TV tipy: Kouzlo Lego příběhu na kukuřičném ostrově Aldabra

Vydáno: 30.06.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Začátek prázdnin se v televizích nese ve znamení solidních, ale nevýrazných žánrovek a každoročních repríz osvědčených hitů. Tipem týdne je vynikající LEGO® příběh, kvůli kterému si ale musíte o svátečním dnu přivstat.
Tanec na vlnách (Out to Sea) (sobota 1. 7., Prima Max, 13.05 - 15.25)Plakát filmu Tanec na vlnách / Out to Sea

U nás ne moc známá romantická komedie vlastně není ničím výjimečná a spoléhá jen a pouze na obsazení ústředních rolí, které ztvárnili sehraní Jack Lemmon a Walter Matthau, pro které to byl jeden z posledních společných filmů. Režírující Martha Coolidge v ní tak vlastně nemusela moc dělat a stačilo jí jen dodat potřebně odlehčenou atmosféru, svižné tempo, vypointovat několik slovních i situačních vtipů a nechat působit charisma a zkušenosti obou hlavních hvězd. Je víceméně jasné, že zápletka je dost předvídatelná a neoriginální a nikdo další už tu neuchvátí, to ale tolik nevadí. Ideální oddechovka na víkendové odpoledne.

Zajímavost: Poslední role si ve filmu zahráli Donald O'ConnorGloria DeHaven.

Originální trailer filmu Tanec na vlnách / Out to Sea
Městečko na dlani (sobota 1. 7., ČT1, 14.40 - 16.15 / neděle 2. 7., 06.45 - 08.20)

Plakát filmu  / Městečko na dlaniProtektorátní komediální drama možná z dnešního pohledu působí jednoduše a naivně, v kontextu doby, v jaké vzniklo, mohlo ale divákům dodat národní sebevědomí a hrdost. Režírující Václav Binovec v něm převedl na plátno literární klasiku Jana Drdy a soustředil se na zachycení všedních a běžných lidských starostí, vlastností i povahových chyb a důraz kladl na poselství, že společně se dá vše zvládnout a těžké časy pominou. Velmi dobře v něm také skloubil vážné momenty s humorem a vše natočil citlivě a dojemně bez zbytečného podbízení. Samozřejmostí jsou i úchvatné výkony tehdejších hvězd, mezi nimiž vynikají František Smolík, František Filipovský a Jindřich Plachta. Když pomineme zub času, není snímku vlastně co zásadního vytknout a jako zfilmování povinné četby funguje i v dnešní době dobře.

Zajímavost: Jako umělecký poradce filmu působil Karel Hašler, který byl ale ihned po natáčení zatčen a odvezen do koncentračního tábora.

Ukázka z filmu Městečko na dlani
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov (neděle 2. 7., Nova, 18.05 - 19.30 / pondělí 3. 7., Nova Cinema, 07.45 - 09.00)

Plakát filmu  / Aldabra: Byl jednou jeden ostrovTuzemský rodinný snímek trochu klame tělem, neboť jeho synopse láká na něco trošku jiného, než by se skutečně slušelo. Režisér a scenárista Steve Lichtag v něm rozhodně nenabízí strhující příběh, ale "pouze" sled opravdu krásných obrazů z takřka netknutého přírodního koutu světa a spoléhá se tím pádem na nádhernou kameru, roztodivné tvory a rostliny a velmi specifickou exotickou atmosféru. Vzhledem k relativně svěžímu tempu a opravdu krátké stopáži snímek uteče hodně rychle, takže by se nemělo stát, že se záběry začnou opakovat. Jediné, co trochu kazí dojem, je doprovodný komentář, který sice krásně čte Oldřich Kaiser, jenže ten je až příliš určen dětem a některé věci podává hodně doslovně a jednoduše. Pohodová rodinná podívaná na sobotní podvečer.

Zajímavost: Aldabra se nachází jižně od Seychel a severně od Madagaskaru.

Oficiální trailer filmu Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Kukuřičný ostrov (Simindis kundzuli) (úterý 4. 7., ČT art, 21.05 - 22.45 / čtvrtek 6. 7., 00.25 - 02.05)

Plakát filmu Kukuřičný ostrov / Simindis kundzuliKoprodukční evropské drama potěší zejména festivalové diváky a ty, kteří hledají něco neobvyklého. Režisér a spoluscenárista George Ovashvili v něm totiž vsadil na lyriku a minimum dialogů, což znamená, že se soustředí na dlouhé záběry a velmi pomalé plynutí času, v němž zachycuje střídání ročních období a běžný život jednoho zemědělce. Příběh je také spíš jen načrtnutý a velmi jednoduchý, protože ustupuje posmutnělé a meditativní atmosféře, krásné kameře a minimalistickým hereckým výkonům neznámých tváří. Jediné, co se dá opravdu vytknout, je trošku nehodící se a návodná hudba, která tlačí na emoce až příliš a nastavenou náladu filmu trochu kazí. Tip pro tolerantnější a náročnější diváky, kteří rádi rozjímají o smyslu života.

Zajímavost: Před třemi lety si snímek z Karlových Varů odvezl Křišťálový globus.

Český trailer filmu Kukuřičný ostrov / Simindis kundzuli
Podvedená (Deceived) (úterý 4. 7., Nova Cinema, 22.05 - 00.10)

Plakát filmu Podvedená / DeceivedThriller z počátku devadesátých let je viditelně inspirován mnoha žánrovkami a snaží se z nich brát to nejlepší, což mu vychází jen částečně. Režírující Damian Harris se v něm po celou dobu pokouší vytvořit hutnou atmosféru, ale úplně se mu to nedaří a zůstává někde na půli cesty. Nezaujme ani příběh, který primárně není špatný, jen dost klišovitý a předvídatelný a vzhledem k tomu, že tvůrci chybí větší invence a možná i odvaha, tu nejsou žádné zapamatovatelné momenty. Lehce nad průměrem tak snímek udržuje solidní obsazení, jemuž dominuje Goldie Hawn, kterou doplňuje třeba John Heard nebo Robin Bartlett, a pak také samotný závěr, který je zvládnutý výborně a je rázem hodně napínavý. Škoda ale, že takový není celý film.

Zajímavost: Původní název filmu zněl The Mrs., podle tvůrců by ale evokoval komedii, tak se ho rozhodli změnit.

Originální trailer filmu Podvedená / Deceived
LEGO® příběh (The Lego Movie) (středa 5. 7., Nova, 06.30 - 08.10)

Český plakát filmu LEGO® příběh / The Lego MovieAustralsko-americko-dánský animák je nesmírně chytrou a inteligentní podívanou, která tak ale na první pohled vůbec nepůsobí. Režijní a scenáristická dvojka Phil LordChris Miller od počátku nastoluje až kulometné tempo, v němž je tolik postaviček, vtípků, situací a barviček, že napoprvé nejdou všechny docenit. Navíc k tomu přidává i decentní satiru na současný svět, do níž ještě "ukryla" několik odkazů na slavné filmy, což potěší hlavně dospělé. Radost udělá i vizuální stránka, která je do detailu propracovaná a vzhled všech postaviček je naprosto fascinující. Vrcholem je pak nečekaná, nápaditá a velmi působivá pointa, která film staví do trošku jiného, vážnějšího světla. Snímku tak paradoxně škodí právě jeho originalita, protože je tu všeho tolik, že si toho zkrátka nejde hned všimnout. O tipu týdne, který je ale vysílán ve smrtící brzký ranní čas, se víc dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Kdyby na výrobu filmu byly skutečně použity kostky lega, muselo by jich být zhruba patnáct milionů.

Český trailer filmu LEGO® příběh / The Lego Movie
Kouzlo Belle Isle (The Magic of Belle Isle) (středa 5. 7., ČT art, 21.40 - 23.25)

Plakát filmu Kouzlo Belle Isle / The Magic of Belle IsleNenápadné romantické komediální drama sice není nijak originální a jeho příběh je možná až moc sentimentální a předvídatelný, vykouzlí ale úsměv a příjemně pohladí po duši. Režisér a spoluscenárista Rob Reiner v něm vše vsadil na vskutku pohodovou a trochu nostalgickou atmosféru, celkový nadhled a pomalé tempo, které tedy ne vždy vyhovuje, ale díky němu si divák může po většinu času vše užít a nechat na sebe film působit. Potěší i to, že děj, ačkoli hodně řídký, je realistický a tzv. ze života, takže je plný přirozených a poměrně vtipných dialogů, v nichž se najde snad každý. V hlavní roli exceluje Morgan Freeman, kterému dělají společnost třeba Virginia MadsenKenan Thompson nebo Emma Fuhrmann. Nenáročný a příjemný tip.

Zajímavost: Hlavní ženskou roli měla hrát Annette Bening, na poslední chvíli byla ale přeobsazena.

Originální trailer filmu Kouzlo Belle Isle / The Magic of Belle Isle
Poldovi v patách (The Hard Way) (středa 5. 7., Nova Cinema, 22.25 - 00.35 / pátek 7. 7., 00.05 - 02.00)

Plakát filmu Poldovi v patách / The Hard WayDnes už trochu zapomenutá kriminální komedie z počátku devadesátých let zůstává ve stínu známějších a lepších žánrovek. Režírující John Badham ale rozhodně nedělá nic špatně, jen mu chybí nějaký výraznější moment, který by si divák déle pamatoval. Jinak se ovšem spoléhá na tehdy poměrně originální příběh, jehož potenciál ale zůstal nevyužit, svižné tempo, opravdu decentní satiru na americkou oblíbenost násilí a reklam a částečně i na snahu o parodii tradičních filmových policejních klišé. Na nadprůměrném hodnocení film udržuje jednoznačně obsazení, jemuž kraluje zábavná dvojce Michael J. Fox a James Woods, za níž ale moc nezaostává ani maniakální Stephen Lang, dále se pak objeví i Luis Guzmán, LL Cool J, Delroy Lindo nebo Christina Ricci. Absolutně nenáročná jednohubka.

Zajímavost: Natáčení trvalo třináct týdnů a po celou dobu měl Woods k dispozici osobního kadeřníka.

Oficiální trailer filmu Poldovi v patách / The Hard Way
Belle (Belle) (středa 5. 7., ČT2, 23.15 - 00.55)

Plakát filmu Belle / BelleU nás v podstatě neznámé britské historické drama vychází ze skutečných událostí, což je vždy divácky lákavé. Režírující Amma Asante v něm v podstatě ničím nepřekvapí a spoléhá se na dobovou atmosféru, bohatou výpravu, krásné kostýmy a samozřejmě i atraktivní příběh, v němž záměrně vyzdvihuje několik paralel se současnou společností. Hodně výrazná je i hudba Rachel Portman a zajímavá je též kamera. V hlavní roli mnohé překvapí suverénní Gugu Mbatha-Raw, kterou doplňují mimo jiné Matthew Goode, Emily Watson, Tom Wilkinson nebo Miranda Richardson. Škoda, že tu zcela chybí typicky britský ironický a suchý humor, který by se k tématu solidně hodil. Velmi dobrá žánrovka.

Zajímavost: Hudba k filmu byla nahrána v České republice a podílel se na ní i český orchestr.

Oficiální trailer filmu Belle / Belle
Velbloud uchem jehly (čtvrtek 6. 7., Prima, 09.50 - 11.25)

Plakát filmu  / Velbloud uchem jehlyProtektorátní komedie vypadá na první pohled hodně jednoduše, na ten druhý ale nabízí přesah v podobě víry v lepší zítřky a lepší budoucnost Československa. Režírující duo Hugo Haas a Otakar Vávra se v ní hodně spolehlo na odlehčenou atmosféru a celkovou nadsázku, zároveň si ale dělalo legraci z tehdejší zlaté mládeže a vyšší společnosti. Je možná škoda, že z lehce parodického tónu uhnou tvůrci moc brzy a dále už nabízí "jen" přímočarý, ale chytrý humor, který pobaví i v dnešní době. Divadelní původ je na filmu přece jen znát, protože důraz je kladen převážně na dialogy. Ve slabších chvílích, kterých tedy není málo, drží film nad vodou zejména herci, mezi nimiž nechybí sám Hugo HaasJiřina ŠtěpničkováAntonie NedošinskáOldřich Nový nebo Adina Mandlová. Tip pro milovníky filmů pro pamětníky.

Zajímavost: Předlohou filmu byla divadelní hra Františka Langera.

Ukázka z filmu Velbloud uchem jehly


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY