Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Král Artuš: Legenda o meči

Recenze: Král Artuš: Legenda o meči - když se studio střetne s autorem

Vydáno: 12.05.2017 09:20 v sekci Recenze | Premiéry - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Britský režisér Guy Ritchie natočil slavný příběh artušovské legendy jako počátek mnohem rozsáhlejší filmové série. Právě potenciální přesah do dalších pokračování tomuto silně nevyrovnanému, leč zajímavému studiovému snímku škodí.

Král Artuš: Legenda o mečiRecenzoval/a Martin Bubrín dne 12.05.2017 09:20. Britský režisér Guy Ritchie natočil slavný příběh artušovské legendy jako počátek mnohem rozsáhlejší filmové série. Právě potenciální přesah do dalších pokračování tomuto silně nevyrovnanému, leč zajímavému studiovému snímku škodí. Hodnocení: 2

Král Artuš: Legenda o meči

King Arthur: Legend of the Sword
Drama / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2017 , 126 min.

Režie: Guy Ritchie
Scénář: Joby Harold, Guy Ritchie, Lionel Wigram, David Dobkin, Joby Harold
Kamera: John Mathieson
Herci: Charlie Hunnam, Astrid Bergès-Frisbey, Jude Law, Djimon Hounsou, Eric Bana, Aidan Gillen, Freddie Fox, Craig McGinlay, Tom Wu, Kingsley Ben-Adir, Neil Maskell, Annabelle Wallis, Zac Barker, Oliver Zac Barker, Geoff Bell

Česká premiéra: 11.05.2017

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
[Upravená podoba recenze vyšla v kulturní rubrice magazínu Aktuálně.cz. Za její uveřejnění zde redakci děkuji.]

Hollywoodská velkoprodukce se zejména v posledních letech zmítá v problémech. Pokud bychom mohli na několika řádcích generalizovat, tak velká studia většinu prostředků směřují do výroby vysokorozpočtových blockbusterů s minimálním rizikem návratnosti, které by mohly sloužit jako úvodní snímky do dlouhých filmových sérií.

Charlie Hunnam ve filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the SwordInspiraci od Marvel Studios, které v roce 2008 započalo přelomový (a také velmi výnosný) koncept sdíleného filmového univerza, se v nedávné době snaží napodobit zejména studio Warner Bros. To v současné době vlastní komiksové filmy od DC Comics, kterým se stále nedaří uspokojit jak fanoušky, tak kritiky, pod křídly má ale i slibně se rozbíhající prequel Harryho Pottera Fantastická zvířata a kde je najít, jenž se podle plánů rozroste celkem až na pět filmů.

Král Artuš: Legenda o meči, který právě přichází do kin, je projekt o poznání rizikovější. Není spjat s žádným popkulturním fenoménem, ani není rozšířením známé filmové značky, studio mu nicméně věřilo natolik, že jej opatřilo rozpočtem okolo 175 milionů dolarů a ohlásilo jej jako počátek šestidílné filmové série, původně pojmenované jako Knights of the Round Table (Rytíři Kulatého stolu).

Na post režiséra dosadilo schopného tvůrce středněrozpočtových filmů Guye Ritchieho, jenž už v minulosti například úspěšně revitalizoval značku Sherlocka Holmese a zároveň v ní nepřišel o své osobité trademarky, s nimiž si získal mezinárodní uznání. Jeho film ale nakonec podobně jako Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti doplatil na velké ambice studia a snahu oslovit co největší okruh diváků.

Sbal prachy a vypadni

Fotografie z filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the SwordKdyž člověk sleduje mnohokrát adaptovaný příběh o zrodu Krále Artuše (jak ve velkofilmovém podání předvedly například filmy Excalibur /1981/ nebo Král Artuš /2004/), nemůže se ubránit dojmu, že mu i přes veškerou obeznámenost se známou legendou nedokáže porozumět. Je evidentní, že scénář, pod nímž jsou podepsaní celkem tři scenáristé (včetně režiséra), prošel mnoha revizemi a jeho výsledkem je dějový materiál, který by klidně vystačil na tři celovečerní filmy. Ten je nicméně v rámci prologu potenciální série zhuštěn do v rychlém sledu vyprávěného celku, v němž se dá velmi těžko orientovat.

Větší důraz na magii a nadpřirozeno v Artušově světě působí jako kýžený prvek, který by špinavou „rytířskou“ podívanou mohl posunout do žánru fantasy z ranku Pána prstenů, nicméně je s ním opět zacházeno jen nahodile – scénář její existenci automaticky předpokládá, divákovi však její fungování ve fikčním světě nevysvětlí, čímž působí naprosto nekoherentně.

Fotografie z filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the SwordStyl Guye Ritchieho, kterého každý fanoušek pozná zejména ve zběsilých střihových montážích jako z filmů Podfu(c)k a Sbal prachy a vypadni, je zde tentokrát spíše na škodu – je vlastně ozvláštněním filmu, který se vydal jinak velmi přímočarou cestou k oslovení masového diváka, a v celku zaniká. Například potenciálně nejzajímavější část filmu, v níž se musí Artuš „utkat sám se sebou“ a mytologickými monstry v Zemi stínů, je odbyta dvouminutovou pasáží, přitom by klidně vydala na jeden díl série. Naopak stejnou scénu Artušova dětství se nebojí scénář zopakovat klidně i pětkrát.

Stejně tak se pokouší načrtávat vedlejší postavy (Rytíře Kulatého stolu) pro budoucí díly, nicméně nedostatek prostoru pro hlubší prokreslení Artušovy družiny má za následek ploché, jednorozměrné figurky, jejichž ohrožení nebo smrt bude divákovi ukradena.

Když ani atrakce nestačí

Král Artuš je nakonec podivným kompromisem mezi zemitějším Ritchieho pojetím a hollywoodskou velkoprodukcí, která zpětně svého tvůrce drží na uzdě. Vidět je to hlavně ve vizuálně překombinovaném finále, které opouští předešlé snímání akčních scén (na blockbustery neobvyklá „bourneovská“ kamera a zběsilý střih) a vydává se cestou zcela digitálního souboje, který spíše připomíná cutscénu z videohry typu God of War. V takových scénách se nemá ani šanci projevit charisma Charlieho Hunnama, jenž je na úkor svého digitálního dvojníka upozaděn s výjimkou občasných detailních záběrů tváře.

Fotografie z filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the SwordV mechaničnosti řazení scén za sebou (mnohdy i bez zjevné návaznosti) zaniknou i atrakce filmu sestávající z kontaktních soubojů i velkých CGI celků. Těch je navíc ve více než dvouhodinovém blockbusteru příliš málo, protože prim hraje budování mytologie světa, zdlouhavé vysvětlovací dialogy a zoufale nevtipné vtipkování nevýrazné Artušovy družiny, které v rámci celku nevedou do žádného konce.

Na celku jde zkrátka vidět až příliš studiového tlaku – důvody jsou zřejmé, výsledek nicméně působí podobně roztříštěným, leč pozoruhodným dojmem jako loňská produkce Warner Bros., Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti, na níž je také vidět evidentní střet studiových požadavků a zájmu autora.

Vzhledem k současnému nastavení hollywoodské velkoprodukce, v nichž jsou filmy pouze malými součástmi větších celků, můžeme podobných nepodarků, které mají pouze vytvořit půdu pro rozsáhlejší série, čekat více. Jako třeba Robina Hooda, jehož několikadílné zpracování Warner Bros. již vyvíjí.

Originální trailer filmu Král Artuš: Legenda o meči

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • illuminati (pan Edmundo Anacleto, 25.11.2017 08:12) Reagovat

    Chtěli jste bohatství, vliv, sílu & slávu přijít a být členem tohoto skvělého illuminati, pomůžeme vám získat vše, co jste kdy chtěli v životě, aby byl váš, můžete mě kontaktovat na telefonním čísle +2348159768201 můžete mi také zaslat e-mailem na edmundoanacleto@gmail.com

    Jsem pan Edmundo Anacleto

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Černá komedie Invalida se současné česko-slovenské tvorbě dost vymyká (23.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Guy Ritchie nabírá početný ansámbl (03.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Guy Ritchie natočí Herkula (18.06.2022 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Jake Gyllenhaal půjde do války (14.01.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Gentleman Othello je šarlatán, který závodí v Le Mans (31.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Operace Fortune: Ruse de guerre (10.12.2021 10:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Rozhněvaný muž má čas poznat psa Gumpa, který ho naučil žít (21.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Black Widow a Lavi společně naskočili na palubu (07.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Rozhněvaný muž (29.03.2021 18:36 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Aquaman s Aladinem se ocitli na bloku 99, kde prožívají rodinné štěstí (26.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Guy Ritchie se vydá do války (23.02.2021 14:48 v Novinky | Zprávy)
- Hugh Grant a Josh Hartnett v novince Guye Ritchieho Five Eyes (22.01.2021 09:56 v Novinky | Zprávy)
- Guy Ritchie a Jason Statham znovu spolu (04.09.2020 10:09 v Novinky | Zprávy)
- Bluray recenze: Gentlemani jsou návratem Guye Ritchieho do komfortní zóny (28.08.2020 12:30 v Recenze | Blu-ray)
- TV tipy: Král Artuš se ocitá za zrcadlem, kde hledá purpurový vrch (14.02.2020 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu