Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 37. týden

Kinopremiéry: Nejsledovanějšího amerického zabijáka a Projekt 100 spojuje víno

Vydáno: 13.09.2017 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Díky Projektu 100, který do kin vrací několik sci-fi klasik, startuje tento týden hned dvanáct premiér. Žádná zásadně atraktivní mezi nimi ovšem není, takže nejlákavěji vypadá asi bourneovský thriller Americký zabiják.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Americký zabiják (American Assassin) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Americký zabiják / American AssassinAkční thriller v bourneovském stylu je jednou velkou neznámou a opravdu jen velmi těžko můžeme odhadovat, co od něj vlastně čekat. Každopádně jde o zatím asi největší režijní projekt neznámého Michaela Cuesty, který v něm zadaptoval stejnojmenný román Vince Flynna a spoléhá se především na stále atraktivní špionážní téma. V hlavních rolích se představí Dylan O'Brien, Michael Keaton a Sanaa Lathan, za zmínku pak stojí ještě Taylor Kitsch, Scott Adkins a David Suchet. Ohlasů je zatím naprosté minimum, takže asi nemá ani smysl se jimi nějak hlouběji zabývat. Velice skromná premiéra týdne.

Synopse: Ve čtrnácti letech přišel vinou tragické nehody o oba rodiče, o devět let později mu přítelkyni vzal teroristický útok. Při hledání pomsty se Mitch (Dylan O'Brien) dostává do rukou zástupkyně ředitele CIA Irene Kennedy (Sanaa Lathan), která z něj chce udělat tajného agenta. Posílá ho proto ke Stanu Harleymu (Michael Keaton), který ho má pořádně vycvičit. Společně pak budou zkoumat sérii zdánlivě náhodných útoků na vojenské cíle, přičemž se musí spojit ještě s tureckým agentem. Jen tak totiž dokážou zastavit záměr rozpoutat světovou válku na Blízkém východě.

Zajímavost: Film vychází z jednoho dílu celé knižní série, který vyšel jako jedenáctý, v chronologickém pořadí je ale první.

Oficiální český trailer filmu Americký zabiják / American Assassin
Který je ten pravý? (Home Again) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu Který je ten pravý? / Home AgainUž český název romantické komedie v podstatě prozradí, co se v ní bude dít a co od ní zkušenější divák může očekávat. A právě téma bude tím stěžejním, na co publikum uslyší, protože na nic jiného asi ani lákat nelze. Filmem režijně a scenáristicky debutuje herečka Hallie Meyers-Shyer, která do hlavní role obsadila mnohem slavnější kolegyni Reese Witherspoon, které dělají společnost třeba Michael Sheen, Nat Wolff nebo Lake Bell. I v tomto případě zatím platí, že ohlasů je málo na to, aby byly nějak průkazné, to u tohoto žánru ale tolik nevadí, protože jeho fanoušky nijak neodradí. Nejspíš typický počin k večernímu rande, který se ale bude líbit spíše jí než jemu.

Synopse: Alici (Reese Witherspoon) je čtyřicet, má dvě děti, rozešla se s manželem a nyní se vrací do města, kde se narodila a vyrostla, aby si tu utřídila myšlenky. A uvede se velkolepě, neboť je pozvána na párty s dlouholetými kamarádkami, kde ovšem potká tři mladíky, s jedním dokonce stráví noc a všem pak nabídne, že u ní mohou bydlet. Najednou má v domě o dost větší rodinu a také nebezpečně se rozvíjející romantický vztah. Pak se ale nečekaně objeví ve dveřích její bývalý manžel s kufrem v ruce.

Český trailer filmu Který je ten pravý? / Home Again
Matrix (The Matrix) (AČFK)

Matrix / The MatrixTradiční Projekt 100 letos změnil koncepci, která přináší dvě zásadní novinky. První je ta, že všechny filmy startují v jeden den, druhou pak ta, že se vždy bude věnovat jednomu žánru a vybere několik klíčových počinů, které ho nějak definovaly, nebo jsou v něm jinak významné. Rok 2017 bude zasvěcen sci-fi a na program se dostane i jeden z mála opravdu kultovních filmů devadesátých let, který na jejich konci vzbudil značný poprask a diváckou pozornost a širší veřejnosti představil manga komiksy a tzv. východní filozofii. Navíc už můžeme z dnešního pohledu říct, že šlo o předčasný tvůrčí vrchol režijní a scenáristické a tehdy ještě bratrské dvojice AndyhoLany Wachowských. V hlavních rolích se samozřejmě objevili Keanu ReevesCarrie-Anne MossLaurence FishburneHugo Weaving, nechybí ani tehdy inovativní bullet-time. Sluší se upozornit i na to, že snímek si vydobyl čtyři oscarové nominace v technických kategoriích zvuku, střihu, střihu zvukových efektů a vizuálních efektů. Asi nebude od věci si po letech tenhle přelomový počin připomenout na plátně.

Synopse: Thomas Anderson (Keanu Reeves) je normální mladý muž, který se snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta, k čemuž má ty nejlepší předpoklady, neboť má dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti. Jedné noci se ale do jeho mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno, co považoval za svůj život, je jen virem dat okolo několika tištěných spojů. Je to skutečně pravda? A co když tedy ti, kteří tento program vymysleli, zjistí, že Thomas zná skutečnou pravdu?

Zajímavost: Reeves před natáčením podstoupil operaci krčního obratle, proto se v některých scénách nepohybuje úplně přirozeně.

Originální trailer filmu Matrix / The Matrix
Planeta opic (Planet of the Apes) (AČFK)

Plakát filmu Planeta opic / Planet of the ApesDalším příspěvkem do Projektu 100 je legendární sci-fi, která patří do zlatého klenotu kinematografie a dodnes naprosto šokuje svou pointou, která už je notoricky známá. Režisér Franklin Schaffner v ní převedl na plátno novelu Pierra Boulleho a spoléhal se na precizní kostýmy a masky, které se dočkaly i oscarové nominace a pochopitelně i na atraktivní a nadčasový příběh, který by nemusel mít k budoucí realitě až tak daleko. V hlavní roli exceluje Charlton Heston a za zmínku určitě stojí i komorní, minimalistická a nervózní hudba Jerryho Goldsmithe, jenž také získal oscarovou nominaci. Více se dočtete v našem Stroji času. Pro většinu diváků asi první možnost, jak vidět tuto klasiku na velkém plátně.

Synopse: Když se George Taylor (Charlton Heston) a další dva astronauti proberou z hluboké hibernace, zjistí, že jejich kosmická loď je nenávratně zničena. Při útěku navíc zjistí, že přistáli na planetě, na které žijí inteligentní opice. George je velmi brzy odchycen a uvězněn ve městě, zbytek posádky se mu pokouší pomoci uprchnout. To se sice podaří, vyhráno ale rozhodně není.

Zajímavost: Heston vždy tvrdil, že natáčení tohoto filmu pro něj bylo fyzicky nejnáročnější, což zapříčinila i chřipka, s kterou po celou dobu bojoval.

Originální trailer filmu Planeta opic / Planet of the Apes
Brazil (Brazil) (AČFK)

Český plakát filmu Brazil / BrazilBritská sci-fi paří k nejproblematičtějším projektům v historii kinematografie a režisér a spoluscenárista se u jejího natáčení (bohužel ne poprvé a ani naposledy) dost natrápil, může ho ale těšit, že výsledek je opravdu excelentním mixem Franze Kafky, George Orwella a hodně černého humoru, v němž se místy nezapře tvůrcova montypythonovská minulost. K tomu se musí ještě připočítat jeho jedinečné vizuální pojetí a depresivní atmosféra, což vše dohromady dává opravdu unikátní podívanou, která si velké plátno jednoznačně zaslouží. Navíc není celý děj až tak nereálný, což není příliš veselé. V hlavní roli ušlápnutého úředníka se objevil Jonathan Pryce, v těch dalších pak Robert De Niro, Ian Holm, Bob Hoskins nebo Michael Palin. Vzhledem k několika existujícím verzím filmu se sluší uvést, že Projekt 100 uvádí tzv. Director's cut, který má 143 minut.

Synopse: V blízké budoucnosti už třináct let pokračují pumové útoky, na které si lidé zvykli, stejně jako na život v paranoiou prolezlém světě, v němž jsou depresivní architektura, zdevastovaná krajina a všude kolem vykonavatelé státní moci. Únikem z tohoto světa jsou pro nesmělého úředníka Sama Lowryho (Jonathan Pryce) jeho sny, v nichž létá v andělském brnění a líbá nádhernou vílu. Probuzení je ovšem vždy tvrdé, návrat do reality snad ještě těžší. Ale i v ní může člověka potkat nějaká naděje. Tou pro Sama se stává zjištění, že jeho vysněná víla skutečně existuje, jen jde o to ji znovu najít. To ale v hyperbyrokratizované společnosti nebude vůbec lehké.

Zajímavost: Gilliam byl při natáčení natolik vystresován, že na týden ztratil cit v nohách.

Originální trailer filmu Brazil / Brazil
Cesta na Měsíc  / Podivuhodná cesta (Le voyage dans la lune / Le voyage extraordinaire) (AČFK)

Plakát filmu Cesta na Měsíc / Le voyage dans la lunePosledním příspěvkem do Projektu 100 je "dvojfilm", jehož první částí je průkopnická němá sci-fi Georgese Mélièse, která je pochopitelně jednoduchá, naivní a má jen třináct minut, její atmosféra a vizuální stránka jsou však natolik unikátní, že zaujmou i dnešního diváka. Ten tak může vysledovat, jakou cestu za pouhých sto let kinematografie ušla a jakým vizionářem vlastně francouzský umělec byl. Navíc vůbec poprvé představil diváctvu film, který má děj, který čerpal z Julese Verna a H. G. Wellse. Více prozradí naše recenze. Druhou částí je pak šest let starý francouzský hodinový dokument, který přibližuje vznik výše zmíněného díla a mapuje i to, jak se restaurovala jeho jediná nalezená barevná kopie. O režii se podělili Serge Bromberg a Eric Lange, kteří nechali promluvit mnoho známých filmařů a umělců.

Synopse Cesty na Měsíc: V roce 1902 vytvořil Georges Méliès film Cesta na Měsíc. Kromě toho, že byl natočen černobíle, byl i ručně kolorován. Ve své době byl považován za celovečerní film, ačkoli měl pouhých čtrnáct minut. Okamžitě byl však zkopírován a plagován. Tvůrce tak na protest spálil všechny negativy filmu. Jedna černobílá zůstala, barevná byla považována za ztracenou. V roce 1993 se ale našla.

Synopse Podivuhodné cesty: Dokument vypráví o tom, jak náročně se restaurovala jediná barevná kopie legendárního němého filmu Cesta na Měsíc, která byla objevena roku 1993. Celý projekt byl jednou z vůbec nejdražších a nejdůmyslnějších restaurátorských akcí v dějinách kinematografie.

Zajímavost: Snímek Cesta na Měsíc sestává asi z dvaceti statických záběrů.

Originální trailer filmu Podivuhodná cesta / Le voyage extraordinaire
Víno nás spojuje (Ce qui nous lie) (CinemArt)

Český plakát filmu Víno nás spojuje / Ce qui nous lieAni francouzské drama nevypadá bůhvíjak originálně, protože už po letmém přečtení synopse je asi všem jasné, jakým směrem se vydá. Očekávání by tedy neměla být nějak velká a ani lákat moc není na co. Režii obstaral a na scénáři se podílel ostřílený Cédric Klapisch, který do hlavních rolí obsadil v našich končinách neznámou trojici Ana Girardot, Pio Marmaï a François Civil a nejspíš se bude spoléhat na atmosféru burgundských vinohradů, o čemž mluví i dosud naprosté minimum dostupných ohlasů. Vzhledem k oblíbenosti francouzské kinematografie v tuzemsku se ale dá předpokládat, že i tento nenápadný počin si najde dost diváků.

Synopse: Jean (Pio Marmaï) už deset let cestuje po světě a zpřetrhal všechna pouta, která ho spojovala s rodinou žijící v Burgundsku. Jeho otec ale vážně onemocní, tudíž se po letech do krajiny svého dětství musí vrátit. Po otcově smrti se společně se sourozenci Juliettou (Ana Girardot) a Jéremiem (François Civil) musí domluvit, co bude dál se zděděným vinohradem. Otec jim ho odkázal společně s domem a podmínkou, že bez souhlasu zbývajících sourozenců nesmí žádný z nich se svým podílem volně nakládat a navíc má každý předkupní právo na podíly ostatních. Také musí zaplatit dost vysokou dědickou daň. Musí se tak rozhodnout, zda dům, vinohrad i vinařství udrží, nebo ho prodají, což zejména pro Jeana, který rodinu nechal v Austrálii, je nesmírně těžké.

Oficiální český trailer filmu Víno nás spojuje / Ce qui nous lie
Tovaryšstvo Ježíšovo (Druzba Isusova) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Tovaryšstvo Ježíšovo / Druzba IsusovaPo delší době se v tuzemských kinech dočkají i fandové balkánské kinematografie, kteří od soboty 16. září mohou ve vybraných sálech vidět chorvatské historické drama z roku 2004. Moc se toho ale o něm napsat nedá, protože je prakticky neznámé. Ve své době tedy šlo o debutový počin Silvijeho Petranovice, který byl určen pro kina a pro našince je určitě nejzajímavější informace ta, že natočen byl podle debutového románu Jiřího Šotoly. Je asi jasné, že v titulních rolích se neobjeví nikdo povědomý a ohlasů bude dost málo. Premiéra pro hodně specifického diváka.

Synopse: V polovině sedmnáctého století, kdy prosazují Jezuité svůj vliv ve střední Evropě, žije mladá vdova, hraběnka Maria (Leona Paraminski) s hrstkou služebnictva na vesnickém panství. Tovaryšstvo Ježíšovo pověří funkcí jejího zpovědníka pátera Hada (Milan Plestina), který je plně oddán Bohu a službě řádu. Jenže hraběnka na něj hluboce zapůsobí a on vůbec poprvé začíná pochybovat o tom, zda příkazy jeho nadřízených slouží výhradně k šíření slávy boží.

Český trailer filmu Tovaryšstvo Ježíšovo / Druzba Isusova
David Gilmour v Pompejích (David Gilmour: Live at Pompeii) (Aerofilms)

Český plakát filmu David Gilmour v Pompejích / David Gilmour: Live at PompeiiVe středu 13. září (není ale vyloučeno, že se kina uchýlí i k několika málo reprízám) mají zájemci možnost na velkém plátně vidět unikátní záznam dvojkoncertu, který odehrál legendární muzikant David Gilmour v ruinách nejstaršího amfiteátru na světě a po pětačtyřiceti letech tak navázal na tamní vystoupení ještě legendárnější kapely Pink Floyd. Na rozdíl od něj byli v tomto případě přítomni i diváci, kterých se sešlo na tři tisíce a byli svědky opravdu jedinečného vystoupení, které disponuje neopakovatelnou kouzelnou atmosférou starověkých dob, a na němž zazněly jak hity ze sólových alb On an Island a Rattle That Lock, tak také ty z období Pink Floyd. Velký hudební zážitek. 

Synopse: V červenci 2016 odehrál David Gilmour v kulisách ruin nejstaršího amfiteátru na světě dva koncerty, čímž navázal na dnes už legendární vystoupení jeho slavné skupiny Pink Floyd tamtéž. Do doprovodné kapely přizval další hvězdné muzikanty a během koncertů, kterým přihlíželo na tři tisícovky fanoušků, zazněly skladby z jeho sólových alb, ale také velké hity Pink Floyd.

Český trailer filmu David Gilmour v Pompejích / David Gilmour: Live at Pompeii
Černý Petr (NFA)

Plakát filmu  / Černý PetrDo kin se v tomto týdnu vrací i zrestaurovaná verze hraného debutu Miloše Formana, který mnohé filmem nepolíbené překvapí tím, jak je nadčasový, pořád platný a realistický. Toho dosáhl autor až dokumentárním způsobem režie, která zachycuje běžný život, v němž se toho zase tak moc neděje a hlavní hrdina řeší zdánlivě banální každodenní starosti, čímž je ale divákovi blíž. Nechybí tu několik nezapomenutelných a vtipných momentů a taktéž výtečné výkony, z nichž většinu podávají neherci, v jejichž čele je sympatický Ladislav Jakim, poznáte ale i Jana Vostrčila, Vladimíra Pucholta nebo Pavla Sedláčka. K jednomu z prvních filmů Československé nové vlny a prvotině našeho nejslavnějšího filmaře lze dodat snad jen ahóóóój.

Synopse: Šestnáctiletý Petr (Ladislav Jakim) je na praxi v potravinářské samoobsluze. Nechápe příliš smysl úkolů, které dostává od svého prvního vedoucího, ani příliš nerozumí výchovným radám svého otce. Snaží se orientovat ve světě dospělých, který je pro něj velkou neznámou a zdá se, že toho vůbec nebude schopen.

Zajímavost: Film se natáčel v domě Boženy Matuškové, která hrála Petrovu matku a dokonce napekla i používané buchty.

Originální trailer filmu Černý Petr
Nejsledovanější (Bontonfilm CZ)

Plakát filmu  / NejsledovanějšíTuzemský dokument se snaží podívat pod pokličku současného fenoménu dnešního světa, jímž jsou tzv. YouTubeři. Režírující Jiří Sádek se pokouší na tuto problematiku nahlížet ze všech stran, takže mimo samotných hvězd internetu zpovídá psychology, marketingové analytiky i ty, kteří jejich vystoupení pravidelně odebírají a utvářejí si z nich názor na svět. Jak se mu to ale daří, lze jen velmi těžko odhadnout, neboť komentáře ani hodnocení zatím neexistují (naše recenze ale ano), takže není ani jasné, pro koho vlastně je film určen. Jediná česká novinka týdne.

Synopse: Jsme svědky generační přeměny audiovizuální zábavy. Televizi konkuruje nezávislá tvorba internetových tvůrců, kteří už zaujímají první místa v žebříčcích celebrit. Rodiče panikaří, když jejich dětí traví veškerý čas přimrzlé u obrazovek notebooků a smartphonů. Co tedy vlastně znamená být YouTuberem? A proč se právě YouTubeři stali fenoménem, který má vliv na celou společnost?

Originální teaser trailer filmu Nejsledovanější

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu