Kinopremiéry: Mumie a Smrtihlav stíhají krále Belgičanů

Vydáno: 07.06.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ze čtveřice aktuálních premiér jednoznačně vyčnívá nová a velkolepá verze stařičkého hororu Mumie, v níž si zahrál Tom Cruise. Našince asi bude též zajímat i další zahraniční film, který se zabývá atentátem na Heydricha.
Mumie (The Mummy) (CinemArt)

Český plakát filmu Mumie / The MummyUniversal se pouští do lehkého rizika a rozjíždí svou sérii monstrfilmů, které by měly být vzájemně propojeny a samozřejmě generovat velké zisky. První vlaštovkou je remake stařičkého hororu o oživlé mumii a jednom dobrodruhovi. Režie se chopil zkušený scenárista, ale ne tak častý režisér Alex Kurtzman, který bude evidentně spoléhat na vizuální a trikovou stránku, štědrý rozpočet a známý příběh, který i přes svou otřepanost má stále potenciál. Největším diváckým tahákem je ale obsazení Toma Cruise do hlavní role, jehož star power by měla zafungovat, není to ale úplně jisté. V dalších rolích se pak objeví Sofia Boutella a Annabelle Wallis a chybět nebude ani Russell Crowe, který si tu připraví půdu pro svůj samostatný film. Ohlasů je zatím relativně málo a jako v podobných případech se musí počítat s tím, že může jít o hype od těch, kteří film ještě neviděli. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Před dvěma tisíci lety se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v Egyptě a kvůli tomu se neštítila ani spolupráce s temnými silami. Jelikož na to místní činovníci přišli, potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže o dva tisíce let později se to podařilo dobrodruhovi Nicku Mortonovi (Tom Cruise) a archeoložce Jenny Halsey (Annabelle Wallis), kteří nešťastnou náhodou objevili její sarkofág. Letadlo, které mumii prokleté princezny převáží, však havaruje. Nickovi se ale jako zázrakem tuto nehodu povede přežít, nicméně brzy zjistí, že by bylo lepší, kdyby byl mrtvý. Princezna se totiž při nehodě probudila a touží ovládnout svět, k čemuž potřebuje právě svého domnělého osvoboditele Nicka.

Zajímavost: Scéna pádu letadla se natáčela ve stavu beztíže dva dny a zabrala celých čtyřiašedesát pokusů.

Oficiální český trailer filmu Mumie / The Mummy
Smrtihlav (HHhH) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu Smrtihlav / HHhHKoprodukční francouzsko-britsko-belgicko-americké drama je v relativně krátké době druhým zahraničním filmem, který nahlíží na atentát na Reinharda Heydricha, i když v tomto případě dělá z nacistického pohlavára jednoho z hlavních hrdinů. Režii a částečně i scénář, který vychází z románu Laurenta Bineta, obstaral u nás neznámý Cédric Jimenez, takže lze opravdu jen těžko odhadovat, co vlastně můžeme čekat. Největším diváckým lákadlem tak mimo tématu, které potáhne hlavně v tuzemsku, zůstává obsazení, v němž dostali důvěru Jason Clarke, Rosamund Pike nebo Mia Wasikowska, slavné parašutisty Gabčíka s Kubišem pak ztvárnili Jack Reynor a Jack O'Connell. Ohlasů a komentářů je zatím naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi zabývat. Pro českého diváka specifická premiéra.

Synopse: Reinhard Heydrich (Jason Clarke) měl strmou kariéru a stal se jedním z nejvýznamnějších prominentů Třetí říše. Právě on byl jedním z inženýrů tzv. Konečného řešení židovské otázky a všude, kam přišel, rozséval strach a smrt. Osudnou se mu ale stala funkce zastupujícího říšského protektora, neboť českoslovenští parašutisté na něj v Praze spáchali atentát.

Český trailer filmu Smrtihlav / HHhH
Král Belgičanů (King of the Belgians) (Artcam)

Český plakát filmu Král Belgičanů / King of the BelgiansBelgicko-nizozemsko-bulharské komediální drama by podle tuzemského distributora mělo být politickou satirou na současnou Evropu. Jak moc je to pravdivé, se ale zájemci dozví až po premiéře, protože ohlasů zatím moc neexistuje. Je tedy nutné vycházet z faktů, která jsou taková, že o režii a scénář se podělili Peter Brosens a Jessica Hope Woodworth, kteří do hlavní role obsadili Petera Van den Begina. O moc víc toho vlastně napsat nejde, takže je jasné, že film cílí na specifickou skupinu diváků, kteří si ho musí najít ve svém oblíbeném klubovém kině.

Synopse: Král Belgičanů (Peter Van den Begin) je na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Aby své království zachránil, musí se vrátit domů. Jenže sluneční bouře způsobí, že vzdušný prostor je uzavřen a komunikace nefunguje. Žádná letadla, žádné telefony, nic. S pomocí britského filmaře a tanečnic z bulharského folklorního souboru se králi a jeho doprovodu povede inkognito utéct přes hranice. Teď ale všechny čeká dlouhá cesta skrz celý Balkán, v jejímž průběhu možná objeví dost svých skrytých stránek.

Oficiální český trailer filmu Král Belgičanů / King of the Belgians
Skokan (Pilot Film)

Plakát filmu  / SkokanS minimální propagací vstupuje do kin koprodukční, z větší části však tuzemská komedie, u níž nejvíce překvapí, že jejím autorem je zkušený režisér a scenárista Petr Václav, který jinak točí hutná sociální dramata. Svému oblíbenému tématu ale zůstal věrný i zde, protože hlavním hrdinou je Rom, který se vydává na festival v Cannes, aby se stal hvězdou. Jak je u tvůrce zvykem, v obsazení se objevují samé neznámé tváře, mezi kterými je výjimkou snad jen jeho objev Klaudia Dudová. Asi nikoho nepřekvapí, že nějaké názory nebo hodnocení dosud neexistují a příliš se nedá počítat s tím, že by se na tom po premiéře něco změnilo. Zřejmé je též to, že snímek necílí na široké publikum, takže nebude ataktovat vrcholy žebříčků návštěvnosti. Sledovat, jak si seriózní tvůrce poradí s přechodem ke komedii, bude ovšem zajímavé.

Synopse: Na začátku května je zlodějíček Julius propuštěn z vězení. Představa budoucnosti na teplickém předměstí ho ale navzdory svítícímu slunci vůbec nehřeje, takže je třeba vymyslet, co s tím dál bude dělat. Pokud se vrátí ke stejné partě, znovu bude prodávat pervitin a do pár měsíců se vrátí do basy. Shodou okolností uvidí v televizi dokument o festivalu v Cannes, kde zrovna nějaký opilec, neherec, dostal cenu a stal se hvězdou. V tom spatřuje svou šanci a stopem se vydává do letoviska, v němž se každoročně sjíždějí ty největší hvězdy a doufá, že se stane jednou z nich.

Oficiální trailer filmu Skokan


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY