Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blade Runner: The Final Cut

Blu-ray: Blade Runner: The Final Cut

Vydáno: 15.03.2011 17:43 v sekci Recenze | Blu-ray - Zbyněk Kubín | foto: Warner Bros. Pictures

Harrison Ford jako detektiv Rick Deckard pátrá po skupině replikantů. Ti uprchli ze vzbouřené kolonie s cílem najít svého stvořitele. Kultovní noirová sci-fi Ridleyho Scotta vychází na BD ve vymazlené dvoudiskové edici.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Je počátek 21. století a mocná společnost Tyrell zabývající se výrobou výkonných robotů uvedla na trh nejnovější typovou řadu Nexus. Jedná se o vyspělé inteligentní androidy k nerozeznání podobné lidem. Nazývají se replikanti a jsou využíváni v nebezpečných vesmírných výpravách či při kolonizacích planet. Po krvavé vzpouře je ale replikantům zakázán pobyt na Zemi pod trestem okamžité likvidace.
Nad jejich neoprávněným výskytem dohlížejí speciální jednotky detektivů zvané Blade Runner. Jedním z Blade Runnerů je i Rick Deckard (Harrison Ford), který je pověřen úkolem vypátrat a zneškodnit čtyřčlennou skupinu nebezpečných replikantů. Ti mají na svědomí již mnoho nevinných životů, přestože jejich řádění má nečekaně lidské důvody.
Děj filmu vycházejícího z předlohy spisovatele Philipa K. Dicka s názvem Sní androidi o elektrických ovečkách?, je zasazen do ponurých deštivých ulic Los Angeles roku 2019 a bez nadsázky lze říci, že právě toto špinavé megaměsto je hlavní postavou příběhu, neboť jeho vizuální stránka má na celkovou atmosféru díla největší vliv. Obří reklamy, neonové poutače, opuštěné mrakodrapy, neustávající déšť, nekončící noc, všudypřítomné čínské stánky a anonymní mumraj v ulicích, to jsou hlavní poznávací znaky Blade Runnera, které pomáhají vytvářet neopakovatelný pocit vyspělého zmaru a odlidštěné přetechnizované bídy.
Další pastva pro oči začíná, přesuneme-li se do interiérů, kde je téměř každý záběr do posledního detailu vypiplané a naaranžované umělecké dílo. Ridley Scott je citem pro obraz a posedlostí vizuální stránkou svých děl proslulý, Blade Runner se společně s Vetřelcem řadí na absolutní vrchol jeho tvorby. Když k tomu připočteme mrazivou Vangelisovu hudbu, dohání nás Blade Runner až na hranici audio-vizuální nirvány.
O to důležitější je fakt, že jedinečná forma díla nezastiňuje jeho silný až filozofický obsah. Vyprávění má sice pomalé tempo, ale doplňuje tak hypnotickou atmosféru filmu a nechává divákovi prostor pro vyhodnocování a interpretaci řady více či méně podstatných detailů.
Poslední kapkou do bezchybného celku jsou herecké výkony všech zúčastněných. Zde není třeba nikoho vyzdvihovat nad ostatní, všichni odvedli maximum a většina našla v Blade Runnerovi svou životní roli, která jasně vyčnívá v jejich dosavadní i budoucí kariéře. I Harrison Ford, který údajně během natáčení dost trpěl a s filmem nebyl spokojený, může Scottovi nakonec děkovat, že kromě veleúspěšných blockbusterů má na kontě i originální, náročný a geniální film. Podobnou službu udělala například pro Bruce Willise role Jamese Colea ve 12 opicích.
Těžko byste hledali film, který lépe naplňuje podstatu kultovní záležitosti než právě Blade Runner. Snímek má již devětadvacet křížků na hřbetu, přesto nezestárl ani o vteřinu, naopak díky původní nadčasovosti a režisérskému (1992) a finálnímu (2007) sestřihu dozrává do takřka dokonalé formy, jež definitivně vrcholí tímto BD vydáním.
OBRAZ A ZVUK:
Snímek pochází z roku 1982, tomu odpovídá kvalita obrazu, která sice nedosahuje současných HD standardů, přesto je stále velmi dobrá a pro lidi zvyklé na Blade Runnera z mnohokrát kopírovaných videokazet je doslova dechberoucí. Hůře vypadají pouze temné interiérové scény, ve kterých některé okraje objektů zůstaly v rozmazané kvalitě původního filmového negativu, stejně jako zrnění černých zákoutí, což bije do očí ve srovnání s dokonale ostrými a kontrastními trikovými záběry na futuristické město. Jinak nelze remastering označit jinak než za velmi zdařilý a pro vizuální požitek z filmu ohromně přínosný.
Zvuk remasterovaný do Dolby TrueHD namísto DTS-HD uvedeného na obalu je bezchybný a s minimem šumu. Rozhodně ale nedoporučuji český dabing. Ten je v poctivém Dolby Digital 5.1, ale jde pouze o remasterovanou původní VHS verzi. Ta je sice dobře obsazená (ačkoliv Harrisona Forda mluví Ladislav Županič namísto jeho dvorního českého dabéra Jiřího Štěpničky, který se ale paradoxně na dabingu také podílel a propůjčil hlas Deckardovu rychle zlikvidovanému kolegovi Holdenovi) a synchronizovaná, ale obsahuje velké množství překladatelských, navíc mnohdy zavádějících chyb. Překladatel Nikolaj Šatochin se s režisérkou Marií Fronkovou určitě nemají čím chlubit. Další důvod, proč se vyhnout tomuto českému paskvilu je, že stále obsahuje původní typicky noirovský Deckardův voice-over, který ve Final Cutu rozhodně nemá co pohledávat a vznikla tak jakási neoficiální česká verze sestřihu.
Jen pro představu uvedu několik perliček, které jsou v české verzi ke slyšení. Namísto Blade Runnerů jsou Ostrá komanda a nehoní replikanty, ale repliky (žena je replika, muž je replik). Deckard podle české verze dostal svůj úkol, protože je lepší než jeho kolega Holden, který "je rychle u konce s dechem" namísto "He can breathe okay as long as nobody unplugs him", neboť v úvodu filmu je Holden postřelen replikantem. Vrcholem je výtah, který chce po Deckardovi vědět číslo (patra), což pan Šatochin přeložil jako telefon. Scéna tedy vypadá tak, že Deckard nastoupí do výtahu, ten se ho zeptá na telefon, Deckard odpoví "Devadesát sedm", načež je odvezen do devadesáteho sedmého poschodí...
Většinou jsem rád, když si distributor u starších snímků vycházejících na BD / DVD pohraje s původním dabingem, na který jsme si léta zvykali v televizích či na videu, ale v tomto případě jde o neodpustitelnou chybu a fušařinu. Každopádně Blade Runner je fajnšmekrovský film a ty se sledují v původním znění.
BONUSY:
Nakoukat veškerou bonusovou výbavu tohoto dvoudisku vám zabere necelých deset hodin. Je to neskutečná nálož informací rozdělených do tří audiokomentářů tvůrců a monstrózního tří a půl hodinového dokumentu z roku 2007 na samostatném DVD s názvem Nebezpečné dny: Jak se točil Blade Runner. Ten komplexně a detailně popisuje dílo od prvotních návrhů přes složité natáčení, výsledné neshody, sestřihy a dotáčky, vlažné přijetí při premiéře, vznik nových sestřihů a vývoj celého kultu. Snad každý, kdo kolem filmu jen prošel, dostane slovo a žádná vaše otázka nezůstane nezodpovězena. Drobnou vadou pak může být absence české podpory.
U výše zmíněného dokumentu jsou však k dispozici anglické či polské titulky, tudíž porozumět není problém. Horší je situace u všech tří audiokomentářů, které nabízejí pouze čínské titulky. V případě komentáře Ridleyho Scotta se průměrný angličtinář ještě jakž takž chytá, ale zbylým dvěma, kterých se zúčastňuje větší počet tvůrců navzájem se překřikujících, je porozumět už složitější. Jediným česky otitulkovaným bonusem tak zůstává kratičký režisérův úvod, kde vyjadřuje svou spokojenost s tímto sestřihem.
Až na výhrady k české lokalizaci je Blade Runner: The Final Cut na BD povinností každého fanouška snímku a jedinečná příležitost vidět klenot světové sci-fi v nejlepší možné kvalitě a s vyčerpávající bonusovou výbavou. Maximální hodnocení disku je bez debat.
Kompletní seznam bunusů:
  • Úvod režiséra Ridleyho Scotta
  • Tři komentáře tvůrců včetně Ridleyho Scotta
  • Nebezpečné dny: Jak se točil Blade Runner
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 Dolby TrueHD anglický, 5.1 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital anglický, 5.1 Dolby Digital thajský, 5.1 Dolby Digital ruský, 5.1 Dolby Digital polský, 5.1 Dolby Digital maďarský
Titulky: české , anglické pro neslyšící, lotyšské, islandské, maďarské, hebrejské, řecké, estonské, chorvatské, bulharské, portugalské, korejské, čínské, arabské, thajské, ukrajinské, turecké, slovinské, srbské, ruské, rumunské, polské, litevské Obraz: 16:9, 2,35:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel M. Emmet Walsh (21.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sci-fi Bod obnovy vizuálně ohromuje, v kontextu české tvorby je nevídané (21.09.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Charlize Theron si zahraje Jane (01.08.2022 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel skladatel Vangelis (21.05.2022 19:41 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Alan Ladd jr. (03.03.2022 14:46 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott připravuje Vetřelce i Blade Runnera (23.11.2021 10:09 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 80. let (27.06.2020 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Všechny filmy Ridleyho Scotta seřazené od nejhoršího k nejlepšímu (30.11.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel herec Rutger Hauer (25.07.2019 10:02 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: deset nejlepších rolí Harrisona Forda (13.07.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Lesk a bída Oscarů (27.01.2019 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rommel a Rambo mají prima bráchu Blade Runnera (21.09.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- 30 kultovních filmů, na které nelze zapomenout (26.08.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Ready Player One: Hra začíná – „geekařská sci-fi od vedle“ (27.03.2018 09:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Blade Runner 2049 – „ostré komando“ pro nové tisíciletí (05.10.2017 07:00 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu