Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nejsledovanější

Recenze: Neuspokojivý dokument Nejsledovanější

Vydáno: 12.09.2017 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

YouTubeři jsou fenoménem současné doby a ať chceme, nebo ne, tak zejména na děti a dospívající mají dost zásadní vliv. Na to, kdo vlastně jsou a jak fungují, hledá odpověď nový český dokument. Měli bychom ho vidět?

NejsledovanějšíRecenzoval/a Jan Varga dne 12.09.2017 09:00. YouTubeři jsou fenoménem současné doby a ať chceme, nebo ne, tak zejména na děti a dospívající mají dost zásadní vliv. Na to, kdo vlastně jsou a jak fungují, hledá odpověď nový český dokument. Měli bychom ho vidět? Hodnocení: 1.5

Nejsledovanější

Nejsledovanější
Dokumentární
Česká republika, 2017 , 91 min.

Režie: Jiří Sádek
Kamera: Antoan Pepelanov
Hudba: Jan Maxián
Herci: Karel Kovář, Gabriela Heclová, Nikola Čechová, Petr Florián

Česká premiéra: 14.09.2017

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Český film Nejsledovanější není žádný „celovečerní vlog“ (tedy video blog), jak se píše na plakátu, nýbrž dokument o českých youtuberech, natočený režisérem Jiřím Sádkem, který loni celovečerně debutoval snímkem Polednice s Aňou Geislerovou. Jeho hlavní protagonisté jsou úspěšní autoři videí, kteří své výtvory pravidelně a často nahrávají na Youtube, a mají díky tomu početné skupiny fanoušků, a to zejména mezi mládeží pod 15 let.

Fotografie z filmu  / NejsledovanějšíKarel (Kovy) je bavič a převlekový šoumen. Petr (Pedro) hraje počítačové hry a nahrává se při tom. Nikola (Shopaholic Nicol) natáčí dívčí videa, například o líčení, oblékání a nakupování. Gábina (Gabrielle Hecl) vytváří převážně reportáže z cestování. Sestry Lucka a Nikola (A Cup of Style) natáčejí módní a lifestyle videa. Někteří z nich kromě tvorby videí třeba ještě studují vysokou školu, nebo se profesně věnují i jiným věcem, nebo mají rodinu se dvěma dětmi. A všichni působí celkem rozumně, inteligentně a sympaticky.

Takže jedno malé upozornění na úvod. Hodnotím kvalitu dokumentu, nikoli ty youtubery samotné. Jejich tvorbu jsem donedávna neznal a soudě podle ukázek ve filmu to zřejmě není nic pro mě, protože to je určeno buď pro podstatně mladší publikum, než jsem já (a to mi je 27 let), nebo pro diváky opačného pohlaví, případně obojí. Podobné pocity mám z české YouTube scény obecně. Leckteré youtubery přitom poznám podle jména a u některých mě jejich videa dokonce i zaujala, pobavila nebo přiměla k zamyšlení. To jsou ale světlé výjimky a většina tvorby ostatních českých youtuberů mi připadá dost hrozná a místy až katastrofální, zejména po obsahové stránce.

Fotografie z filmu  / NejsledovanějšíRežisér do filmu nijak nevstupuje a jeho dokument je vůči svým protagonistům zcela nekritický. Nejprve je nechá se představit, pak představí jejich tvorbu a následně ukazuje různé střípky z jejich života, pořízené během zhruba ročního natáčení, během nichž je neustále omíláno, jací jsou pracovití, energičtí, vzorní, milí a skromní vůči svému úspěchu a jak se ukázněně podepisují a fotí se svými fanoušky a navštěvují je v nemocnicích. Takže je to částečně spíš takové marketingové self-promo těch youtuberů. Což moc nevadí, protože film je evidentně cílen především na fanoušky, kteří tyto konkrétní youtubery už dávno znají a pravidelně je sledují a chtějí vidět další obrazové materiály s nimi, které ještě doposud neviděli, a na jejich osobních kanálech je nenajdou. A takovým bude film Nejsledovanější pravděpodobně velmi vyhovovat.

Je totiž fakt, že film obsahuje i relativně dost záběrů ze soukromí svých protagonistů nebo ze zákulisí natáčení jejich videí, takže to může být pro fanoušky i v lecčem nové. Pro diváka nezainteresovaného je film nejzajímavější ve chvílích, kdy je ke slovu připuštěn nějaký rodič, ale to se děje sporadicky. Naopak nejstrašnější jsou naopak častější pasáže, kde o youtuberech mluví jejich fanoušci (hlavně děti a dospívající mládež) a popisují je jako své idoly a životní vzory. Tam už se tu propagandu nesnaží nikdo skrývat.

Fotografie z filmu  / NejsledovanějšíVýsledný film je ale neuspokojivý hlavně proto, že je hrozně povrchní a plochý a vůbec se mu nepodařilo ani naznačit, co vlastně vyplývá z toho, že je natáčení videí na YouTube takový fenomén, proč se děti na ta videa dívají tak fascinovaně a oddaně a proč je to pro mnohé takové kontroverzní téma. Jediným srozumitelným poselstvím je tudíž informace, že youtubeři jsou taky jenom normální lidi (to je teda šok), a že děti fatálně selhávají ve snaze vysvětlit svým rodičům, proč je to sledování videí baví, a ti pak nad jejich internetovými oblíbenci nechápavě kroutí hlavou.

Moje teorie je, že velké množství lidí spatřuje ohromnou zábavu v prožívání nějakého jiného života, než je jejich vlastní. Filmy, knihy, seriály, divadlo či počítačové hry do toho úplně nepočítám, protože ty sice také představují jistou formu úniku do jiného světa, ale trvají jen po velmi omezenou dobu. Něco jiného jsou nekonečné seriály typu Ordinace v růžové zahradě nebo Ulice (a jim podobné) nebo právě třeba videa youtuberů, s nimiž se jejich pravidelní diváci vídají prostřednictvím internetu po mnoho let klidně i každý den.

Fotografie z filmu  / NejsledovanějšíA tak zatímco děti tíhnou spíš k o něco starším vrstevníkům na internetu, kteří jim připadají sympatičtí a vtipní a berou je jako kamarády, tak jejich rodiče se podobně angažují v aktivním sledování peripetií smyšlených doktorů a rodinek ze sousedství na televizních obrazovkách. Oboje je svým způsobem pokleslá audiovizuální zábava dělaná pro specifické početné publikum, které na ni velmi pozitivně reaguje, a zároveň k obojímu existuje spousta a spousta odpůrců, kteří to považují za zcestný odpad a nechápou, jak by se na to mohl někdo vůbec chtít dívat.

K podobným, třeba i hlubším teoriím zabývajícími se fenoménem YouTube nicméně tvůrci filmu Nejsledovanější ani náznakem nezabrousí a spokojují se s triviálním vysvětlením, že děti se dívají na youtubery, protože jsou vtipní, mají talent a jsou to osobnosti (byť to jejich tvorba mnohdy nedosvědčuje) a dále nabízejí jen mělké pozorování toho, s čím se hrdinové jejich dokumentu v průběhu jednoho roku potýkali. Autorkou nejvěcnější myšlenky v celém filmu je tak nakonec jedna z mladších fanynek, která zcela neironicky poznamená, že v televizi se jenom lže, a že YouTube je něco jako otrokářství.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

 
Originální teaser trailer filmu Nejsledovanější

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Dobrá recenze! (Jan Reinisch, 16.09.2017 04:05) Reagovat

    Dobrá recenze. Asi nejlepší z těch, co jsem k tomuhle dokumentu četl. Možná proto, že autor recenze je mladý a má energii. Trochu povrchní, ale míň než všechny ostatní. Proto píšu.
    Mám drobné zkušenosti s natáčením dokumentů (točím zhruba 25 let, filmových dokumentů a TV reporáží jsem natočil zhruba 4000) a drobné zkušenosti s filmovými recenzemi (napsal jsem jich zhruba 200).
    A tak bych chtěl mladíka režiséra pana Sádka (kterého osobně neznám) obhájit: proč na něj kurnik všichni plivete? Nevidíte, že udělal novou, jinou věc než většina českých filmových dokumentaristů doteď? Propojil různé světy, a i profesně (jak o tom soudím podle svých drobných zkušeností) je ten dokument celkem dobrý. Mohl by být samozřejmě lepší, ale to se můžeme prsit všichni. Ale natočte to! A zorganizujte! A přilákejte do kin tolik lidí! Nikomu se to zatím v českém filmovém dokumentu nepodařilo. A proto pana Sádka filmová klika zašlapává.
    Já klidně půjdu dělat skladníka do Tesca (na Smíchov, to mám nejblíž), když mě pan Sádek převálcuje. A rád tam přivítám všechny české dokumentaristy.

    • Re: Dobrá recenze! (Anonym, 16.09.2017 13:28) Reagovat

      Pana Sádka rozhodně nepošlapávám, třeba jeho Polednice se mi líbila. Ale Nejsledovanější se mi nelíbil, připadalo mi, že jen klouže po povrchu a řekne hrozně málo věcného nebo zajímavého, na to, že se točí kolem takového současného fenoménu. Také mi nepřišel v ničem moc inovativní nebo odlišný než jiné české dokumenty, jak tvrdíte Vy, tedy kromě toho, že v něm vystupují youtubeři. Statistiku návštěvnosti neznám, protože první promítací víkend teprve začal, ale i kdyby se na film chodilo hodně, tak vysoká návštěvnost s kvalitou filmu nesouvisí. A tu větu s Tescem jsem nepochopil.

      • Re: Dobrá recenze! (Jan Reinisch, 17.09.2017 03:41) Reagovat

        No, Sádkův dokument jistě není inovativní ve formě, ani jsem nic takového netvrdil (řekl jsem, že je "celkem dobrý"). Ale je lepší než ostatní dokumenty nebo reportáže, co zatím o youtuberech vznikly.
        Je to vlastně takový docela dobrý televizní dokument (i s tou trochu roztřesenou kamerou, která zvlášť ruší na velkém plátně, a s barvami, které ukazují, že nejde o film, ale o video, a s trochu podivnou kompozicí rozhovorů, kdy respondenti mají zbytečně moc místa nad hlavou a jsou utopení v dolní části obrazu).
        Jenže o formu tady podle mě nejde. Jde o ten drajv.
        Lidi chodí do kina buď aby se pobavili, nebo aby si prožili nějaký sen, nebo aby se potkávali. Anebo aby s palcem pod bradou kriticky hodnotili.
        To poslední platí pro dosavadní české dokumenty, uváděné v kinech, které pak mají mizernou návštěvnost.
        Fór je v tom, že všechny dosavadní dokumenty byly promítané v malých kinech (jinam se nedostaly), a nějaký Sádek teď najednou svůj dokument prosadil do komerčních multiplexů. Proto možná všechen ten humbuk a nevůle.
        Buďme rádi, že Sádek s dokumentem formálně běžným, ale ne blbým a podbízivým, přivedl spoustu lidí do kina - do velkých komerčních sálů, kde se ti lidi opravdu SETKÁVAJÍ. A kvůli českému dokumentu. V tomhle případě týnejdři od počítačů s rodiči. Tohle je přece KINO, ten sál, ten společenský zážitek, ne rychlá jednosměrná televize, kdy si pak každý zaleze zpátky do pokojíčku nebo do ložnice.
        Proto se mi ten Sádkův počin líbí, i když s palcem pod bradou o něm samozřejmě můžeme různě formálně dumat.
        A to s tím Tescem jsem myslel tak - ať jdou všichni dokumentaristi klidně dělat něco jiného. Ale to je samozřejmě trochu nadsázka - pod dosavadními slovutnými dokumentaristy přece větev uříznout nejde! Ani v malých kinech a v televizi. Ani ve Fondu české kinematografie. Odkud mimochodem, pokud vím, zrovna pan Sádek neměl ani korunu.
        Každopádně díky za solidní a kultivovanou reakci.

        • Re: Dobrá recenze! (Jan Varga, 17.09.2017 19:02) Reagovat

          Já zas děkuji za reakci :) Ještě jednu poznámku si dovolím - česká Youtube scéna má velkou spoustu přívrženců, ale i protivníků, a i ti samotní youtubeři mají každý sice své fanoušky, ale zároveň pochopitelně i nemalé množství odpůrců. Je to zkrátka třeskuté téma, které budí rozruch samo o sobě, a pokud je kolem filmu pana Sádka nějaký "humbuk a nevole", tak je to kvůli jeho obsahu a tématu. Nikoli kvůli tomu, že se promítá ve velkých multiplexech, to snad ani nikomu vadit nemůže. Každopádně o první český dokument promítaný v multiplexech nejde, už tu byly jiné takové (Český sen, Rytmus...), a těm to nasazení do multiplexů určitě také nikdo nevyčítal.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Služka je skromnější, ale na slovensko-české poměry trochu jiné drama (19.03.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Mimoni dorazili do českých kin (05.07.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Elvis volí prezidentku a prožívá summer massacre (22.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Český lev 2020: Nominacím vévodí Krajina ve stínu (19.01.2021 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Havel se vydává vzhůru za sny (22.07.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- První trailer filmu Havel (20.06.2020 16:02 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rapeři z Comptonu prožívají nejlepší léta svého života třicet minut po půlnoci (08.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála (20.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Amnestie se dívá na události po listopadu 1989 skepticky (16.11.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Režisér Domácí péče natáčí film Havel (29.09.2019 10:49 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Švadlenka prožívá poslední prázdniny ve ztraceném městě Z (20.09.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kde najít fantastická zvířata, tátovu volhu a památkáře? (22.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lotrando, Zubejda a zvadlý gigolo se bouří, protože Grinche je těžké zabít (03.08.2018 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu