Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bajkeři

Recenze: Bajkeři mají Snowboarďáky a Rafťáky jako nedostižný vzor

Vydáno: 19.10.2017 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Česká teenagerská komedie Bajkeři vypráví o tom, jak tři kluci, závislí na internetu, počítači a mobilu, vyrazí proti své vůli na kolech do přírody a zjistí, že se s holkama dá bavit i jinak než jen přes sociální sítě.

BajkeřiRecenzoval/a Jan Varga dne 19.10.2017 09:00. Česká teenagerská komedie Bajkeři vypráví o tom, jak tři kluci, závislí na internetu, počítači a mobilu, vyrazí proti své vůli na kolech do přírody a zjistí, že se s holkama dá bavit i jinak než jen přes sociální sítě. Hodnocení: 1.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Adam Mišík, Hana Vagnerová ve filmu  / BajkeřiČeská teenagerská komedie Bajkeři je celovečerním kino-debutem doposud televizního režiséra Martina Koppa (VyšehradVinařiOhnivý kuře), natočená podle původního scénáře Petra Kolečka, autora scénářů (a jejich divadelních předloh) k filmům Zakázané uvolnění či Padesátka. Příběh je o třech náctiletých klucích, kteří se víceméně proti své vůli vydávají na několikadenní výlet na kolech, přičemž s nimi shodou okolností sdílí cestu čtveřice děvčat na sportovním soustředění. A jejich sexistický trenér.

Zdaleka nejlepší na celém filmu je ona trojice hochů, která je celkem dobře napsaná a v rámci možností i slušně zahraná. Dva z nich (Adam Mišík a Jan Komínek) jsou nevlastní bratři, co znají svět jen z počítačových her nebo sociálních sítí, takže se bez mobilu nikam nehnou a jsou zcela nepoužitelní k praktickým věcem, jako je stavba stanu, sekání dříví nebo opravdová komunikace se skutečnými dívkami. Třetí z nich (Vojtěch Machuta) je známý jako homosexuální módní poradce na YouTube, natáčením videí na internet živí sebe i své rodiče, ale nebaví ho to a homosexualitu navíc pouze předstírá.
 
Dohled nad nimi má přítelkyně otce jednoho z nich (Hana Vagnerová), po níž slizce vyjíždí zmíněný trenér (Pavel Nečas), přičemž ti už jsou napsaní o dost hůř (Nečasův machistický buran s fetišem na cyklistickou hantýrku je takřka nesnesitelný). Ještě podstatně slaběji definovaná jsou ovšem ta čtyři mladá děvčata, omezená na pouhé jednorozměrné sexuální trofeje s minimem osobnosti, přičemž dvě z nich jsou dokonce vyloženě do počtu, neb do děje vůbec nijak nezasahují.
 
Hana Vagnerová ve filmu  / Bajkeři
Mezi dementně neohrabanými pokusy hlavních hrdinů o kontakt s opačným pohlavím a opatrným objevováním toho, že existuje i svět mimo obrazovku počítače a displej mobilu (chlapci ani netuší, co znamená slovo „táborák“), se občas prostřihne i na postavy jejich rodičů (Michal Suchánek, Vanda Hybnerová, Václav Postránecký, Tomáš Matonoha), degradovaných nicméně do ostudných figurek podpantofláka, karikatury psycholožky, bodrého bývalého sportovce a sexuálního úchyla. Suchánek a Postránecký to ještě alespoň místy zachraňují svými komediálními kreacemi, Hybnerová a Matonoha se však stali dokonalými oběťmi trapné křeče.

Každopádně co se týče příběhu a interakce mezi postavami, tak to je oboje vyloženě strašné. Nemá cenu řešit nějakou zásadní logiku v chování postav a v jejich motivacích, jestli během celého výletu jedli i něco jiného než buřty, nebo odkud vzali stany, když se od začátku plánovali ubytovat v penzionu. Ale co úplně rozdýchat nelze, je třeba to, že jedna z hrdinek považuje jednoho z chlapců po celou dobu za podivínského úchyláka, avšak když se ukáže, že dotyčný umí hrát na kytaru, tak to děvče najednou na všechno zapomene a začne ho balit. Nebo když se na něj potom naštve za to, že jí lhal, ale okamžitě mu odpustí, jakmile jí vyrobí z vlastního telefonu improvizovanou dlahu na pochroumané zápěstí. Vážně se současní náctiletí chovají takhle debilně?
 
Vojtěch Machuta ve filmu  / Bajkeři
Zoufalá (ne)orientace hlavních hrdinů, odchovaných technikou a internetem, v reálném světě, je komediálně až překvapivě nevytěžená – projevuje se výhradně jen tím, že všichni neustále zírají do mobilů, panicky hledají signál a wi-fi připojení a nemotorně zakopávají o stanové kolíky, případně si jeden z nich občas představuje své okolí jako videohru. O úroveň níž (ano, ještě to jde) jsou obhroublé pubertální vtípky zahrnující nejčastěji erekci nebo sexuální narážky. Na sex však pochopitelně nedojde a vrcholem nahoty jsou tři půlsekundové náznaky nahých prsou a podvodní záběry plavajících nahých ženských těl (taky na pár sekund).

Na cyklistickém výletě se přitom dá zažít mnoho švandy, leč film využívá jen zlomek z nabízených možností, nenápaditě a utahaně nechává své hrdiny topit se ve vlastní bezradnosti a příběhově se vyvíjí vyloženě hloupě a dokonce i špatně pracuje se žánrovými klišé. Místy celkem funguje hudební složka, tu ale zas vyvažuje sem tam skutečně špatný střih, kvůli němuž řada scén a situací vůbec nevypadá věrohodně (třeba ve scéně, v níž se postava Hany Vágnerové odhodlá přejet přes skokánek).
 
Největší záhadou ovšem je, jak se tvůrcům Bajkerů, kteří třeba za žánrově příbuznými Snowboarďáky a Rafťáky výrazně zaostávají (ale zas jsou o něco lepší než Panic je nanic), podařilo získat pro vznik filmu příspěvek Státního fondu na podporu kinematografie. Na pár místech jsou sice Bajkeři celkem legrační, ale hledat těch pár míst v desítkách minut jinak veskrze dost podprůměrné komedie dá docela práci.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer k filmu Bajkeři

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Debut O malých věcech jakožto hořkosladká zpráva o banalitách, které mohou zásadně ovlivnit lidský život (17.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jana z Arku a Spider-Man se pohybují napříč paralelními světy (31.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: 10 domácích tvůrců nejhorších filmů od roku 1989 (12.11.2022 11:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Hranice lásky jako nová cesta česká kinematografie (06.11.2022 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hranice lásky hledejte v Rimini (02.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Obžalovaný Black Adam za vším hledá ženu (19.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Válečnice a Robin Hood dobře ví, že Halloween končí (12.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drogová jízda s hořkým dojezdem BANGER. vypráví o ztrátě iluzí (23.09.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Česká romantická komedie Řekni to psem je nenápaditá, banální a schematická (07.07.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Thor nastoupil cestu samuraje a všechno řekl psem (06.07.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pánský klub v zakleté jeskyni hledá sedmikrásky (01.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu