Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 26. 5. 2017 - 1. 6. 2017

TV tipy: Když se setmí, zařizují Herkules a čarodějův učeň vraždu na objednávku

Vydáno: 26.05.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani tento týden televizní dramaturgové příliš nepotěší a nenabídnou žádnou zásadní premiéru. Místo toho opět spoléhají na několikrát omílané filmy a ty, o jejichž kvalitě lze dost pochybovat. Náš výběr tak znovu mnohé překvapí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hořká láska (pátek 26. 5., ČT art, 21.45 - 23.15)

Plakát filmu  / Hořká láskaNejvětším problémem zapomenutého československého dramatu z konce padesátých let je z dnešního pohledu poplatnost době, která se projevila na charakterizaci postav a jejich jednoduchém rozdělení na ty zlé (pokrokově myslící, věřící) a hodné (kolchozníci, dělníci, komunisté). Jinak ale lze vytknout jen máloco, neboť režírující Josef Mach dostal k dispozici solidní a nadčasový příběh, na němž se podílel i legendární Jan Procházka a podařilo se mu vytvořit odpovídající dobovou atmosféru a zachytit zvláštní napětí ve vztazích všech zúčastněných. Potěší i trošku potemnělejší ladění a v závěru i přechod k hutnému psychologickému dramatu, které podmalovává skvělá hudba. V hlavních rolích se představí výteční Zdeněk Štěpánek, Eva Kubešová a pro někoho překvapivě i Josef Bek, jenž tu ztvárnil jednu ze svých mála seriózních úloh. Hodně raritní záležitost.

Zajímavost: V době vzniku měl film na Barrandově přezdívku Kulak v gipsu.

Televizní spot filmu Hořká láska
Vražda na objednávku (Dial M for Murder) (pátek 26. 5., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Vražda na objednávku / Dial M for MurderAčkoli je kriminální thriller z padesátých let adaptací divadelní hry Fredericka Knotta, nudit se u ní divák nebude ani chvilku. Jeho režisérem je totiž legendární Alfred Hitchcock, který na minimu prostoru dokáže strhnout brilantně promyšleným příběhem, atraktivní a chytrou zápletkou, vypointovanými dialogy a skvěle vymyšlenými scénami, u nichž ani nevadí viditelné použití zadních projekcí. K tomu všemu přidává hutnou a neklidnou atmosféru, v níž si nikdo nemůže být ničím jist, vynikající hudbu a skvělou kameru. Vrcholem pak je obsazení, v němž excelují Ray Milland, Grace Kelly nebo Robert Cummings. Vytýkat se dá snad jen mírně přetažená stopáž, v jejímž závěru už filmu dochází dech a začíná se vkrádat nuda. Tip týdne.

Zajímavost: Film byl natočen za třicet šest dní.

Originální trailer filmu Vražd na objednávku / Dial M for Murder
Čarodějův učeň (The Sorcerer's Apprentice) (sobota 27. 5., Nova, 20.20 - 22.20 / neděle 28. 5., Nova Cinema, 18.00 - 20.00 / středa 31. 5., 13.50 - 15.55)

Český plakát filmu Čarodějův učeň / The Sorcerer's ApprenticeAbsolutně nenáročný a vlastně ničím výrazný blockbuster už dnes není tak připomínaný, protože ani svého času tolik neuspěl. Režírující Jon Turteltaub v něm rezignoval na veškerou invenci a spolehl se pouze na opulentní vizuální stránku plnou efektů, rychlých střihů a precizních digitálních triků, čímž vlastně splnil zakázku, protože vynaložené peníze jsou vidět. Potěší i krátká stopáž a svižné tempo, v němž není moc času přemýšlet nad tím, že celý příběh nedává moc smysl a vyskytuje se v něm dost nelogičností. Nevyrovnané je i herecké obsazení, v němž se na jednu stranu objeví solidní a tradičně přehrávající Nicolas Cage a vynikající Alfred Molina, na tu druhou pak ale také nevýrazní Jay Baruchel a Teresa Palmer, nechybí tu ani sexy Monica Bellucci. Naprosto neškodná rodinná podívaná na víkendový večer.

Zajímavost: Podoba knihy Encantus, která je jednou z důležitých rekvizit filmu, byla vytvářena dlouhé tři měsíce.

Český trailer filmu Čarodějův učeň / The Sorcerer's Apprentice
Plíživý měsíc (The Stalking Moon) (neděle 28. 5., ČT2, 20.00 - 21.50 / pondělí 29. 5., 23.40 - 01.25)

Plakát filmu Plíživý měsíc / The Stalking MoonV našich končinách jen minimálně známý western není úplně čistým zástupcem žánru, ale je spíše thrillerem s westernovými prvky. Režírující Robert Mulligan v něm vsadil na pomalé tempo, posmutnělou atmosféru a realtivně originální a nápaditý příběh, který skvěle pracuje s postavami a nabízí i několik nečekaných zvratů. Radost udělají i solidní akce, které je ale málo a přesná hudba. O úroveň výš pak výsledek posouvají herci, mezi nimiž jasně vyniká Gregory Peck, jehož doplňují třeba Eva Marie Saint, Robert Forster nebo Russell Thorson. Poněkud pozvolný a nudný začátek pak kompenzuje samotný závěr, který je naprosto precizně zvládnutý, strhující a až nepříjemně napínavý. Zapomenutá klasika.

Zajímavost: Původně film režíroval George Stevens, kvůli neshodám na scénáři ale odstoupil a byl nahrazen.

Originální trailer filmu Plíživý měsíc / The Stalking Moon
Když se setmí (After the Sunset) (neděle 28. 5., Nova, 22.55 - 00.45 / úterý 30. 5., Nova Cinema, 23.55 - 01.30)

Plakát filmu Když se setmí / After the SunsetAkční krimikomedie je plná klišé a vlastně docela tuctová, stále ale patří k tomu lepšímu, co žánr nabízí. Režírující Brett Ratner toho v tomto případě moc nezkazil a snímku dodal hodně solidní tempo, odlehčenou atmosféru i parádní scenérie, které evokují pohodu a dovolenou. Opřít se mohl i o překvapivě zdařilý příběh, který sice nepřináší nic nového, je ale plný nevtíravého a ironického humoru, který tedy není bůhvíjak promyšlený, ale neurazí a docela pobaví. Hlavní devízou filmu je ovšem obsazení, v němž se sešli mimo jiné Pierce Brosnan, Salma Hayek, Woody Harrelson, Don Cheadle nebo Naomie Harris, kteří prokázali i slušný komediální talent a ve slabších chvílích udržují snímek nad vodou. Nenáročná oddechovka na konec týdne.

Zajímavost: V průběhu natáčení některých plážových scén byla překvapivě dost velká zima a hercům šla dokonce pára od pusy.

Oficiální trailer filmu Když se setmí / After the Sunset
Fénix (Phoenix) (úterý 30. 5., ČT art, 21.10 - 22.45)

Český plakát filmu Fénix / PhoenixNěmecko-polské drama trochu klame tělem a v divácích může tzv. doznívat. Režisér a spoluscenárista Christian Petzold v něm totiž zcela záměrně potlačil emoce, což může někomu zprvu vadit, posléze si ovšem uvědomí, že vlastně natočil komorní a intimní snímek, který klade důraz na křehký vztah mezi postavami, atmosféru nevyzpytatelné poválečné doby a velké množství dialogů. Na škodu může být pro někoho to, že hojně pracuje se symboly a plno věcí nechává nedořešených, jenže i to se ukazuje jako záměr. Vzhledem k tomu, že obsazení tvoří u nás ne tak známí herci, konkrétně třeba Nina Hoss, Ronald Zehrfeld a Nina Kunzendorf, dá se hovořit i o relativně autentickém dojmu. Platí i to, že několik slabších chvil kompenzuje vynikající a silný závěr. O snímku, nad nímž se vyplatí trochu přemýšlet, se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Film je adaptací románu Huberta Monteilheta.

Český trailer filmu Fénix / Phoenix
Hra smrti 2 (Si wang ta) (úterý 30. 5., Kino Barrandov, 23.00 - 00.45)

Plakát filmu Hra smrti 2 / Si wang taHongkongský akční snímek z počátku osmdesátých let se v našich končinách těší o dost lepšímu hodnocení než v zahraničí, což je rozhodně dáno větší tuzemskou oblíbeností asijských žánrovek. Nejvíce ale doplácí na to, že režírující trio See-Yuen Ng, Sammo Hung a Corey Yuen má potřebu připomínat legendárního Bruce Lee, jehož archivní záběry, které jsou tvořeny vystřiženými scénami z předchozích filmů, jsou sice efektní, jenže nedávají moc smysl a působí tzv. na sílu. Ve druhé polovině už jsou dojmy lepší, protože snímek rázem nabere potřebný spád, v ději se divák začíná orientovat a zjistí, že samostatně by obstál úplně bez problémů. Vrcholem jsou samozřejmě bojové scény, v nichž si tvůrci pomáhají střihem jen minimálně, takže nabízejí co nejpřirozenější souboje, které všem fanouškům udělají radost. Trocha bojového umění před spaním.

Zajímavost: Jedním z choreografů akčních scén byl taktéž legendární Yuen Woo-ping.

Mezinárodní trailer filmu Hra smrti 2 / Si wang ta
Něco nového (Something New) (středa 31. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / čtvrtek 1. 6., 16.05 - 17.55)

Plakát filmu Něco nového / Something NewJedenáct let staré romantické komediální drama u nás není takřka vůbec známé a jeho hodnocení se pohybují někde na hranici průměru, na zahraničních databázích je to ale úplně naopak a celkové dojmy jsou tam vesměs pozitivní. Je to dáno hlavně tím, že tehdy debutující Sanaa Hamri se v něm zabývá problematikou rasově smíšených manželství a problémy, které jsou s nimi spojené. Když ale divák odhlédne od pro někoho vykalkulované a otravné tématiky, dostane hodně solidní žánrovku, která je skvěle vyvážená, co se týče seriózních a komických scén, po humorné stránce není úplně prvoplánová a vtíravá a hodně zajímavě pracuje s ruchy a zvuky, které dostávají přednost před ryze hudebním doprovodem. Navíc tu nechybí pořádná porce nadhledu a velmi příjemně optimistická atmosféra. V hlavních rolích se objeví velmi dobří Sanaa Lathan, Simon Baker a Blair Underwood. Trochu nedoceněná záležitost.

Zajímavost: V roce 2006 byl snímek oceněn cenou za scénář na Black Movie Awards.

Oficiální trailer filmu Něco nového / Something New
Austin Powers - Goldmember (Austin Powers in Goldmember) (středa 31. 5., Nova Cinema, 21.55 - 23.40 / pátek 2. 6., 00.05 - 01.45)

Plakát filmu Austin Powers - Goldmember / Austin Powers in GoldmemberTřetí pokračování nejen bondovských parodií se u nás opět těší mnohem nižšímu hodnocení než v zahraničí, což ale jejich fanoušky zřejmě neodradí. I těm ostatním se ale vyplatí vydržet minimálně úvodních třicet minut, v nichž režírující Jay Roach servíruje neuvěřitelnou dávku neokoukaných a geniálních vtipů, jimž nechybí nápad a výraznou roli v nich hrají camea různých slavných osobností, které si ze sebe nebojí dělat legraci. Poté už následuje úpadek, který je ale plný milovaného a zároveň nenáviděného primitivního humoru, v němž se vyskytuje nepříjemně hodně vysloveně trapných fórků, které jsou ještě ke všemu protahované a opakované, to posléze částečně vyváží některé relativně nápadité a chytré. V hlavní roli nesmí pochopitelně chybět Mike Myers, jemuž dělají společnost třeba Beyoncé, Seth Green, Michael York nebo Michael Caine. Vzhledem k povaze filmu hodně nejednoznačný tip.

Zajímavost: Do role Nigela Powerse se chvíli uvažovalo i o Seanu Connerym.

Originální trailer filmu Austin Powers - Goldmember / Austin Powers in Goldmember
Herkules a ohnivý kruh (Hercules: The Legendary Journeys - Hercules and the Circle of Fire) (čtvrtek 1. 6., Prima Max, 22.20 - 00.15)

Plakát filmu Herkules a ohnivý kruh / Hercules: The Legendary Journeys - Hercules and the Circle of FireTelevizní akční fantasy je prequelem v devadesátých letech hodně oblíbeného seriálu a těší se až překvapivě dobrému hodnocení. Tehdy debutující režisér Doug Lefler v něm tedy nepředvádí nic zásadního, povedla se mu ovšem na televizní poměry vynikající výprava, kterou doplňují velmi dobré vizuální efekty, nápaditá a chytlavá hudba a občas i invenční záběry kamery. V hlavní roli strhne svým charismatem Kevin Sorbo, vedle kterého si zahrál překvapivě i Anthony Quinn, který tu dostal prostor pro mírné přehrávání a celkový nadhled, potěší také účast krásné Tawny Kitaen. Ani akce není úplně špatná a relativně odsýpá, což je důležité. Samozřejmě, že s řeckými bájemi nemá tenhle snímek mnoho společného a dnešnímu divákovi může připadat nechtěně směšný, pro mnohé ale znamená velkou porci nostalgie a vzpomínek na mladá / dětská léta. Tip spíše pro odrostlejší publikum. 

Zajímavost: V USA měl film televizní premiéru 31. října 1994.

Originální trailer filmu Herkules a ohnivý kruh / Hercules: The Legendary Journeys - Hercules and the Circle of Fire
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Beyoncé přichází (04.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu