Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Po strništi bos

Recenze: Po strništi bos je dějově nejrozpadlejší film Jana Svěráka

Vydáno: 17.08.2017 15:06 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Nový film Jana Svěráka, natočený podle knihy Zdeňka Svěráka, se odehrává před událostmi z Obecné školy a jsme v něm svědky začleňování malého Edy Součka do venkovského života a do nové klukovské party...

Po strništi bosRecenzoval/a Jan Varga dne 17.08.2017 15:06. Nový film Jana Svěráka, natočený podle knihy Zdeňka Svěráka, se odehrává před událostmi z Obecné školy a jsme v něm svědky začleňování malého Edy Součka do venkovského života a do nové klukovské party... Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ondřej Vetchý ve filmu  / Po strništi bosPíše se rok 1943, zuří válka a osmiletý chlapec Eda Souček je nucen se vystěhovat se svými rodiči (Ondřej Vetchý a Tereza Voříšková) z pražského bytu, proto zamíří na venkov bydlet k zemitým příbuzným (Petra Špalková, Hynek Čermák a zásadový dědeček Jan Tříska). Neznámé prostředí je pro Edu velkou výzvou – poznává spoustu nových lidí, snaží se přizpůsobit venkovskému životu a obstát jako nový člen v partě místních kluků, to vše na pozadí válečných událostí.

Režisér Jan Svěrák napsal a natočil film Po strništi bos podle stejnojmenné knihy svého otce Zdeňka Svěráka (který napsal pro film dialogy). A ano, onen hlavní dětský hrdina Eda Souček je ten samý Eda Souček, kterého známe z Obecné školy. Už ta byla inspirovaná vzpomínkami na dětství Zdeňka Svěráka a snímek Po strništi bos, který dějově Obecné škole o kousek předchází, též oplývá autobiografickými prvky (nicméně kvůli návštěvě kina vůbec není potřeba Obecnou školu vidět). Na veškeré události přitom nahlížíme Edovou optikou, ledacos je tudíž prezentováno naivně a zjednodušeně a občas dokonce s mírným nádechem fantazie, to když si malý Eda představuje něco, co není reálné, ale zapadá to do jeho dětského vnímání světa.
 
Oldřich Kaiser ve filmu  / Po strništi bosAsi nikoho nepřekvapí laskavé pojetí filmu, nostalgická dobová retro atmosféra a snově zabarvené pasáže naivních dětských představ, Svěrákův neskutečný režisérský cit pro detail (např. včelí úly v barvách trikolory) a řemeslná zručnost, s níž dokáže tvořit krásné scény a krásné obrazy (s přispěním kameramana Vladimíra Smutného). Překvapí už však, že jeho film tentokrát nemá takřka vůbec žádný děj a rozpadá se do série nedějových mini-scének, jimž chybí jakýkoli jednotný dramatický oblouk.
 
Z toho, co Eda zažije na venkově, lze jmenovat třeba:
 
  • Kluci naučí Edu chodit bosého po strništi (odtud název filmu).

  • Edu a jeho kamaráda rodiče přinutí propašovat cukr z cukrovaru (kde Edův táta pracuje).

  • Z holubníku ulétne holub, všichni jsou z toho smutní a maminka zpívá tklivou písničku o tom, jak duše holoubka ulétla do nebíčka, nicméně holub je později nalezen.

  • Eda začne trénovat svaly, aby si mohl dovolit na staršího kluka, který ho šikanuje.

  • Eda se jde s maminkou vykoupat k rybníku, na poli je zastihne bouřka a krupobití někoho ve vesnici zabije, takže je pohřeb.

  • Tatínek začne pěstovat včely a ty ho popíchají.

  • Kluci najdou palivovou nádrž z amerického letounu a vylijí z ní zbylý benzin.

  • A podobně.

Fotografie z filmu  / Po strništi bosProblém je v tom, že všechny tyto kratičké epizodky jsou velice izolované a jejich jedinou funkcí je vytvářet nějakou atmosféru nebo náladu, zrcadlit radosti a strasti života na vesnici a dokreslovat hrdinovo neproblematické dospívání. V žádném případě nemají ambici něco vyprávět nebo tvořit děj, jenž by se z nich dal nějak poskládat. Mnohé další scénky jsou dokonce tak krátké a odtržené od všeho ostatního, že se snad ani nedají označit za scénky:
 
  • Eda přijde za babičkou, ta mu ukáže, že prosívá mouku kvůli červům a je konec scény.

  • Tatínek přijde domů, řekne anekdotu od doktora a je konec scény.

  • Maminka chce přesunout kurník se slepicemi do jiné části zahrady, dědeček to zakáže a je konec scény.

  • Kluci si v zimě pozvou do svého tajného doupěte spolužačku, aby se před nimi svlékla, ta jim slíbí, že se před nimi svlékne v létě, a je konec scény. V létě již tato událost nepokračuje.

  • Eda jde v noci přes hřbitov, najednou se dá na útěk a doma celý udýchaný řekne tatínkovi, že se hrozně bál, ale že kalhoty zůstaly čistý, načež ho tatínek pochválí a je konec scény.

  • A podobně.
 
Tereza Voříšková ve filmu  / Po strništi bosOno se nedá říct, že by třeba i ta Obecná škola měla nějaký úžasně promakaný děj a ve Svěrákově filmografii se s přehledem řadí k těm méně dějovým, nicméně i tak vyprávěla konzistentněji o chlapeckém dospívání pod mužným vzorem rázného učitele-válečného veterána a odkrývala příběh o zbabělosti a hrdinství, kdy hrdinný učitel se nečekaně zalekne, zatímco původně nenápadná postava tatínka se prokáže být tím pravým hrdinou. Každopádně v těch situacích, o nichž Obecná škola vyprávěla, byl znát nějaký vývoj, což se o snímku Po strništi bos říct nedá.

Jakousi jednotící zápletkou filmu Po strništi bos, které je věnováno zdaleka nejvíc času, tvoří zakořeněná rodinná nenávist vůči jinému členovi rodiny (Oldřich Kaiser), který se kdysi dávno dopustil něčeho, za co ho zbytek příbuzných nelítostně odvrhl. Mluví o něm jako o potupě rodu a jako o vlkovi (hezká metafora se shnilým jablkem), nezdraví ho a schovávají se před ním, aby se s ním nemuseli potkat (avšak ironicky jeho okurky chválí, protože nevědí, že je Eda přinesl od něj). Nicméně ani tahle linie neprochází žádným vývojem – Eda a maminka sice poznají, že nejde o zlého člověka, leč zbytek rodiny ho nenávidí na začátku filmu a nenávidí ho i na konci, autoritativní dědeček zůstane přísným a zatrpklým a Edův otec se tentokrát jako hrdina neprojeví a naopak je to Eda, kdo se zachová aspoň trochu odvážně, když se vzepře dědečkově zákazu.
 
Jan Tříska ve filmu  / Po strništi bosJan Svěrák přitom každou z těch epizodek umí natočit s lehkostí, chytrostí a humorem, ty ale nevytvářejí žádný soustavný celek a jde skutečně jen o změť úsměvných či nostalgicky vzpomínkových útřžků, což je na režiséra Tmavomodrého světa Koljy docela málo. Dokonce místy zarazí až nepříjemně křečovitá dikce některých dětských herců a až amatérky působící střih mezi jednotlivými scénkami, což patrně souvisí s tím, jak nesmyslně a divně jsou ty scénky někdy poskládány za sebou. Že film časově zabírá období asi dvou let, ale malý Eda za celou dobu vůbec nepovyroste, je v podstatě už jen drobnost.

Po strništi bos je sympatickým filmem, jehož existenci doprovází i řada milých a dojemných drobností v pozadí – obsazení Zdeňka Svěráka do vděčné role pana učitele, návrat Jana Třísky z Ameriky kvůli natáčení filmu, i trochu smutné řeči o tom, že jde údajně o poslední spolupráci tvůrčího Svěrákovského dua. Na některých scénách je přitom vidět, že Jan Svěrák je skutečně vynikající filmař, ale z tohohle filmu jako celku byste to rozhodně nepoznali. Kvalitní herecké výkony, s humorem a láskou budovaná nostalgická atmosféra, náladotvorná kamera i zručně natočené scény zachycující nějaké silné emoce, to všechno se dá beze sporu ocenit, ale jenom to bohužel nestačí.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Originální trailer k filmu Po strništi bos

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • až amatérsky napsaná recenze... (Dan, 18.08.2017 11:58) Reagovat

    Napsat o Aloisi Fišárkovi "až amatérsky působící střih...", tomu se říká frjeřina... :-)

    • Re: až amatérsky napsaná recenze... (Jan Varga, 18.08.2017 12:38) Reagovat

      Ono nejde ani tak o to, že by nerozuměl svému řemeslu, ale že jsou ty jednotlivé scény za sebou naskládané jakoby bez ladu a skladu, a kdyby se proházely mezi sebou jinak, moc by to nevadilo (a spíš bych za to vinil Svěráka než Fišárka, protože ten dělal co mohl podle režisérových instrukcí). Občas ale třeba dva po sobě jdoucí střihy špatně navazují nebo je mezi dvěma scénami zvolený velice zvláštní a nevhodně působící přechod. Všechny tyto výtky se nicméně vezou s útržkovitou strukturou filmu.

      • Re: až amatérsky napsaná recenze... (Robert, 04.09.2017 08:20) Reagovat

        Souhlasím, bohužel je to tak. Hodně velké zklamání ...

  • Vcely (Jaromír Blaha, 19.08.2017 11:38) Reagovat

    Kdyby to autor uměl, určitě by to natočil lépe.....a nebo se věnoval PESTOVANI včel.....:_)))

    • Re: Vcely (filip69, 28.08.2017 11:13) Reagovat

      Přesně, pěstování včel nebo taky režisér Koljy :-)) K tomu v recenzi prozradit, o čem je polovina scén. Amatérismus...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Buď chlap s Johnem Wickem! (22.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu