Zemřel režisér Mlčení jehňátek Jonathan Demme

Vydáno: 26.04.2017 18:11 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 73 let zemřel oscarový režisér Jonathan Demme, který si nesmrtelnost zajistil pětioscarovým psychothrillerem Mlčení jehňátek. Mezi jeho další známé filmy patří Philadelphia.
Tom Hanks, Jonathan Demme při natáčení filmu Philadelphia / PhiladelphiaVe věku 73 dnes zemřel režisér Jonathan Demme. Důvodem byla rakovina jícnu a nemoc srdce a komplikace z ní plynoucí. Na tuto nemoc byl původně léčen už v roce 2010, ale o pět let později utrpěl recidivu a jeho stav se v posledních týdnech zhoršil. Zprávu jako první přinesl server Indiewire. 

Demme se narodil 22. února 1944 na Long Islandu ve státě New York. Svou kariéru začal v producentské dílně béčkaře Rogera Cormana natáčením levných akčních a gangsterských filmů. Posléze natočil několik ceněných komediálních dramat jako Melvin a HowardOdpolední směna a Něco divokého

Meryl Streep, Rick Springfield, Jonathan Demme při natáčení filmu Nikdy není pozdě / Ricki and the FlashVrcholu jeho kariéra ale dosáhla na počátku 90. let s dvěma filmy, přičemž obrovský úspěch přišel už s tím prvním, kterým bylo slavné pětioscarové Mlčení jehňátek, za nějž získal Demme Oscara za režii. Následující drama Philadelphia zase přineslo Oscara hlavnímu představiteli Tomu Hanksovi za ztvárnění homosexuála nakaženého AIDS v tomto citlivém poselství tolerance a také Bruci Springsteenovi za nejlepší píseň.

Posledním Demmeovým snímkem je komediální drama Nikdy není pozdě. Demmeho přežila manželka Joanne Howard, s níž měl tři děti.

Bruce Springsteen - Streets of Philadelphia


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY