchně, na druhou stranu to ale znamená, že autorku nelze vinit z příklonu k bulváru. Filmařsky nijak originální, lidsky ale nesmírně emotivní a zdařilý dokument.

Zajímavost: Na 49. festivalu v Karlových Varech získal film Cenu diváků, což je pro dokument hodně neobvyklé.

Oficiální trailer filmu Magický hlas rebelky
V hlavě zločince (Criminal) (sobota 4. 11., Prima, 21.25 - 23.45 / pondělí 6. 11., Prima Max, 00.00 - 02.25)

Plakát filmu V hlavě zločince / CriminalAkční krimithriller z loňského roku se našim kinům zcela vyhnul a ani se není čemu divit. Nenápaditě a nevýrazně režírující Ariel Vromen totiž natočil bytostně rutinní a béčkovou podívanou, která ničím nepřekvapí. To tedy znamená, že příběh je předvídatelný a plný klišé, akce je tu překvapivě naprosté minimum a vše spěje ve svižném tempu k očekávanému konci. Výsledku nejvíc škodí to, že si hraje na chytřejší, než ve skutečnosti je, což je vidět hned v několika scénách a příběhových a logických dírách. Na hranici lehčího nadprůměru tak snímek udržuje jen a pouze hvězdné obsazení, které sice není vytěženo na maximum a málokdo využije svůj potenciál, nicméně pořád je znát zkušenost všech zúčastněných. Jediný, kdo tu má co hrát, tak je výborný Kevin Costner, jemuž dělají společnost třeba Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Gal Gadot nebo Ryan Reynolds. Nenáročná oddechovka na sobotní večer.

Zajímavost: Natáčení se muselo o týden odložit, protože Jones si zlomil žebra.

Oficiální trailer filmu V hlavě zločince / Criminal
Zvonilka a piráti (The Pirate Fairy) (neděle 5. 11., Nova, 10.40 - 12.00 / úterý 7. 11., Nova Cinema, 14.45 - 16.00 / středa 8. 11., 05.15 - 06.25)

Český plakát filmu Zvonilka a piráti / The Pirate FairyI když animované fantasy není úplně stěžejní titul studia Disney, potěší, že si udržuje relativně vysokou úroveň a těm mnohem slavnějším zdatně konkuruje. Je pravdou, že režírující Peggy Holmes v něm vsadila především na dětské a speciálně dívčí publikum a servíruje až příliš optimistických postav, svižné tempo a takřka precizní technickou stránku, která je plná barev, to ale vůbec nevadí, protože dospělí nebudou úplně znechuceni a asi ocení i to, že jde spíš o pohádku než o nějakou bláznivou komedii. Samozřejmě, že nelze čekat nic originálního a poselství je příliš prvoplánové, to ale vzhledem k vizuální stránce nehraje až takovou roli. Příjemný nedělní dopolední tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Jde o vůbec první animovanou Zvonilku, v níž se objevují některé postavy ze série o Peteru Panovi.

Český trailer filmu Zvonilka a piráti / The Pirate Fairy
Komisařka (Komissar) (neděle 5. 11., ČT art, 22.05 - 23.50)

Plakát filmu Komisařka / KomissarU nás jen minimálně známé sovětské válečné psychologické drama z konce šedesátých let skončilo na dlouho v trezoru a promítalo se až po rozpadu celého impéria. Režírující Aleksandr Askoldov, pro něhož šlo o jediný počin kariéry, v něm totiž zdaleka rezignoval na tradiční sovětskou epiku a patos, ale natočil symbolické a alegorické drama, v němž zobrazil běžný a reálný život mnohdy židovských hrdinů, kteří nejsou bezchybní a neustále pochybují o svém údělu i válce jako takové. Spoléhal se při tom i na výborně zvolenou hudbu a působivou kameru, která si hraje s každým detailem a jen dotváří úchvatnou vizuální stránku. V hlavní roli exceluje Nonna Mordjukova, vedle níž se objeví třeba ještě Rolan Bykov. Několik scén ve filmu je ale matoucích a trošku se nehodících, což je způsobeno tím, že ty byly dotočeny o celých dvacet let později, což je na nich bohužel znát a atmosféru snímku nabourávají a rozptylují diváckou pozornost. Zapomenutý klenot.

Zajímavost: Po natočení filmu byl autor vyloučen z komunistické strany, obviněn z příživnictví a vypovězen z Moskvy.

Trailer filmu Komisařka / Komissar
Podvod (The Set-Up) (úterý 7. 11., ČT art, 21.05 - 22.20)

Plakát filmu Podvod / The Set-UpU nás zcela neznámé sportovní drama je jedním z nejlepších a nejoriginálnějších filmů noir, jaké kdy vznikly. Režírující Robert Wise ho totiž natočil v reálném čase a spolehl se na hutnou atmosféru a psychologicky brilantně propracovanou postavu stárnoucího boxera, který čeká na poslední šanci dokázat, že nepatří do starého železa. Příliš toho neřešil a divákovi naservíroval jednoduchý příběh, v němž skvěle pracoval s gradací děje a napětím, zakončil ho nejednoznačným závěrem a navrch přidal parádní boxerské zápasy a značnou dávku ironie, která vše odlehčuje. V titulní roli se představil výtečný Robert Ryan, jemuž skvěle sekundovali mimo jiné Audrey Totter, George Tobias, Alan Baxter nebo Wallace Ford. Možná, že snímek trochu zastaral a rozhodně je překonaný, do zlatého fondu kinematografie ale určitě patří.

Zajímavost: Natáčení trvalo dvacet dní.

Ukázka z filmu Podvod / The Set-Up
Cesta domů (Fly Away Home) (středa 8. 11., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / čtvrtek 9. 11., 08.55 - 10.50)

Plakát filmu Cesta domů / Fly Away HomeV tuzemsku méně známé dobrodružné rodinné drama z poloviny devadesátých let údajně vychází ze skutečných událostí, i když se to mnohdy může zdát neuvěřitelné. Režírující Carroll Ballard se v něm tak spolehl na originální a svým způsobem kouzelný příběh, který zahalil do velmi specifické pohádkové atmosféry a nenásilně v něm učí děti nutnosti soužití s přírodou a také tomu, že je důležité si vzájemně pomáhat. Pomohl si i nádhernými záběry na Oscara nominované kamery a spoustou nevynucených emocí, které zapůsobí snad na každého diváka. V titulních rolích se mimo hejna hus objevili výborní Anna Paquin a Jeff Daniels, které doplňují třeba Dana Delany, Terry Kinney nebo Holter Graham. Příjemná rodinná podívaná bez větších chyb.

Zajímavost: Původní název snímku zněl Flying Wild.

Originální trailer filmu Cesta domů / Fly Away Home




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY