Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pojištění.cz - nejširší nabídka online pojištění v ČR!
Blu-ray recenze: John Wick 2

Blu-ray recenze: John Wick 2 - obraz duše a trhu

Vydáno: 26.08.2017 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Marek Slovák

Vítejte u recenze Blu-raye John Wick 2 na FilmServeru. V tomto kritickém textu se dočtěte zhodnocení filmu i disku (obrazu a zvuku, bonusů), slévající se do závěrečného doporučujícího verdiktu. Hloubku v tom nehledejte.

John Wick 2Recenzoval/a Marek Slovák dne 26.08.2017 12:00. Vítejte u recenze Blu-raye John Wick 2 na FilmServeru. V tomto kritickém textu se dočtěte zhodnocení filmu i disku (obrazu a zvuku, bonusů), slévající se do závěrečného doporučujícího verdiktu. Hloubku v tom nehledejte. Hodnocení: 3.5

John Wick 2

John Wick: Chapter 2
Thriller / Akční / Krimi
USA, 2017 , 122 min.

Režie: Chad Stahelski
Scénář: Derek Kolstad, Derek Kolstad
Kamera: Dan Laustsen
Herci: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Ruby Rose, Common, Claudia Gerini, Lance Reddick, Laurence Fishburne, Tobias Segal, John Leguizamo, Bridget Moynahan, Thomas Sadoski, Erik Frandsen, David Patrick Kelly, Perry Yung

Česká premiéra: 12.07.2017

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:    
Fotografie z filmu John Wick 2 / John Wick: Chapter 2Ustavující záběry neonového města z ptačí perspektivy, spojované zesíleným zvukem motorového vozidla jakožto prvkem vedoucím pozornost, nás přenáší k vyvrcholení honičky uvozené záběrem na obchod Victoria´s Secret, nad nímž se na obytnou budovu promítá Frigo na mašině. První minuta druhé kapitoly cesty nájemného zabijáka Johna Wicka dává jasně najevo, co budeme následující dvě hodiny sledovat a poslouchat: značně sebeuvědomělou podívanou, která se jednak nebere příliš vážně a je poučena minulostí kinematografie (Frigovy humorné eskapády jsou paralelní k pádu naháněného muže), jednak má neskrývané ambice vycházející z prostředí, od kterého se odvíjí choreografie akce (projekce na budovu).

Je proto příznačné, že klimax se odehrává v galerii moderního umění na výstavě nazvané Obrazy duše, odkazující přitom svou labyrintovou a zrcadlovou podobou jak na kultovní noir (Dáma ze Šanghaje), tak na asijskou peckovačku (Drak přichází). V těchto prostorách titulní, westernově málomluvná postava hrdinsky prolévá krev v akci připomínající spíše woovský balet, zatímco hlas "průvodkyně" poskytuje interpretační klíč: "Uvidíte hru světla a odrazů, slévajících se do zážitku zvýrazňující křehkost našeho vnímání prostoru a místa v něm. Doufáme, že vám tato výstava umožní podívat se na svět novýma očima a možná i odhalit hlubší podstatu svého já."

Riccardo Scamarcio ve filmu John Wick 2 / John Wick: Chapter 2Předchozí dva odstavce měly dát najevo, že zážitek z Johna Wicka 2 je přímo odvislý od dvou věcí. Jednak od toho, nakolik se dokážete opájet choreograficky naprosto precizní akcí v pozoruhodném prostředí určujícím její průběh (např. metro jako update westernového střetu), jednak od divácké zkušenosti s podobnými díly či tradicemi (western, noir, heroic bloodshed), z nichž snímek vychází a s nimiž pracuje. Zatímco první je dostatečně rozmanité, jak dokazuje předtitulková sekvence (závěr honičky auto-motorka -> tichá infiltrace -> car-fu -> gun-fu -> antiklimatické podvracení očekávání s bossem), s druhým by mohl u některých nastat menší či větší problém. JW2 je ozvláštňující co do kombinatroniky jednotlivých tradic, o poznání méně u jednotlivých akcí. Sledování další variace na "akce na téma vztahu architektury a člověka" (International, Skyfall...) či "akce prostříhávaná s uměleckou performancí (zápasy, opera, hudební stage...)" (Quantum of SolaceMission: Impossible - Národ grázlů...) je natolik povědomé, že zážitek je poněkud zautomatizovaný.

Člověk se tak musí zabavit interpretací, ke které navádí hlas "průvodkyně" v galerii moderního umění. Film o muži, který se co do zápletky v osmdesátkově nablblé jedničce mstil za zabitého pejska a ukradené auto a v o chloupek sofistikovanější dvojce je hnán do akce zničením domu, je vyložitelný jako existenciální flák o tom, že z formujícího prostředí a od "rodinných" závazků člověk neuteče. Přece jenom se mytologie kolem organizace zabijáků rozšířila z jednoho města do několika metropolí a dokonce frakcí, a tak nás i vzhledem k visícím příčinám (přeživší bodyguard/ka?, dluh "bezdomovci"?, opravené auto?) čeká završení trilogie. Jenom škoda, že Wick v tlumeném podání Keanu Reevese si stejně jako jeho další letošní kolegové ve zbrani (Joe Coughlin v Pod rouškou noci a Wolverine v Logan: Wolverine) nedokáže zabíjení užít, a tak ta hra na vážno v sebeironickém světě příběhu (camea!) kazí divácký dojem. (8/10)

Upřímná upoutávka na film John Wick (2014)

BLU-RAY:
BD obal filmu John Wick 2 / John Wick: Chapter 2John Wick 2 není žádnou velkou studiovou produkcí, a tak podobě jako La La Land vychází díky Magic Boxu v regionálně kódované (B) edici určené pro tuzemský trh. Znamená to, že sběratelé/sběratelky toužící po steelbooku se budou muset tentokrát ohlédnout do zahraničí (Best Buy nabízí dokonce dvě varianty), pokud časem s něčím - stejně jako u jedničky - nepříjde jeden specializovaný e-shop. Dostupné je zatím pouze jednodiskové BD v klasickém balení (amaray) bez vnitřního artworku. Plusem lokálního vydání je kompletní lokalizace (od obalu přes videosekvenční menu podbarvené hudbou až k otitulkovanému i nadabovanému filmu a bonusům s českými titulky). Mínusem to, že neuslyšíme Dolby Atmos (k dispozici je pouze DTS-HD Master 5.1 v angličtině a češtině) ani audiokomentář režiséra (Chad Stahelski) a herce (Keanu Reeves). Zhlédnutí bonusů sice zabere skoro hodinu a čtvrt, ale vedle soudě dle zahraničních recenzí informativního audiokomentáře "u nás" chybí i pár kratičkých přídavných materiálů (kinoupoutávka a dvouminutový featurette, v němž Wick provádí muzeem moderního umění).
  

Oficiální upoutávka na BD/UHD vydání John Wick 2 (2017)

OBRAZ A ZVUK:

Keanu Reeves ve filmu John Wick 2 / John Wick: Chapter 2Obrazový a zvukový přepis je v pořádku... Jenom nepředstavuje (kvůli obrazové kompresi a absenci Dolby Atmos) demo materiál, nad kterým jsou až nekriticky nadšení angloameričtí kolegové ve svých recenzích. Obraz (2.40:1) je ostrý, převážně chladné barevné ladění odpovídá tvůrčím záměrům (občas vynikne zelený trávník či žluté auto), pleťovky jsou reprodukovány věrně... Jenom tmavé plochy občas splývají do jednoho a jsou málo "nuancované", potažmo postava v pohybu působí v některých akčních scénách mírně rozmazaně. Na výsledném dojmu se však mohly podílet stylistické volby (točilo se na Alexu, ale svícení bylo mnohdy převážně přirozené s nějakým tím dosvěcováním a Wick má být noirovým protagonistou vynořujícím se z a nořícím se do stínů a tmy).

Zvuk odpovídá standardům, dialogy a monology jsou srozumitelné, nezanikají ani v akčních pasážích, zvukové efekty vozidel či zbraní velmi dobře směrují diváckou pozornost (zejména předtitulková pasáž), hudba (diegetická i nediegetická) nedominuje, pouze vhodně podkresluje scénu (hlavně římská pasáž)... Jenom nevytváří zdání trojrozměrného prostředí, do kterého bychom se nořili díky zvukovým efektům z mimoobrazového prostoru či ambientním zvukům prostředí, protože DTS-HD MA 5.1 není Dolby Atmos, že. Český dabing je adekvátní. (8+/10)

Ukázky z BD bonusů filmu John Wick 2 (2017)

BONUSY:
Laurence Fishburne ve filmu John Wick 2 / John Wick: Chapter 2John Wick 2 je na tom po bonusové stránce lépe než John Wick (1)... Jenom na rozdíl od předchozí "kapitoly" nemá na modrém disku všechny bonusy, protože vedle postrádané (a postradatelné) upoutávky a vtipného mini-dokumentu s Wickem jako průvodcem galerií moderního umění chybí režisérsko-herecký komentář. Přitom osoba auteura (Chad Stahelski) a herecké hvězdy (Keanu Reeves) je to, co sjednocuje valnou většinu přídavných materiálů.

Pomineme trojici vystřižených scén (Aurelio, Vatikán, Uklízeč) o celkové délce deseti minut, které jsou převážně dialogové a brzdily by rytmus, a dvojici vtipných bonusů (Počítání mrtvých, Trailer Rocket Jump: Pes Wick) o celkové délce pěti minut, které vypočítávají zabité včetně způsobu jejich smrti, případně nechávají Wicka v jedničce zemřít a jeho psa se mstít. Hlavní je osmička dokumentů. V nich tvůrci a představitelé nachází popularitu prvního dílu ve zvládnutí žánrového vyprávění a návratu akční ikony devadesátek zpět (Retro Wick: Hledání příčin neočekávaného úspěchu JW, 4:31 min.). Hovoří o přístupu k pokračování jakožto zámince pro rozšíření mytologie světa příběhu a naložení větší zátěže titulní postavě s vlastním kodexem (Jak nahoře, tak dole: podsvětí JW, 5:03 min.). Představují pojetí akčních scén odvisle od dovedností jejich účastníků (Reeves, Common, Rubby) a tvorbě choreografie na základě prostředí (Nabito: Evoluce bojové scény, 10:06 min.). Představují zbraně, kontaktní bojové techniky (box, jiut-jitsu...) a celkově rozmanitost akce (Vercajk, 8:11 min.). Ukazují, nakolik bylo gun-fu předem připravené (včetně prostorových previzualizací) a choreograficky náročné (Wickovy kaskadérské kousky, 5:11 min.). Nezapomínají ani na použití auta jakožto zbraně a přípravu části předtitulkové pasáže (Carfu, 4:42 min.). Shrnují vše (choreografie, rozmanitost akce, gun-fu i car-fu...) do jednoho, akorát se víc zabývají tréninkem před natáčením (Výcvik Johna Wicka, 11: 57 min.). A v neposlední řadě oslavují spojení Reese a Stahelského, kteří spolupracovali již od matrixácké trilogie, vzájemně se ovlivňují (Keanův nápad na podřezání se jisté postavy) a snaží se o co nejlepší možný výsledek upgradováním dialogů a příběhu oproti jedničce (Důvěra mezi kamarády: tandem Keanu a Chad, 9:54 min.) 

Keanu Reeves ve filmu John Wick / John WickZhruba hodina dokumentů sice užívá osvědčené rétorické rejstříky (auteura, herecké hvězy... i natáčení jako dřiny i zábavy v souvislosti s výcvikem). Přitom se snaží zavděčit fanouškům (přehled mrtvých, výčet zbraní, parodická upoutávka). Především ale ukázat mnohdy opomíjené profese choreografů, kaskadérů, dublérů apod. jednak jako naprosto zásadní u podobného typu děl, jednak jako doklad toho, že v Hollywoodu člověk padá vzhůru (JW2 jako samostatný režijní debut chlápka dublujícího Reevese v Matrixu). (7/10)

Trailer Rocket Jump: Pes Wick

ZÁVĚR: 
Plakát z filmu John Wick 2 / John Wick: Chapter 2
"Opouštíte výstavu Obrazy duše," říká komentující hlas v klimaxu existenciálního akčňáku, který by měl nadchnout jak fanoušky různých žánrů (westernu, noiru, hard-boiled bloodshed), tak návštěvníky a návštěvnice galerií moderních umění a architektury. A protože opouštíte recenzi BD John Wick 2, namísto oprášení filmotéky se staršími spřízněnými tituly či návštěvy muzea si kupte modrý disk druhé kapitoly wickovské trilogie (?), který zaostává za zahraničním vydáním, ale i tak patří po obrazové a bonusové stránce mezi výrazný nadprůměr. 

Analýza akčního filmu John Wick 2


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0

WEDOS.cz - Nejlevnější registrátor domén v ČR, neomezený webhosting, virtuální a dedikované servery

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 17. 11. 2017 - 23. 11. 2017
TV tipy: Kingsmanovi je znovu sedmnáct a očekává exodus Druhá polovina listopadu láká v televizi hlavně na premiéru prvního dílu vynikající akční komedie Kingsman Matthewa Vaughna. V jejím stínu zůstává i uvedení biblického velkofilmu Exodus, který ale nesplnil divácká očekávání.... čtěte zde
Vydáno: 17.11.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Zahradnictví: Nápadník 5/10
Recenze: Nápadník uzavírá trilogii Zahradnictví v trochu veselejších tónech Závěrečný díl trilogie Zahradnictví Jana Hřebejka a Petra Jarchovského se nese v komediálnějším duchu. Ze všech tří dílů je tento nejlepší, ale pořád to není žádná sláva. čtěte zde
Vydáno: 16.11.2017 13:36 v sekci Recenze | Premiéry
0
Liga spravedlnosti 7/10
Recenze: Liga spravedlnosti slibně stmeluje superhrdiny od DC Batman a Wonder Woman dávají dohromady tým superhrdinů, aby společnými silami dokázali čelit mnohem mocnějšímu nepříteli. DC nakopává svůj filmový seriál. čtěte zde
Vydáno: 15.11.2017 20:08 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 46. týden
Kinopremiéry: Liga spravedlnosti je v šoku z nepřesaditelného nápadníka Jasnou událostí poloviny listopadu je v kinech uvedení očekávané Ligy spravedlnosti, která je zároveň poslední velkou komiksovou premiérou roku. Ta samozřejmě zastíní i francouzskou komedii a zakončení trilogie Zahradnictví.... čtěte zde
Vydáno: 15.11.2017 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
The Deuce 8/10
TV kritika: Deuce: Špína Manhattanu - čím víc sexu, tím víc HBO? Je sledování sexu v televizi dnes normální? Jaký diskurz obklopuje HBO? Je James Franco ve dvojím provedení málo, moc, nebo tak akorát? Na tyto a další otázky (ne)naleznete odpovědi v kritice první řady Deuce. čtěte zde
Vydáno: 14.11.2017 11:00 v sekci Články | Televize
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Keanu Reeves klonuje rodinu v traileru sci-fi Replicas (07.10.2017 10:09 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nejsledovanějšího amerického zabijáka a Projekt 100 spojuje víno (13.09.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ben Affleck chce režírovat bratra v "Red Platoon" (31.08.2017 20:31 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Pat a Mat se pouští do mission impossible a dostávají horečku sobotní noci (25.08.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Review: 43. Letní filmová škola v Uherském Hradišti (20.08.2017 21:04 v Články | Publicistika)
- Daniel Craig potvrdil, že se vrátí jako James Bond (17.08.2017 09:20 v Novinky | Zprávy)
- Blu-ray recenze: Pod rouškou noci a modrého disku (15.08.2017 18:00 v Recenze | Blu-ray)
- Blu-ray recenze: Kong: Ostrov lebek (11.08.2017 17:00 v Recenze | Blu-ray)
- Kinopremiéry: Atomic Blonde bez lítosti bojuje se španělskou královnou, váženým občanem i křižáčkem (02.08.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Atomic Blonde: Bez lítosti je choreografický showreel akčních scén (01.08.2017 17:00 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: Dunkerk odrazil útok Emotikonů i Blondýny (31.07.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Preview: 43. Letní filmová škola v Uherském Hradišti (28.07.2017 12:20 v Články | Festivaly)
- Daniel Craig se vrátí jako Bond v roce 2019 (25.07.2017 09:53 v Novinky | Zprávy)
- Soutěž: vyhrajte lístky na speciální projekci Logan Noir (18.07.2017 17:42 v Novinky | Zprávy)
- Daniel Craig se má údajně vrátit jako James Bond (11.07.2017 10:26 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel švédský herec Michael Nyqvist (28.06.2017 11:10 v Novinky | Zprávy)
- James Mangold chystá remake francouzského thrilleru Maryland (08.06.2017 08:32 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   45/2017

Vražda v Orient expresu
8/10

Nové filmové zpracování klasického detektivního příběhu od Agathy Christie sází na vtipné a akčnější pojetí, než tomu bylo u předchozích dvou adaptací za cenu nižší srozumitelnosti pro dosud zcela nedotčené diváky.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Rampage: Ničitelé (1x)
Fantastic Beasts and Where to Find Them 2 (2x)
Zahradnictví: Nápadník (8x)
Trust (2x)
Liga spravedlnosti (5x)
Deadpool 2 (1x)
Největší showman (1x)
The Deuce (12x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2017 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
DOPORUČUJEME: Kupte si nejprodávanější hosting v ČR se slevou 50% (slevový kód: FILMSERVER)
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver