Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Emoji ve filmu

Recenze: Emoji ve filmu utápějí pozoruhodný námět ve slabém a nevtipném ději

Vydáno: 05.08.2017 08:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Hrdinové tohoto animovaného snímku jsou emotikony v mobilním telefonu, přičemž u každého emoji jeho vyjadřovaná emoce či fyzický vzhled dost podstatně souvisí s jeho chováním nebo charakterovými vlastnostmi.

Emoji ve filmuRecenzoval/a Jan Varga dne 05.08.2017 08:00. Hrdinové tohoto animovaného snímku jsou emotikony v mobilním telefonu, přičemž u každého emoji jeho vyjadřovaná emoce či fyzický vzhled dost podstatně souvisí s jeho chováním nebo charakterovými vlastnostmi. Hodnocení: 1.5

Emoji ve filmu

Emoji ve filmu
Komedie / Sci-Fi / Rodinný / Dobrodružný
USA, 2017 , 86 min.

Režie: Anthony Leondis
Scénář: Anthony Leondis, Eric Siegel, Mike White, Anthony Leondis, Eric Siegel
Herci: T. J. Miller, James Corden, Anna Faris, Maya Rudolph, Steven Wright, Jennifer Coolidge, Patrick Stewart, Christina Aguilera, Sofía Vergara, Rachael Ray, Sean Hayes, Jake T. Austin, Tati Gabrielle, Jude Kouyate, Jeffrey Ross

Česká premiéra: 10.08.2017

Distributor: Falcon

Emoji ve filmu hodnocení na Kinobox.cz: 43.92 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Emoji ve filmu / The Emoji MovieHlavním hrdinou je emoji jménem Gene, který by měl znázorňovat emoci „pche“, jako že je mu všechno jedno. Žije s ostatními emoji v textové aplikaci, v níž se nachází velkoměsto Textopolis, těší se na první den v práci, a že si ho třeba majitel mobilu, středoškolák Alex, vybere do své sms zprávy. Jenže kromě „pche“ dělá Gene ještě všelijaké jiné obličeje a nálady, tudíž se mu první den v práci zle nepovede a hrozí, že bude coby vadný emoji zlikvidován. Vydává se tudíž pryč z aplikace (v doprovodu emoji „high-five“) najít hackerku, která by ho přeprogramovala a „opravila“, aby dělal skutečně už jenom „pche“.

Emoji ve filmu (od studia Sony) jsou nejpodobnější z nedávné doby animovanému snímku V hlavě od studia Pixar – také tu máme jednoho lidského hrdinu, k němuž děj tentokrát odskakuje nikoli z jeho mozku, ale z jeho mobilu. Dění v lidském světě je ovlivňováno spořádaným a plynulým chodem života uvnitř telefonu a naopak, přičemž hrdiny tedy nejsou emoce, ale významotvorní smajlíci. A i ti jsou nuceni vyřešit nějakou nastalou krizi před jakýmsi šibeničním termínem, konkrétně než Alex dorazí do servisního centra a nechá si v něm mobil přeinstalovat kvůli domnělé poruše. A těch styčných bodů se dá najít víc.
 
Fotografie z filmu Emoji ve filmu / The Emoji MovieKaždopádně je potřeba znovu ocenit Pixar za to, že dokázal vytvořit zábavný, vtipný, napínavý, dramatický a dojemný film s řadou emocionálně i vizuálně velmi působivých scén, chytnout za srdce, vytvořit zapamatovatelné a sympatické postavy, na jejichž osudech divákovi záleží, a zasadit neskutečně komplexní a promyšlený příběh do sofistikovaně strukturovaného, úžasně nápaditého, konzistentního a srozumitelného světa s jasnými pravidly. Zatímco Emoji ve filmu jsou k tomuto bohužel pravým opakem.
 
Svět uvnitř mobilu se ve filmu totiž chová značně nepředvídatelně, neřídí se skoro žádnými pravidly, jeho hrdinové jsou otravní a příběh, který prožívají, je hrozně jednoduchý a líný. Na začátku filmu to přitom ještě není tak hrozné – je nám představeno město Textopolis a řada jeho obyvatel, na čemž si animátoři a scenáristé celkem vyhráli. Výsledkem je docela nápaditá jízda plná gagů točících se kolem emoji (např. původní smajlíci z dvojteček a závorek tu jsou za důchodce, nejpoužívanější smajlíci mají vlastní VIP zónu…) a je to zábava. Tohle ale trvá čtvrt hodiny, načež hlavní hrdina prchne pryč z textové aplikace, děj se začne odehrávat v jiných zákoutích telefonu a v tu chvíli film zcela odumře dramaturgicky, scenáristicky a dokonce i z hlediska nápaditosti a humoru.

  • Není moc jasné, co je v sázce, kdyby k onomu přeinstalování mobilu došlo, takže se není proč a o koho příliš bát.

  • Není vůbec jasné, jak mohou emoji třeba sami spustit mobilní hru (natož ji hrát) nebo vstupovat do Cloudu, když k tomu nedal příkaz uživatel mobilu.

  • Chápu v mobilním telefonu přítomnost virů, antivirů a firewallu. Ale co tam dělají internetoví trollové?

  • Onen „High-five“, který hlavního hrdinu doprovází, je skutečně strašlivě iritující a celý film pouze zdržuje.

  • Fotografie z filmu Emoji ve filmu / The Emoji MovieVnitřek mobilu a jeho četné aplikace mohly být zdrojem úžasných nápadů a potenciálních fantaskních světů, skrz něž by hrdinové procházeli, nicméně za celý film projdou přibližně jen půltuctem aplikací. Hádám, že na další se tvůrcům nepodařilo sehnat práva. A z těch, které do filmu zakomponovali, bohužel nic moc zajímavého nevytřískali.

  • Když se hrdinové plaví uvnitř aplikace Spotify na loďce (písničky jsou tu znázorněny jako vodní toky), tak jaký má smysl, že z té vody začnou najednou vyskakovat velryby, o nichž Alex měl připravený referát na biologii? Podobných nejasných, nahodilých a zoufale neukotvených věcí je ve filmu spousta.

  • Téměř všechny vtipy se odehrávají na té nejprimitivnější možné úrovni přímých asociací – hovínko dělá vtipy o kálení, zaťatá pěst vtipkuje o prstech apod. Velká spousta postaviček se objeví vyloženě jen na pár vteřin, aby udělala jeden signifikantní fór, a znovu už se ve filmu neobjeví.

  • Aby vám pointy těch vtipů došly, tak pravděpodobně musíte být vlastníky chytrého telefonu nebo alespoň vědět, že existují i důmyslnější smajlíci než jen ti základní obličejoví. Já sám jsem si myslel, že mám docela přehled, ale sem tam mi nějaký vtip zřejmě ušel jen proto, že jsem nepoznal, co měl být ten smajlík zač. To samé platí o mobilních aplikacích.
Fotografie z filmu Emoji ve filmu / The Emoji MovieNedostatek konzistence ve fikčním světě i v chování postav, nízká nápaditost, vtipnost a naopak přílišná příběhová primitivnost jdou ruku v ruce s jednoduchostí poselství, kterým je již obvyklé „neboj se být sám sebou“, případně méně standardní „mít deset přátel ve skutečnosti je lepší než jich mít sto na Facebooku“. Lze ale najít i poselství méně prospěšná, třeba „proč komunikovat normálně, když za sebe můžeme nechat mluvit legrační obličejíky“, ve scéně, v níž je Alex absurdně chválen za svou schopnost sebevyjádření, poté co se k odeslání jediného smajlíka ostýchavě odhodlával celý film. Všechny scény ve škole zas ukazují jen děti nalepené na displeje mobilů a nedávající pozor na výuku, což také úplně nevytváří příklad hodný následování.
 
Trestuhodně nevyužitý potenciál světa uvnitř mobilního telefonu, celková lenost tvůrců při vyprávění a tvorbě příběhu a akutní nedostatek emocí mají za následek, že v celém filmu není jediný zajímavý dějový prvek ani jediná dojemná či emotivní scéna, zkrátka nic, co by ve vás po skončení filmu zůstalo. Prvních patnáct minut je v pořádku, ale zbytek je bída a nouze. Děti se asi budou bavit, protože je to hezky barevné a hbité a na atraktivní téma, leč pro dospělého nenabízí Emoji ve filmu skutečně nic. Je to jen podprůměrně zábavná, podprůměrně vtipná a dějově a emočně vyloženě chabá animovaná reklama na mobily a jejich aplikace. Celkem dobrá (nikoli skvělá) animace a podařený český dabing to už nemají šanci zachránit.
 
P.S. Součástí promítání je krátký animovaný předfilm s hrdiny z filmu Hotel Transylvánie.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Emoji ve filmu

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • uvudíme... (Lukáš, 08.08.2017 18:43) Reagovat

    I když je hodnocení 3/10 tak dětem se to líbit určitě bude, tady letí přes den jen samé pohádky a opravdu Emoji ve filmu nevypadají nejhuře.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem roku 2017 je Emoji ve filmu (03.03.2018 12:54 v Novinky | Zprávy)
- Zlaté maliny 2018: nominace na nejhorší filmy roku vyhlášeny (23.01.2018 14:15 v Novinky | Zprávy)
- TOP 20 ČR: Marvel vzal české Bajkery útokem (31.10.2017 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: čeští Bajkeři nečekaně dojeli na první místo (25.10.2017 17:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: severský Sněhulák zmrazil konkurenci (17.10.2017 16:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Blade Runner zajistil obměnu stupňů vítězů (10.10.2017 15:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Kingsman si udržel náskok na jiné tituly (03.10.2017 17:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Kingsman sejmul zlověstné To (26.09.2017 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: již druhý týden vede žebříček To (19.09.2017 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Horor To trhal kasovní rekordy (11.09.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: Hurvínek boduje i se současnou generací (05.09.2017 21:05 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Zabiják & bodyguard opakují první místo (04.09.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Zabiják & bodyguard vedou nejhorší víkend v roce (28.08.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: Svěrákův prequel převzal vedení (24.08.2017 16:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Zabiják & bodyguard vedou další slabý víkend (21.08.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: druhá Annabelle vylekala emotikony (15.08.2017 15:44 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Annabelle 2 vystrašila konkurenci (14.08.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: na vrchní příčky se blonďatá Charlize Theron neprobila (10.08.2017 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Zrození zla v podobě Anabelle, Emoji a Andreje Babiše (09.08.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box Office: Temná věž vede slabý víkend (07.08.2017 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu