Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 6. 2017 - 22. 6. 2017

TV tipy: Sněhurka zažívá zemětřesení a s ropnými magnáty bojuje o povinnost a čest

Vydáno: 16.06.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Relativity Media

Blížící se konec školního roku znamená, že televize nepřináší nic zásadního a spoléhají se na reprízy oblíbených titulů. Tento týden jsou tak největšími lákadly oscarové drama Syriana a náborářský thriller Povinnost a čest.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kam, pánové, kam jdete? (pátek 16. 6., Nova Cinema, 18.40 - 20.00 / neděle 18. 6., 10.35 - 12.00)

Plakát filmu  / Kam, pánové, kam jdete?Československé komediální drama z konce osmdesátých let patří ve filmografii slavného režiséra a scenáristy Karla Kachyni k těm méně připomínaným a trošku zapomenutým. Je to ale svým způsobem škoda, neboť i v něm tvůrce zachytil zvláštní atmosféru končícího socialismu, zde ještě přidal atraktivní téma krize středního věku. Nebál se ani z dnešního pohledu trochu odvážné kritiky tehdejší společnosti a celkového způsobu života a vše završil netradičním použitím skoro zakázané hudby, jejíž součástí je několik "rebelských" kapel. V hlavní roli exceluje Karel Heřmánek, kterého doplňují třeba Soňa Valentová, Miroslava Pleštilová nebo Zuzana Geislerová. Film sice není ničím výjimečný, ale nijak nenudí a příliš nezestárnul, proto může uspět i u dnešních diváků, kterým přijdou nechtěně směšné jen některé pokusy o decentní a lehce "šokující" erotické scény. Opomíjená záležitost.

Zajímavost: Ve filmu je slyšet i velmi slavná píseň Jiřího Korna Karel nese asi čaj.

Ukázka z filmu Kam, pánové, kam jdete?
Probuzení (pátek 16. 6., ČT art, 21.20 - 23.00)

Plakát filmu  / ProbuzeníDnes prakticky neznámé československé psychologické drama v mnohém připomíná pozdější díla tzv. Československé nové vlny. Režírující Jiří Krejčík v něm na svou dobu hodně odvážně ukázal životní styl mládeže, která se s novým režimem jen těžko vyrovnává a spolehl se při tom na relativně temnou atmosféru, syrovost a trošku roztříštěný příběh, který drží pohromadě silná romantická zápletka. Opřít se mohl i o údernou a potřebně "undergroundovou" hudbu, a především o herecké výkony, které obstarávají vynikající Jana Brejchová, Petr Kostka, Jan Šmíd, Jiří Kodet nebo Ladislav Pešek. Velmi dobrý výsledek sráží nehodící se optimistický závěr, který působí hodně násilně a je pouze úlitbou tehdejšímu režimu a byl dodán i přes nesouhlas samotného tvůrce. Skoro zapomenutá tuzemská žánrovka.

Zajímavost: Vůbec poprvé se tu v československém filmu tančil rokenrol.

Ukázka z filmu Probuzení
Sestřička (Marlowe) (pátek 16. 6., ČT2, 22.15 - 23.45 / neděle 18. 6., 01.05 - 02.40)

Plakát filmu Sestřička / MarloweKriminální drama z konce šedesátých let nepatří u nás k těm nejznámějším a bývá dost opomíjeno. Dáno je to především tím, že ačkoli jde o noir a adaptaci románu Raymonda Chandlera, režírující Paul Bogart příběh přenesl do jiné doby a zvolil barevný materiál, což vypadá vzhledem ke klasicky ponurému tématu trochu divně. Mnohé překvapí i to, že rezignoval na tradiční voiceover, který by se zrovna v tomto případě hodil, protože zpočátku je orientace v postavách a ději trošku obtížná. Jinak ale vše funguje, jak má, to znamená, že tu nechybí brilantní dialogy, silné postavy, výrazný morální apel a zajímavá, ačkoli překombinovaná zápletka. V titulní roli odvedl solidní výkon James Garner, jemuž sekundovali třeba Gayle Hunnicutt, Carroll O'Connor, Rita Moreno nebo Sharon Farrell, menší roli si zahrál i Bruce Lee, který byl také choreografem bojových scén. Zapomenutý snímek.

Zajímavost: Jde o jediný film, kde Marlowe kouří dýmku, i když v románech ji kouří hodně často.

Oficiální trailer filmu Sestřička / Marlowe
Syriana (Syriana) (sobota 17. 6., ČT2, 22.10 - 00.15)

Plakát filmu Syriana / SyrianaDvanáct let starý thriller není zrovna jednoduchou podívanou a vyžaduje plnou diváckou pozornost. Režisér a scenárista Stephen Gaghan v něm totiž rozehrává hodně komplikovaný a nejednoznačný příběh o ropných magnátech a šejcích, který v sobě má velký nádech politiky a snaží se být inteligentní. Tvůrci nelze vytknout značnou znalost prostředí a opravdu detailní seznámení s běžným chodem života v exotických končinách a uvědomělý divák může nad vším dlouho přemýšlet. Selhává ovšem jako režisér, neboť nedokáže dodat potřebné tempo, vše navíc vypráví nelineárně a je potřeba si skládat věci dohromady a vůbec celá látka působí značně nefilmově, radost neudělá ani trochu přetažená stopáž. Na nadprůměru udržují film atraktivní téma a lokace, odpovídající atmosféra a precizní herecké výkony, kterým dominuje Oscarem oceněný George Clooney, vedle něhož se objeví i Matt Damon, Jeffrey Wright, Chris Cooper, William Hurt, Amanda Peet nebo Christopher Plummer. Ne zrovna oddechový tip na sobotní večer.

Zajímavost: Clooney kvůli roli přibral šestnáct kilogramů a při natáčení si poměrně vážně poranil páteř.

Oficiální trailer filmu Syriana / Syriana
Valdézovi koně (Valdez, il mezzosangue) (neděle 18. 6., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Valdézovi koně / Valdez, il mezzosangueFrancouzsko-italsko-španělský western patří u nás k těm celkem neznámým a pro mnohé může být i nepříjemným překvapením. Režírující John Sturges, jemuž pomohl také Duilio Coletti, v něm totiž rezignoval na svou oblíbenou akci a místo ní se soustředil na výbornou atmosféru a hodně pomalé tempo, v němž se toho zase ale tolik neděje. Příklon k evropské podobě žánru je jasně patrný z vážného tématu, absence humoru a romantického vztahu mezi drsným kovbojem a emancipovanou ženou. Ústřední roli bravurně zvládá svým charismatem Charles Bronson, vedle něhož se ale neztratili ani Jill Ireland, Marcel Bozzuffi nebo Vince Van Patten. Výsledku výrazně chybí režijní nápad, zapamatovatelná scéna a svižnější tempo, nepotěší ani konec, který je sice originální a nečekaný, nedá se ale říct, že úplně uspokojivý. Tip pro zaryté milovníky žánru.

Zajímavost: V Evropě měl film premiéru v roce 1973, v USA až o tři roky později.

Ukázka z filmu Valdézovi koně / Valdez, il mezzosangue
Povinnost a čest (Act of Valor) (pondělí 19. 6., Prima Max, 22.20 - 00.35 / středa 21. 6., 00.40 - 07.10)

Plakát filmu Povinnost a čest / Act of ValorVe své době v zámoří hodně populární a výdělečný válečný thriller je víc než co jiného oslavou amerických vojenských námořních jednotek a dodnes je svým způsobem originální. Režírující duo Mike McCoy a Scott Waugh v něm zaujme především akcí, která záměrně připomíná videohry, mnohdy je zabírána přímo z pohledu vojáků a zvládnuta je vesměs bravurně a atraktivně. Snímek navíc působí hodně autenticky a realisticky až dokumentárně, ačkoli příběh v něm prakticky neexistuje a jde jen o sled jednotlivých epizod z bojových oblastí. Tvůrci ale zásadně selhali v obsazení klíčových rolí, neboť herce, mezi nimiž jsou třeba Roselyn Sanchez, Emilio Rivera nebo Alex Veadov, nakombinovali se skutečnými "mariňáky", kteří jsou ale zoufale toporní, nepřesvědčiví a mnohdy překvapivě i necharismatičtí. Samozřejmostí je velké množství patosu a prakticky bezchybnost všech hlavních hrdinů. Trochu akce na pondělní večer.

Zajímavost: Sedmdesát procent filmu bylo natočeno pomocí fotoaparátu.

Oficiální trailer filmu Povinnost a čest / Act of Valor
Sněhurka: Jiný příběh (Blancanieves) (úterý 20. 6., ČT art, 21.05 - 22.50 / středa 21. 6., 23.55 - 01.40)

Plakát filmu Sněhurka: Jiný příběh / BlancanievesŠpanělské pojetí světoznámé pohádky je hodně svérázné a rozhodně není vhodné pro děti. Režisér a scenárista Pablo Berger v něm vsadil na černobílou a němou stylizaci, což znamená, že důležitou složkou snímku je hudba, která kombinuje tradiční španělské motivy s dramatickými. Výrazná je též hodně temná, místy až hororová atmosféra, která připomíná pohádky bratří Grimmů, což se dá říct o samotném příběhu, v němž se dějí věci, na něž opravdu u této klasiky nejsme zvyklí. Vynikající je též obsazení, které se muselo vyrovnat s potřebným expresivním herectvím a zejména Maribel Verdú je naprosto fantastická. Škoda jen, že tempo občas drhne a stopáž je o něco delší, než by měla být, trošku zamrzí i násilné vkládání motivu jablka, bez kterého příběh asi fungovat nemůže. O velice originální poctě němé kinematografii více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Na MFF v San Sebastianu získal snímek zvláštní cenu poroty a ocenění pro nejlepší herečku.

Český teaser filmu Sněhurka: Jiný příběh / Blancanieves
Zemětřesení (Earthquake) (čtvrtek 22. 6., Nova Cinema, 13.45 - 16.05)

Plakát filmu Zemětřesení / EarthquakeKatastrofický snímek z poloviny sedmdesátých let zůstává ve stínu mnohem slavnějších kolegů a vlastně se není co divit. Režírující Mark Robson v něm nepředvádí nic výjimečného, ale spoléhá se na kvalitní rutinu, silné téma, tehdy populární žánr a vizuální efekty, které byly na svou dobu vskutku fantastické. Příběh vesměs nemá co nabídnout a ani postavy nejsou nikterak zajímavé, což ale ve stínu technické preciznosti tolik nevadí. Dnešního diváka tak nejvíc nalákají poctivá oldschoolová filmařina, fakt, že jde o adaptaci románu Maria Puza a hlavně hvězdné obsazení, v němž nechybí Charlton HestonAva Gardner, George Kennedy, Lorne Greene, Geneviève Bujold, Victoria Principal nebo Walter Matthau. Podrobnosti o možná neprávem podceňovaném filmu hledejte v našem Stroji času.

Zajímavost: Lokalitu, kde se natáčelo, postihlo hned první den zemětřesení, to se shodou okolností objevilo i na poslední den natáčení.

Originální trailer filmu Zemětřesení / Earthquake
Na kolejích čeká vrah (čtvrtek 22. 6., Prima Max, 20.15 - 22.00)

Plakát filmu  / Na kolejích čeká vrahDnes už klasická československá krimi je příjemnou podívanou, která nikoho nepřekvapí, ale filmařská poctivost je znát z každého záběru. Režírující Josef Mach v ní spoléhal na trochu potemnělou atmosféru, zajímavý, ale nijak originální ani překvapivý příběh a svižné tempo. Hlavní devízou je ovšem inteligentní a nevtíravý humor, který odlehčuje vážné téma a snímek tak dostává na trochu jinou úroveň. Někoho může překvapit i obsazení, v němž hrají prim zcela seriózní a výborný Jiří Sovák a Jaromír Hanzlík, jež doplňují třeba Radoslav Brzobohatý, Ladislav Trojan nebo Jaroslav Moučka. Škoda jen, že výsledku chybí lepší rozuzlení a více napětí, kterého je tu opravdu pomálu. Tuzemská klasika a trochu netradiční "kalašovka".

Zajímavost: Film byl natočen na motivy knihy Eduarda Fikera Série C-L.

Televizní spot k filmu Na kolejích čeká vrah
Divočáci (Wild Hogs) (čtvrtek 22. 6., Nova, 21.25 - 23.25)

Plakát filmu Divočáci / Wild HogsKomediální road movie je v našich končinách hodnocena mnohem lépe než na zahraničních databázích. Těžko říci, proč tomu tak je, neboť Walt Becker toho v něm moc neřešil a spolehl se na pohodovou atmosféru neznámých dálek, silné motocykly, svižné tempo, krátkou stopáž, celkovou nadsázku a několik vtipných situací, nad nimiž se ale bude divák spíše jen tak pousmívat. Výrazně si pomohl i řízným rockovým soundtrackem. Největším trumfem je ovšem obsazení, v němž se objevili tehdy ne tak obsazovaní a trošku odepsaní John Travolta, Tim Allen, Martin Lawrence, William H. Macy, Ray Liotta nebo Peter Fonda, což výsledku jednoznačně pomohlo, protože všichni hrají famózně, dokážou prodat veškerý humor a drží film nad vodou ve slabších chvílích, kterých také není málo. Oddechový tip na čtvrteční večer.

Zajímavost: Tvůrci původně zamýšleli, že hlavní hrdinové budou používat logo světoznámého motocyklového gangu Hells Angels, po jejich žalobě ze strany gangu z toho ale sešlo.

Oficiální trailer filmu Divočáci / Wild Hogs

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Richard Roundtree (25.10.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu