TV tipy: Jack Ryan prožívá osudnou noc, v níž hraje Need for Speed

Vydáno: 15.09.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v polovině září nedokáží televize přitáhnout diváky nějakou větší a atraktivní premiérou. Z nabídky tak tentokrát vyčnívají dva nepříliš známé režijní debuty slavných herců, konkrétně Jacka Lemmona a Chrise Evanse.
Jack Ryan: V utajení (Jack Ryan: Shadow Recruit) (pátek 15. 9., Prima, 21.50 - 00.10 / neděle 17. 9., Prima Max, 22.25 - 00.45)

Český plakát filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow RecruitTři roky starý akční thriller má na zahraničních databázích o něco lepší hodnocení než na těch našich a je přijímán dost rozporuplně. Především je nutné vědět, že oproti předchozím "ryanovkám" je tato trochu jiná, neboť nevychází z literární předlohy Toma Clancyho a celkově není tak výrazná. A právě příběh je největším kamenem úrazu, protože je překvapivě hodně naivní a jednoduchý, není nijak promyšlený a působí hodně tuctově. Režírující Kenneth Branagh nicméně vrací diváka do devadesátých let, kdy byly podobně prosté záležitosti v módě a dokáže udržet svižné tempo i s minimem akčních scén, v čemž si pomáhá výbornou hudbou Patricka Doylea a celkovou dynamikou. Hodně sympatické je i obsazení, v němž se kromě samotného režiséra, jenž si zahrál hlavního záporáka, objevili Chris Pine, Keira Knightley nebo Kevin Costner. Detaily o filmu, jemuž paradoxně nejvíc škodí, že je součástí slavné série, se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Pine si při natáčení jedné z akčních scén zlomil prst.

Originální trailer filmu Jack Ryan: V utajení / Jack Ryan: Shadow Recruit
Need for Speed (Need For Speed) (pátek 15. 9., Nova, 22.25 - 00.55 / neděle 17. 9., Nova Cinema, 17.35 - 20.00 / čtvrtek 21. 9., 00.15 - 02.30)

Český plakát filmu Need for Speed / Need for SpeedAdaptace slavné videohry má na zahraničních databázích o něco lepší hodnocení než u nás, přesto od ní nelze čekat žádné zázraky. Režírující Scott Waugh v ní nenechá nikoho na pochybách, co vlastně točí a možná se až moc otrocky snaží zachovat věrnost předloze. Tím pádem nešetří zpomalovačkami a častými záběry na pedály, dění ale oživuje i několika efektními first person záběry a zobrazováním rychlosti na sklech aut. K dobru mu lze přičíst i solidní akce a slušný soundtrack. O příběhu, který je jednoduchý a navíc dost nevýchovný, nemá smysl ztrácet písmo, protože prakticky žádný neexistuje. Na půl cesty zůstalo i obsazení, v němž nejvíc zaujme maniakální Michael Keaton, který zastíní nevýrazné Aarona Paula, Imogen Poots a Dominica Coopera. Více se o nenáročném tipu na páteční večer dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Film byl natočen bez použití CGI.

Český trailer filmu Need for Speed / Need for Speed
Kotch (Kotch) (sobota 16. 9., ČT2, 14.15 - 16.05)

Plakát filmu Kotch / KotchU nás absolutně neznámé komediální drama z počátku sedmdesátých let je jediným režijním počinem slavného Jacka Lemmona. To, že jde o debut, je na něm sice znát, protože tempo je hodně nevyrovnané a někdy se dost táhne a problémy má i s atmosférou, která se pohybuje od melancholie k odlehčenému nadhledu, což také není úplně šťastné, většinu času nicméně jde o hodně příjemný kousek. Potěší zejména titulní příběh, který je adaptací knihy Katharine Topkins, a i když se věnuje stáří, není přehnaně depresivní a absentuje v něm jakýkoli patos. Hlavním trumfem snímku je ovšem na Oscara nominovaný Walter Matthau v titulní roli, který o deset let staršího člověka, než byl tehdy sám, ztvárnil naprosto precizně a vyhnul se tradičním stereotypům. V dalších úlohách ho doplňují třeba Deborah Winters, Felicia Farr nebo Charles Aidman. Vesměs pohodová záležitost na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Lemmon později prozradil, že se za kamerou necítil úplně nejlépe a režie pro něj byla natolik fyzicky a psychicky náročná, že už nikdy nic dalšího nenatočil.

Originální trailer filmu Kotch / Kotch
Funebrák (sobota 16. 9., ČT1, 16.00 - 17.35 / neděle 17. 9., 06.55 - 08.25)

Plakát filmu  / FunebrákČeskoslovenská komedie z počátku třicátých let je jedním velkým sólem Krále komiků Vlasty Buriana. Režírující Karel Lamač v podstatě na všechno ostatní rezignoval, neboť příběh tu prakticky neexistuje, ale jde spíš o sled jednotlivých epizod, které horko těžko drží pohromadě a důraz je kladen na situační i slovní humor a vtipné dialogy a improvizace, v nichž vyniká právě hlavní hvězda filmu. Tempo také není nikterak svižné a zejména v úvodu se snímek nevyhýbá nudě a pohrává si s diváckou trpělivostí, to ale částečně vynahradí výborným závěrem. Z dnešního pohledu pak nejvíc "potěší" nadčasovost úředního humoru, z něhož si můžeme uvědomit, že úředníci se za ty roky vůbec nezměnili. Něco pro milovníky filmů pro pamětníky.

Zajímavost: Celý film byl natočen za neuvěřitelných šest dní.

Ukázka z filmu Funebrák
Ryba na suchu (sobota 16. 9., Nova Cinema, 16.25 - 17.50 / neděle 17. 9., 09.10 - 10.40)

Plakát filmu  / Ryba na suchuProtektorátní československá komedie je zase trošku jiným pohledem na herectví Vlasty Buriana. Ten v ní v režii Vladimíra Slavínského není až tak výrazný, ale záměrně spíše umírněný, což ovšem celkové atmosféře a pojetí hodně prospívá. Příjemně překvapí i to, že i když námět není vůbec komediální, humor i vtípky v něm fungují poměrně dobře a jsou zdařile vypointované. Výsledku prospívá i celkové kouzlo prostředí řeky a blízké přírody. V dalších rolích se představí třeba Vítězslav Vejražka, Marie Štrosová-Steinerová nebo Jaroslav Marvan. Z dnešního pohledu pak vysloveně zamrzí jen dost naivní příběh a jeho vyústění, které je poplatné tehdejší době. Trošku jiný film Krále komiků.

Zajímavost: Herečka Anna Letenská, která se ve filmu též objeví, byla nacisty popravena pouhých čtyřicet tři dní po jeho premiéře.

Ukázka z filmu Ryba na suchu
...A jitra jsou zde tichá (A zori zdes tikhie...) (sobota 16. 9., Prima Max, 20.00 - 22.30)

Plakát filmu ...A jitra jsou zde tichá / A zori zdes tikhie...U hodnocení dva roky starého ruského válečného dramatu záleží na tom, zda divák zná původní verzi z roku 1972. Režírující Renat Davletyarov ji totiž přizpůsobil mladšímu publiku, což se ne všem bude zamlouvat. Z původně ryze válečného filmu tak udělal survival thriller o ženské rotě prchající před nacisty, vynechal v něm přehaný patos a pomohl si atraktivním, i když trochu lacinějším vizuálem, klipovitým střihem, poměrně hutnou atmosférou, svižným tempem a několika odhalenými ženskými ňadry, nešetřil ani brutální a krvavou akcí, která je ovšem v závěru už dost přehnaná. Podařilo se mu i obsazení, v němž se objeví v tuzemsku neznámé, ale dost sympatické ženské tváře, kterým výborně sekunduje Pyotr Fyodorov. Škoda jen pomalejšího rozjezdu. Něco ze současné ruské kinematografie.

Zajímavost: V první bojové scéně zaútočí na jednotku německý transportní letoun Ju-52/3m, který ale ve výbavě neměl žádné vpřed střílející zbraně, jak je mylně zobrazeno.

Originální trailer filmu ...A jitra jsou zde tichá / A zori zdes tikhie...
Projekt minulost (Project Almanac) (sobota 16. 9., Prima Cool, 22.40 - 01.05 / neděle 17. 9., Prima Max, 00.25 - 07.35)Plakát filmu Projekt minulost / Project Almanac

Dva roky starý sci-fi thriller v našich končinách tak trochu prošuměl a vyšel pouze na videu, čemuž se ale nelze moc divit. Celovečerně debutující režisér Dean Israelite v něm totiž nepřichází s ničím novým, ale variuje podobné žánrovky, v nichž klíčovou roli hraje cestování časem. Navíc se snaží vše ozvláštnit found footage formátem, což se mu daří tak napůl a rozhodně to nefunguje celou stopáž. Body ztrácí i předvídatelným příběhem, jemuž chybí moment překvapení. Na druhou stranu se ale může opřít o slušnou atmosféru, stále atraktivní námět, poměrně zdařilý vizuál, svižné tempo a sympatické obsazení, v němž se neobjeví nikdo extra známý. Zajímavá, ačkoli zoufale nevýrazná a rutinní žánrovka.

Zajímavost: Herci měli na naučení svých replik pouhých pět dní.

Oficiální trailer filmu Projekt minulost / Project Almanac
Stíny v ráji (Varjoja paratiisissa) (úterý 19. 9., ČT art, 21.05 - 22.20)

Plakát filmu Stíny v ráji / Varjoja paratiisissaFinská romantická komedie se u nás příliš nevysílá a radost udělá náročnějším divákům. Těm stačí jen zmínit, že o scénář a režii se postaral Aki Kaurismäki a hned mají jasno, co od filmu očekávat. Ten v něm předvedl to, co je pro něj typické, to jest pošmourná a depresivní atmosféra, v níž se ale paradoxně ukrývá značná dávka optimismu a naděje, naprosté minimum dialogů, potlačení veškerých emocí a hodně silný příběh. Zaujme i citlivé zachycení rozvíjejícího se vztahu dvou ztroskotanců, který je naprosto autentický, protože obyčejný jako život sám. V hlavních rolích excelují Matti Pellonpää a Kati Outinen, kteří hrají hodně úsporně a zejména očima a funguje mezi nimi i parádní chemie. Za zmínku stojí i výborně fungující humor, který není nucený, ale vzniká z přirozených situací a je dost nenápadný. Evropský klenot.

Zajímavost: V roce 1987 vyhrál snímek na Jussi Awards cenu za nejlepší film.

Ukázka z filmu Stíny v ráji / Varjoja paratiisissa
Jesse Stone: Radikální změna (Jesse Stone: Sea Change) (úterý 19. 9., Nova Cinema, 23.20 - 01.05 / čtvrtek 21. 9., 02.30 - 04.50)

Plakát filmu Jesse Stone: Radikální změna / Jesse Stone: Sea ChangeKriminální drama patří do na sebe nezávislé série a ti, kteří viděli nějaký předchozí příspěvek, asi budou vědět, co očekávat. Režírující Mark Harmon opět zpracovává literární předlohu Roberta B. Parkera a v rámci televizních a tím pádem i komornějších podmínek odvádí slušnou práci. Znovu se soustředí spíše na detailnější popis rutinní detektivní práce než na zběsilou akci, která tu prakticky chybí, což ale vůbec nevadí. Ani tady nikam nespěchá a volí hodně pozvolné tempo, v němž je prostor na práci s postavami a vykreslení hodně příjemné atmosféry amerického maloměsta. V hlavní roli pochopitelně nesmí chybět charismatický Tom Selleck. Škoda jen, že absentuje jakýkoli výrazný moment a snímek je zaměnitelný s ostatními z celé řady.

Zajímavost: Selleck byl za tento film nominován na cenu Emmy.

Televizní spot filmu Jesse Stone: Radikální změna / Jesse Stone: Sea Change
Osudná noc (Before We Go) (středa 20. 9., Prima Max, 20.00 - 22.05 / čtvrtek 21. 9., 15.50 - 17.55)

Plakát filmu Osudná noc / Before We GoTři roky staré romantické komediální drama je režijním debutem Kapitána Ameriky Chrise Evanse, který asi mnohé překvapí. Nemohl se tedy opřít o převratný příběh, ten je naopak dost předvídatelný a neoriginální, o to víc se soustředil na absolutní civilnost a uvěřitelnost, až příliš pomalé tempo a neopakovatelnou atmosféru pulzujícího nočního New Yorku. Spolehnout se mohl i na dobře napsané dialogy, které úsporně odhalují o postavách přesně to, co je potřeba a zdaleka se vyhýbají frázím a většině klišé. V titulní roli pak samotného režiséra doplňuje výborná Alice Eve a mezi oběma funguje potřebná chemie a oba také disponují nezbytným charismatem. Vzhledem k celkovému ladění pak divák snáz odpustí zbytečný nedostatek emocí, trochu víc hluchých míst i málo kompaktnosti. Trochu neučesaná, ale hodně příjemná žánrovka na pohodový večer.

Zajímavost: Natáčení zabralo pouhých devatenáct dní a filmovalo se hlavně na ruční kamery v ulicích zimního New Yorku.

Oficiální trailer filmu Osudná noc / Before We Go


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY