TV tipy: Když se setmí, zařizují Herkules a čarodějův učeň vraždu na objednávku

Vydáno: 26.05.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani tento týden televizní dramaturgové příliš nepotěší a nenabídnou žádnou zásadní premiéru. Místo toho opět spoléhají na několikrát omílané filmy a ty, o jejichž kvalitě lze dost pochybovat. Náš výběr tak znovu mnohé překvapí.
Hořká láska (pátek 26. 5., ČT art, 21.45 - 23.15)

Plakát filmu  / Hořká láskaNejvětším problémem zapomenutého československého dramatu z konce padesátých let je z dnešního pohledu poplatnost době, která se projevila na charakterizaci postav a jejich jednoduchém rozdělení na ty zlé (pokrokově myslící, věřící) a hodné (kolchozníci, dělníci, komunisté). Jinak ale lze vytknout jen máloco, neboť režírující Josef Mach dostal k dispozici solidní a nadčasový příběh, na němž se podílel i legendární Jan Procházka a podařilo se mu vytvořit odpovídající dobovou atmosféru a zachytit zvláštní napětí ve vztazích všech zúčastněných. Potěší i trošku potemnělejší ladění a v závěru i přechod k hutnému psychologickému dramatu, které podmalovává skvělá hudba. V hlavních rolích se představí výteční Zdeněk Štěpánek, Eva Kubešová a pro někoho překvapivě i Josef Bek, jenž tu ztvárnil jednu ze svých mála seriózních úloh. Hodně raritní záležitost.

Zajímavost: V době vzniku měl film na Barrandově přezdívku Kulak v gipsu.

Televizní spot filmu Hořká láska
Vražda na objednávku (Dial M for Murder) (pátek 26. 5., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Vražda na objednávku / Dial M for MurderAčkoli je kriminální thriller z padesátých let adaptací divadelní hry Fredericka Knotta, nudit se u ní divák nebude ani chvilku. Jeho režisérem je totiž legendární Alfred Hitchcock, který na minimu prostoru dokáže strhnout brilantně promyšleným příběhem, atraktivní a chytrou zápletkou, vypointovanými dialogy a skvěle vymyšlenými scénami, u nichž ani nevadí viditelné použití zadních projekcí. K tomu všemu přidává hutnou a neklidnou atmosféru, v níž si nikdo nemůže být ničím jist, vynikající hudbu a skvělou kameru. Vrcholem pak je obsazení, v němž excelují Ray Milland, Grace Kelly nebo Robert Cummings. Vytýkat se dá snad jen mírně přetažená stopáž, v jejímž závěru už filmu dochází dech a začíná se vkrádat nuda. Tip týdne.

Zajímavost: Film byl natočen za třicet šest dní.

Originální trailer filmu Vražd na objednávku / Dial M for Murder
Čarodějův učeň (The Sorcerer's Apprentice) (sobota 27. 5., Nova, 20.20 - 22.20 / neděle 28. 5., Nova Cinema, 18.00 - 20.00 / středa 31. 5., 13.50 - 15.55)

Český plakát filmu Čarodějův učeň / The Sorcerer's ApprenticeAbsolutně nenáročný a vlastně ničím výrazný blockbuster už dnes není tak připomínaný, protože ani svého času tolik neuspěl. Režírující Jon Turteltaub v něm rezignoval na veškerou invenci a spolehl se pouze na opulentní vizuální stránku plnou efektů, rychlých střihů a precizních digitálních triků, čímž vlastně splnil zakázku, protože vynaložené peníze jsou vidět. Potěší i krátká stopáž a svižné tempo, v němž není moc času přemýšlet nad tím, že celý příběh nedává moc smysl a vyskytuje se v něm dost nelogičností. Nevyrovnané je i herecké obsazení, v němž se na jednu stranu objeví solidní a tradičně přehrávající Nicolas Cage a vynikající Alfred Molina, na tu druhou pak ale také nevýrazní Jay Baruchel a Teresa Palmer, nechybí tu ani sexy Monica Bellucci. Naprosto neškodná rodinná podívaná na víkendový večer.

Zajímavost: Podoba knihy Encantus, která je jednou z důležitých rekvizit filmu, byla vytvářena dlouhé tři měsíce.

Český trailer filmu Čarodějův učeň / The Sorcerer's Apprentice
Plíživý měsíc (The Stalking Moon) (neděle 28. 5., ČT2, 20.00 - 21.50 / pondělí 29. 5., 23.40 - 01.25)

Plakát filmu Plíživý měsíc / The Stalking MoonV našich končinách jen minimálně známý western není úplně čistým zástupcem žánru, ale je spíše thrillerem s westernovými prvky. Režírující Robert Mulligan v něm vsadil na pomalé tempo, posmutnělou atmosféru a realtivně originální a nápaditý příběh, který skvěle pracuje s postavami a nabízí i několik nečekaných zvratů. Radost udělají i solidní akce, které je ale málo a přesná hudba. O úroveň výš pak výsledek posouvají herci, mezi nimiž jasně vyniká Gregory Peck, jehož doplňují třeba Eva Marie Saint, Robert Forster nebo Russell Thorson. Poněkud pozvolný a nudný začátek pak kompenzuje samotný závěr, který je naprosto precizně zvládnutý, strhující a až nepříjemně napínavý. Zapomenutá klasika.

Zajímavost: Původně film režíroval George Stevens, kvůli neshodám na scénáři ale odstoupil a byl nahrazen.

Originální trailer filmu Plíživý měsíc / The Stalking Moon
Když se setmí (After the Sunset) (neděle 28. 5., Nova, 22.55 - 00.45 / úterý 30. 5., Nova Cinema, 23.55 - 01.30)

Plakát filmu Když se setmí / After the SunsetAkční krimikomedie je plná klišé a vlastně docela tuctová, stále ale patří k tomu lepšímu, co žánr nabízí. Režírující Brett Ratner toho v tomto případě moc nezkazil a snímku dodal hodně solidní tempo, odlehčenou atmosféru i parádní scenérie, které evokují pohodu a dovolenou. Opřít se mohl i o překvapivě zdařilý příběh, který sice nepřináší nic nového, je ale plný nevtíravého a ironického humoru, který tedy není bůhvíjak promyšlený, ale neurazí a docela pobaví. Hlavní devízou filmu je ovšem obsazení, v němž se sešli mimo jiné Pierce Brosnan, Salma Hayek, Woody Harrelson, Don Cheadle nebo Naomie Harris, kteří prokázali i slušný komediální talent a ve slabších chvílích udržují snímek nad vodou. Nenáročná oddechovka na konec týdne.

Zajímavost: V průběhu natáčení některých plážových scén byla překvapivě dost velká zima a hercům šla dokonce pára od pusy.

Oficiální trailer filmu Když se setmí / After the Sunset
Fénix (Phoenix) (úterý 30. 5., ČT art, 21.10 - 22.45)

Český plakát filmu Fénix / PhoenixNěmecko-polské drama trochu klame tělem a v divácích může tzv. doznívat. Režisér a spoluscenárista Christian Petzold v něm totiž zcela záměrně potlačil emoce, což může někomu zprvu vadit, posléze si ovšem uvědomí, že vlastně natočil komorní a intimní snímek, který klade důraz na křehký vztah mezi postavami, atmosféru nevyzpytatelné poválečné doby a velké množství dialogů. Na škodu může být pro někoho to, že hojně pracuje se symboly a plno věcí nechává nedořešených, jenže i to se ukazuje jako záměr. Vzhledem k tomu, že obsazení tvoří u nás ne tak známí herci, konkrétně třeba Nina Hoss, Ronald Zehrfeld a Nina Kunzendorf, dá se hovořit i o relativně autentickém dojmu. Platí i to, že několik slabších chvil kompenzuje vynikající a silný závěr. O snímku, nad nímž se vyplatí trochu přemýšlet, se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Film je adaptací románu Huberta Monteilheta.

Český trailer filmu Fénix / Phoenix
Hra smrti 2 (Si wang ta) (úterý 30. 5., Kino Barrandov, 23.00 - 00.45)

Plakát filmu Hra smrti 2 / Si wang taHongkongský akční snímek z počátku osmdesátých let se v našich končinách těší o dost lepšímu hodnocení než v zahraničí, což je rozhodně dáno větší tuzemskou oblíbeností asijských žánrovek. Nejvíce ale doplácí na to, že režírující trio See-Yuen Ng, Sammo Hung a Corey Yuen má potřebu připomínat legendárního Bruce Lee, jehož archivní záběry, které jsou tvořeny vystřiženými scénami z předchozích filmů, jsou sice efektní, jenže nedávají moc smysl a působí tzv. na sílu. Ve druhé polovině už jsou dojmy lepší, protože snímek rázem nabere potřebný spád, v ději se divák začíná orientovat a zjistí, že samostatně by obstál úplně bez problémů. Vrcholem jsou samozřejmě bojové scény, v nichž si tvůrci pomáhají střihem jen minimálně, takže nabízejí co nejpřirozenější souboje, které všem fanouškům udělají radost. Trocha bojového umění před spaním.

Zajímavost: Jedním z choreografů akčních scén byl taktéž legendární Yuen Woo-ping.

Mezinárodní trailer filmu Hra smrti 2 / Si wang ta
Něco nového (Something New) (středa 31. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / čtvrtek 1. 6., 16.05 - 17.55)

Plakát filmu Něco nového / Something NewJedenáct let staré romantické komediální drama u nás není takřka vůbec známé a jeho hodnocení se pohybují někde na hranici průměru, na zahraničních databázích je to ale úplně naopak a celkové dojmy jsou tam vesměs pozitivní. Je to dáno hlavně tím, že tehdy debutující Sanaa Hamri se v něm zabývá problematikou rasově smíšených manželství a problémy, které jsou s nimi spojené. Když ale divák odhlédne od pro někoho vykalkulované a otravné tématiky, dostane hodně solidní žánrovku, která je skvěle vyvážená, co se týče seriózních a komických scén, po humorné stránce není úplně prvoplánová a vtíravá a hodně zajímavě pracuje s ruchy a zvuky, které dostávají přednost před ryze hudebním doprovodem. Navíc tu nechybí pořádná porce nadhledu a velmi příjemně optimistická atmosféra. V hlavních rolích se objeví velmi dobří Sanaa Lathan, Simon Baker a Blair Underwood. Trochu nedoceněná záležitost.

Zajímavost: V roce 2006 byl snímek oceněn cenou za scénář na Black Movie Awards.

Oficiální trailer filmu Něco nového / Something New
Austin Powers - Goldmember (Austin Powers in Goldmember) (středa 31. 5., Nova Cinema, 21.55 - 23.40 / pátek 2. 6., 00.05 - 01.45)

Plakát filmu Austin Powers - Goldmember / Austin Powers in GoldmemberTřetí pokračování nejen bondovských parodií se u nás opět těší mnohem nižšímu hodnocení než v zahraničí, což ale jejich fanoušky zřejmě neodradí. I těm ostatním se ale vyplatí vydržet minimálně úvodních třicet minut, v nichž režírující Jay Roach servíruje neuvěřitelnou dávku neokoukaných a geniálních vtipů, jimž nechybí nápad a výraznou roli v nich hrají camea různých slavných osobností, které si ze sebe nebojí dělat legraci. Poté už následuje úpadek, který je ale plný milovaného a zároveň nenáviděného primitivního humoru, v němž se vyskytuje nepříjemně hodně vysloveně trapných fórků, které jsou ještě ke všemu protahované a opakované, to posléze částečně vyváží některé relativně nápadité a chytré. V hlavní roli nesmí pochopitelně chybět Mike Myers, jemuž dělají společnost třeba Beyoncé, Seth Green, Michael York nebo Michael Caine. Vzhledem k povaze filmu hodně nejednoznačný tip.

Zajímavost: Do role Nigela Powerse se chvíli uvažovalo i o Seanu Connerym.

Originální trailer filmu Austin Powers - Goldmember / Austin Powers in Goldmember
Herkules a ohnivý kruh (Hercules: The Legendary Journeys - Hercules and the Circle of Fire) (čtvrtek 1. 6., Prima Max, 22.20 - 00.15)

Plakát filmu Herkules a ohnivý kruh / Hercules: The Legendary Journeys - Hercules and the Circle of FireTelevizní akční fantasy je prequelem v devadesátých letech hodně oblíbeného seriálu a těší se až překvapivě dobrému hodnocení. Tehdy debutující režisér Doug Lefler v něm tedy nepředvádí nic zásadního, povedla se mu ovšem na televizní poměry vynikající výprava, kterou doplňují velmi dobré vizuální efekty, nápaditá a chytlavá hudba a občas i invenční záběry kamery. V hlavní roli strhne svým charismatem Kevin Sorbo, vedle kterého si zahrál překvapivě i Anthony Quinn, který tu dostal prostor pro mírné přehrávání a celkový nadhled, potěší také účast krásné Tawny Kitaen. Ani akce není úplně špatná a relativně odsýpá, což je důležité. Samozřejmě, že s řeckými bájemi nemá tenhle snímek mnoho společného a dnešnímu divákovi může připadat nechtěně směšný, pro mnohé ale znamená velkou porci nostalgie a vzpomínek na mladá / dětská léta. Tip spíše pro odrostlejší publikum. 

Zajímavost: V USA měl film televizní premiéru 31. října 1994.

Originální trailer filmu Herkules a ohnivý kruh / Hercules: The Legendary Journeys - Hercules and the Circle of Fire
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY