TV tipy: Velká šestka útočí na Bílý dům, hledá pyramidu hrůzy a zajišťuje si vražedné alibi

Vydáno: 28.07.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny se přechylují do své druhé poloviny a televize jsou pořád stejně líné. Lákají tudíž na prověřené reprízy a nic moc nového nenabízejí. Výjimkou je snad jen oscarový animák Velká šestka, potěší i mladý Sherlock Holmes.
Turner a Hooch (Turner & Hooch) (sobota 29. 7., Nova, 08.55 - 10.50 / pondělí 31. 7., Nova Cinema, 12.05 - 13.55 / úterý 1. 8., 06.10 - 07.55)

Plakát filmu Turner a Hooch / Turner & HoochRodinná krimikomedie z konce osmdesátých let je absolutně nenáročnou a trochu opomíjenou podívanou, což je způsobeno především tím, že vlastně není ničím výjimečná. Režírující Roger Spottiswoode v ní spoléhal zejména na odlehčenou a pohodovou atmosféru, několik vydařených vtípků a hlášek a také na to, že v jedné z hlavních rolí se objeví pes, což povětšinou funguje. Neopomněl ani svižné tempo a příjemný hudební doprovod, díky němuž film vlastně uteče, ačkoli nedisponuje žádnou zapamatovatelnou scénou, ačkoli samotný závěr je trochu nečekaný. Ústřední lidskou roli ztvárnil Tom Hanks, který prokázal velký komediální talent, a jehož doplňují ještě třeba Mare Winningham nebo Craig T. Nelson. Ideální oddechovka při víkendovém probouzení.

Zajímavost: Bordeauxská doga Beasley, která si zahrála titulního psa, se dožila úctyhodných třinácti let.

Originální trailer filmu Turner a Hooch / Turner & Hooch
Velká šestka (Big Hero 6) (sobota 29. 7., Nova, 17.25 - 19.30 / pondělí 31. 7., Nova Cinema, 16.05 - 17.55 / středa 2. 8., 12.35 - 14.25)

Český plakát filmu Velká šestka / Big Hero 6Animovaná akční komedie, která ve své kategorii získala Oscara za nejlepší film, je pro někoho trochu přeceňovaná, na druhou stranu ale jde o velmi dobrou záležitost, která ovšem možná přece jen až moc spoléhá na jistotu. Režírující duo Don Hall a Chris Williams v ní spojuje všechna myslitelná rodinná a superhrdinská klišé a snaží se vézt na vlně populárních komiksovek, což se mu docela daří. Opřít se mohlo i o svižné tempo a zdařilou hudbu Henryho Jackmana. Příběh není nikterak originální, ale rozhodně pobaví a spoléhá se na sympatické postavy v čele s robotem Baymaxem a samozřejmě i takřka dokonalou animaci, která je propracovaná do nejmenšího detailu. Škoda jen, že snímek více funguje v první polovině, kdy je roztomile dojemný a citlivý, v té druhé ale přechází do akce, trochu drhne a selhává i v závěrečném poselství. Více se o jednom z tipů týdne dozvíte z naší recenze. Další podívaná pro celou rodinu.

Zajímavost: Film je založen na komiksech od Marvelu, ale nespadá do jeho MCU a není ani označen jako vlastnictví Marvelu.

Český trailer filmu Velká šestka / Big Hero 6
Útok na Bílý dům (White House Down) (sobota 29. 7., Prima Max, 20.00 - 22.50)

Plakát filmu Útok na Bílý dům / White House DownČtyři roky starý akční thriller působí jako návrat do devadesátých let a není se ani čemu divit, protože jeho režisérem je jeden z tehdejších akčních králů Roland Emmerich. Ten spoléhá na své osvědčené trademarky, čili černobílé postavy a s nimi související absenci napětí, protože od počátku je jasné, kdo může zemřít, slušnou, i když rutinní akci a samozřejmě striktně dodržuje žánrovou šablonu, do níž spadají i zábavní záporáci. Poměrně bizarní je i obsazení, v němž se objeví Jamie Foxx, Channing Tatum, Maggie Gyllenhaal nebo James Woods. Zásadně pak vadí to, že snímek se bere moc vážně a hlášky a humor tu příliš nefungují a neprospívá mu ani přepálená stopáž a několik konců. Detaily se dočtete v naší recenzi. Typická víkendová oddechovka.

Zajímavost: Tatum se ve většině scén nenechal zastoupit kaskadérem.

Český trailer filmu Útok na Bílý dům / White House Down
Vražedné alibi (Just Cause) (sobota 29. 7., Nova Cinema, 22.10 - 00.05 / pondělí 31. 7., 00.00 - 01.45)

Plakát filmu Vražedné alibi / Just CauseThriller z poloviny devadesátých let dnes patří k těm zapomenutým a asi se není co divit, protože svůj potenciál poněkud promarnil. Režírující Arne Glimcher v něm baví zejména v první polovině, kdy velmi dobře pracuje s napětím a celkovým příběhem, který je adaptací knihy Johna Katzenbacha a vytváří docela hutnou atmosféru, která navnadí k dalšímu sledování. Navíc měl k dispozici vynikající obsazení, jemuž dominovali Sean Connery a Laurence Fishburne, které ještě výborně doplnili třeba Ed Harris, Kate Capshaw nebo tehdy mladičká a začínající Scarlett Johansson. O to větší je škoda, že s přibývajícím časem se tvůrce snaží zaujmout zbytečnou a lacinou akcí a sklouzává do těžce béčkových vod a samotný závěr je nechtěně směšný. Příjemná, i když nedotažená žánrovka.

Zajímavost: Glimcher je blízkým přítelem Conneryho, který ho přemluvil, aby film režíroval, ačkoli se mu zpočátku nechtělo.

Oficiální trailer filmu Vražedné alibi / Just Cause
Ledová ňadra (Les seins de glace) (neděle 30. 7., ČT2, 21.30 - 23.15)

Plakát filmu Ledová ňadra / Les seins de glaceNejen u nás prakticky neznámý francouzsko-italský thriller zůstává ve stínu slavnějších žánrovek, a to hlavně z toho důvodu, že se snaží být chytrý, ale úplně se mu to nedaří. Režisér a scenárista Georges Lautner se v něm spoléhá na opravdu hutnou atmosféru a napětí, nedokáže ale udržet svižné tempo, a tak někdy zbytečně zpomalí nebo zařadí scénu, která není úplně povedená. Podobně nevyrovnaný je vlastně celý film, protože někdy je vše zvládnuto s bravurou, jindy to ale vypadá, jako by to nikoho moc nezajímalo. Slavné to není ani s příběhem, v němž se objevuje nepříjemně dost nelogičností a postavy se nechovají moc racionálně. Negativa ale do značné míry kompenzuje obsazení, v němž se objeví spolehliví Alain Delon, Mireille Darc a Claude Brasseur. Něco pro milovníky poctivé evropské filmařiny.

Zajímavost: Film je adaptací románu Richarda Mathesona.

Ukázka z filmu Ledová ňadra / Les seins de glace
Obřad (The Rite) (neděle 30. 7., Nova Cinema, 21.50 - 00.00 / úterý 1. 8., 00.05 - 04.45)

<b>Obřad</b>Koprodukční hororový thriller je až příliš viditelnou variací na podobné "vymítací" snímky, což mu také nejvíc škodí. Režírující Mikael Håfström se sympaticky snaží o oldscholoové řemeslo a minimálně v začátku se mu daří zaujmout houstnoucí atmosférou, napětím z neznámého a pomalým tempem, v němž vše vynikne. Potěší i decentní filozofování nad smyslem víry v současném světě a pochopitelně i stále atraktivní zápletka. Absolutním vrcholem je však samotný závěr, který má překvapivý spád a režijní invenci a vytrhává snímek z letargie. Do ní upadne někdy v polovině, kdy začne drhnout a vrší se jedna nevýrazná scéna za druhou, které pouze naplňují žánrovou šablonu a drží se všech klišé. Solidní je nicméně obsazení, v němž tedy hlavní roli ztvárnil unylý Colin O'Donoghue, úplně jiná liga jsou ale Toby JonesCiarán HindsRutger Hauer, a především výtečný Anthony Hopkins, který exceluje v již zmíněném závěru. Trochu děsu na konec týdne.

Zajímavost: Kvůli přípravě na natáčení se režisér účastnil vymítání ďábla, stál ale pouze za dveřmi.

Oficiální český trailer filmu Obřad / The Rite
Útěk z Absolomu (No Escape) (neděle 30. 7., Nova, 23.30 - 01.50 / pondělí 31. 7., Nova Cinema, 01.45 - 03.30)

Plakát filmu Útěk z Absolomu / No EscapeDnes pozapomenutý akční sci-fi film z poloviny devadesátých let patří do tehdy poměrně populárního subžánru vězeňských snímků z blízké budoucnosti. Režírující Martin Campbell se v něm nijak netají s béčkovým laděním, z něhož těží prakticky maximum a potěší svižným tempem, našlapanou akcí, které tedy překvapivě není tolik a dobrou postapokalyptickou atmosférou. Počítat se ovšem musí s banálním a trochu hloupým příběhem, nižším rozpočtem, který je místy hodně vidět, minimální tvůrčí invencí a místy i nudností. Zajímavé je nicméně obsazení, v němž se objeví nevýrazný Ray Liotta, kterého zastiňují mimo jiné Lance Henriksen, Stuart Wilson, Kevin Dillon nebo Jack Shepherd. Absolutně nenáročná podívaná.

Zajímavost: Ve filmu se neobjeví jediná ženská postava.

Originální trailer filmu Útěk z Absolomu / No Escape
Pyramida hrůzy (Young Sherlock Holmes) (úterý 1. 8., Prima Max, 20.00 - 22.20 / středa 2. 8., 15.45 - 18.10)

Český plakát filmu Pyramida hrůzy / Young Sherlock HolmesPod zavádějícím tuzemským názvem se skrývá dobrodružný snímek o mladém Sherlocku Holmesovi, který z dnešního pohledu nejvíce zaujme plejádou tvůrců, kteří se na něm podíleli. Režii obstaral Barry Levinson, který dostal k ruce scénář Chrise Columbuse, celé to produkoval Steven Spielberg a supervizorem speciálních efektů byl Stephen Norrington. Snímek je pojatý jako pocta Arthuru Conanu Doyleovi a nejvíce z něj čiší roztomilá dětská naivita, láska k dobrodružství všeho druhu a sympatický nadhled. Tvůrci uchvátí také svižným tempem, v němž se pořád něco děje, odlehčenou atmosférou, skvělými efekty a vynikající hudbou Bruce Broughtona. Titulní role si zahráli Nicholas Rowe a Alan Cox, které doplňují kupříkladu Sophie Ward, Anthony Higgins nebo Susan Fleetwood. Zdařilá žánrovka, k níž je potřeba přistupovat s trošku dětským náhledem na svět.

Zajímavost: Skleněného rytíře, který se stal první kompletní digitálně vytvořenou postavou ve filmu, vytvořil John Lasseter, zakladatel Pixaru.

Originální trailer filmu Pyramida hrůzy / Young Sherlock holmes
Girl Power (úterý 1. 8., ČT art, 21.05 - 22.40)

Plakát filmu  / Girl PowerLoňský tuzemský dokumentární snímek je určen úzké skupině writerů a fanouškům graffiti. Režírující dvojice Sany* a Jan Zajíček se v něm zaměřuje na ženy, které do tohoto ryze mužského "řemesla" pronikly a snaží se odhalit, co je na této subkultuře tak fascinujícího. Nejvíc ale tvůrci potěší svou naprostou otevřeností, tudíž se nebojí věnovat ani odvrácené straně tohoto koníčku a glosují i to, jakou zhoubou může pro své tvůrce graffiti být. Po filmařské stránce nepředvádí nic zásadního a jen nechávají mluvit hlavní aktérky a vše prolínají s třemi příběhovými liniemi, které se v závěru snaží propojit. Vzhledem k tomu, že sama aktérka je hodně kontroverzní, není sledování úplně pro každého, protože její projev je dost specifický a pro někoho až nesnesitelný. Možná je také trochu škoda, že počin není o něco kratší a kompaktnější. Hodně zajímavý dokument o komunitě, která zůstává tajemstvím.

Zajímavost: Na festivalu UNERHÖRT! v Hamburku získal film hlavní cenu.

Originální trailer filmu Girl Power
Charlieho malá tajemství (The Perks of Being a Wallflower) (středa 2. 8., ČT art, 21.35 - 23.20 / pátek 3. 8., 00.15 - 01.55)

Plakát filmu Charlieho malá tajemství / The Perks of Being a WallflowerPod názvem Ten, kdo stojí v koutě najdete v programu chválené romantické drama pro teenagery. Ačkoli tento subžánr povětšinou znamená přihlouplý film, v tomto případě je opak pravdou, protože režisér a scenárista Stephen Chbosky, který zadaptoval svou vlastní knihu, zachycuje svět dospívajících citlivě a bez zbytečně vulgárních hlášek a scén, což vždy potěší. Od začátku zaujme atmosférou, v níž se střídá veselí a smutek, melancholie a nostalgie, ale také typické pocity, které zažívali snad všichni. Naprosto fantastická je práce s postavami, které jsou životné, nepostrádají motivaci a hlavně s nimi divák může soucítit, což se zase tak často nestává. Překvapí i soundtrack, který není tvořen osvědčenými hity, potěší také výborná práce s emocemi, které jsou dávkovány postupně, o to víc pak působí. V titulní roli se objeví výtečný Logan Lerman, jemuž dělají společnost mimo jiné Emma Watson, Ezra Miller nebo Kate Walsh. Škoda zakolísání v závěru, kdy snímek zbytečně potemní a pokouší se o šokující pointu, která tak úplně nevyšla. Víc se o tomto opěvovaném snímku dočtete v naší rubrice Za horizontem.

Zajímavost: Režisér později prozradil, že konkurz na roli Ezry Millera proběhl přes skype.

Oficiální trailer filmu Charlieho malá tajemství / The Perks of Being a Wallflower


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY