Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 2. 6. 2017 - 8. 6. 2017

TV tipy: Hercules prožívá nadějný rok v zeleném pekle, bojuje s paradoxem času a volá matku

Vydáno: 02.06.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ve vzduchu začíná být cítit léto, což je znamení pro televizní dramaturgy, aby to nepřeháněli s novinkami a atraktivním programem. Náš výběr je tak znovu plný žánrovek, které se moc nepřipomínají, neboť nejsou tak výrazné.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo (The Land Before Time) (pátek 2. 6., Nova Cinema, 14.45 - 15.55 / sobota 3. 6., 06.55 - 08.00 / pondělí 5. 6., 09.15 - 10.20)

Plakát filmu Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo / The Land Before TimeU nás trochu zapomenutý americko-irský animák pochází z konce osmdesátých let a za jeho produkcí stáli mimo jiné Steven Spielberg a George Lucas, což znamená, že očekávání mohou být vysoká. A pozitivní je, že režírující Don Bluth je do značné míry naplnil, protože se spolehl na poctivou ruční animaci, sympatické hrdiny, a především na jednoduchý příběh, který je ale silný ve svém poselství a mnohé malé diváky jeho vyústění nejspíš dost rozpláče. Dospělí už ze snímku takový požitek mít nebudou, na druhou stranu můžou hledat skrytou symboliku a případným potomkům rozklíčovat sdělení, které chtějí autoři vzkázat. Vzhledem ke krátké stopáži se navíc nedostaví nuda, takže není nač si stěžovat. Prostinký, ale silně působivý tip pro celou rodinu. 

Zajímavost: Tvůrci původně chtěli film natočit bez dialogů, vzhledem k cílení na dětského diváka ovšem od tohoto nápadu upustili.

Originální trailer filmu Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo / The Land Before Time
Štěstí ve hře (Lucky You) (pátek 2. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / sobota 3. 6., 13.35 - 15.45 / pondělí 5. 6., 07.00 - 09.15)

Plakát filmu Štěstí ve hře / Lucky YouDeset let staré romantické drama patří k těm nejméně výrazným počinům ve filmografii loni zesnulého Curtise Hansona. Ten diváky potěší svižným tempem, relativně realistickým zachycením pokerového prostředí, realizací jednotlivých partií a účastí několika slavných jmen, která ale logicky poznají jen ti, kteří se o tuto hazardní hru hlouběji zajímají. Štastnou ruku prokázal i při volbě obsazení, neboť hlavní role svěřil charismatickému a velmi dobrému Ericu Banovi a solidní Drew Barrymore, které ještě doplňují třeba spolehlivý Robert Duvall nebo tehdy ne ještě tak slavný Robert Downey Jr. Mnohem horší je to s příběhem, který potenciál karetní partie moc nevyužívá, ale opírá se o ta největší klišé a je tím pádem strašlivě předvídatelný a pro někoho možná až nezajímavý. Jakožto nenáročná jednohubka na konec pracovního týdne ale snímek svůj účel splní.

Zajímavost: Jméno hlavního hrdiny Hucka Cheevera je částečným odkazem na Hucka Seeda, profesionálního hráče pokeru, který v roce 1996 vyhrál Světovou sérii.

Originální trailer filmu Štěstí ve hře / Lucky You
Žižkovská romance (pátek 2. 6., ČT art, 21.20 - 23.00)

Plakát filmu  / Žižkovská romancePozapomenuté československé romantické drama z konce padesátých let překvapí tím, že až na nutné výjimky není vůbec politické a zabývá se obyčejným příběhem. Tehdy debutující režisér a spoluscenárista Zbyněk Brynych se spolehl na genius loci a naprosto jedinečnou atmosféru specifické pražské čtvrti, která dala filmu název a v podstatě se stala jednou z jeho hlavních postav. Velmi sympaticky se pokusil o částečný neorealismus a svým způsobem odvážně zachytil trampoty života matky samoživitelky. V tom mu nutně pomohlo i vybrané obsazení, v němž hlavní role ztvárnili vynikající a začínající Jana Brejchová a charismatický Jiří Vala, které doplnili třeba Eduard Cupák, Hanuš Bor nebo jen vzácně hrající Renata Olárová. Samozřejmě, že divák nesmí čekat zázraky a je nutné se smířit s tím, že příběh nikterak nepřekvapí a de facto jde o lepší červenou knihovnu. Hodně raritní záležitost.

Zajímavost: Olárová byla dcerou ve své době hodně slavných architektů Oskara Olára a Elly Olárové, rozené Sonnenscheinové.

Ukázka z filmu Žižkovská romance
Obušku, z pytle ven! (sobota 3. 6., Prima, 15.25 - 16.50 / Prima Max, 22.50 - 00.05)

Plakát filmu  / Obušku, z pytle ven!Poměrně oblíbená československá pohádka z poloviny padesátých let se ještě nestihla okoukat a stále patří k příjemným žánrovkám. Tehdy celovečerně debutující režisér a spoluscenárista Jaromír Pleskot ohromí barevným laděním celého filmu, které je vskutku nepřehlédnutelné a potěší apolitičností, která byla v tehdejších pohádkách hodně vzácná. V hlavní roli nechybí nezapomenutelný Ladislav Pešek, výrazně tu na sebe upozornil i Josef Beyvl jako vykutálený hostinský, přehlédnout nejde ani František Smolík. Pozitivem budiž i svižné tempo a opravdu krátká stopáž. To pak vlastně ani nevadí, že příběh je jednoduchý, předvídatelný a triková stránka z dnešního pohledu směšná. Nestárnoucí záležitost.

Zajímavost: Dnes neškodná scéna výprasku obuškem byla hodně kritizována, neboť tehdejším novinářům vadilo, že je krutá a naturalistická.

Ukázka z filmu Obušku, z pytle ven!
Mami! (Mommy) (sobota 3. 6., ČT art, 21.50 - 00.05)

Český plakát filmu Mami! / MommyKanadsko-francouzské drama na první pohled upoutá netradiční formální stránkou. Nadějný mladý režisér a scenárista Xavier Dolan se totiž rozhodl měnit obraz podle duševního rozpoložení hlavního hrdiny a po většinu času tak zvolil zřídka vídaný formát 1:1, díky němuž se hlavním postavám dostává skoro až na dřeň. Po celou dobu také tvoří zvláštní a potemnělou atmosféru, z níž je jasné, že postavy se propadají do čím dál větší bezmocnosti, vše navíc podbarvuje letitými songy a osvědčenými hity. Nechybí tu ani několik hodně silných scén, zároveň ale také dost vulgarismů a titulní vztah matky a syna je hodně nestandardní. Díky tomu, že v ústředních rolích se objevují vesměs neznámé tváře, se dostavuje potřebný pocit autenticity, který se k tomuto filmu hodí víc než k většině jiných. Body přidává i strhující a trochu nečekaný závěr. Škoda jen, že stopáž je trochu přetažená a zážitek je tak o něco méně intenzivní, i tak ale naše recenze snímek jednoznačně doporučuje. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Na festivalu v Cannes si film vysloužil devítiminutové "standing ovations".

Český trailer filmu Mami! / Mommy
Zelené peklo (Basic) (sobota 3. 6., ČT2, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu Zelené peklo / BasicNa zahraničních databázích poměrně slušně hodnocený thriller je dosud posledním počinem kdysi vzývaného Johna McTiernana. Ten v něm spoléhá na atraktivní vojenské prostředí, svižné tempo, zajímavou ústřední premisu a samozřejmě také nějakou tu akci. Náhodě neponechal ani obsazení, v němž zaujme především spolehlivý Samuel L. Jackson, za nímž trochu zaostávají nevýrazný a někdy přehrávající John Travolta a podobně unylá Connie Nielsen. Po většinu nedlouhé stopáže se dá vlastně hovořit o solidní žánrovce, které v rámci možností nechybí napětí. Nohy nicméně tvůrcům podráží závěr, který je až unikátně překombinovaný a nabízí hned několik konců, v nichž se vyzná jen málokdo a stejně nedávají moc smysl. Nebýt tohoto podstatného faktu, mohl být dojem mnohem lepší.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli navštívil Travolta jednotku rangerů v Georgii, u níž si také vyzkoušel několik požárních cvičení.

Originální trailer filmu Zelené peklo / Basic
Nadějný rok (The Big Year) (neděle 4. 6., Prima Max, 15.30 - 17.45)

Plakát filmu Nadějný rok / The Big YearDobrodružná komedie, která svého času minula tuzemská kina, je nečekaně hodně příjemnou podívanou, která možná mnohé překvapí. Režírující David Frankel dostal k dispozici na žánr poměrně netradiční zápletku, kterou zpracoval vkusně a jen s minimem laciných a fekálních fórků, což není v dnešní době samozřejmost. Neopomněl ani vysloveně pohodovou atmosféru, celkový nadhled a krátkou stopáž, v níž prakticky není prostor nad zásadním přemýšlením o dějových nedostatcích a na nudu. Výsledek je o to lepší, že v hlavních rolích se objevila trojice Jack Black, Owen Wilson a Steve Martin, která je tu hodně umírněná a civilní, takže i zarytí odpůrci těchto herců by mohli být relativně spokojeni, dále pak hrají třeba Rosamund Pike nebo Anjelica Huston. Nenáročná žánrovka není ničím výjimečná, ale rozhodně neurazí.

Zajímavost: V roce 2011 vydal Martin album Rare Bird Alert, jehož většinu napsal a složil na place tohoto filmu.

Originální trailer filmu Nadějný rok / The Big Year
Tančírna (Le bal) (úterý 6. 6., ČT art, 21.05 - 22.55 / středa 7. 6., 23.55 - 01.45)

Plakát filmu Tančírna / Le balItalsko-francouzsko-alžírský snímek je v našich končinách prakticky neznámý a vysílá se jen minimálně. To je dáno jednoznačně tím, že je náročnější na sledování a vyžaduje divákovu plnou pozornost a spolupráci. Režírující Ettore Scola se totiž rozhodl, že ho odvypráví beze slov a jen pomocí tance, což se mu povedlo vesměs bravurně. Zachytil veškeré emoce a i pro ty, kteří tanci jakožto výrazovému prostředku nerozumí, velmi pochopitelně shrnul snad celou moderní historii světa, v čemž si pomohl i výraznými maskami, kostýmy a pantomimickými prvky, velmi důležitou složkou je pochopitelně i hudba, která kombinuje tu originální z dílny Vladimira Cosmy a dobové písně a vše dohromady pak tvoří velmi specifickou melancholickou atmosféru. Trošku náročnější tip, který ne úplně každý zvládne.

Zajímavost: Film vychází z pantomimického představení z roku 1981 a hlavní role v něm hrají ti, kteří se objevili už na divadle.

Originální trailer filmu Tančírna / Le bal
Paradox času (Predestination) (úterý 6. 6., Prima Max, 22.15 - 00.20 / čtvrtek 8. 6., 01.15 - 07.55)

Plakát filmu Paradox času / PredestinationHodně svérázný australský sci-fi thriller nezůstává svému českému titulu nic dlužen a s oním časovým paradoxem pracuje opravdu hodně zajímavě a bizarně. Režisérská a scenáristická sourozenecká dvojice Michael Spierig a Peter Spierig ohromí i famózní vizuální stránkou, která je promyšlená do nejmenšího detailu a je plná kamerových kouzel, barev a výborných efektů. Pozitivem je, že u toho nezapomíná na příběh, který má zpočátku skvěle našlápnuto, je plný inteligentních dialogů a vysloveně vybízí k dalšímu sledování, s přibývajícím časem a odhalováním různých tajemství už trošku ztrácí na atraktivitě a přestává dávat smysl, není to ale zase tak zásadní. V hlavní roli se objeví Ethan Hawke, jemuž dělají společnost třeba Sarah Snook, Noah Taylor nebo Christopher Kirby. Nejvíc tak výsledku škodí do sebe zahleděný závěr, v němž tvůrci propadli pocitu vlastní geniality. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Snímek vznikl na motivy povídky Všechny tvé stíny od Roberta A. Heinleina.

Mezinárodní trailer filmu Paradox času / Predestination
Hercules v podsvětí (Hercules in the Underworld) (čtvrtek 8. 6., Prima Max, 22.15 - 00.15)

Plakát filmu Hercules v podsvětí / Hercules in the UnderworldV zahraničí mnohem lépe hodnocené televizní fantasy potěší hlavně milovníky oldschoolu a nostalgie. Režírující Bill L. Norton se v něm tedy asi nejvíce z celé této "devadesátkové" série blíží původním řeckým mýtům a pověstem, přesto s nimi nakládá po svém a soustředí se hlavně na atraktivní vizuální stránku, která ale dnes může mnohým připadat zastaralá a také hodně slušnou, i když ničím výjimečnou akcí. Pomohl si také nezbytným humorem sestávajícím z několika hlášek a situací, potřebným nadhledem a odlehčenou atmosférou. V hlavní roli se samozřejmě objeví Kevin Sorbo, jehož znovu doplňují přehrávající Anthony Quinn a okouzlující Tawny Kitaen. I díky krátké stopáži a svižnému tempu snímek uteče rychle a nedá moc prostoru na přemýšlení o tom, jak je vlastně hloupý. Nostalgický tip.

Zajímavost: Jedním z producentů filmu byl Sam Raimi.

Originální trailer filmu Hercules v podsvětí / Hercules in the Underworld

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu