TV tipy: Zabijáci se účastní honu na lišku a Silkwoodová jim vaří kohouta na víně

Vydáno: 18.08.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny pomalu končí a televize začínají ožívat. Na tento týden sice nepřichystaly žádnou velkou premiéru, potěší ovšem zařazení na Oscara nominovaných dramat Silkwoodová a Hon na lišku nebo severského thrilleru Zabijáci.
Škola otců (sobota 19. 8., ČT1, 14.35 - 16.15 / neděle 20. 8., 06.30 - 08.10)

Plakát filmu  / Škola otcůČeskoslovenské psychologické drama z konce padesátých let překvapí svou kritickou otevřeností a na svou dobou i odvážností. Režírující Ladislav Helge v něm zcela upozadil tehdy prakticky nutnou budovatelskou linii, místo které neváhal popisovat těžký boj jednotlivce se společenskými konvencemi. Spoléhal se u toho na propracované postavy, silný příběh a zajímavou atmosféru, pochopitelně také na pomalé tempo, v němž je čas na pokládání závažných morálních otázek, na něž je těžké hledat odpovědi. V hlavní roli exceluje charismatický Karel Höger, jehož doplňují mimo jiné Blažena Holišová, Josef Mixa nebo Ladislav Pešek. Potěší i samotný závěr, který rozhodně není poplatný době. Ač ze snímku místy čiší určitá prvoplánovitost a možná i manipulativnost, patří k tomu nejlepšímu, co u nás v neveselé době vzniklo. Ne tak často vysílaná záležitost. 

Zajímavost: Film byl kritizován za "bezvýchodnost" a "zkreslování vedoucí úlohy KSČ ve školství".

Ukázka z filmu Škola otců
Báječná Angelika (Merveilleuse Angélique) (sobota 19. 8., ČT1, 21.25 - 23.09)

Plakát filmu Báječná Angelika / Merveilleuse AngéliquePrvní pokračování francouzsko-západoněmecko-italské dobrodružné romance diváka ničím nepřekvapí, oproti dalším dílům je ale snesitelné a relativně vydařené. Režírující Bernard Borderie v něm vytváří solidní dobovou atmosféru a částečně se snaží i o realistické vykreslení sedmnáctého století ve Francii a spoléhá se u toho na svěží tempo, několik vyvedených akčnějších scén, a především na obsazení, v němž hraje prim samozřejmě Michèle Mercier, vedle které se objeví spolehliví Jean Rochefort, Jean-Louis Trintignant, Giuliano Gemma nebo Claude Giraud. Nohy mu však podráží samotná zápletka a dialogy, které jsou banální a povrchní jako z červené knihovny a celková přílišná zromantizovanost a naivita. Na hraně sympatií se ocitá i hlavní hrdinka, což divákovi také situaci moc neulehčuje. Pro mnohé jde ale o příjemnou nostalgickou záležitost, která se k víkendovému večeru ideálně hodí.

Zajímavost: Mercier ve filmu vystřídala dvacet kostýmů.

Originální trailer filmu Báječná Angelika / Merveilleuse Angélique
Zabijáci (Fasandræberne) (sobota 19. 8., ČT2, 22.00 - 00.00) 

Český plakát filmu Zabijáci / FasandræberneDánský kriminální thriller budou o něco lépe hodnotit ti, kteří knižní předlohu Jussiho Adlera-Olsena nečetli. Titulní příběh, který je atraktivní a poměrně brutální, takže udrží pozornost, se jí totiž drží velmi volně, často mění motivace postav a vztahy mezi nimi, některé zvraty navíc nečtenář úplně nepochopí. Je také škoda, že úplně chybí ironický a kousavý humor, který román odlehčuje a některé důležité motivy nejsou zdaleka využity. Jinak ale režírující Mikkel Nørgaard nedělá nic špatně a opírá se o hutnou atmosféru a daří se mu udržovat svižné tempo a budovat napětí, s nímž efektně a umně pracuje. Spolehnout se mohl i na obsazení, v němž hlavní roli výborně ztvárnil Nikolaj Lie Kaas, kterému dělají společnost především Fares Fares a Pilou Asbæk, nadmíru se ale vydařil i casting mladých herců, kteří ztělesňují členy jedné zvláštní univerzity. Více se dočtete v naší recenzi. Trocha napětí na sobotní večer.

Zajímavost: Snímek se natáčel mimo jiné v německém Hamburku.

Český trailer filmu Zabijáci / Fasandræberne
Otec rodiny (The Family Man) (neděle 20. 8., Prima Max, 17.20 - 20.00 / pondělí 21. 8., 14.55 - 17.40)

Plakát filmu Otec rodiny / The Family ManMiléniové romantické komediální drama by se v programu lépe vyjímalo v čase vánočním, ani v horkém létě ale vysloveně neurazí. Režírující Brett Ratner v něm vsází na absolutní jistotu v podobě hřejivé rodinné atmosféry, pro někoho až nepříjemného optimismu, totální naivity a pohádkovosti, která má k realitě na míle daleko a k tomu přidává v dobrém slova smyslu kouzelnou hudbu Dannyho Elfmana. Samotný příběh je předvídatelný a spoléhá se na tuny klišé, což ale v tomto případě zásadně nevadí, jen je potřeba být na to připraven. Ústřední dvojici si zahráli solidní Nicolas CageTéa Leoni, které doplňují třeba Don CheadleJeremy Piven nebo Saul Rubinek. Velká škoda samotného závěru, který je přeslazený a naivní až moc, čímž působí nechtěně směšně. Radost neudělá ani přetažená stopáž. Nostalgická záležitost na nedělní podvečer.

Zajímavost: Cage vlastnil úplně stejné Ferrari jako ve filmu, nicméně rok před jeho natáčením ho prodal.

Originální trailer filmu Otec rodiny / The Family Man
Důvod žít a zemřít (Una ragione per vivere e una per morire) (neděle 20. 8., ČT2, 20.00 - 22.00 / pondělí 21. 8., 23.55 - 01.50)

Plakát filmu Důvod žít a zemřít / Una ragione per vivere e una per morireItalsko-francouzsko-španělsko-západoněmecký western u nás nepatří k těm nejznámějším a nejvysílanějším a vlastně se není co divit. Režírující Tonino Valerii dostal k dispozici příběh, který je evropskou variací Tuctu špinavců a výsledek dopadl tak nějak napůl. Na jednu stranu tu nechybí hutnější atmosféra, pomalejší tempo a zcela tu absentuje jakýkoli humor, na tu druhou je tu ale naprosté minimum akce, která se objeví vlastně až v závěru, mnoho postav je zcela nevyužitých a celkově chybí řemeslná invence a odvaha. V hodně zajímavém obsazení nejvíc překvapí zcela seriózní Bud Spencer, který dokázal, že zvládne i dramatickou úlohu, společnost mu pak mimo jiné dělají trochu unylý James Coburn a totálně upozaděný Telly Savalas v jedné z mála záporných rolí své kariéry. Raritní, i když trochu nudný tip.

Zajímavost: Role, kterou nakonec získal Spencer, byla psána pro Eliho Wallacha, který ji ovšem odmítl, z čehož pak rezultovalo to, že Coburn byl naštvaný, že neznámý Ital získal větší roli než on, a proto ani moc nehrál.

Originální trailer filmu Důvod žít a zemřít / Un ragione per vivere e una per morire
Silkwoodová (Silkwood) (neděle 20. 8., ČT2, 22.00 - 00.10)

Český plakát filmu Silkwoodová / SilkwoodSociálně-dramatický thriller z osmdesátých let je u nás trochu opomíjen a zastíněn známějšími žánrovkami, přitom k tomu ale není moc důvod. Na Oscara nominovaný režisér Mike Nichols v něm vychází ze skutečné události, kterou do taktéž na Oscara nominovaného scénáře sepsala tehdy debutující Nora Ephron, jíž pomohla Alice Arlen, takže téma je divácky dost atraktivní. Od počátku pak zcela záměrně nasazuje pomalé tempo, v němž se snaží líčit každodenní obyčejný život ženy, která se nebála a upozornila na velké nebezpečí práce v jaderných továrnách. Neopomíná ani pomalu houstnoucí atmosféru a pěknou kameru, za níž stál Miroslav Ondříček. V hlavní roli exceluje na Oscara nominovaná Meryl Streep, kterou doplňují taktéž na Oscara nominovaná Cher a dále pak Kurt Russell, Craig T. Nelson nebo Diana Scarwid. Mrzí jen přetažená stopáž, kvůli níž se snímek místy hodně táhne a postrádá tempo. Klasika na konec týdne.

Zajímavost: Film byl natočen devět let poté, co se celá kauza odehrála.

Oficiální trailer filmu Silkwoodová / Silkwood
Kohout na víně (Kokowääh) (úterý 22. 8., Prima Max, 17.20 - 20.00 / středa 23. 8., 13.15 - 15.55)

Plakát filmu Kohout na víně / KokowäähŠest let stará německá komedie je překvapivě snesitelná a v ničem moc nezaostává za podobnými hollywoodskými kousky. Režisér, spoluscenárista a představitel hlavní role Til Schweiger v ní toho moc neřešil a na předvídatelný příběh plný klišé navěsil pohodovou a hodně odlehčenou atmosféru a potřebný nadhled. Humor je po celou dobu jemný a někdy i chytrý, takže se nemusíte bát nějakých vulgarit. Naštěstí zvolil i relativně svižné tempo, které přes zbytečně přetaženou stopáž vydrží až do samotného závěru. Hodně zajímavé je i to, že se soustředil na oči, takže se ve filmu divák dočká různého koulení, špulení, mrkání i pokukování, což samozřejmě na někoho může působit hodně zvláštně. Mimo samotného autora zaujme i jeho skutečná dcera Emma, která si zahrála hlavní dětskou roli. Jen trochu mrzí, že se mu nevydařil výběr hudby, která se k filmu moc nehodí. Nenáročná podívaná na úterní podvečer.

Zajímavost: Název filmu odkazuje na jediné jídlo, které jeho hlavní hrdina umí opravdu uvařit.

Originální trailer filmu Kohout na víně / Kokowääh
Hon na lišku (Foxcatcher) (úterý 22. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.40 / středa 23. 8., 12.15 - 14.50 / čtvrtek 24. 8., 11.20 - 13.50)

Plakát filmu Hon na lišku / FoxcatcherTři roky staré sportovní drama, které se tuzemským kinům nakonec vyhnulo, je u nás hodnoceno o něco hůře než na zahraničních databázích a dáno je to jednoznačně osobou na Oscara nominovaného režiséra Bennetta Millera. Ten v něm totiž předvedl divácky ne úplně vstřícnou podívanou, které zcela záměrně chybí větší emoce a celou dobu je vypočítavě chladná a soustředí se na hutnou atmosféru, velmi pomalé tempo a propracovanou psychologii postav. Ve druhém plánu také nabízí pohled do života vyšší společnosti a možná i odpovídá na to, proč chce být mnoho miliardářů spojováno s významným sportem. Hlavní devízou filmu jsou ovšem precizní a dokonalé herecké výkony, kterým vládnou oscaroví nominanti Steve Carell, který tu má do své tradiční polohy bláznivého komika hodně daleko a hraje zcela seriózní úlohu a Mark Ruffalo, ty pak doplňují neméně vynikající Channing Tatum, Sienna Miller nebo Vanessa Redgrave. Už tradiční je u tvůrce delší stopáž, která může být pro někoho na hraně snesitelnosti, pro někoho naopak moc krátká, záleží zkrátka na vkusu. Pro mnohé tip týdne.

Zajímavost: Skutečný Mark Schultz na své facebookové stránce napsal, že film neodpovídá realitě a vztahy mezi postavami jsou spíše fiktivní.

Český trailer filmu Hon na lišku / Foxcatcher
Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy (Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking) (úterý 22. 8., Prima Max, 20.00 - 22.15 / středa 23. 8., 15.55 - 18.10)

Plakát filmu Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy / Sherlock Holmes and the Case of the Silk StockingV tuzemsku skoro neznámá britská televizní verze jednoho z případů slavného detektiva nedopadla vůbec špatně, i když zavilí holmesologové by v ní určitě našli dost chyb. Režírující Simon Cellan Jones se v ní totiž úplně nedržel klasického schématu, ale hlavní postavy vykreslil trochu jinak a malinko opustil tradiční britskou podobu detektivky a lehce ji zamíchal i s tou americkou, což se ne každému líbilo, navíc se tu objevují i dobové nesmysly. Snímek ale na televizní poměry disponuje solidní výpravou, potřebně hutnou atmosférou, v níž hraje prim všudypřítomná mlha, velmi dobrá je i práce s napětím. Titulní roli si zahrál Rupert Everett, jenž mnohým svým podáním nesedne, jiní ho ale naopak dost chválí, Watsona ztvárnil velmi dobrý Ian Hart, dále se pak objeví třeba John Cunningham, začínající Michael Fassbender nebo Neil Dudgeon. Malinko netradiční podoba klasického detektiva.

Zajímavost: Do hlavní role se původně počítalo s Richardem Roxburghem, ten ale nebyl volný.

Ukázka z filmu Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy / Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking
V paprscích slunce (V luchakh solnca) (úterý 22. 8., ČT art, 21.05 - 22.55)

Plakát filmu V paprscích slunce / V luchakh solncaKoprodukční dokument, na němž se podílela i Česká republika, ve výsledku asi dopadl trochu jinak, než byl zamýšlen, což je v tomto případě jedině dobře. Režisér a scenárista Vitali Mansky byl totiž původně nejspíš najmut, aby natočil propagační film ze současné KLDR, jenže byl dost podvratný a kupodivu mu to vyšlo. Divák tu tak může vidět, jak severokorejský režisér aranžuje scény, aby vypadaly co nejpřívětivěji, což působí absurdně, vtipně a mrazivě zároveň. Snímek tedy vyniká jedinečnou atmosférou snad poslední opravdu komunistické bašty na světě, jakéhosi komunistického skanzenu a svým opravdu osobitým humorem, z něhož ale není člověku nejlépe. Tuzemský divák navíc může snímek vnímat úplně jinak, protože podobná doba potkala i nás a vypadalo to v ní skoro stejně. Absurdní podívaná z absurdní země.

Zajímavost: V hotelu, kde byl štáb ubytovaný, byla zvláštní místnost, kam musel odevzdávat veškerý natočený materiál. Přesto se ale filmařům podařilo jeho část ukrýt.

Originální trailer filmu V paprscích slunce / V luchakh solnca


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY