TV tipy: V mysli Jacka Rozparovače zní hlasy nevinnosti

Vydáno: 28.04.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom dubna a května už v televizi neláká na tolik atraktivních premiér jako týdny předchozí, ale nabízí spíše několik podceňovaných a neznámých žánrovek. K těm nejlákavějším určitě patří horor Insidious a drama Tah pěscem.
Nesahejte na prachy (Touchez pas au grisbi) (pátek 28. 4., ČT2, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Nesahejte na prachy / Touchez pas au grisbiU nás nepříliš známý francouzsko-italský kriminální thriller je přímočarou gangsterkou, která si na nic nehraje. Režírující Jacques Becker toho v něm opravdu moc neřešil a divákům předložil nekomplikovaný a jednoduchý příběh o loupeži zlata. Místo děje se tak soustředil na realistickou a hutnou atmosféru, vynikající dobovou výpravu, pomalé tempo a minimum akce, která je ale zase hodně zdařilá. Největším trumfem je ovšem obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil vynikající Jean Gabin, vedle kterého se ale neztratili třeba René Dary, Jeanne Moreau, Daniel Cauchy nebo tehdy debutující Lino Ventura. Nebýt opravdu příliš pomalého tempa a tak prostinkého děje, nebylo by snad ani co zásadního kritizovat. Vzhledem ke krátké stopáži si ovšem těchto nedostatků nemusíte hned všimnout. Opomíjená klasika na začátek prodlouženého víkendu. 

Zajímavost: Ventura se k roli dostal úplnou náhodou, protože byl režisérův kamarád, mluvil italsky a francouzsky a působil mužně.

Originální trailer filmu Nesahejte na prachy / Touchez pas au grisbi
Oznamuje se láskám vašim (sobota 29. 4., Nova Cinema, 18.30 - 20.00 / neděle 30. 4., 07.05 - 08.35)

Plakát filmu  / Oznamuje se láskám vašimČeskoslovenská válečná romance sice není přijímána úplně jednoznačně, když už se ale někomu líbí, líbí se mu hodně. Režisér a scenárista Karel Kachyňa v ní znovu prokázal svůj cit pro specifickou melancholickou a nostalgickou atmosféru, která je chvilku roztomile veselá a v další scéně dost smutná. Určitý problém může pro někoho nastat ve scénáři, protože někteří v něm vidí jen povrchní romantiku odehrávající se v bouřlivé době, jiní naopak hledají hluboký přesah plný životních mouder. Ať je to, jak chce, kamera je nádherně poetická, emoce působí přesně tam, kde mají a vše podkresluje nádherná hudba, které dominují tóny saxofonu. Podařilo se i obsazení, v němž velké příležitosti dostali titulní Lukáš VaculíkMarkéta Hrubešová, kteří se tu zcela odhalili a zároveň dokázali šanci přetavit ve vynikající výkony. Škoda, že tenhle film ve filmografii tvůrce trochu zapadl, ačkoli není úplně dokonalý.

Zajímavost: Kachyňa měl málo materiálu, proto se každá scéna mohla natáčet maximálně třikrát.

Televizní spot filmu Oznamuje se láskám vašim
Tah pěšcem (Pawn Sacrifice) (sobota 29. 4., Kino Barrandov, 20.20 - 22.35 / čtvrtek 4. 5., 00.45 - 03.10)

Plakát filmu Tah pěšcem / Pawn SacrificeTři roky staré životopisné drama o slavném šachistovi Bobbym Fischerovi trochu promarnilo svůj potenciál a vysoká očekávání do značné míry nenaplnilo. Je to dáno tím, že režírující Edward Zwick se i přes značnou řemeslnou zručnost uchyluje k příliš dlouhým záběrům a ani emočně se mu nedaří zapůsobit tak, jak by asi měl. Někoho může zklamat i to, že film je vlastně spíše politickým než životopisným dramatem a zbytečně moc se soustředí na hutně zachycenou atmosféru studené války. Tvůrci budiž přihráno k dobru, že snímek se může líbit i těm, kteří šachům neholdují, což jen dokazuje závěrečný, vynikajícně vygradovaný souboj. Trošku zvláštní je, že hlavní hrdina není úplně sympatický a divák místo něj fandí jeho sovětskému soupeři. Dojem výrazně vylepšuje i obsazení, v němž se v titulních rolích objeví Tobey Maguire a Liev Schreiber, kterým dělají společnost mimo jiné Michael Stuhlbarg nebo Peter Sarsgaard. Nadprůměrné drama, které ale mohlo dopadnout o něco lépe.

Zajímavost: Bobby Fischer je jediným americkým světovým šampionem v šachách.

Oficiální trailer filmu Tah pěšcem / Pawn Sacrifice
V mysli vraha (Solace) (sobota 29. 4., Prima, 22.00 - 00.15 / neděle 30. 4., Prima Max, 22.05 - 00.10)

Plakát filmu V mysli vraha / SolaceTaké dva roky starý mysteriózní thriller zdaleka nevyužil svůj potenciál a dopadl o něco hůře než výše zmíněný film. Jeho nejslabším článkem je jednoznačně nepříliš zkušený režisér Afonso Poyart, který si sice vyhrál s vizuální stránkou a scény vizí hlavní postavy jsou přímo lahůdkové, za celou dobu ale nedokáže natočit jednu výrazněji zapamatovatelnou scénu a až na výjimky neumí pracovat s napětím, což u thrilleru s nádechem detektivky hodně zamrzí. Za pozornost tak snímek stojí z důvodu několika brilantních dialogových momentů a zajímavé zápletky, které ovšem v polovině dojde dech a vrší klišé na klišé. Největším lákadlem je ovšem exkluzivní obsazení, v němž ústřední roli ztvárnil Anthony Hopkins, kterého doplňují například Colin Farrell, Jeffrey Dean Morgan, Abbie Cornish nebo Matt Gerald. Žánrová jednohubka, která měla mnohem vyšší ambice.

Zajímavost: Úplně původně měl být snímek pokračování slavného thrilleru Sedm s názvem Ei8ht.

Oficiální trailer filmu V mysli vraha / Solace
Hlasy nevinnosti (Voces inocentes) (neděle 30. 4., ČT2, 00.10 - 01.55)

Plakát filmu Hlasy nevinnosti / Voces inocentesV našich končinách jen málo známé válečné drama zavádí diváka do občanské války v Salvadoru, o níž se toho také v tuzemsku moc neví. Režírující Luis Mandoki v něm veškeré hrůzy ukazuje očima dětských vojáků, o to je pak dopad syrovější a naprosto autentickou a sugestivní atmosféru využívá na maximum. Výborně navíc do filmu zakomponovává i scény neválečné, které patří k těm nejsilnějším. Působivý je ovšem snímek jako celek, protože donutí k zamyšlení nad obrovskými rozdíly mezi tzv. civlizovanými zeměmi a zeměmi třetího světa, což je to nejdůležitější. Dojem umocňuje obsazení plné neherců, jimž vévodí v rámci možností vynikající Carlos Padilla. Nebýt závěru, který je trochu zbytečně sentimentální, snad by ani nebylo tvůrcům co vytýkat. Trošku náročnější podívaná na víkendovou noc.

Zajímavost: Óscar Torres, z jehož osudů film vychází, byl po většinu času při natáčení a podle tvůrců mnohokrát plakal.

Originální trailer filmu Hlasy nevinnosti / Voces inocentes
Insidious (Insidious) (neděle 30. 4., Prima, 00.15 - 02.20 / pondělí 1. 5., Prima Max, 00.10 - 07.35)

Plakát filmu Insidious / InsidiousSedm let starý horor stále patří k nejlepším žánrovkám, které v poslední dekádě vznikly a je pořád stejně děsivý jako efektní. Největší zásluhu na tom má režírující James Wan, který absolutně nepředvádí nic nového, ale žánrové propriety dovede vytěžit na více než maximum a na diváka působí, i když ten ví, co přijde, což se prakticky nevidí. Celá první polovina je učebnicovým příkladem toho, jak postupovat ve vytváření hrůzy, protože tvůrce pracuje s náznaky, zvuky a ruchy, čímž vytváří hodně hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosféru. V tom mu pomáhají i velmi dobří herci, mezi nimiž nechybí Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins nebo Barbara Hershey. O to větší je škoda, že s přibývajícími minutami se ukazuje béčkovitost celého příběhu, linie s vymítači děsů moc nefunguje a závěr bohužel působí trochu jako nechtěná parodie. Více se o snímku, který může způsobit neklidné spaní, dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Natáčení filmu zabralo tři týdny.

Oficiální trailer filmu Insidious / Insidious
Malá čarodějnice (neděle 30. 4., ČT :D, 09.30 - 11.00)

Plakát filmu  / Malá čarodějniceČeskoslovenský animovaný snímek vznikal společně s poměrně slavným seriálem, který se stal součástí Večerníčků. Režírující Zdeněk Smetana v něm vytvořil u nás do značné míry stále unikátní poetiku, která má blíž k temné fantastice než k bezstarostným příběhům, ale překvapivě funguje i na dětského diváka. Trošku zvláštní je také animace, která z postav, jež by měly být primárně děsivé, dělá roztomilé tvory, aniž by to nějak výrazně rušilo dojem. Ten vlastně může kazit jen dnes už dost oposlouchaný doprovodný hlas Jiřiny Bohdalové, o něco méně pak to, že děj je slepencem několika epizod a nedrží moc při sobě. Příjemné nedělní probouzení pro celou rodinu.

Zajímavost: V roce 1984 získal film na festivalu dětských filmů v tehdejším Gottwaldově Cenu Jiřího Trnky.

Televizní spot filmu Malá čarodějnice
Jack Rozparovač (Jack the Ripper) (neděle 30. 4., ČT2, 21.40 - 23.15 a pondělí 1. 5., 21.55 - 23.30)

Plakát filmu Jack Rozparovač / Jack the RipperAčkoli je britské drama jen televizní, není to na něm až na výjimky skoro znát a patří k nejlepším verzím příběhu slavného vraha. Režírující David Wickes měl díky štědré stopáži a dvěma dílům možnost jít trochu do hloubky, čehož využil a pátrání zobrazil hodně detailně. Záležet si dal i na výborné dobové atmosféře a navíc velmi chytře pracoval s celkovou gradací děje a napětí, takže se i přes značnou délku nestane, že by vysloveně nudil. Potěší i to, že s fakty se zde manipuluje jen minimálně a v jakési snaze o uzavřený konec. Za zmínku pak stojí i vynikající kamera. Největším překvapením nicméně zůstává obsazení, které je na televizní záležitost hodně hvězdné, protože se v něm objeví Michael Caine, Armand Assante, Ray McAnally, Lewis Collins nebo Jane Seymour. Radost může mít divák i z toho, že televize uvede oba díly s pouhým denním rozestupem. V tuzemsku opomíjená záležitost.

Zajímavost: Během natáčení zemřel jeden z kaskadérů.

Originální trailer filmu Jack Rozparovač / Jack the Ripper
Věra 68 (středa 3. 5., ČT2, 20.00 - 21.40)

Český plakát filmu  / Věra 68Dokument o loni zemřelé gymnastce a symbolu olympijských her v Tokiu a následného Pražského jara Věře Čáslavské dalece přesahuje hranice sportu. Režisérka a scenáristka Olga Sommerová v něm velmi citlivě zachytila pohnuté životní osudy ženy, s níž by asi přes notné úspěchy měnil jen málokdo. Její přínos tkví především v tom, že aktérku dovedla k vyprávění historek, které neznají ani její zarytí fanoušci a naopak i k odhalení bolestivých událostí, které neměly dobrý konec a ženu na několik dlouhých let vyřadily ze společenského života. Prostor k vyjádření dostali i mnozí přátelé, mezi kterými nechybí Václav HavelJan Potměšil nebo Dana Zátopková. Velmi důstojný a nepodbízivý portrét dámy, který strhne i ty, kteří sportu jinak vůbec nefandí.

Zajímavost: V roce 1968 byla Čáslavská vyhlášena nejlepší sportovkyní světa a stala se druhou nejpopulárnější ženou planety.

Český trailer filmu Věra 68
Buldozer (Lo chiamavano Bulldozer) (středa 3. 5., Kino Barrandov, 20.20 - 22.40)

Plakát filmu Buldozer / Lo chiamavano BulldozerItalsko-západoněmecká akční sportovní komedie pravděpodobně nikoho nepřekvapí. Režírující Michele Lupo v ní dostal k dispozici prostý a přímočarý příběh, na který navěsil řadu tu více, tu méně fungujících vtipů, poměrně bláznivou akci a typické "fackovačky". Jelikož hlavní roli ztvárnil Bud Spencer, je jasné, jakým směrem se snímek bude ubírat, a že je tu plno jeho klasických bitek, nadsázky a humorných situací. Nechybí tu ani několik atraktivních záběrů ze zápasů amerického fotbalu a chytlavá hudba, nad vším ale ční absolutně pohodová atmosféra. Nenáročná a pro některé i nostalgická zábava na středeční večer.

Zajímavost: Hudbu pro film složili bratři Maurizio De Angelis a Guido De Angelis.

Ukázka z filmu Buldozer / Lo chiamavano Bulldozer


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY