Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 7. 2017 - 27. 7. 2017

TV tipy: Pán přílivu a poslední císař testují své instinkty a topí se ve vodním světě

Vydáno: 21.07.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Columbia Pictures

Prázdniny pokračují a televize pochopitelně udržují volnější tempo a nepouští se do žádných experimentů. Lákadly tohoto týdne jsou devítioscarové drama Poslední císař, romance Pán přílivu a pár hlavně u nás neznámých žánrovek.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vražda v Bílém domě (Murder at 1600) (pátek 21. 7., Nova Cinema, 21.45 - 23.50 / neděle 23. 7., 02.00 - 05.15)

Plakát filmu Vražda v Bílém domě / Murder at 1600Kriminální thriller je typickým produktem devadesátých let, není ničím originální, ale na jedno zhlédnutí poměrně funguje. Režírující Dwight H. Little se v něm spoléhal především na atraktivní zápletku odehrávající se v sídle nejmocnějšího muže světa, která naštěstí není rozvedena ani v úplně hloupý příběh a nebýt nedůvěryhodného zakončení, nebylo by si po této stránce nač stěžovat. Škoda jen, že prostor nedostalo víc akce a ani práce s napětím není úplně zajímavá, zoufale tu chybí také nějaká výrazněji zapamatovatelná scéna. V hlavní roli se objeví poněkud unylý Wesley Snipes, kterého v těch vedlejších zastiňují zejména Diane Lane a Alan Alda. Ideální jednohubka na páteční večer.

Zajímavost: Film vychází z románu Murder in the White House, který napsala Margaret Truman, dcera bývalého prezidenta USA Harryho S. Trumana.

Originální trailer filmu Vražda v Bílém domě / Murder at 1600
Poslední císař (The Last Emperor) (sobota 22. 7., ČT2, 20.00 - 22.45)

Plakát filmu Poslední císař / The Last EmperorBritsko-francouzsko-italsko-hongkongské historické drama z konce osmdesátých let se pyšní devíti Oscary a jde vskutku o velkolepou podívanou. Jedním z Oscarů oceněný režisér a spoluscenárista Bernardo Bertolucci se v něm soustředil na opulentní vizuální stránku, bohatou a barevnou výpravu, z níž až přechází zrak, důraz na exotické lokace a celkovou atmosféru Číny na počátku dvacátého století, famózní kameru, nádhernou hudbu a silný příběh, který navíc podává citlivě a hluboce lidsky. K celkovém prožitku přispívá i obsazení ne úplně známými tvářemi, mezi nimiž ovšem poznáte minimálně Petera O'Toolea. Trošku smrtící je ale stopáž, která se blíží třem hodinám a vzhledem k pomalému tempu se nevyhýbá lehce nudným místům, takže vyžaduje diváckou toleranci. Co by tomuto mistrovskému dílu nicméně mohlo výrazně uškodit, je televizní ořez, který sklízí kritiku ze všech stran. Tip týdne.

Zajímavost: Jde o vůbec první tzv. západní film, jenž byl natočen výhradně v Číně.

Originální trailer filmu Poslední císař / The Last Emperor
Vodní svět (Waterworld) (sobota 22. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.40 / úterý 25. 7., 00.25 - 02.40)

Plakát filmu Vodní svět / WaterworldDnes už legendární propadák není s odstupem času zase tak špatný, ačkoli nabubřelost jeho tvůrce mu dost škodí. Režírující Kevin Reynolds, jehož ovšem v závěru a pro konečný sestřih nahradil sám představitel hlavní role Kevin Costner, zaujme především štědrou a bohatou výpravou, poměrně zdařilou atmosférou světa blízké budoucnosti a také atraktivním příběhem, který působí docela reálně. O něco horší to pak je s triky, které nejsou úplně dokonalé a s kompletně celou netechnickou stránkou filmu, která víceméně pokulhává. Dialogy nejsou nikterak zajímavé, pokusy o humor moc nefungují a ani tempo není kdovíjak strhující, výsledku také nepomáhá přetažená stopáž. Mimo nevýrazné a chvílemi toporné hlavní hvězdy, která na sebe strhává veškerou pozornost, nejvíce zaujmou přehrávající Dennis Hopper, krásná Jeanne Tripplehorn a nadějná, leč v pozdějších letech zapadlá Tina Majorino. Jeden z filmů, k nimž byl zub času docela milosrdný. 

Zajímavost: Costner do filmu investoval dvaadvacet milionů dolarů ze svého.

Oficiální trailer filmu Vodní svět / Waterworld
Žiletky (sobota 22. 7., ČT art, 21.15 - 23.05)

Plakát filmu  / ŽiletkyČesko-francouzské drama z roku 1994 je dodnes v našich končinách unikátní a značně solitérní dílo, které vyžaduje uvědomělého, tolerantního a přemýšlivějšího diváka. Režisér a scenárista Zdeněk Tyc v něm nešetří symboly, filozofickými myšlenkami, velmi specifickou atmosférou a poetikou. Stěžejní úlohu pak ve snímku hraje hudba skupiny Psí vojáci, jejíž frontman Filip Topol si zahrál hlavní roli. Nejednoznačné přijetí snímku pak způsobuje především to, že tvůrce tu střídá scény vynikající až geniální s těmi mnohem horšími a jen těžko pochopitelnými, podobně nevyrovnané jsou i herecké výkony, které dále obstarávají třeba Barbora Lukešová, Iva Janžurová, Markéta Hrubešová nebo Tomáš Hanák. Ne tak často vysílaná záležitost.

Zajímavost: Na scénáři k filmu pracoval autor od roku 1990.

Ukázka z filmu Žiletky
Fort Apache (Fort Apache) (neděle 23. 7., ČT2, 20.00 - 22.10 / pondělí 24. 7., 23.10 - 01.15)

Plakát filmu Fort Apache / Fort ApacheU nás prakticky neznámý western z konce čtyřicátých let je jedním z prvních, který se nebál kritizovat nepravosti páchané na indiánech. Režírující John Ford se v něm soustředil především na odpovídající dobovou atmosféru a relativně zajímavý příběh, de facto v něm ale rezignoval na akci, které je naprosté minimum a i díky délce lehce přesahující dvě hodiny není film z dnešního pohledu úplně lehké sledovat až do konce. Tím pádem tu chybí strhující tempo a napětí, ačkoli samotný závěr tvořený zajímavě natočenou bitvou, dojem trochu zlepšuje. V hlavních rolích se objevili vynikající Henry Fonda a John Wayne, jimž dělali společnost třeba Pedro Armendáriz, Ward Bond nebo George O'Brien, jednu ze svých posledních úloh tu ztvárnila okouzlující Shirley Temple. Trošku zastaralá, i když historicky vesměs poučná žánrovka.

Zajímavost: Snímek byl inspirován knihou Massacre, jejímž autorem je James Warner Bellah.

Oficiální trailer filmu Fort Apache / Fort Apache
Život jde dál (Catch and Release) (neděle 23. 7., Prima Max, 20.00 - 22.25 / pondělí 24. 7., 10.45 - 13.05)

Plakát filmu Život jde dál / Catch and ReleaseRomantické komediální drama je v konkurenci sobě podobných spíš nevýrazné, i proto není jeho hodnocení tak vysoké, což ale automaticky neznamená, že jde o vysloveně špatný film. Režijně debutující zkušená scenáristka Susannah Grant v něm spoléhala na příběh, který působí jako ze života a každý si v něm najde situaci, kterou zažil, čímž se pochopitelně divákovi přibližuje. Minimálně prvních dvacet minut to navíc vypadá, že vsadila i na příjemný černý a neotřelý humor, postupem času už se ale opírá o předvídatelná klišé, příliš melancholickou atmosféru a laciné tahání emocí. Lehce nad průměrem tak snímek udržuje spolehlivé a solidní obsazení, v němž se objeví překvapivě velmi dobrá Jennifer GarnerTimothy OlyphantKevin Smith nebo Juliette Lewis. Naprosto nenáročná podívaná na konec týdne.

Zajímavost: Garner byla v průběhu natáčení těhotná.

Originální trailer filmu Život jde dál / Catch and Release
Instinkt (Instinct) (úterý 25. 7., Nova Cinema, 21.25 - 23.45 / středa 26. 7., 23.45 - 01.50 / pátek, 28. 7., 01.25 - 05.45)

Plakát filmu Instinkt / InstinctThriller z konce devadesátých let má na zahraničních databázích o něco lepší hodnocení než na těch tuzemských. Může to být i tím, že režírující Jon Turteltaub v něm nepřichází s ničím originálním, ale sofistikovaně si půjčuje to nejlepší z podobných snímků a pokouší se to skládat dohromady, což se ne vždy daří. Boduje tedy solidní a hutnou atmosférou, pořád atraktivní, i když otřepanou zápletkou, hodně slušným soundtrackem Dannyho Elfmana, a především pak obsazením, v němž hlavní role ztvárnili excelentní Anthony Hopkins a Cuba Gooding, Jr., které doplňují neméně výborní Donald Sutherland, Maura Tierney nebo George Dzundza. Ztrácí naopak přílišným filozofováním, křečovitou snahou o přesah, několika nelogickými momenty a celkovou unylostí. Neškodná žánrovka, která zcela nevyužila svůj potenciál.

Zajímavost: Film částečně vychází z románu Ishmael Daniela Quinna.

Originální trailer filmu Instinkt / Instinct
Pán přílivu (The Prince of Tides) (středa 26. 7., Prima Max, 20.00 - 22.50)

Plakát filmu Pán přílivu / The Prince of TidesNa sedm Oscarů nominované romantické drama z počátku devadesátých let se u nás tolik nereprízuje, což je do značné míry škoda, protože jde o zdařilou žánrovku. Režisérka a představitelka hlavní role Barbra Streisand v něm velmi citlivě převádí do filmové podoby populární román Pata Conroye, jenž se podílel i na scénáři a po většinu času se vyhýbá zaběhlým klišé a lacinému tahání emocí. Zaujme velmi příjemnou melancholickou atmosférou, silným příběhem a v neposlední řadě i několika zajímavými zvraty a působivými scénami, které bez problémů kompenzují pár prvoplánových dialogů, které jako by vypadly z tzv. červené knihovny. Hlavním trumfem je nicméně obsazení, v němž dostali dále důvěru na Oscara nominovaní Nick Nolte a Kate Nelligan, které ještě doplňují třeba Blythe Danner, Jeroen Krabbé nebo Melinda Dillon. Více se o opomíjeném snímku dozvíte v našem Stroji času. Posmutnělý tip uprostřed týdne.

Zajímavost: Aby film působil autenticky, probírala režisérka všechny důležité lékařské poznatky s několika doktory a terapeuty.

Originální trailer filmu Pán přílivu / The Prince of Tides
Naboso (Barefoot) (středa 26. 7., ČT art, 21.45 - 23.15 / pátek 28. 7., 00.05 - 01.30)

Plakát filmu Naboso / BarefootAmerické romantické komediální drama je remakem stejnojmenného německého snímku, což je možná to, co mu škodí nejvíce. Režírující Andrew Fleming v něm totiž rezignoval na jakoukoli originalitu a nápaditost a natočil tzv. feel-good film, v němž vše plyne tak nějak očekávatelně a chybí v něm nějaké zásadní překvapení. Naštěstí to ale tolik nevadí, protože odlehčená a melancholická atmosféra je potřebně pohodová, soundtrack velmi příjemný a titulní příběh vyváženě kombinuje veselé momenty s těmi smutnými až tragickými. Podařilo se i obsazení, v němž titulní role ztvárnili civilní Evan Rachel Wood a Scott Speedman, které výtečně doplňují mimo jiné J. K. Simmons, Treat Williams nebo Kate Burton. Nenáročný a méně známý tip.

Zajímavost: Scenáristou filmu je Stephen Zotnowski, který se podílel i na původním filmu.

Oficiální trailer filmu Naboso / Barefoot
Poslední mejdan (Can't Hardly Wait) (středa 26. 7., Nova Cinema, 21.50 - 23.45 / čtvrtek 27. 7., 23.40 - 01.25)

Plakát filmu Poslední mejdan / Can't Hardly WaitV tuzemsku jen málo známá a pouze průměrně hodnocená romantická komedie je v zámoří mnohem populárnější a mnohem lépe hodnocená. Jde vlastně o předchůdce později populárních teenagerských "sexuálních" komedií, který je ale unikátní v tom, že tehdy debutující režijní a scenáristická dvojka Deborah Kaplan a Harry Elfont v něm nespoléhá na fekální a tělesný humor a nepoužívají vulgární a přisprostlé vtipy. Místo toho se soustředí na humor situační a v rámci možností relativně uvěřitelné scény s různými středoškolskými problémy. I vzhledem k tomu, že tempo je hodně svižné a ve snímku se toho moc neřeší, si divák mnoho nedostatků ani neuvědomí, což je jedině dobře. Z dnešního pohledu potěší i obsazení, které je tvořeno mnoha ne tak známými, ale povědomými tvářemi, které se později objevily v mnohem slavnějších žánrovkách, namátkou tak můžeme vybrat třeba Jennifer Love Hewitt, Ethana Embryho, Lauren Ambrose, Petera Facinelliho nebo Setha Greena a zmínit musíme i velké množství zábavných cameo roliček. Na středeční večer slušná zábava.

Zajímavost: Originální název filmu je narážkou na skladbu Can't Hardly Wait od skupiny The Replacements.

Originální trailer filmu Poslední mejdan / Can't Hardly Wait

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu