Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Příchozí

Blu-ray recenze: Příchozí zhodnocení se zpožděním

Vydáno: 25.06.2017 21:00 v sekci Recenze | Blu-ray - | foto: facebook tvůrce

Stává se i v lepších redakcích, že se k některému titulu dostanou s určitým odstupem, protože recenzní disk dorazil se zpožděním. Nevýhodou je neaktuálnost, výhodou možnost věnovat se filmu i disku s odstupem a pečlivě.

PříchozíRecenzoval/a dne 25.06.2017 21:00. Stává se i v lepších redakcích, že se k některému titulu dostanou s určitým odstupem, protože recenzní disk dorazil se zpožděním. Nevýhodou je neaktuálnost, výhodou možnost věnovat se filmu i disku s odstupem a pečlivě. Hodnocení: 4.5

Příchozí

Arrival
Drama / Tajemný / Thriller / Sci-Fi
USA, 2016 , 116 min.

Režie: Denis Villeneuve
Scénář: Eric Heisserer, Ted Chiang
Kamera: Bradford Young
Hudba: Jóhann Jóhannsson
Herci: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Mark O'Brien, Tzi Ma, Abigail Pniowsky, Julia Scarlett Dan, Jadyn Malone, Frank Schorpion, Lucas Chartier-Dessert, Christian Jadah, Lucy Van Oldenbarneveld, Andrew Shaver, Pat Kiely

Česká premiéra: 15.03.2017

Vydavatel: Bontonfilm

Příchozí hodnocení na Kinobox.cz: 83.43 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Amy Adams, Jeremy Renner ve filmu Příchozí / ArrivalVždycky jsem si myslel, že na začátku kritického textu by měl být nástin děje a na jeho konci (ne)doporučení daného díla; předpokladem pak je vyvarování se spoilerů. Nepsaná pravidla recenzí jsou ovšem zvláštní věc. Nefungují tak, jak jsem si myslel. Čtenáři a čtenářky je však očekávají, což svazuje. Teď už si ale nejsem jist, jestli na ně věřím (nepsaná pravidla... a vlastně i na tu čtenářskou obec). Existují totiž filmy i texty o nich, které jdou za vymezené hranice. Jako je Příchozí... a tento kritický článek o něm, který snímek doporučuje všemi deseti (10/10), nebude se pokoušet ani o částečné rekonstruování fabule a bude v následujících odstavcích obsahovat zásadní prozrazení z děje, protože to beztak vzhledem k datu premiéry a vydání nosičů pro domácí kino všichni viděli.

V souvislosti s tímto snímkem bývá často zmiňována hodnotící floskule "okamžitá klasika", ale když se odhlédne od problematičnosti takové předtuchy, sporné je především použití slova "klasika". Příchozí jsou i nejsou klasickým hollywoodským filmem. Mají protagonistku (lingvistka Louise Banksová), podle jejíchž stanovených, dosažených a reformulovaných cílů je strukturováno vyprávění do čtyř aktů s dílčími body obratu uprostřed (přijetí nabídky od vlády, navázání kontaktu, přistoupení k mimozemšťanům, překlad záznamu hlasu šéfa čínské armády, ohrožení v podobě sabotáže, porozumění příchozím, přemluvení šéfa čínské armády). Až na dílčí scény či záběry, které mají vytvořit napětí (víme víc než ona, a tak se kvůli sabotáži obáváme), jsme převážně co do informací omezeni na hrdinku, přičemž se noříme do jejích vzpomínek, snů/nočních můr, vizí atd. Proplétání pracovní (zodpovězení, co příchozí chtějí) roviny s osobní (nápomocné pro zodpovězení jsou mentální projekce s dcerou) je samozřejmostí. 

Amy Adams ve filmu Příchozí / ArrivalVe všech těchto zmíněných i dalších neuvedených postupech jsou Příchozí klasickým hollywoodským filmem, který by se s ohledem na žánrové tradice dal přirovnat k sedmdesátkovým novo-hollywoodským sci-fi, v nichž mimozemšťané nepředstavují hrozbu, ale záminku k prozkoumání stavu protagonisty či protagonistů. Danou etapu v kinematografii navíc evokují chladnou barevnou paletou či rozvíjením jednoduchých, působivých hudebních motivů. 

Snímek je však adaptací krátké povídky Teda Chianga Story of Your Life, která od samého začátku - jak praví jedna floskule - hraje s otevřenými kartami, zatímco Příchozí si nelineární vnímání času protagonistkou nechávají pro méně vnímavé jako pointu. Celou dobu ale spadají do trendu myšlenkových her a/či skládeček, příznačných pro postklasická díla, protože žánr sci-fi zde slouží k experimentování s možnostmi vyprávění: stírá se rozdíl mezi flashbackem a flashforwardem (v jednom případě i snem), protože "retrospektivně" vyprávěný příběh dlouhodobě zatajoval informaci o tom, že si příchozí "pohrávali" s myslí a vnímáním protagonistky.

Jeremy Renner ve filmu Příchozí / Arrival
Se znalostí pointy se navíc necelé dvě hodiny "přežánroví" ze sci-fi, které umožňuje přijmout přílet mimozemšťanů i pointu s darem v podobě nelineární percepce, na melodrama o komunikaci, životních volbách, vztahu matky s dcerou... a determinismu. A jako ve správných melodramatech jsou emoce postav (v návaznosti na ně pak i publika) po celou dobu tlumené, aby mohly v klimaxu a následně v epilogu propuknout naplno. Na rozdíl od melodramat jsou u stylu potlačeny expresivní - tj. emoce vyvolávající - funkce, protože desaturovaná barva, distancovanější rámování s nízkou hloubkou ostrosti a splývání hudby se zvukovými efekty komunikace mimozemšťanů vede spíše k distanci. (Vše v přímé opozici k prologu a epilogu, v nichž převládají detaily, kamera je odpoutaná a zní Richterovo emocionální On the Nature of Daylight.) Celek lze jakožto melodrama interpretovat jako důmyslně dvojznačné (či alibistické, chcete-li) pojednání na téma pro-choice vs. pro-life.

Disputacemi na téma, nakolik jsou Příchozí (post)klasický film, to začíná, opakovanými zhlédnutími obvykle končí. Ačkoliv obě názorové spektra ví, k jakému závěru jejich argumentace vede, uchylují se k ní. A vítají každý příspěvek do diskuze, který podpoří jejich náhled na věc. Závěr zrcadlí začátek, první a poslední odstavec parafrázuje komentář mimo obraz Louise Banksové. Klasický, postklasický... na tom nesejde, hlavně, že výborný. Jakékoliv vybočení z hranic totiž vede k jejich posílení, recenze končí - stejně jako začala - jednoznačným doporučením. (10/10)

Upoutávka na film Přichozí (2016) při příležitosti uvedení na BD/Digital HD

BLU-RAY:
BD obal filmu Příchozí / ArrivalI přehledový odstavec o vydáních na nosičích pro domácí kino má své hranice, které jsou dány tematickým vymezením a limitovaným rozsahem. Pokud ho nepřeskakujete, dočtete se v něm, že Příchozí vyšli na všech třech typech (DVD, BD i Ultra HD, které z důvodu popularizace formátu obsahuje i druhý disk s BD), pouze první je omezen co do vybavení disku (obsahuje pouze dva featuretty - Xenolingvistika a Akustické pokusy - z celkem pěti bonusových). Sběratele by zajímalo, že modrý disk je k dostání jak v klasickém amarayi s vnitřním artworkem, tak ve všude možně už vyprodanému steelbooku, který namísto konvenční plakátové grafiky plastového balení volí graficky střídmější, minimalističtější, o to působivější. Lidi s možností nakupovat v zahraničí mohou tentokrát zůstat věrni tuzemskému trhu, protože jsme v porovnání se zámořím nebyli o nic ochuzeni (bonusy, zvuková stopa). Neangličtináře a neangličtinářky ovšem nepotěší, že informativní a co do stopáže rozsáhlé bonusy (mírně přes osmdesát minut) nedisponují českými titulky. 

Hudební kompozice On the Nature of Daylight od Maxe Richtera

OBRAZ A ZVUK:
Amy Adams ve filmu Příchozí / ArrivalRecenzování obrazového a zvukového přepisu je zase odvislé od kritérií, která má daný publicista. Hodnotil-li by obraz šéfredaktor, pravděpodobně by poznamenal něco o tom, že disk rozhodně nepředstavuje demomateriál. Písmenka za sebe ale vrším tentokrát já, člověk, který kvalitu obrazového přepisu poměřuje s kinozážitkem a deklarovanými intencemi tvůrců v různých materiálech. Proto tvrdím, že odpovídá záměru, a tak je v podstatě kriticky nenapadnutelný. Barevná paleta je chladná, až na výjimky (do modra laděné pasáže v současnosti, do tlumené oranžové vyvedené vize) nekontrastní, tmavé pasáže "vinou" svícení a postprodukčním úpravám spíše šedé než černé. Vzhledem k systematické práci s nízkou hloubkou ostrosti a upřednostňování detailů lidských tváří před epickými celky ani nemá co vyniknout. Skoro monochromatický obraz, reprodukovaný na modrém disku tak, jak má vypadat.

Osmikanálový originální zvuk (DTS-HD Master 7.1) zase dokazuje, že u některých titulů není třeba Dolby Atmos. Dialogy jsou srozumitelné; zvukové efekty patřičně - jak by napsal šéfredaktor - vtahující (nejenom heptapodi, ale i přilétající vrtulník, vysokoškolské prostředí po odvysílání reportáže apod.); úvodní a závěrečná orchestrální skladba dostatečně působivé. (9/10)

(Spoileroidní) videoesej Examining an Adaptation z kanálu Lessons from the Screenplay

BONUSY:
Denis Villeneuve při natáčení filmu Příchozí / ArrivalJak bylo uvedeno výše, bonusy mají jediný nedostatek, a to absenci české titulkové podpory. Pokud ale umíte anglicky (či vládnete některým z dalších pěti jazyků ve volitelné titulkové stopě), měli byste si na ně vyhradit těch zhruba osmdesát minut času. Na rozdíl od valné většiny dokumentárních materiálů totiž nejsou určeny pro ty, kteří snimek ještě neviděli, a v podstatě suplují audiokomentář hned několika zainteresovaných osob. Jistě, že se nevyhýbají přímé i nepřímé adoraci režiséra jako vizionáře rozhodujícího o jednotlivých složkách, ale přináší skutečný vhled do procesu tvorby.

Nejdelší dokument Porozumění filmu Příchozí (30 min.) probere vše podstatné, co se týče předprodukční fáze vzniku: adaptování krátkého příběhu Story of Your Life Teda Chianga, obsazování hlavních rolí, vizuální podoba odvislá od konceptu špinavé sci-fi a nezanedbání důležitosti lingvistiky v zápletce (konzultace s lingvisty, vytvoření vizuálního jazyka včetně skript s vysvětlujícími znaky). Bohužel se onen vstupní featurette nevyhýbá určité nabubřelosti, která je příznačná i pro závěrečný dokument Zákony času, paměti a jazyka (15,5 min.), ve kterém jsou různé teoretické koncepty roubovány na snímek (zejména Einsteinova teorie relativity) a témata se rozebírají až z filozofické perspektivy (percepce času, uvědomování si vlastní smrtelnosti). 

Bradford Young při natáčení filmu Příchozí / Arrival
Naštěstí se "prostřední" trojice dokumentů, které jsou rámovány výše hodnocenými, zabývá konkrétními složkami filmového stylu: hudbou, zvukem a střihem. Věčné opakování (11,5 min.) je věnováno hudbě, pro kterou bylo určující opakování - not s různou rychlostí, skladby v prologu a epilogu atd. Akustické podpisy (14 min.) zase netradičně kladou důraz na ticho, ale rozebrána je i tvorba zvuku mimozemšťanů (vč. záběrů nahrávání ptactva). Nelineární myšlení (cca 11,5 min.) přichází s několika poznatky ohledně střihové skladby (důležitost horizontálního směřování příběhu namísto vertikál v podobě flashbacků/flashforwardů), spíše než netradičnímu přístupu k pojetí času se však zabývá několika vybranými scénami (především noční můra a odlet). (MS: 8/10)

(Spoileroidní) videoesej Arrival: Ending Explained z kanálu FoundFlix

ZÁVĚR: 
BD obal filmu Příchozí / ArrivalNa zahraničních serverech věnujících se hodnocení Blu-ray nosičů se u disku s výborným filmem, věrným obrazovým a zvukovým přepisem a nadprůměrnými bonusy dočtete "jednoznačné doporučení". Příchozí si jednoznačné doporučení BD zasluhují, přestože obraz a zvuk není určen k demonstrování kvalit domácího kina (odpovídá však záměrům) a bonusy jsou kvůli absenci českých titulků určeny pouze pro anglicky mluvící (či čínsky, korejsky, portugalsky, španělsky a thajsky čtoucí vzhledem k titulkům). Filmu taktéž patří "jednoznačné doporučení", ale i když jsou pozoruhodným příspěvkem k žánru melodramatu a k diskuzím o (post)klasičnosti hollywoodských děl, krotil bych extatické výkřiky. Přece jenom jsou dalším z nemalého počtu velmi dobrých až výborných středně až vysokorozpočtových sci-fi (KontaktSunshineMoon, Správci osudu, Zdrojový kód, GravitaceInterstellar), sázejících více na rozum než na otupění smyslu přívalem atrakcí.

(Spoileroidní) videoesej The Hidden Meaning: Arrival z kanálu WiseCrack
 

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Denis Villeneuve natočí sci-fi o setkání s mimozemšťany (16.12.2021 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Duna byla první (25.10.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Vizuálně strhující Duna rozvážně otevírá nové světy a potvrzuje status filmu roku (23.10.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Stellan Skarsgård se přidává k obsazení filmu Duna (10.01.2019 19:59 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson (10.02.2018 21:48 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Blade Runner 2049 – „ostré komando“ pro nové tisíciletí (05.10.2017 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2017: Nejlepší film (26.02.2017 10:00 v Články | Publicistika)
- Oscar 2017: Nejlepší režie (24.02.2017 16:00 v Články | Publicistika)
- Oscar 2017: Nejlepší adaptovaný a původní scénář (21.02.2017 18:12 v Články | Publicistika)
- Oscar 2017: Technické kategorie (09.02.2017 09:10 v Články | Publicistika)
- Cenu DGA pro nejlepšího režiséra si odnesl Damien Chazelle (05.02.2017 19:04 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2017: Nominacím jednoznačně vévodí muzikál La La Land (24.01.2017 14:53 v Novinky | Zprávy)
- TOP 20 ČR: vyhrálo buď Všechno nebo nic (17.01.2017 10:21 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Jaké jsou nejlepší filmy roku 2016 podle producentů? (10.01.2017 22:39 v Novinky | Zprávy)
- 70. ročník britských cen BAFTA: nominace (10.01.2017 16:05 v Novinky | Zprávy)
- TOP 20 ČR: Anděl Páně 2 atakuje český rekord (10.01.2017 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Nejlepší filmy roku 2016 podle filmserver.cz (07.01.2017 13:01 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu