Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pojištění.cz - nejširší nabídka online pojištění v ČR!
Blu-ray recenze: Spojenci

Blu-ray recenze: Spojenci

Vydáno: 01.07.2017 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Marek Slovák

Odbornou obcí průměrně hodnocený film, pro producenty a distributory ztrátová záležitost. Spojenci prošli kiny nepovšimnuti, na BD by ale měli dostat druhou šanci, a to nejenom pro referenční obraz.

SpojenciRecenzoval/a Marek Slovák dne 01.07.2017 12:00. Odbornou obcí průměrně hodnocený film, pro producenty a distributory ztrátová záležitost. Spojenci prošli kiny nepovšimnuti, na BD by ale měli dostat druhou šanci, a to nejenom pro referenční obraz. Hodnocení: 4

Spojenci

Allied
Válečný / Drama / Thriller / Romantický
USA, 2016 , 124 min.

Režie: Robert Zemeckis
Scénář: Steven Knight
Kamera: Don Burgess
Hudba: Alan Silvestri
Herci: Brad Pitt, Vincent Ebrahim, Xavier De Guillebon, Marion Cotillard, Camille Cottin, Michael McKell, Vincent Latorre, August Diehl, Fleur Poad, Miryam Hayward, Iselle Rifat, Aysha Kanayo, Anton Blake, Daniel Betts, Sally Messham

Česká premiéra: 31.05.2017

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:    
Marion Cotillard ve filmu Spojenci / AlliedSpojenci jsou tím, co by se dalo poněkud hanlivě označit jako "taťkovské kino": středně až vysokorozpočtový hollywoodský film, který má do biografu přitáhnout hlavně publikum středních až důchodových let a který má v ideálním případě být tzv. výkladní skříní studia, protože vedle nominací získá i nějaké to výroční ocenění včetně toho nejvyššího. Tržby snímku ovšem skončily pod očekáváním (celosvětově necelých 120 mil. na rozpočet ve výši 80 mil. bez nákladů na propagaci), a to navzdory bulvární propagaci vytvářející zdání vztahu mezi Bradem Pittem a Marion Cotillardovou na plátně i mimo něj. Nejinak tomu bylo s ohlasy z řad odborné obce, protože u dvou nejznámějších zahraničních metakritických webů (RottenTomatoes, MetaCritic) se zprůměrované hodnocení zastavilo na 60%, oscarová nominace za kostýmy zůstala neproměněná. 

Spojenci jsou vším, jenom ne (pod)průměrní, i když divácký, kritický a "cechovní" ohlas nasvědčuje něčemu jinému. Jenom je třeba k nim přistupovat s adekvátním očekáváním. Nejsou dalším špionážním akčňákem s prvky romance a komedie, jakou byla filmová adaptace zapomenutého seriálu Mr. & Mrs. Smith, ve které byl na place i mimo něj ustanoven hvězdný pár Brangelina (Brad Pitt a Angelina Jolie). Marketing se snažil vytvořit tuto spojitost (špionážní flák s Pittem, ale tentokrát je milenkou Cottilard a rozpadá se kvůli tomu manželství s Jolie), ale ta vyvolala mylné očekávání, protože namísto vášně mezi aktéry tentokrát šlo více o to hraní různých rolí v manželství a nejistotu ohledně pravosti citů v něm. Nejsou ani další studií proměnlivé a tekuté identity člověka, která by byla spojena s konkrétním národním občanstvím, protože tento motiv příznačný pro scenáristu Stevena Knighta slouží jako výchozí bod pro "zemeckisovskou" hru s dějinami kinematografie. 

Brad Pitt ve filmu Spojenci / AlliedČasto se zapomíná na to, že Robert Zemeckis patří mezi novonovohollywoodskou generaci tvůrců (Steven Spielberg, Brian De Palma, George Lucas...), která vystudovala filmovou vysokou školu a která byla ovlivněna zejména (ale zdaleka nejenom) klasickým Hollywoodem. Právě k jeho odkazu se ve svých snímcích tito tvůrci navrací a namísto pouhé pocty upřednostňují kreativní přepracování a kritické vymezení se vůči předobrazům. 

V této souvislosti bývají často vypichovány na Oscara nominované kostýmy, ale zrovna ty zůstávají spíše v rovině pouhého odkazování se: protagonisté na sobě v prvních dvou aktech mají šat, který dříve nosily ústřední postavy dvou druhoválečných melodramat (Casablanca, A teď, cestovateli). Důležitější, než jsou jednotlivé prvky (kostýmy) a co do místa i doby dění přiznaná inspirace prvním zmíněným titulem, je vztahování se k inspiračnímu zdroji: Spojenci nejsou pouhou nápodobou, protože své vzory - druhoválečná melodramata a noiry - přímo i nepřímo komentují. Berou si z nich mimo jiné pro všechny společné téma hry na manžele a hraní různých rolí a zklamání z důvodu očekávání v manželství. Na rozdíl od jmenovaných i nejmenovaných klasik nám však není umožněno "vnoření se", protože je nám neustále připomínáno, že sledujeme "hru", ve které herci hrají postavy, které hrají někoho jiného, přičemž se o tomto hraní v první polovině otevřeně baví. 

Brad Pitt, Marion Cotillard ve filmu Spojenci / AlliedZatímco první polovina vytvářela napětí díky sjednocující otázce "poznají, že hrajeme manžele?", přičemž publikum zároveň distancovala reflexí samotného filmového herectví, druhá polovina vzbuzuje thrillerové vzrůšo sjednocující otázkou "hraje manželku?", přičemž pomrkává na poučené diváctvo narážkami na (paranoidní) noiry. Jedna postava si čte greenovskou novelu a X značí smrt, ale nedá se očekávat konzervativní vyvrcholení, jaké by se nabízelo v retronoiru (= imitaci dobových noirů, zasazené do období jejich největší slávy). Naopak Spojenci zachází dál než některé carygrantovské hitchcockovky z první poloviny 40. let, které variují (osudová žena není upoutaná doma, muž nepředstavuje hrozbu jako z gotického hororu/noiru ala Podezření).

Obě "půlky" přitom drží pohromadě, přestože má každá mírně odlišnou stylistickou strategii (v první příznačné ticho před bouří upřednostněním dialogů a potlačením zvuků a hudby, v druhé naopak hluk v podobě zvukových efeků prostředí a posílené hudby, v nejvypjatějších scénách naopak ticho). Sjednocuje je totiž ona špionážní linie, která akorát vymění jednu otázku za druhou, a především vypravěčské mistrovství, kdy je každá informace napříč dvěma hodinami efektivně zužitkována. Dá se samozřejmě opájet i stylistickými postupy, protože Zemeckis spolu s kameramanem Donem Brugessem mají rádi záběry delší, než je současná norma, a významotvorně pracují s odrazovými plochami vyjadřující proměňující náhled muže na svou ženu. Nakonec ale stejně záleží na tom, nakolik jste ochotni přijmout tuto poučenou hru s kinematografickým odkazem, hru, která nemá potřebu skrz upomínání se na klasický Hollywood reflektovat současnou společenskou situaci (srov. Most špiónů), ale která prozkoumává institut manželství. A to výrazně lépe - protože pronikavěji - než Zemeckisova duchařina Pod povrchem, která se ve své době dočkala taktéž podobně rozpačitého přijetí. (8/10

Upoutávka k příležitosti Blu-ray a DVD vydání filmu Spojenci (2016)

BLU-RAY:
BD obal filmu Spojenci / AlliedSpojenci vyšli v České republice koncem května na všech typech nosičů pro domácí kino, tj. DVD, BD i dvoudiskovém UltraHD. Poslední zmíněný neobsahuje český dabing, pouze titulky, ale součástí balení je i BD, na kterém dabing je. První zmíněný je zase (vedle počtu titulků, prostorového mixu apod.) oproti ostatním ochuzen o část bonusů, protože z deseti featurettů na BD i UltraHD má DVD pouze čtyři (Příběh Spojenců, Z kulis až na Saharu: o produkci filmu, Dokud nás smrt nerozdělí: Max a Marianne, Dámy a pánové: Herečky a herci). Pro úplnost třeba dodat, že u jednoho specializovaného prodejce zaměřujícího se na sběratele/sběratelky je k dostání i modrý disk ve steelbooku, který na přední a zadní straně vychází z plakátů a na rozdíl od plastové krabičky má "písečný" vnitřní artwork. 

OBRAZ A ZVUK:
Brad Pitt ve filmu Spojenci / AlliedStálejší Zemeckisův kameraman Don Brugess natáčel Spojence na digitální kameru (Red Wapon Dragon) v plně kontrolovaném prostředí a v rozlišení 6K a 8K. Výsledkem je podle angloamerických recenzí jedno z nejlépe vypadajících UltraHD, které k dokonalosti - větší ostrosti, věrnějšímu barevnému podání, členitější textuře prostředí i kostýmů, prokreslenějším pleťovkám atd. - dovádí už tak výborný obrazový přepis z BD. I ten (ve formátu 2.40:1) patří mezi ty nejzdařilejší letošní a kritizovat na něm něco by mohli jenom ti, kdož spočítali všechny vlasy i vrásky hlavních hvězd, protože až tak detailní a ostrý je. 

Zvuková stopa v originálním znění a v DTS-HD Master 5.1 mixu tak nadšeně hodnocena není, ale záleží na přistupu: soustředění do předních kanálů jedni vnímají jako nevyužití potenciálu, jiní jako záměr ve snaze evokovat klasické hollywoodské fláky. Osobně jsem se stále nerozhodl, k jaké ze dvou stran se klaním, ale "šestikanál" mi přišel zcela dostačující: srozumitelné dialogy, dostatečně autentizující zvuky prostředí (zejména londýnské kanceláře), několik výrazných sekvencí oživujících zvukovou aparaturu (především obě scény náletu). Velmi dobrý zvukový přepis, jenom v porovnání s tím obrazovým nevyčnívá, což může být dáno i filmařskými volbami. Přece jenom zemeckisovské upřednostňování předních kanálů a potlačení zvukových efektů z mimobrazového pole i promluv vedlejších postav v dalších plánech tolik nevyniká v porovnání třeba s fincherovským opačným přístupem. (9/10)

Za scénou filmu Spojenci (2016)

BONUSY: 
Marion Cotillard, Brad Pitt ve filmu Spojenci / AlliedV bonusové sekci je deset krátkometrážních tematických dokumentů, které je možné si přehrát i dohromady jako celovečerní - po hříchu neucelený - film o filmu o délce necelých sedmdesáti minut. Vše s českými titulky, což výbavu činí i v porovnání s ostatními tituly nadprůměrnou. Škoda ovšem zmiňované neucelenosti, respektive nejednotnosti, která se podepsala i na způsobu vypovídání o díle: na jednu stranu se vzdává pocta konkrétním filmům a navazuje se na hollywoodskou studiovou tvorbu z válečných let, na druhou stranu se štáb snažil o autenticitu.  

Na jednu stranu se dozvídáme, že příběh vycházel ze skutečné události, na druhou to, že režisér je fanouškem válečných filmů (pětiminutovka Příběh Spojenců). Na jednu stranu slyšíme, že snímek má být romancí napodobující konkrétní klasické snímky, na druhou stranu je nám řečeno, nakolik důležitá byla autenticita prostředí (desetiminutovka Ze studia na Saharu: Výprava Spojenců). Na jednu stranu je nám i za pomocí náčrtků ukázáno, jak kostýmy vycházely z Casablancy či Život je cesta, na druhou stranu se dozvídáme, že "sublimální" kostýmy nosí špiónky (zhruba devítiminutový Steh v čase: Kostýmy Spojenců). Na jednu stranu hovoří stálý Zemeckisův spolupracovník Alan Silvestri o hudbě, která nevychází ze zdrojů ve světě příběhu, na druhou stranu jsou zdůrazňovány dobové žánry jako swing či jazz (sedmiminutovka Ty zvuky swingu: Hudba Spojenců). Na jednu stranu jde Zemeckisovi jakožto režisérovi o vyprávění příběhu, na druhou stranu (zároveň?) ukazuje měřítko (skoro devítiminutový featurette Čočkou kamery: Režie Roberta Zemeckise).

Robert Zemeckis, Robert Presley při natáčení filmu Vánoční koleda / A Christmas CarolRozporné featuretty přináší aspoň poznatky. Nejslabší jsou takové, které buď sází jenom na onu deklarovanou autenticitu, nebo propagují hvězdy a technologii. Dva dokumenty se věnují hereckému obsazení, aniž by byly nějak obohacující (šestiminutovka Dokud nás smrt nerozdělí: Max a Marianne o dvou hlavních hvězdách, pět a půl minuty trvající Chlapci a děvčata: Obsazení o vedlejších rolích). Devět a půl minuty trvající srovnávačka efektů před a po s ukázkami previzualizace v Světla, pixely, akce!: Vizuální efekty Spojenců aspoň ukáže snahu o neviditelnost triků - někdy nenaplněnou (scéna přistání do pouště za pomocí padáku), jindy zdařilou (odlet letadla, vybombardováný obchod v Londýně). Přehlídku dobových vozidel včetně letadel (tři a půl minutová ztáta času č. 1 Za volantem: vozidla ve filmu) a zbraní (tří a půl minutová ztráta času č. 2 Zajištěno a nabito: Zbraně Spojenců) klidně přeskočte, nemáte-li na ně fetiš. (7/10)

ZÁVĚR: 
Brad Pitt, Marion Cotillard ve filmu Spojenci / AlliedSpojenci si zaslouží, aby jejich druhý život na nosičích pro domácí kino zalátal ztrátu z kin a vedl k jejich kritickému přehodnocení, resp. docenění. Jsou poučenou hrou s dějinami filmu, zdařilým žánrovým snímkem i pitvou manželství. Na Blu-rayi mají adekvátní zvukový přepis, referenční obrazový a nadprůměrné bonusy, a tak není důvod, proč váhat s koupí, pokud se vám snímek v kině zamlouval. 


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0

WEDOS.cz - Nejlevnější registrátor domén v ČR, neomezený webhosting, virtuální a dedikované servery

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Thelma 7/10
Recenze: Thelma je mysteriózním střetem křesťanské víry a lesbické sexuality Norské umělecké drama o probouzející se dívčí sexualitě a zakázané lásce, jejímuž naplnění brání náboženská bariéra, připomíná tematicky příbuzné filmy Neon Demon a Raw. čtěte zde
Vydáno: 15.12.2017 14:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 12. 2017 - 21. 12. 2017
TV tipy: Paddington, řidič aut a Seabiscuit uhánějí do Země zítřka Předvánoční televizní výběr neukrývá žádnou zásadní novinku, premiér je v něm ale hned několik. K těm nejvýraznějším patří rodinný snímek Paddington a disneyovský propadák Země zítřka, vidět můžete i dostihového... čtěte zde
Vydáno: 15.12.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Star Wars: Poslední z Jediů 9/10
Recenze: Star Wars: Poslední z Jediů - šťavnatý prostředek trilogie Nové Hvězdné války jsou tradičně nejočekávanějším filmem roku. Prostřední část sequelové trilogie vnáší do známého syžetu celou řadu neotřelých nápadů, skutečně nečekané příběhové zvraty a důležité (i... čtěte zde
Vydáno: 13.12.2017 17:10 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 50. týden
Kinopremiéry: Obávaný poslední z Jediů vyzve Seveřanku Thelmu Jako už tradičně je poslední velkou premiérou roku film ze světa Star Wars, tentokrát dokonce regulérní osmá epizoda. A je logické, že srovnatelnou konkurenci nemá, alternativou tak budiž tři evropská dramata a jedna komedie. čtěte zde
Vydáno: 13.12.2017 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Jumanji: Vítejte v džungli 4/10
Recenze: V Jumanji: Vítejte v džungli se z deskové hry stala videohra bez pravidel V pokračování dobrodružného filmu Jumanji z roku 1995 se stejnojmenná desková hra přetvoří ve videohru, která vcucne několik teenagerů do svého herního světa uprostřed džungle. čtěte zde
Vydáno: 12.12.2017 21:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantinův Star Trek skutečně vznikne. A bude eRko. (08.12.2017 08:48 v Novinky | Zprávy)
- Tarantinův devátý film získal datum premiéry (02.12.2017 08:24 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Paddington má sedm životů a poslouchá v nich kvarteto, jak hraje rock’n roll (29.11.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Kingsmanovi je znovu sedmnáct a očekává exodus (17.11.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Cruise v novém Tarantinově filmu? (16.11.2017 14:58 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ninjova sestra jede v taxíku, kde cítí vůni ženy (10.11.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tarantino hledá pro svůj devátý film nové studio (03.11.2017 14:26 v Novinky | Zprávy)
- Zloba - Královna černé magie 2 získala režiséra (04.10.2017 18:21 v Novinky | Zprávy)
- Denis Villenueve a Kleopatra? (29.09.2017 08:36 v Novinky | Zprávy)
- Tomb Raider v prvním traileru (20.09.2017 07:31 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Angelina Jolie režíruje First They Killed My Father (03.08.2017 08:52 v Novinky | Trailery)
- Quentin Tarantino chystá film o Charlesi Mansonovi (12.07.2017 15:35 v Novinky | Zprávy)
- Dwayne Johnson bude Wolfman, Angelina Jolie Frankensteinova nevěsta (01.06.2017 13:00 v Novinky | Zprávy)
- The Flash: Robert Zemeckis jako další kandidát na režii (17.05.2017 14:06 v Novinky | Zprávy)
- Nový film Roberta Zemeckise má datum premiéry (29.04.2017 09:10 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Americký sniper pije kafe, kouří cigára, cítí zlobu a točí rodinný film (14.04.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Deadpool 2: Josh Brolin se přidává k obsazení jako Cable (13.04.2017 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Režisér Sázky na nejistotu chystá biopic amerického víceprezidenta (07.04.2017 10:22 v Novinky | Zprávy)
- Tomb Raider: Alicia Vikander je Lara Croft na prvních fotkách (28.03.2017 14:50 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   48/2017

120 BPM
7/10

Francouzský film 120 BPM je intimním vztahovým gay dramatem, portrétem aktivistického hnutí ACT UP v Paříži 90. let i sugestivní připomínkou, že na AIDS se umírá i dnes.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Thelma (7x)
Bright (1x)
Paříž 15:17 (1x)
Anihilace (1x)
Star Wars: Poslední z Jediů (3x)
Black Panther (1x)
Jumanji: Vítejte v džungli! (7x)
Altered Carbon (4x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2017 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
DOPORUČUJEME: Kupte si nejprodávanější hosting v ČR se slevou 50% (slevový kód: FILMSERVER)
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver