TV tipy: Noční běžec zpívá Love song a společně s Bambim podstupuje velké závody

Vydáno: 29.09.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na přelomu září a října v televizi nejvíc zaujmou premiéry akčního thrilleru Noční běžec a hudební romance Love Song. Za zmínku pak určitě stojí i klasická disneyovka Bambi nebo dobrodružná komedie Velké závody.
Noční běžec (Run All Night) (pátek 29. 9., Nova, 22.25 - 00.40)

Český plakát filmu Noční běžec / Run All NightDva roky starý akční thriller sice nepřináší nic nového, ale ve výsledku je hodně poctivou žánrovkou a velmi příjemným oldschoolem. Režírující Jaume Collet-Serra si je v něm jistý snad ve všech směrech a přichází s brutální, nekompromisní a vydařenou akcí, kterou ovšem kombinuje s ne úplně hloupým příběhem, v němž překvapivě nechybí ani v rámci možností velmi dobrá práce s postavami, jejich vývojem a motivací. Pomáhá si temnou a drsnou atmosférou pulzujícího nočního velkoměsta, kterou ještě dotváří trefná hudba Junkieho XL. Opřít se mohl též o výtečné obsazení, v němž hrají prim fantastičtí Liam Neeson a Ed Harris, které doplňují ještě třeba Joel Kinnaman, Vincent D'Onofrio nebo Common. Více se dočtete v naší recenzi. Ideální tip na páteční večer.

Zajímavost: Ve filmu se objeví i prostřihy utkání NHL mezi New Yorkem Rangers a New Jersey Devils ze sezóny 2014/2015, v němž v dresu hostí hrál i Jaromír Jágr.

Český trailer filmu Noční běžec / Run All Night
Velké závody (The Great Race) (sobota 30. 9., ČT2, 13.55 - 16.25)

Plakát filmu Velké závody / The Great RaceDobrodružná komedie z poloviny šedesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším, což je rozhodně škoda, protože se pyšní hned několika věcmi. Režírující Blake Edwards v ní znovu potvrdil, že měl velký cit pro načasování výtečně vymyšlených a vypointovaných vtípků, které byly v tomto případě z velké části situační. Tentokrát k humoru přidal i vynikající kaskadérské a akční scény, v nichž nejvýznamnější místo zabírají šermířský souboj a asi nejslavnější dortová bitva v dějinách kinematografie. V hlavních rolích naprosto excelují Jack LemmonTony CurtisNatalie Wood, kterým zdatně sekundují mimo jiné Peter FalkKeenan WynnArthur O'Connell nebo Vivian Vance. Zásadním problémem tak zůstává stopáž, která dosahuje skoro ke třem hodinám, což je na žánr až příliš, tudíž se tu objevuje dost hluchých míst a film často ztrácí tempo. V zahraničí oblíbená klasika. 

Zajímavost: Pro dortovou bitvu byly použity skutečné dorty zdobené šlehačkou, ovocem, pudinkem a dalšími přísadami.

Originální trailer filmu Velké závody / The Great Race
Šikana po síti (Cyberbully) (sobota 30. 9., Prima Love, 20.15 - 21.35)

Plakát filmu Šikana po síti / CyberbullyDva roky starý britský televizní thriller velmi trefně upozorňuje na nebezpečí sociálních sítí a internetových diskuzí a je velmi dobrou pomůckou těm, kteří tak úplně nevědí, jak se na nich orientovat a čemu věnovat pozornost. Režisér a spoluscenárista Ben Chanan tedy nepřináší nic nového, což ale tolik nevadí, protože zdánlivě banální děj oživuje tím, že ho divák skoro celý sleduje skrz monitor hlavní postavy, čímž se jí dostává pod kůži. Spoléhá se tak jen a pouze na silné a atraktivní téma a velmi dobrou Maisie Williams v titulní roli. Jen je škoda, že stopáž je příliš krátká, protože tím pádem tvůrce hodně věcí nevysvětlí, na většinu upozorní jen povrchně, a především závěr je kvůli tomu značně neuspokojivý a nenabízí žádné rozřešení. Možná tip pro pubertální mládež.

Zajímavost: Williams se v minulosti skutečně stala obětí kyberšikany.

Televizní spot filmu Šikana po síti / Cyberbully
Pokoj v Římě (Habitación en Roma) (sobota 30. 9., ČT art, 22.55 - 00.40)

Plakát filmu Pokoj v Římě / Habitación en RomaŠpanělské lehce erotické romantické drama není úplně jednoznačně přijímáno a diváka bude pochopitelně lákat především na množství lesbických scén. Jelikož ale jeho režisérem a částečně i scenáristou je Julio Médem, je jasné, že tyto scény nejsou úplně samoúčelné a primární, protože velký prostor dostanou i úvahy o lidských vztazích, lásce a přátelství. Vzhledem k tomu, že děj se odehrává prakticky v jediném hotelovém pokoji, očekávejte komorní atmosféru, množství dialogů, dost pomalé tempo a dlouhé záběry kamery. Klíčové bylo v tomto případě obsazení, které autor svěřil Eleně Anaye a Natashe Yarovenko, jež nezklamaly jeho důvěru a své postavy obdařily křehkým a něžným charismatem. Pro někoho vyprázdněný a přehnaně filozofující snímek, pro jiného žánrovka plná životních pravd a lidských emocí. Náročnější tip na sobotní noc.

Zajímavost: Hotel Pompeyo, v němž se příběh odehrává, je fiktivní.

Oficiální trailer filmu Pokoj v Římě / Habitación en Roma
Bambi (Bambi) (neděle 1. 10., Nova, 10.15 - 11.40 / pondělí 2. 10., Nova Cinema, 07.45 - 09.00 / čtvrtek 5. 10., 08.00 - 09.15)

Plakát filmu Bambi / BambiRodinné animované drama z roku 1942 vrací diváky do dob, kdy animáky od Disneyho byly poctivě ručně kolorované a nakreslené a neměly žádnou konkurenci. I proto si režírující David Hand mohl dovolit pracovat s primitivním, nenáročným a prostinkým příběhem určeným dětem předškolního věku, v němž tedy opravdu není žádné zásadní poučení, což je možná z dnešního pohledu příjemně osvěžující. Přesto nicméně dokáže upřímnou, fascinující a vskutku nádhernou animací okouzlit i dospělé, kteří se sice budou chvílemi nudit, technická stránka je ale pohltí a slabší chvíle, kterých vzhledem k přiměřeně krátké stopáži není tolik, pomůže překonat. Nechybí tu ani krásná hudba a titulní píseň, které se dočkaly oscarových nominací. Totální klasika na pohodové nedělní dopoledne s celou rodinou. 

Zajímavost: Snímek vznikl na motivy stejnojmenné knihy Rakušana Felixe Saltena, kterého pro její napsání inspirovala cesta po Itálii a italské slovo bambino.

Originální trailer Bambi / Bambi
Love Song (Begin Again) (neděle 1. 10., Prima Max, 20.00 - 22.20 / úterý 3. 10., 00.45 - 08.20)

Český plakát filmu Love Song / Begin AgainPod názvem Newyorská romance najdete v programu hodně příjemnou hudební dramedii, která vyniká silným nábojem a pozitivní energií. Režisér a spoluscenárista John Carney ji pojal hodně civilně a pokusil se až o jakousi dokumentárnost, což se mu vyplatilo a částečně podařilo. Naprosto klíčová pro něj byla hudební složka, která se naštěstí vydařila, protože většina písní není vtíravá a má hitový potenciál. Opřít se mohl i o takřka autentickou atmosféru ulice, kde hudebníci vydělávají na živobytí, výtečnou choreografii těchto scén a svižné tempo. Spoléhal i na výborné obsazení, v němž hlavní role ztvárňují Keira KnightleyMark Ruffalo, jimž dělají společnost mimo jiné Hailee SteinfeldCatherine Keener nebo Adam Levine. Vesměs spokojené dojmy nezkazí ani příběhová předvídatelnost, velké množství klišé, trošku přetažená stopáž a v závěru i značná „přeslazenost“. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Levine hrál ve filmu bez nároku na honorář.

Oficiální trailer filmu Love Song / Begin Again
Na vítězné vlně (When the Game Stands Tall) (úterý 3. 10., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / středa 4. 10., 13.55 - 16.00 / čtvrtek 5. 10., 11.25 - 13.35)

Plakát filmu Na vítězné vlně / When the Game Stands TallTři roky staré sportovní drama není u nás tolik známé a asi se ani není co divit, protože se od sobě podobných moc neodlišuje. Režírující Thomas Carter v něm vychází ze skutečných událostí a diváka si získá nejvíc asi precizně nasnímanými zápasy amerického fotbalu a celkovým zachycením atmosféry, která je provází. Horší je to pak s příběhem, který není nikterak originální a v podstatě předvídatelný a pro našince asi možná až moc klade důraz na křesťanské hodnoty. Diskutovat se dá i o tom, jak moc manipuluje s divákem a zveličuje zdánlivě nepodstatné věci. V titulní roli se objevil James Caviezel, kterého ze známějších tváří doplňuje jen Laura Dern. Zajímavá, i když trochu nevýrazná žánrovka.

Zajímavost: Film je inspirován příběhem střední školy De La Salle, která v letech 1992 - 2004 neprohrála jediný zápas v americkém fotbale.

Oficiální trailer filmu Na vítězné vlně / When the Game Stands Tall
Smlouva s vrahem (I Hired a Contract Killer) (úterý 3. 10., ČT art, 21.05 - 22.25)

Plakát filmu Smlouva s vrahem / I Hired a Contract KillerKoprodukční komediální drama, které trochu koketuje s filmem noirem, je typickým dílem oblíbeného finského režiséra a scenáristy Akiho Kaurismäkiho. Ten se v něm opět obejde bez množství dialogů, složitého příběhu i rozmáchlých a hlubokých emocí, přesto dokáže oslovit a zaujmout. Hlavní devízou je potemnělá atmosféra a titulní námět, který je velmi jednoduchý, autor na něj ale až geniálně dokáže navěsit sžíravou sociální kritiku, brutální černý humor a později na scénu přivede postavu nájemného vraha, která vše posune do ještě absurdnější roviny. V hodně zajímavém obsazení nechybí Jean-Pierre LéaudMargi ClarkeKenneth Colley nebo Nicky Tesco. Vzhledem ke krátké stopáži tvůrce nezačne nudit, i když tempo je dost pomalé a někdy se situace trochu opakují. Něco pro milovníky filmových klubů.

Zajímavost: Ve scéně s karetní hrou hraje na pozadí finská píseň, která popisuje celý děj filmu.

Fanouškovský trailer filmu Smlouva s vrahem / I Hired a Contract Killer
Jesse Stone: Bez výčitek (Jesse Stone: No Remorse) (úterý 3. 10., Nova Cinema, 22.15 - 23.55 / čtvrtek 5. 10., 00.05 - 01.40)Plakát filmu Jesse Stone: Bez výčitek / Jesse Stone: No Remorse

Kdo viděl některý z televizních filmů z volné detektivní série adaptací románů Roberta B. Parkera, ví, co čekat i od tohoto. Režírující Robert Harmon v něm opět nikam nespěchá a soustředí se na vykreslení charakterů, reálné vylíčení policejní práce a celkovou atmosféru ospalého maloměsta. Akce je tu naprosté minimum, přičemž ji nahrazuje napínavý a atraktivní příběh, podařená hudba, pomalé tempo a dlouhé a melancholické záběry krásné přírody. V hlavní roli pochopitelně nechybí Tom Selleck, který se tentokrát podílel i na scénáři a doplňují ho třeba Kathy Baker, Kohl Sudduth nebo Saul Rubinek. Nijak objevná, ale příjemná žánrová záležitost.

Zajímavost: Z celé série je tento film šestý v pořadí.

Televizní spot filmu Jesse Stone: Bez výčitek / Jesse Stone: No Remorse
Dům na Tara Road (Tara Road) (středa 4. 10., Prima Max, 17.50 - 20.00 / čtvrtek 5. 10., 13.55 - 16.10)

Plakát filmu Dům na Tara Road / Tara RoadV našich končinách neznámé irské drama je adaptací románu Maeve Binchy. A právě znalost předlohy je to, podle čeho asi bude probíhat celkové hodnocení. Ti, kteří jsou s ní obeznámeni, budou režírujícímu Gilliesu MacKinnonovi vyčítat její přílišné zjednodušení a vypuštění některých klíčových motivů, těm druhým pak bude chybět výrazněji zapamatovatelný moment, lepší atmosféra a uvěřitelnější romantika, která je tu přece jen trošku „přeslazená“. Jinak tu ale nechybí zajímavý příběh, relativně svižné tempo a příjemná civilnost. V hlavních rolích se objeví velmi dobré Andie MacDowell a Olivia Williams, kterým dělají společnost ještě například Jean-Marc Barr, Sarah Bolger nebo Maria Doyle Kennedy. Jen je škoda, že celý snímek je unylý, rozvláčný a nenápadný. Nenáročná záležitost na středeční podvečer.

Zajímavost: Autorka knižní předlohy si ve filmu zahrála cameo roli jednoho ze sponzorů restaurace.

Originální trailer filmu Dům na Tara Road / Tara Road


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY