Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Star Wars: Poslední z Jediů – rozbor traileru

Star Wars: Poslední z Jediů – rozbor traileru

Vydáno: 12.10.2017 14:18 v sekci Novinky | Trailery - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

V noci z pondělí na úterý byl odhalen oficiální trailer na osmou epizodu Star Wars s podtitulem Poslední z Jediů. Upoutávka dlouhá přes dvě a půl minuty toho (logicky) odhaluje mnohem víc než předchozí teaser, přesto je však nabíledni, že většina filmu je stále zahalena tajemstvím.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Film, který bude mít premiéru za dva měsíce, tak má potenciál vyvarovat se chyb některých blockbusterů, jejichž děj v podstatě neměl čím překvapit. Přesto je zde celá řada nových věcí, které zkombinovány s dříve zveřejněnými informacemi v časopisech a rozhovorech přinášejí poměrně solidní obraz toho, co od snímku můžeme očekávat. Na trailer se můžete podívat ještě jednou na konci článku.

Fotografie z filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last JediPrvní řád v plné polní – Epizoda VII nám z vojenské moci ukázala jen poskrovnu. V podstatě pouze základnu Hvězdovrah a hvězdný destruktor Finalizer. V novém filmu zcela určitě uvidíme mnohem více včetně Snokeova obřího hvězdného destruktoru třídy Mega, jménem Supremacy. V něm je podle všeho i obrovská továrna na další vojenskou techniku. Jelikož se Kylo Ren (Adam Driver) po konci minulého dílu měl vypravit „na kobereček“ k nejvyššímu vůdci Snokeovi, je první záběr traileru pravděpodobně právě na této lodi. Později vidíme Rena zvedat světelný meč ze země v místnosti s obrovskými červenými závěsy (nejpravděpodobněji Snokeův trůnní sál), na jejichž pozadí skoro zaniká člen Snokeovy Pretoriánské gardy. Také později spatříme, jak ve vzteku rozbije svou přilbu o zeď.

Fotografie z filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last JediBitva o Crait – už z doprovodných materiálů víme, že se ve filmu odehraje (minimálně vizuálně) působivá bitva na planetě nerostů jménem Crait, kterou jsme jakožto základnu Povstalecké aliance mohli poznat v nedávno vydané knize Leia: Princess of Alderaan. V traileru vidíme útok vedený kráčejícími kolosy jako určitou reminiscenci na bitvu na Hothu v Epizodě V. Zde však kromě známých strojů AT-AT vidíme i mnohem větší kolosy AT-M6, s chůzí podobnou opičí (v produkčním žargonu se jim říkalo „gorilí kolosy“) pojmenované podle kanonu MegaCaliber 6 na svém hřbetě. Kolosům letí vstříc vozidla Odboje označované jako lyžové spídry. Kromě toho vidíme i raketoplán Kyla Rena. Tomu, že nepůjde pouze o bitvu na povrchu, napovídá záběr na Rena, který vede stormtroopery jakousi jeskyní právě na Craitu a později vidíme podobnou jeskyní prolétat i Millennium Falcon s Chewbaccou a jeho novým porgčím mazlíčkem v kokpitu.

Fotografie z filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last JediVýcvik Rey – V zásadě jde o jedinou dějovou linii, která byla známa ihned po Epizodě VII a další částečnou paralelu s Epizodou V. Celkem zajímavé jsou Lukovy (Mark Hamill) obavy z Reyina (Daisy Ridley) potenciálu v Síle, jakož i ze zvláštního pouta mezi ní a jeho synovcem Kylem Renem. Obecně i mnoho indicií napovídá tomu, že Luke nebude takový, jakého bychom si ho představovali na základě Epizody VI. Tedy kromě své umělé ruky, která je pravděpodobně totožná s tou, do níž ho střelila stráž na skifu nad sarlaccovou jámou (tedy kromě syntetické kůže, která nejspíše ohořela v požáru jeho výcvikového chrámu - viz níže). V traileru vidíme také více z toho, kde vlastně na Ahch-To výcvik probíhá. Známý záběr na starodávnou stromovou knihovnu s jediskými knihami doplňuje Rey, již můžeme vidět jít k mrtvému stromu v areálu prvního chrámu Jediů. Stále však nebylo specifikováno, zda se jedná o stromy „citlivé“ k Síle (takové byly k vidění například v seriálu Klonové války nebo v komiksu Shattered Empire). Později v traileru vidíme, že se Rey potápí hluboko do mořského zálivu u ostrova. Dle traileru se také zdá, že se podíváme důkladněji na zoubek tomu, co se přihodilo té osudné noci, kdy byl zničen Lukův výcvikový chrám, otázka je, v jaké formě nám toto vyprávění bude představeno.

Adam Driver ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last JediÚtěk z D’Qaru – Další částečná paralela s Epizodou V je evakuace základny Odboje. Je ovšem zřejmé, že zatímco opuštění Hothu jsme vnímali spíše z povrchu planety a odletem transportérů celá evakuace povstalců na plátně de facto skončila, v Epizodě VIII ty skutečné důsledky vyklizení pozemní základny začínají. Hvězdou celé show se zdá být Poe Dameron (Oscar Isaac) ve svém X-wingu Černý Jedna, který má oproti Epizodě VII namontovaný přídavný akcelerátor. Poea vidíme i v horlivé rozmluvě s někým na můstku lodi, přičemž za ním stojí poručice Kaydel Connix (kterou hraje Billie Lourd, dcera Carrie Fisher). Ústup lodí Odboje podpoří také bombardéry. V bitvě také uvidíme Kyla Rena v kokpitu své stíhačky TIE Silencer. I z krátké ukázky v traileru je vidět, že zdědil letecké nadání po svém otci a dědečkovi. Velmi vypjatým momentem traileru je ovšem jeho váhání, zda vystřelit na můstek moncalamarianského křižníku Raddus (je vám to jméno povědomé?), odkud velí jeho matka Leia (Carrie Fisher ve své poslední roli).

Fotografie z filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last JediPhasma – V Epizodě VII si Phasma (Gwendoline Christie) akce příliš neužila, nyní je však zpátky se vší parádou. Díky komiksu Captain Phasma známe způsob, jak se dostala z lisu na odpadky základny Hvězdovrah a také to, jak zahladila stopy po své zbabělé zradě, kdy vypnula štíty stanice. V románu Phasma jsme se zase dozvěděli o jejím původu v drsných podmínkách na primitivní planetě Parnassos. V traileru ji vidíme zejména ve velmi efektním souboji s Finnem (John Boyega), který třímá obušek pro potlačování nepokojů. Phasminou zbraní je jakýsi oštěp, který má speciální funkci a název (který nemohu prozradit). Boj se s největší pravděpodobností odehrává na palubě Supremacy.

Fotografie z filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last JediSnoke – Za poslední roky stěží existuje postava Star Wars, kolem níž by se rojilo tolik šílených teorií jako právě kolem nejvyššího vůdce Snokea (Andy Serkis). Já osobně jsem se přikláněl k variantě, která nám byla řečena, totiž že jde o novou postavu, což je podpořeno i oficiálním potvrzením, že se nejedná o člověka a nejde ani o příslušníka řádu Sith. Jak již bylo režisérem Rianem Johnsonem naznačeno v rozhovoru pro časopis Empire, zkoumání Snokeova původu není záměrem tohoto filmu, je tedy velmi pravděpodobné, že se o něm nedozvíme moc nového. Vládce Prvního řádu se v Epizodě VII objevil pouze jako obří hologram, nyní jej uvidíme i na vlastní oči a pravděpodobně okusíme něco z jeho velké moci.

Daisy Ridley ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last JediPoslední záběr – Konec traileru je pro mnoho lidí zdaleka nejvíce šokující a právem, protože Reyino pouto s Kylem Renem je věc, která není běžná a přechod na temnou stranu Síly je motiv pro Star Wars typický. Na druhou stranu jde dle mnohých o pouhou kompilaci záběrů sestříhaných pro vyvolání mylného dojmu ze scény.

Na každý pád trailer vůbec neukazuje několik věcí, které ve filmu prokazatelně budou velmi důležité, jako například postavu odbojové pracovnice údržby Rose Tico (Kelly Marie Tran), viceadmirálku Amilyn Holdo (Laura Dern; postavu známe z již zmíněného románu Leia: Princess of Alderaan) a zlotřilého hackera s přezdívkou DJ (Benicio del Toro) nebo celá mise do města Canto Bight. Otázkou je také rozsah role, kterou v příběhu bude hrát Maz Kanata (Lupita Nyong'o).

Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů má českou premiéru 14. prosince.

(Tento článek byl publikován na portálu Czech Star Wars Universe) 

Český trailer k filmu Star Wars: Poslední z Jediů

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Dcera divočiny (13.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Pád domu Usherů (13.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Ferrari (30.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Super Mario je neporazitelný (01.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nelítostný souboj 2 je na cestě (04.04.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu