Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 9. 2017 - 28. 9. 2017

TV tipy: Leningradští kovbojové čelí černému zabijákovi, dobývají Ameriku a zůstávají prostě spolu

Vydáno: 22.09.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani ve druhé polovině září televize bůhvíjak neoslní a diváky lákají pouze na osvědčené hity. Prostor ovšem dostaly i hodně zajímavé a mnohdy originální žánrovky, které ale publiku nejdou moc naproti a vyžadují jeho spolupráci.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Focus (Focus) (pátek 22. 9., Nova, 22.20 - 00.25 / neděle 24. 9., Nova Cinema, 00.25 - 02.10)

Český plakát filmu Focus / FocusKomediální kriminální romantické drama trochu klame tělem, protože trailery lákají na svižnou a zběsilou podívanou. Režírující a scenáristická dvojice Glenn Ficarra, John Requa nicméně volí trošku jiný přístup a spoléhá spíše na pomalejší tempo, pohodovou a odlehčenou atmosféru a budování romantického napětí mezi postavami, které naštěstí funguje. Ona zlodějská zápletka tu slouží jako berlička, protože není tak propracovaná a rozhodně není tím hlavním. V titulních rolích se představí Will Smith a Margot Robbie, mezi nimiž působí potřebná chemie a oba si své úlohy užívají. O to větší je škoda, že tvůrci nenabídnou nic navíc a jedou pouze na tzv. první signální. O solidní, i když nijak výrazné žánrovce se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Robbie a její matka údajně v průběhu natáčení učily Smithe plavat.

Český trailer filmu Focus / Focus
Bolest lásky (Maladie d'amour) (sobota 23. 9., ČT art, 22.00 - 23.55)

Plakát filmu Bolest lásky / Maladie d'amourNejen v našich končinách absolutně neznámé francouzské romantické drama z konce osmdesátých let je určeno hlavně milovníkům evropské kinematografie a trpělivějším divákům. Režírující Jacques Deray v něm totiž vůbec nikam nespěchá a velice pomalu rozehrává syrový a realisticky pojatý příběh o jednom vlastně obyčejném milostném trojúhelníku. Spoléhá se v něm především na hodně intimní atmosféru, zdánlivě obyčejné téma, které osloví snad každého diváka, spousty emocí a perfektní herecké výkony. Ty obstarávají v hlavních rolích fantastičtí Nastassja KinskiJean-Hugues AngladeMichel Piccoli, kteří udržují film nad vodou ve slabších chvílích. Ty má na svědomí již zmíněné pomalé tempo, protože ke konci je snímek trochu repetetivní a malinko i nudný a dost mu chybí nějaký moment překvapení. Absolutní televizní rarita.

Zajímavost: Kinski si za svůj výkon vysloužila nominaci na Cézara.

Ukázka z filmu Bolest lásky / Maladie d'amour
Rozhněvaný muž (L'homme en colère) (neděle 24. 9., ČT2, 22.10 - 23.45 / pondělí 25. 9., 23.25 - 01.00)

Plakát filmu Rozhněvaný muž / L'homme en colèreAni francouzsko-kanadské kriminální drama nepatří k těm nejznámějším a také se moc nevysílá. Režírující Claude Pinoteau v něm nespoléhá na přílišnou akci, ale naopak si dává záležet na opravdu hutné atmosféře, strhujícím, i když nijak originálním příběhu, v čemž mu pomáhají i krásné kanadské lokace a vůbec celkové zasazení děje do této severoamerické země. Samozřejmostí u podobných žánrovek jsou i propracované postavy a jejich silné psychologické pozadí, v tomto případě tvůrce navíc přidává perfektní práci s napětím a jeho skvělé gradování. V hlavní roli exceluje Lino Ventura, kterého doplňují mimo jiné Angie Dickinson, Laurent Malet nebo Donald Pleasence. Snímek je sice trošku zaměnitelný se sobě podobnými a nenabízí žádnou výraznější scénu, ve výsledku jde ale pořád o hodně dobrou a poctivou podívanou.

Zajímavost: Pinoteau byl jediným režisérem, který kdy přiměl Venturu, aby políbil herečku.

Hudební téma z filmu Rozhněvaný muž / L'homme en colère
Černý zabiják (Blackfish) (neděle 24. 9., ČT2, 23.45 - 01.10 / úterý 26. 9., 23.50 - 01.10 / středa 27. 9., 10.45 - 12.05)

Plakát filmu Černý zabiják / BlackfishU celkového hodnocení čtyři roky starého dokumentu, který v programu najdete pod názvem Kosatky, záleží na tom, kolik toho o těchto mořských živočiších víte. Pokud se o ně zajímáte trochu hlouběji, debutující režisérka a scenáristka Gabriela Cowperthwaite vám nic moc nového neřekne, pokud toho ale tolik netušíte, asi se budete divit tomu, že tito tvorové nejsou tak úplně roztomilí. Autorka se zaměřila na osudy těch, kteří žijí v zajetí a na zábavní centrum SeaWorld, v němž došlo k několika tragickým událostem, které způsobily právě kosatky. Poměrně jasně upozorňuje na to, jak moc byznys a peníze tato zvířata ničí a snaží se upozornit i na to, že jde v podstatě o jejich týrání. Filmařsky tedy nepředvádí nic zásadního a k několika známým záběrům přidává tzv. mluvící hlavy, poselství tohoto filmu je ovšem mnohem důležitější. Jen je škoda, že autorka nezaujala trochu kritičtější postoj a ani letmo neprozradí, jak žijí kosatky ve volné přírodě. Chvílemi strhující podívaná.

Zajímavost: Kosatka Tilikum, která je v tomto dokumentu něco jako hlavní postava, zemřela letos prvního června.

Oficiální trailer filmu Černý zabiják / Blackfish
Leningradští kovbojové dobývají Ameriku (Leningrad Cowboys Go America) (úterý 26. 9., ČT art, 21.05 - 22.25)

Plakát filmu Leningradští kovbojové dobývají Ameriku / Leningrad Cowboys Go AmericaFinsko-švédská komediální road movie je zároveň jakýmsi mystifikačním dokumentem, který představuje kdysi poměrně známou kapelu Leningrad Cowboys, která proslula naprosto šílenými účesy a “komediemi na hlavě“. Režisér a scenárista Aki Kaurismäki na pozadí velmi jednoduchého příběhu, který moc nedrží u sebe a je spíše sledem zvláštních a leckdy hodně vtipných příhod, nechává prostor zejména členům kapely, kteří se tu totálně utrhli ze řetězu a předvádí dost bizarní věci. Celé to dotváří velice specifická posmutnělá atmosféra a samozřejmě i hudba, která se nedrží pouze jednoho žánru, kterých skupina vystřídá hned několik. V hlavní “nemuzikantské“ roli se představí režisérův dvorní herec Matti Pellonpää, jemuž pak dělají společnost u nás neznámé tváře. Tvůrce ale i přes tak svérázné tempo nerezignuje na řemeslo, v němž se spoléhá na minimum střihu, pomalé tempo a velké množství statických záběrů. Zřejmě nejdivnější tip týdne, který překvapí i fanoušky kultovního režiséra, v jehož filmografii se docela vymyká.

Zajímavost: Kapela byla původně výmyslem tvůrce speciálně pro tento film a zahrála si ji skupina Sleepy Sleepers. Po dokončení natáčení ale “kovbojové“ opravdu vznikli a dodnes neukončili svou činnost.

Ukázka z filmu Leningradští kovbojové dobývají Ameriku / Leningrad Cowboys Go America
Arachnofobie (Arachnophobia) (středa 27. 9., Nova Cinema, 21.50 - 23.50 / čtvrtek 28.9., 23.50 - 01.40)

Plakát filmu Arachnofobie / ArachnophobiaSlušně hodnocený snímek z počátku devadesátých let je režijním debutem veleslavného producenta Franka Marshalla, což je na něm s odstupem času to nejzajímavější. Největší problém totiž má se žánrovým zařazením, neboť celou dobu přechází mezi hororem a komedií a úplně se mu to nedaří vybalancovat. Nadhled si ale naštěstí drží celou nedlouhou stopáž, což ho nejspíš zachraňuje, i tak se tu ale objeví mnoho poměrně děsivých scén (pokud navíc patříte k těm, kteří se pavouků bojí, tak samotný závěr vám neudělá moc dobře), které ale ostrým střihem střídají ty vtipné, jejichž dopad pak logicky není takový. V hlavních rolích se představí John Goodman, Jeff Daniels, Harley Jane Kozak, Julian Sands nebo Brian McNamara. Pro ty dříve narozené nostalgický snímek, pro ty mladší pak trochu zastaralá a leckdy nechtěně vtipná žánrovka.

Zajímavost: K dosažení efektu rozmačkaných pavouků pod nohama byly použity balíčky hořčice.

Originální trailer filmu Arachnofobie / Arachnophobia
Třetí skoba pro Kocoura (čtvrtek 28. 9., Nova, 08.55 - 10.30)

Plakát filmu  / Třetí skoba pro KocouraČeskoslovenský rodinný dobrodružný snímek byl v době normalizace hodně oblíbený u mládeže, protože se svým způsobem z tehdejší tvorby vymykal. Režírující Radim Cvrček v něm totiž děj ozvláštnil takřka dospěláckou detektivní zápletkou, kterou nechal vyšetřovat děti, jimž policisté vlastně jen trochu pomáhali a celé to působilo dost důvěryhodně a tak, že se to vlastně mohlo stát, aniž by se ale dětskému divákovi nějak podbízel. Mimo to pak přidal ještě typicky pohodovou atmosféru turistického oddílu, v němž vznikala snad nesmrtelná přátelství, všichni táhli za jeden provaz a neměli před sebou tajnosti. Vydařilo se i obsazení plné sympatických dětských herců a z těch dospělých pak nechybí třeba Ladislav Mrkvička, Jaroslav Moučka nebo Lubomír Kostelka. I vzhledem k tomu, že dobového politizování a režimních úliteb tu není zas tolik, má snímek velkou šanci oslovit i moderní mladé publikum. Příjemné sváteční vstávání.

Zajímavost: Zámek Kotov je ve skutečnosti zámek Vranov nad Dyjí.

Ukázka z filmu Třetí skoba pro kocoura
1001 králíčkova pohádka (Bugs Bunny's 3rd Movie) (čtvrtek 28. 9., ČT :D, 09.00 - 10.15)

Plakát filmu 1001 králíčkova pohádka / Bugs Bunny's 3rd Movie: 1001 Rabbit TalesAnimovaná rodinná muzikálová komedie z počátku osmdesátých let nijak nepřekvapí ty, kteří sledují / sledovali Looney Tunes a jejich bláznivé příhody. Jde totiž o několik krátkých epizod z dobrodružství králíka Bugse, které jsou propojeny jen hodně chatrným a volným příběhem. Nic moc nevymýšlela ani režírující trojice Friz Freleng, Chuck Jones, Robert McKimson, která se spolehla na klasicky všemožně šílené vizuální gagy, jednoduchou vizuální stránku, sympatické postavy a svěží tempo, které v krátké stopáži skutečně nezačne nudit. Celkově má film dost blízko k němým groteskám, jen humor je uzpůsoben dětskému divákovi, je ale natolik sofistikovaný, že pobaví i dospělé, kteří na těchto příhodách mnohdy vyrůstali a vůbec nevadí, že jeho úroveň je dost nevyrovnaná, navíc tu tvůrci parodují známé pohádky. Pro některé mnohem větší zábava než dnešní pohádky.

Zajímavost: S režií Frelenga je to dost sporné, protože některé publikace ho jako režiséra zmiňují, nejspíš byl ale pouze producentem.

Oficiální trailer filmu 1001 králíčkova pohádka / Bugs Bunny's 3rd Movie
Prostě spolu (Ensemble, c'est tout) (čtvrtek 28. 9., Prima Max, 17.55 - 20.00)

Plakát filmu Prostě spolu / Ensemble, c'est toutDeset let staré francouzské romantické drama určitě nikoho nepřekvapí, protože je předvídatelné a plné klišé. Režisér a scenárista Claude Berri opravdu nepředvádí nic originálního, ale divákům servíruje mnohokrát viděný a ohraný příběh o několika lidech, kteří k sobě hledají cestu. Byl ale natolik zkušený filmař, že i přes tuto skutečnost dodal snímku potřebnou atmosféru, vyhýbal se laciným emocím i tzv. přeslazenosti a vše natočil citlivě a civilně. Je možná škoda, že po slibném začátku polevil a jel hodně rutinně a na jistotu, protože výsledek mohl být mnohem lepší. Nic vysloveně špatně nedělal a pojistil se výborným obsazením, v němž klíčové role hrají Audrey TautouLaurent StockerGuillaume CanetFrançoise Bertin. Příjemná a oddechová podívaná na sváteční podvečer.

Zajímavost: Snímek je adaptací knižní předlohy Anny Gavaldy.

Originální trailer filmu Prostě spolu / Ensemble, c'est tout
Poslední leč (čtvrtek 28. 9., ČT art, 21.45 - 23.15)

Plakát filmu  / Poslední lečČeskoslovenská experimentální komedie je adaptací stejnojmenné hry divadla Husa na provázku a dodnes je svým přístupem dost unikátní a osobitá. Režírující Vladimír Sís tu opravdu hodně citlivě převedl na filmový pás hru Bolka Polívky, který v ní prokázal obrovský komediální talent a hlavně využil i pantomimu, v níž tu vskutku exceluje. Celek je hodně svébytná záležitost, v níž se dialogy mísí s mimikou, vše tu má své místo a humor není prvoplánový, ale naopak hodně rafinovaný. Hlavní hvězdě tu moc pomáhá i Jiří Pecha a interakce obou je až neskutečná a sledovat je ve společných scénách je čistá radost. Dá se domyslet, že příběh tu moc neexistuje a celé je to hodně dadaistické, metaforické a symbolické a rozhodně to není jednoduché na sledování, těm, co si ale dají to úsilí, se snímek odmění. Všechno tu sice není dokonalé a stopáž mohla být možná o něco kratší, to ale nic nemění na tom, že v kontextu tuzemské kinematografie je tohle opravdu unikátní záležitost, která vlastně i po letech zůstává osamocena.

Zajímavost: Polívka se podílel i na scénáři filmu.

Ukázka z filmu Poslední leč

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Julian Sands (28.06.2023 08:11 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Margot Robbie je Barbie v novém traileru (25.05.2023 19:47 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu