Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Festivalové ozvěny: 11. týden

Festivalové ozvěny: Febiofest 2011 II.

Vydáno: 15.03.2011 23:29 v sekci Články | Festivaly - Amaya Tomanová | foto: 2011 Febiofest

Již 18. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha se pomalu, ale jistě blíží. Odstartuje již příští čtvrtek 24. března. V čele třiatřicetičlenné poroty zasedne herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pořadatelé Febiofestu minulý týden na oficiálních stránkách zveřejnili kompletní program festivalu. Hlavní projekce budou jako každý rok probíhat v pražském kině Cinestar Anděl (dříve Village Cinemas). "Doufáme, že vás nezklameme a budeme vám moci nabídnout stejnou kvalitu jako na předchozích ročnících," řekl Fero Fenič. "S festivalem se již tradičně táhnou nejrůznější těžkosti a dá se říci, že každý rok začínáme opět od nuly. Daří se nám jen díky vaší podpoře."
Letos nám na Febiofestu bude představena kinematografická tvorba snad ze všech kontinentů. Jádro sekce Asijské panorama tvoří čtveřice titulů čínské provenience, počínaje hongkongským remakem amerického neonoiru Zbytečná krutost, přes romantickou Lásku hlohového stromu, milostným příběhem mladičkého venkovana a dívky z velkoměsta, hrané drama poukazující na problematiku čínských pracovních táborů Příkop až po absurdní parodii Zimní prázdniny. V rámci asijské sekce budou v premiéře uvedeny i snímky jihokorejského nezávislého režiséra Sang-sooa Honga.
Část festivalu nazvaná Jiný břeh, čítající třináct filmů, má reprezentovat různorodost současné queer kinematografie. Uvidíme například argentinské komorní drama Nepřítomen režiséra Marca Bergera, které obdrželo letošní cenu Teddy Berlinale v kategorii nejlepší hraný film, dále se nám představí duo Ducastel & Martineau se snímkem Strom a les. "Nesmírně nás těší, že se nám podařilo připravit kompletní přehlídku dlouhometrážní tvorby francouzské autorské dvojice Ducastel & Martineau, která vzdor svému mezinárodnímu renomé není v Čechách příliš známá. Pro jejich tvorbu je příznačná žánrová rozmanitost, na pozadí silných příběhů kontextualizují homosexuální identitu v proměňující se společnosti," říká dramaturgyně Zita Hosszúová, která spolu s Monikou Višniarovou sekci připravila.
Sekce Proti proudu uvede kromě jiného snímek Normalis, který rozhodně stojí za povšimnutí. Jedná se o ryze amatérský debut Jana Wolfa odehrávající se v Praze roku 1968. Autor filmu si natáčení financoval zcela sám. Dalšími filmovými debutanty, se kterými budeme mít v rámci programu sekce čest, jsou Vlado Škafar se svým počinem Táta nebo například belgičan Gust Van Den Berghe a jeho Ježíšek z Flander.
"Nekonečná zásoba příběhů plných pohnutých i bizarních osudů, bezbřehá vypravěčská fantazie, ale taky smysl pro každodenní realitu, empatie s lidským utrpením, odvaha jít nevyšlapanými cestami a pouštět se do experimentů charakterizuje latinskoamerické filmy," říká programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík o sekci Latinskoamerické panorama a Que Viva Mexico. Diváci uvidí Neviditelné oko argentinského režiséra Diega Lermana nebo černobílý snímek Užitečný život, poctu všem lidem denně se podílejícím na životě filmů.
V kině Bio Konvikt - Ponrepo proběhne pásmo "Na Barrandov! - 80. výročí", kde budou k vidění filmy Otakara Vávry, Zbyňka Brynycha, Martina Friče, Karla Steklého, Vladislava Vančury nebo třeba Karla Kachyni. Třiadvacátého listopadu před osmdesáti lety byl proveden slavnostní výkop základů budoucích barrandovských ateliérů. "Jsem rád, že v současné době Barrandov opět ožívá domácími a zahraničními projekty. A mám radost, že si důležité výročí našich ateliérů můžeme připomenout i s programem Febiofestu. Lepší dárek si k narozeninám ani nemůžeme přát," dodává Petr Tichý, obchodní ředitel Barrandov Studio a.s.
Letos poprvé budou pořadatelé sestavovat třiatřicetičlennou porotu, kterou budou tvořit diváci ve věkovém rozmezí zhruba od patnácti do sedmdesáti (!) let nejrůznějšího vzdělání, zaměstnání, názorů i původu. V čele poroty zasedne herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová. Porota bude posuzovat snímky sekce Nová Evropa, ze které vzejde vítěz Grand Prix. První zasedání poroty proběhne 16. března, kompletní sestavu představí pořadatelé festivalu 21.března.
Co se týče festivalových hostů, malou ochutnávku jsme vám již přinesli. Kromě již ohlášeného Fridrika Thóra Fridrikssona a Ewarda Lachmana přijede i francouzský režisér Olivier Assayas, dřívější přispěvatel filmové revue Cahiers du Cinéma a mj. režisér snímku Demonlover. Na Febiofest přijede představit téměř šestihodinové drama Carlos o legendárním teroristovi Ilichovi Ramírezovi Sánchezovi.
Úterý 29. března bude festivalovým "Slovenským dnem", v jehož rámci se představí Milan Lasica. Ten bude uvádět své filmy v Kině osobností. Můžeme se těšit na Sladké hry minulého léta režiséra Juraje Herze, Srdečný pozdrav ze zeměkoule nebo Pasti, pasti, pastičky Věry Chytilové. O francouzské dvojici Oliveru Ducastelovi a Jacquesu Martineauovi jsme se již zmínili. Spolupracují od roku 1995, momentálně mají za sebou šest celovečerních počinů. Na pozadí silných příběhů tematizují homosexuální identitu v měnící se společnosti, nevyhýbají se ani tématům života s AIDS a zkoumají rozmanité podoby rodinné instituce. Pocta jejich tvorbě včetně novinky Strom a les bude součástí sekce Jiný břeh.
"Rád bych upozornil na letošní návrat k off-cinema projekci, která byla loni vynechána. K letišti bude zavedena zdarma kyvadlová autobusová doprava přímo od Cinestar Anděl. K dalším novinkám patří rozšíření musicfestu - garáže, kde bude probíhat, budou otevřeny až do rána. Tím se z festivalu stává non-stop akce, ze které se diváci prakticky nemusí ani vracet domů, protože již od osmi hodin ráno zase začínají v kině dětské projekce," vyjádřil se prezident festivalu Fero Fenič k programu ve smíchovském kině. Dětem a jejich rodičům bude v Cinestaru k dispozici i dětský koutek zdarma.
O maximální komfort návštěvníků festivalu se postarají i pořadatelé doprovodné hudební části. Program začne každý den v 18.00 hod. a poběží až do brzkých ranních hodin. Hudební festival je zdarma, každý večer se uskuteční tři koncerty na hlavní scéně v klubu Febiofestu a další dva na malé scéně v pizzerii Mediterrane. Musicfest, jehož program je již také zveřejněn, odstartuje letos o den dříve než obvykle, tedy 24. března v osm hodin večer na hlavní scéně - zahajovat budou kapely V3SKA a od deseti večer Sunflower Caravan. Dále se můžeme těšit na Čankišou, Tam Tam Orchestra, Eastpark nebo Syndrom. K dispozici bude návštěvníkům kromě barů, čajovny a kavárny i relaxační zóna, občerstvit se můžete fair trade výrobky.
Kromě Cinestar Anděl bude Febiofest probíhat i na pražském ruzyňském letišti, v kině Bio Ponrepo - Konvikt a v rámci Ozvěn v kinosálech v Hradci Králové, Brně, Olomouci, Ostravě, Liberci, Pardubicích, Českých Budějovicích a Plzni. Předprodej vstupenek začíná 16. března od 13.00 hod. v Cinestar Anděl.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu