TV tipy: Hercules prožívá nadějný rok v zeleném pekle, bojuje s paradoxem času a volá matku

Vydáno: 02.06.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ve vzduchu začíná být cítit léto, což je znamení pro televizní dramaturgy, aby to nepřeháněli s novinkami a atraktivním programem. Náš výběr je tak znovu plný žánrovek, které se moc nepřipomínají, neboť nejsou tak výrazné.
Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo (The Land Before Time) (pátek 2. 6., Nova Cinema, 14.45 - 15.55 / sobota 3. 6., 06.55 - 08.00 / pondělí 5. 6., 09.15 - 10.20)

Plakát filmu Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo / The Land Before TimeU nás trochu zapomenutý americko-irský animák pochází z konce osmdesátých let a za jeho produkcí stáli mimo jiné Steven Spielberg a George Lucas, což znamená, že očekávání mohou být vysoká. A pozitivní je, že režírující Don Bluth je do značné míry naplnil, protože se spolehl na poctivou ruční animaci, sympatické hrdiny, a především na jednoduchý příběh, který je ale silný ve svém poselství a mnohé malé diváky jeho vyústění nejspíš dost rozpláče. Dospělí už ze snímku takový požitek mít nebudou, na druhou stranu můžou hledat skrytou symboliku a případným potomkům rozklíčovat sdělení, které chtějí autoři vzkázat. Vzhledem ke krátké stopáži se navíc nedostaví nuda, takže není nač si stěžovat. Prostinký, ale silně působivý tip pro celou rodinu. 

Zajímavost: Tvůrci původně chtěli film natočit bez dialogů, vzhledem k cílení na dětského diváka ovšem od tohoto nápadu upustili.

Originální trailer filmu Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo / The Land Before Time
Štěstí ve hře (Lucky You) (pátek 2. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / sobota 3. 6., 13.35 - 15.45 / pondělí 5. 6., 07.00 - 09.15)

Plakát filmu Štěstí ve hře / Lucky YouDeset let staré romantické drama patří k těm nejméně výrazným počinům ve filmografii loni zesnulého Curtise Hansona. Ten diváky potěší svižným tempem, relativně realistickým zachycením pokerového prostředí, realizací jednotlivých partií a účastí několika slavných jmen, která ale logicky poznají jen ti, kteří se o tuto hazardní hru hlouběji zajímají. Štastnou ruku prokázal i při volbě obsazení, neboť hlavní role svěřil charismatickému a velmi dobrému Ericu Banovi a solidní Drew Barrymore, které ještě doplňují třeba spolehlivý Robert Duvall nebo tehdy ne ještě tak slavný Robert Downey Jr. Mnohem horší je to s příběhem, který potenciál karetní partie moc nevyužívá, ale opírá se o ta největší klišé a je tím pádem strašlivě předvídatelný a pro někoho možná až nezajímavý. Jakožto nenáročná jednohubka na konec pracovního týdne ale snímek svůj účel splní.

Zajímavost: Jméno hlavního hrdiny Hucka Cheevera je částečným odkazem na Hucka Seeda, profesionálního hráče pokeru, který v roce 1996 vyhrál Světovou sérii.

Originální trailer filmu Štěstí ve hře / Lucky You
Žižkovská romance (pátek 2. 6., ČT art, 21.20 - 23.00)

Plakát filmu  / Žižkovská romancePozapomenuté československé romantické drama z konce padesátých let překvapí tím, že až na nutné výjimky není vůbec politické a zabývá se obyčejným příběhem. Tehdy debutující režisér a spoluscenárista Zbyněk Brynych se spolehl na genius loci a naprosto jedinečnou atmosféru specifické pražské čtvrti, která dala filmu název a v podstatě se stala jednou z jeho hlavních postav. Velmi sympaticky se pokusil o částečný neorealismus a svým způsobem odvážně zachytil trampoty života matky samoživitelky. V tom mu nutně pomohlo i vybrané obsazení, v němž hlavní role ztvárnili vynikající a začínající Jana Brejchová a charismatický Jiří Vala, které doplnili třeba Eduard Cupák, Hanuš Bor nebo jen vzácně hrající Renata Olárová. Samozřejmě, že divák nesmí čekat zázraky a je nutné se smířit s tím, že příběh nikterak nepřekvapí a de facto jde o lepší červenou knihovnu. Hodně raritní záležitost.

Zajímavost: Olárová byla dcerou ve své době hodně slavných architektů Oskara Olára a Elly Olárové, rozené Sonnenscheinové.

Ukázka z filmu Žižkovská romance
Obušku, z pytle ven! (sobota 3. 6., Prima, 15.25 - 16.50 / Prima Max, 22.50 - 00.05)

Plakát filmu  / Obušku, z pytle ven!Poměrně oblíbená československá pohádka z poloviny padesátých let se ještě nestihla okoukat a stále patří k příjemným žánrovkám. Tehdy celovečerně debutující režisér a spoluscenárista Jaromír Pleskot ohromí barevným laděním celého filmu, které je vskutku nepřehlédnutelné a potěší apolitičností, která byla v tehdejších pohádkách hodně vzácná. V hlavní roli nechybí nezapomenutelný Ladislav Pešek, výrazně tu na sebe upozornil i Josef Beyvl jako vykutálený hostinský, přehlédnout nejde ani František Smolík. Pozitivem budiž i svižné tempo a opravdu krátká stopáž. To pak vlastně ani nevadí, že příběh je jednoduchý, předvídatelný a triková stránka z dnešního pohledu směšná. Nestárnoucí záležitost.

Zajímavost: Dnes neškodná scéna výprasku obuškem byla hodně kritizována, neboť tehdejším novinářům vadilo, že je krutá a naturalistická.

Ukázka z filmu Obušku, z pytle ven!
Mami! (Mommy) (sobota 3. 6., ČT art, 21.50 - 00.05)

Český plakát filmu Mami! / MommyKanadsko-francouzské drama na první pohled upoutá netradiční formální stránkou. Nadějný mladý režisér a scenárista Xavier Dolan se totiž rozhodl měnit obraz podle duševního rozpoložení hlavního hrdiny a po většinu času tak zvolil zřídka vídaný formát 1:1, díky němuž se hlavním postavám dostává skoro až na dřeň. Po celou dobu také tvoří zvláštní a potemnělou atmosféru, z níž je jasné, že postavy se propadají do čím dál větší bezmocnosti, vše navíc podbarvuje letitými songy a osvědčenými hity. Nechybí tu ani několik hodně silných scén, zároveň ale také dost vulgarismů a titulní vztah matky a syna je hodně nestandardní. Díky tomu, že v ústředních rolích se objevují vesměs neznámé tváře, se dostavuje potřebný pocit autenticity, který se k tomuto filmu hodí víc než k většině jiných. Body přidává i strhující a trochu nečekaný závěr. Škoda jen, že stopáž je trochu přetažená a zážitek je tak o něco méně intenzivní, i tak ale naše recenze snímek jednoznačně doporučuje. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Na festivalu v Cannes si film vysloužil devítiminutové "standing ovations".

Český trailer filmu Mami! / Mommy
Zelené peklo (Basic) (sobota 3. 6., ČT2, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu Zelené peklo / BasicNa zahraničních databázích poměrně slušně hodnocený thriller je dosud posledním počinem kdysi vzývaného Johna McTiernana. Ten v něm spoléhá na atraktivní vojenské prostředí, svižné tempo, zajímavou ústřední premisu a samozřejmě také nějakou tu akci. Náhodě neponechal ani obsazení, v němž zaujme především spolehlivý Samuel L. Jackson, za nímž trochu zaostávají nevýrazný a někdy přehrávající John Travolta a podobně unylá Connie Nielsen. Po většinu nedlouhé stopáže se dá vlastně hovořit o solidní žánrovce, které v rámci možností nechybí napětí. Nohy nicméně tvůrcům podráží závěr, který je až unikátně překombinovaný a nabízí hned několik konců, v nichž se vyzná jen málokdo a stejně nedávají moc smysl. Nebýt tohoto podstatného faktu, mohl být dojem mnohem lepší.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli navštívil Travolta jednotku rangerů v Georgii, u níž si také vyzkoušel několik požárních cvičení.

Originální trailer filmu Zelené peklo / Basic
Nadějný rok (The Big Year) (neděle 4. 6., Prima Max, 15.30 - 17.45)

Plakát filmu Nadějný rok / The Big YearDobrodružná komedie, která svého času minula tuzemská kina, je nečekaně hodně příjemnou podívanou, která možná mnohé překvapí. Režírující David Frankel dostal k dispozici na žánr poměrně netradiční zápletku, kterou zpracoval vkusně a jen s minimem laciných a fekálních fórků, což není v dnešní době samozřejmost. Neopomněl ani vysloveně pohodovou atmosféru, celkový nadhled a krátkou stopáž, v níž prakticky není prostor nad zásadním přemýšlením o dějových nedostatcích a na nudu. Výsledek je o to lepší, že v hlavních rolích se objevila trojice Jack Black, Owen Wilson a Steve Martin, která je tu hodně umírněná a civilní, takže i zarytí odpůrci těchto herců by mohli být relativně spokojeni, dále pak hrají třeba Rosamund Pike nebo Anjelica Huston. Nenáročná žánrovka není ničím výjimečná, ale rozhodně neurazí.

Zajímavost: V roce 2011 vydal Martin album Rare Bird Alert, jehož většinu napsal a složil na place tohoto filmu.

Originální trailer filmu Nadějný rok / The Big Year
Tančírna (Le bal) (úterý 6. 6., ČT art, 21.05 - 22.55 / středa 7. 6., 23.55 - 01.45)

Plakát filmu Tančírna / Le balItalsko-francouzsko-alžírský snímek je v našich končinách prakticky neznámý a vysílá se jen minimálně. To je dáno jednoznačně tím, že je náročnější na sledování a vyžaduje divákovu plnou pozornost a spolupráci. Režírující Ettore Scola se totiž rozhodl, že ho odvypráví beze slov a jen pomocí tance, což se mu povedlo vesměs bravurně. Zachytil veškeré emoce a i pro ty, kteří tanci jakožto výrazovému prostředku nerozumí, velmi pochopitelně shrnul snad celou moderní historii světa, v čemž si pomohl i výraznými maskami, kostýmy a pantomimickými prvky, velmi důležitou složkou je pochopitelně i hudba, která kombinuje tu originální z dílny Vladimira Cosmy a dobové písně a vše dohromady pak tvoří velmi specifickou melancholickou atmosféru. Trošku náročnější tip, který ne úplně každý zvládne.

Zajímavost: Film vychází z pantomimického představení z roku 1981 a hlavní role v něm hrají ti, kteří se objevili už na divadle.

Originální trailer filmu Tančírna / Le bal
Paradox času (Predestination) (úterý 6. 6., Prima Max, 22.15 - 00.20 / čtvrtek 8. 6., 01.15 - 07.55)

Plakát filmu Paradox času / PredestinationHodně svérázný australský sci-fi thriller nezůstává svému českému titulu nic dlužen a s oním časovým paradoxem pracuje opravdu hodně zajímavě a bizarně. Režisérská a scenáristická sourozenecká dvojice Michael Spierig a Peter Spierig ohromí i famózní vizuální stránkou, která je promyšlená do nejmenšího detailu a je plná kamerových kouzel, barev a výborných efektů. Pozitivem je, že u toho nezapomíná na příběh, který má zpočátku skvěle našlápnuto, je plný inteligentních dialogů a vysloveně vybízí k dalšímu sledování, s přibývajícím časem a odhalováním různých tajemství už trošku ztrácí na atraktivitě a přestává dávat smysl, není to ale zase tak zásadní. V hlavní roli se objeví Ethan Hawke, jemuž dělají společnost třeba Sarah Snook, Noah Taylor nebo Christopher Kirby. Nejvíc tak výsledku škodí do sebe zahleděný závěr, v němž tvůrci propadli pocitu vlastní geniality. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Snímek vznikl na motivy povídky Všechny tvé stíny od Roberta A. Heinleina.

Mezinárodní trailer filmu Paradox času / Predestination
Hercules v podsvětí (Hercules in the Underworld) (čtvrtek 8. 6., Prima Max, 22.15 - 00.15)

Plakát filmu Hercules v podsvětí / Hercules in the UnderworldV zahraničí mnohem lépe hodnocené televizní fantasy potěší hlavně milovníky oldschoolu a nostalgie. Režírující Bill L. Norton se v něm tedy asi nejvíce z celé této "devadesátkové" série blíží původním řeckým mýtům a pověstem, přesto s nimi nakládá po svém a soustředí se hlavně na atraktivní vizuální stránku, která ale dnes může mnohým připadat zastaralá a také hodně slušnou, i když ničím výjimečnou akcí. Pomohl si také nezbytným humorem sestávajícím z několika hlášek a situací, potřebným nadhledem a odlehčenou atmosférou. V hlavní roli se samozřejmě objeví Kevin Sorbo, jehož znovu doplňují přehrávající Anthony Quinn a okouzlující Tawny Kitaen. I díky krátké stopáži a svižnému tempu snímek uteče rychle a nedá moc prostoru na přemýšlení o tom, jak je vlastně hloupý. Nostalgický tip.

Zajímavost: Jedním z producentů filmu byl Sam Raimi.

Originální trailer filmu Hercules v podsvětí / Hercules in the Underworld


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY