Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 27. 10. 2017 - 2. 11. 2017

TV tipy: Babička je unavená sluncem a s konvojem se vydává na křižník Potěmkin

Vydáno: 27.10.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Náš aktuální televizní výběr je zajímavý tím, že se v něm sešly hned čtyři povedené ruské snímky, z nichž dva - Křižník Potěmkin a Unaveni sluncem - jsou zcela zásadní. Ze seznamu vyčnívá též povedený horor Sinister.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Křižník Potěmkin (Bronenosets Potemkin) (pátek 27. 10., ČT art, 22.15 - 23.30)

Plakát filmu Křižník Potěmkin / Bronenosets PotyomkinBez pouhých osmi let celé století stará sovětská klasika patří k základním pilířům kinematografie, a přestože je černobílá a němá, je stále fascinující svou přelomovostí. Režisér a spoluscenárista Sergej Ejzenštejn tedy nezaujme příběhem, který je z dnešního pohledu až příliš poplatný době a kontroverzní revoluci spíše oslavuje, to ale není úplně podstatné. Zcela zásadní je formální stránka, v níž vyniká tehdy netradiční kamera, výborné použití střihu a montáže a nádherný hudební doprovod, což vše dohromady dává velmi specifickou a progresivní atmosféru, která ve své době neměla obdoby. Zmínit je třeba i fantastické davové scény a pochopitelně i závěrečnou sekvenci s kočárkem na schodišti, která se stala posléze hojně citovanou. Potěší i snesitelné a výborné herecké výkony, které jsou na němý film hodně umírněné a napomáhají celku. Absolutně klíčová záležitost pro milovníky filmu, která zestárla naprosto minimálně.

Zajímavost: Vůbec poprvé v historii se v tomto snímku využilo služeb komparsistů, jichž se místy objevilo až deset tisíc.

Oficiální trailer filmu Křižník Potěmkin / Bronenosets Potemkin
Konvoj (Convoy) (pátek 27. 10., ČT2, 23.40 - 01.30)

Plakát filmu Konvoj / ConvoyAkční road movie je jedním z posledních počinů legendárního režiséra Sama Peckinpaha, což je na něm znát a zůstává tím pádem dost opomíjeno. Oproti jeho slavnějším snímkům v tomto hraje prim dost naivní politická linie, která je až příliš jednostranná a “levicovější„ a možná trochu nezajímavá, na druhou stranu se nebere úplně vážně a tvůrce chvílemi záměrně sklouzává k decentní parodii. Nechybí tu ovšem poctivá chlapská atmosféra, skvělá kamera a výborný soundtrack. Překvapí též to, že je tu minimum akce a zcela chybí autorovo ikonické násilí, ačkoli snímek svým půdorysem i po příběhové stránce připomíná western. V titulní roli se objeví vynikající Kris Kristofferson, jehož doplňují třeba Ernest BorgnineBurt YoungAli MacGraw nebo Madge Sinclair. Zapomenutý a u nás téměř neznámý snímek filmařského génia.

Zajímavost: Režisérem druhého štábu byl slavný herec James Coburn.

Originální trailer filmu Konvoj / Convoy
Babička (sobota 28. 10., ČT1, 08.30 - 10.05 / neděle 29. 10., 06.40 - 08.15)Plakát filmu  / Babička

Protektorátní adaptace nesmrtelné české literární klasiky od Boženy Němcové není sice tak známá jako pozdější dvoudílná, v určitých prvcích ji nicméně převyšuje. Režisér a spoluscenárista František Čáp v ní totiž vzhledem k tehdy aktuální politcké situace kladl důraz na češství a krásy českého venkova, čili dal prostor dlouhým a poetickým záběrům krajiny a celkové atmosféře vesnického života a zvyků. Znalce předlohy bude asi mrzet, že na úkor toho trochu osekal jinak košatý příběh a v krátké stopáži ho hodně zjednodušil. Hlavní roli fantasticky ztvárnila Terezie Brzková, kterou doplnili ještě třeba Jiřina ŠtěpničkováGustav NezvalMarie GlázrováNataša Tanská nebo Světla Svozilová. Nestárnoucí záležitost.

Zajímavost: Pro tehdy pětašedesátiletou Brzkovou šlo o teprve druhou filmovou roli.

Ukázka z filmu Babička
Unaveni sluncem (Utomlennye solntsem) (sobota 28. 10., ČT2, 20.00 - 22.30)

Plakát filmu Unaveni sluncem / Utomlennye solntsemRusko-francouzské historické drama si v polovině devadesátých let odneslo Oscara za nejlepší cizojazyčný film a dodnes patří k absolutní evropské klasice a k těm nejlepším dílům, která se vyrovnávají se stalinskými čistkami v sovětské armádě. Režisér, spoluscenárista a představitel hlavní role Nikita Michalkov v něm překvapivě nevypráví nikterak složitý příběh, ale na diváka působí záměrně pomalým tempem a dvěma zcela odlišnými polovinami. V té první se soustředí na poetickou atmosféru ruské přírody a života na tamní vesnici a rozehrává zajímavé osudy několika hrdinů, aby v té druhé udeřil, přitlačil na houstnoucí atmosféře doby a zachytil několik silných momentů, které nenechají nikoho chladným a vše vygradoval fantastickým závěrem. Mimo samotného autora strhnou v dalších rolích především Oleg Menšikov a malá Naděžda Michalkova, jejíž kooperace s otcem je odzbrojující. Vzhledem ke značné symbolice, dlouhé stopáži a zmíněnému pomalému tempu je film určen spíše náročnějšímu a tolerantnějšímu divákovi. Odměnou pak ale je jedinečný zážitek.

Zajímavost: Populární tango Unaveni sluncem bylo napsané až roku 1937, děj filmu se ovšem odehrává o rok dříve. Text písně byl kvůli tomu změněn.

Mezinárodní trailer filmu Unaveni sluncem / Utomlennye solntsem
Bitva o Sevastopol (Bitva za Sevastopol) (sobota 28. 10., Prima, 21.25 - 00.00 / neděle 29. 10., Prima Max, 22.15 - 00.50)

Plakát filmu Bitva o Sevastopol / Bitva za SevastopolDva roky staré rusko-ukrajinské válečné drama má pro nezaujatého diváka dva výrazné klady. Tím prvním je, že režírující Sergej Mokrickij v něm nechce připomínat zašlou slávu sovětských velkofilmů, ale předvádí naprosto současnou evropskou podívanou, což znamená, že vizuální stránka je opulentní, plná střihu a všemožných barev a nebojí se ani hodně krvavé a brutální akce, která je ale po celou dobu přehledná. Druhým kladem je pak to, že se soustředí na ženskou hrdinku, což v žánru není obvyklé, navíc ji nevykresluje černobílé, nýbrž z ní dělá mnohovrstevnatou postavu, která bojuje i za ženskou emancipaci. V hlavní roli exceluje Julija Peresild, které dělají společnost třeba Jevgenij Cyganov, Joan Blackham nebo Oleg Vasilkov. Škoda jen, že po příběhové stránce snímek moc nefunguje, romantika je kýčovitá a tvůrce se až příliš spoléhá na akci. Tip pro milovníky současné ruské kinematografie.

Zajímavost: Film je celovečerním sestřihem čtyřdílného seriálu, který měl o osmdesát minut delší stopáž.

Mezinárodní trailer filmu Bitva o Sevastopol / Bitva za Sevastopol
Převrat (No Escape) (sobota 28. 10., Nova, 22.50 - 00.40 / pondělí 30. 10., Nova Cinema, 00.35 - 02.20)

Plakát filmu Převrat / No EscapeDva roky starý akční thriller se tuzemským kinům vyhnul a ani na nosičích pro domácí kino se zatím neobjevil, což je poměrně škoda. Příběh tedy podle synopse vypadá hodně tuctově, je předvídatelný a plný klišé, jenže do tohoto počinu výhradně hororový režisér a scenárista John Erick Dowdle mnohé překvapí svým entuziasmem a elánem. Jelikož věděl, s čím pracuje, důraz kladl na realistickou a exotickou atmosféru jižní Asie, syrové a drsné přestřelky a taktéž velmi dobře napsané postavy, které mají hloubku a na rozdíl od většiny podobných žánrovek nejsou divákovi ukradené. Vše ještě zdůraznil svižným tempem a padnoucí hudbou. Nečekané je i obsazení hlavní role, v níž se po čtrnácti letech v seriózní úloze objevil převážně komediální Owen Wilson a zvládl ji naprosto skvěle. Vedle něj pak nechybí velmi dobří Lake BellSterling JerinsPierce Brosnan, jehož role není tak velká, jak avizuje plakát, nicméně na sebe strhává veškerou pozornost. Ničím převratná, ale relativně zdařilá žánrovka.

Zajímavost: Do hlavní ženské role byla původně obsazena Michelle Monaghan, kvůli těhotenství ale byla nucena odstoupit.

Oficiální trailer filmu Převrat / No Escape
Olověná doba (Die bleierne Zeit) (sobota 28. 10., ČT art, 22.55 - 00.40)

Plakát filmu Olověná doba / Die bleierne ZeitZápadoněmecké historické drama z počátku osmdesátých let je u nás prakticky neznámé a opět u něj platí, že asi není divu, protože je divácky hodně náročné a vyžaduje znalost německých dějin, především pak problematiky teroristické frakce RAF. Režisérka a scenáristka Margarethe von Trotta v něm na toto hnutí nahlíží z hlediska dvou ženských postav a spoléhá se u toho na skoro autentickou dobovou atmosféru. Jelikož má ale autorskou licenci, nelze titulnímu příběhu úplně věřit, protože autorka si bere jen některé události, jiné si upravuje dle svého, aby na nich mohla používat různé metafory a zamýšlet se nad úlohou a vznikem revolučních organizací. Pozornost ztěžuje i tím, že vypráví pomocí retrospektiv a záměrně nepoužívá časovou dataci. V titulních rolích se objevují výborné Jutta Lampe a Barbara Sukowa, jedinou výraznější mužskou úlohu pak ztvárnil neméně výborný Rüdiger Vogler. Něco pro vnímavější a přemýšlivější publikum.

Zajímavost: Na festivalu v Benátkách získal snímek Zlatého lva.

Originální trailer filmu Olověná doba / Die bleierne Zeit
Býk (Telets) (neděle 29. 10., ČT art, 22.25 - 00.00)

Plakát filmu Býk / TeletsTaktéž ruské drama z roku 2001 u nás zná jen málokdo a ani v tomto případě se není čemu divit. Režisér a kameraman Alexander Sokurov v něm natočil druhý díl své volné tetralogie o třech významných světových vládcích a jedné slavné literární postavě, který je věnován výseku ze života Vladimíra Iljiče Lenina. Tvůrce se tu soustředí na hodně meditativní atmosféru a v záměrně vybledlých barvách nechává nechvalně proslulého diktátora uvažovat nad svými politickými ideami i celkovým životem. Jelikož nikam nespěchá, vypráví v extrémně pomalém tempu, v němž je plno symbolů a metafor, které nejsou snadno rozluštitelné a vše tak záleží na výkladu každého jedince. Ústřední roli ztvárnil Leonid Mozgovoj, jehož doplňují další méně známé tváře. Vzhledem ke krátké stopáži film zvládne i ten, jehož moc neosloví, platí ale samozřejmě to, že je potřeba být hodně tolerantní a být přípraven na hutné psychologické existenciální drama s minimálním příběhem.

Zajímavost: Scény se Stalinem byly v ruských kinech vystřiženy, přidány byly až na videu.

Originální trailer filmu Býk / Telets
Zajíček bez oušek (Keinohrhasen) (pondělí 30. 10., Prima Max, 17.35 - 20.00 / úterý 31. 10., 12.45 - 15.15)

Plakát filmu Zajíček bez oušek / KeinohrhasenNěmecká romantická komedie hodně připomíná ty hollywoodské, což je jednoznačně dáno osobou režiséra, spoluscenáristy a představitele hlavní role. Tou je Til Schweiger, který v ní naplno zužitkovává své zámořské zkušenosti a celou dobu jede v absolutně svižném tempu, pohodové atmosféře, nechybí mu potřebný nadhled a vše ještě doplňuje trefným a parádním písničkovým soundtrackem. Ústřední příběh je klišovitý a předvídatelný, díky umu a schopnostem hlavní hvězdy ale nikdy není vysloveně kýčovitý a také humor je v rámci možností inteligentní a příliš se nesnižuje k prvoplánovostem. Samozřejmě, že v hlavní roli na sebe strhává veškerou pozornost a náležitě si ji užívá, naštěstí ale dá vyniknout i Noře Tschirner, Matthiasu Schweighöferovi nebo Jürgenu Vogelovi. Nenáročná evropská podívaná na pondělní podvečer.

Zajímavost: Jméno Ludo, které nosí hlavní hrdina, pochází z latiny a znamená hraji si.

Originální trailer filmu Zajíček bez oušek / Keinohrhasen
Sinister (Sinister) (úterý 31. 10., Prima Cool, 23.20 - 01.45)

Plakát filmu Sinister / SinisterAmericko-britský horor je zdánlivě tuctový a zaměnitelný a působí jako jeden z mnoha, díky tomu, že ho ale točil schopný tvůrce patří k nejlepším žánrovkám posledních let. Režisér a spoluscenárista Scott Derrickson dobře věděl, že otřepaným konceptem nikoho nevyděsí, proto vzal to nejlepší z klasických hororů a populárních found-footage a spojil to do jednoho celku, který je působivý hutnou komorní atmosférou jediného domu, bravurní prací s lekačkami, výtečným a zneklidňujícím hudebním doprovodem a naprosto dokonalým využitím hluku, zvuků a ruchů. Podařilo se mu také obsazení, jehož hlavní roli svěřil výbornému Ethanu Hawkemu, vedle kterého dostali prostor i Juliet Rylance, Vincent D'Onofrio nebo Fred Dalton Thompson. V kontextu výše zmíněného pak vlastně nevadí nevýrazná pointa, spousta klišé a předvídatelný příběh. Více se o jednom z tipů týdne dočtete v našem Stroji času.

Zajímavost: Inspirací pro vzhled démona Bughuula se stala náhodně nalezená fotografie na internetu.

Český trailer filmu Sinister / Sinister

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Plán pro rodinu (07.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Renfield vsadil na zlato (12.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Sázka na zlato se chystá do kin (04.04.2023 09:00 v Novinky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu