Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 4. 2017 - 4. 5. 2017

TV tipy: V mysli Jacka Rozparovače zní hlasy nevinnosti

Vydáno: 28.04.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom dubna a května už v televizi neláká na tolik atraktivních premiér jako týdny předchozí, ale nabízí spíše několik podceňovaných a neznámých žánrovek. K těm nejlákavějším určitě patří horor Insidious a drama Tah pěscem.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nesahejte na prachy (Touchez pas au grisbi) (pátek 28. 4., ČT2, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Nesahejte na prachy / Touchez pas au grisbiU nás nepříliš známý francouzsko-italský kriminální thriller je přímočarou gangsterkou, která si na nic nehraje. Režírující Jacques Becker toho v něm opravdu moc neřešil a divákům předložil nekomplikovaný a jednoduchý příběh o loupeži zlata. Místo děje se tak soustředil na realistickou a hutnou atmosféru, vynikající dobovou výpravu, pomalé tempo a minimum akce, která je ale zase hodně zdařilá. Největším trumfem je ovšem obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil vynikající Jean Gabin, vedle kterého se ale neztratili třeba René Dary, Jeanne Moreau, Daniel Cauchy nebo tehdy debutující Lino Ventura. Nebýt opravdu příliš pomalého tempa a tak prostinkého děje, nebylo by snad ani co zásadního kritizovat. Vzhledem ke krátké stopáži si ovšem těchto nedostatků nemusíte hned všimnout. Opomíjená klasika na začátek prodlouženého víkendu. 

Zajímavost: Ventura se k roli dostal úplnou náhodou, protože byl režisérův kamarád, mluvil italsky a francouzsky a působil mužně.

Originální trailer filmu Nesahejte na prachy / Touchez pas au grisbi
Oznamuje se láskám vašim (sobota 29. 4., Nova Cinema, 18.30 - 20.00 / neděle 30. 4., 07.05 - 08.35)

Plakát filmu  / Oznamuje se láskám vašimČeskoslovenská válečná romance sice není přijímána úplně jednoznačně, když už se ale někomu líbí, líbí se mu hodně. Režisér a scenárista Karel Kachyňa v ní znovu prokázal svůj cit pro specifickou melancholickou a nostalgickou atmosféru, která je chvilku roztomile veselá a v další scéně dost smutná. Určitý problém může pro někoho nastat ve scénáři, protože někteří v něm vidí jen povrchní romantiku odehrávající se v bouřlivé době, jiní naopak hledají hluboký přesah plný životních mouder. Ať je to, jak chce, kamera je nádherně poetická, emoce působí přesně tam, kde mají a vše podkresluje nádherná hudba, které dominují tóny saxofonu. Podařilo se i obsazení, v němž velké příležitosti dostali titulní Lukáš VaculíkMarkéta Hrubešová, kteří se tu zcela odhalili a zároveň dokázali šanci přetavit ve vynikající výkony. Škoda, že tenhle film ve filmografii tvůrce trochu zapadl, ačkoli není úplně dokonalý.

Zajímavost: Kachyňa měl málo materiálu, proto se každá scéna mohla natáčet maximálně třikrát.

Televizní spot filmu Oznamuje se láskám vašim
Tah pěšcem (Pawn Sacrifice) (sobota 29. 4., Kino Barrandov, 20.20 - 22.35 / čtvrtek 4. 5., 00.45 - 03.10)

Plakát filmu Tah pěšcem / Pawn SacrificeTři roky staré životopisné drama o slavném šachistovi Bobbym Fischerovi trochu promarnilo svůj potenciál a vysoká očekávání do značné míry nenaplnilo. Je to dáno tím, že režírující Edward Zwick se i přes značnou řemeslnou zručnost uchyluje k příliš dlouhým záběrům a ani emočně se mu nedaří zapůsobit tak, jak by asi měl. Někoho může zklamat i to, že film je vlastně spíše politickým než životopisným dramatem a zbytečně moc se soustředí na hutně zachycenou atmosféru studené války. Tvůrci budiž přihráno k dobru, že snímek se může líbit i těm, kteří šachům neholdují, což jen dokazuje závěrečný, vynikajícně vygradovaný souboj. Trošku zvláštní je, že hlavní hrdina není úplně sympatický a divák místo něj fandí jeho sovětskému soupeři. Dojem výrazně vylepšuje i obsazení, v němž se v titulních rolích objeví Tobey Maguire a Liev Schreiber, kterým dělají společnost mimo jiné Michael Stuhlbarg nebo Peter Sarsgaard. Nadprůměrné drama, které ale mohlo dopadnout o něco lépe.

Zajímavost: Bobby Fischer je jediným americkým světovým šampionem v šachách.

Oficiální trailer filmu Tah pěšcem / Pawn Sacrifice
V mysli vraha (Solace) (sobota 29. 4., Prima, 22.00 - 00.15 / neděle 30. 4., Prima Max, 22.05 - 00.10)

Plakát filmu V mysli vraha / SolaceTaké dva roky starý mysteriózní thriller zdaleka nevyužil svůj potenciál a dopadl o něco hůře než výše zmíněný film. Jeho nejslabším článkem je jednoznačně nepříliš zkušený režisér Afonso Poyart, který si sice vyhrál s vizuální stránkou a scény vizí hlavní postavy jsou přímo lahůdkové, za celou dobu ale nedokáže natočit jednu výrazněji zapamatovatelnou scénu a až na výjimky neumí pracovat s napětím, což u thrilleru s nádechem detektivky hodně zamrzí. Za pozornost tak snímek stojí z důvodu několika brilantních dialogových momentů a zajímavé zápletky, které ovšem v polovině dojde dech a vrší klišé na klišé. Největším lákadlem je ovšem exkluzivní obsazení, v němž ústřední roli ztvárnil Anthony Hopkins, kterého doplňují například Colin Farrell, Jeffrey Dean Morgan, Abbie Cornish nebo Matt Gerald. Žánrová jednohubka, která měla mnohem vyšší ambice.

Zajímavost: Úplně původně měl být snímek pokračování slavného thrilleru Sedm s názvem Ei8ht.

Oficiální trailer filmu V mysli vraha / Solace
Hlasy nevinnosti (Voces inocentes) (neděle 30. 4., ČT2, 00.10 - 01.55)

Plakát filmu Hlasy nevinnosti / Voces inocentesV našich končinách jen málo známé válečné drama zavádí diváka do občanské války v Salvadoru, o níž se toho také v tuzemsku moc neví. Režírující Luis Mandoki v něm veškeré hrůzy ukazuje očima dětských vojáků, o to je pak dopad syrovější a naprosto autentickou a sugestivní atmosféru využívá na maximum. Výborně navíc do filmu zakomponovává i scény neválečné, které patří k těm nejsilnějším. Působivý je ovšem snímek jako celek, protože donutí k zamyšlení nad obrovskými rozdíly mezi tzv. civlizovanými zeměmi a zeměmi třetího světa, což je to nejdůležitější. Dojem umocňuje obsazení plné neherců, jimž vévodí v rámci možností vynikající Carlos Padilla. Nebýt závěru, který je trochu zbytečně sentimentální, snad by ani nebylo tvůrcům co vytýkat. Trošku náročnější podívaná na víkendovou noc.

Zajímavost: Óscar Torres, z jehož osudů film vychází, byl po většinu času při natáčení a podle tvůrců mnohokrát plakal.

Originální trailer filmu Hlasy nevinnosti / Voces inocentes
Insidious (Insidious) (neděle 30. 4., Prima, 00.15 - 02.20 / pondělí 1. 5., Prima Max, 00.10 - 07.35)

Plakát filmu Insidious / InsidiousSedm let starý horor stále patří k nejlepším žánrovkám, které v poslední dekádě vznikly a je pořád stejně děsivý jako efektní. Největší zásluhu na tom má režírující James Wan, který absolutně nepředvádí nic nového, ale žánrové propriety dovede vytěžit na více než maximum a na diváka působí, i když ten ví, co přijde, což se prakticky nevidí. Celá první polovina je učebnicovým příkladem toho, jak postupovat ve vytváření hrůzy, protože tvůrce pracuje s náznaky, zvuky a ruchy, čímž vytváří hodně hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosféru. V tom mu pomáhají i velmi dobří herci, mezi nimiž nechybí Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins nebo Barbara Hershey. O to větší je škoda, že s přibývajícími minutami se ukazuje béčkovitost celého příběhu, linie s vymítači děsů moc nefunguje a závěr bohužel působí trochu jako nechtěná parodie. Více se o snímku, který může způsobit neklidné spaní, dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Natáčení filmu zabralo tři týdny.

Oficiální trailer filmu Insidious / Insidious
Malá čarodějnice (neděle 30. 4., ČT :D, 09.30 - 11.00)

Plakát filmu  / Malá čarodějniceČeskoslovenský animovaný snímek vznikal společně s poměrně slavným seriálem, který se stal součástí Večerníčků. Režírující Zdeněk Smetana v něm vytvořil u nás do značné míry stále unikátní poetiku, která má blíž k temné fantastice než k bezstarostným příběhům, ale překvapivě funguje i na dětského diváka. Trošku zvláštní je také animace, která z postav, jež by měly být primárně děsivé, dělá roztomilé tvory, aniž by to nějak výrazně rušilo dojem. Ten vlastně může kazit jen dnes už dost oposlouchaný doprovodný hlas Jiřiny Bohdalové, o něco méně pak to, že děj je slepencem několika epizod a nedrží moc při sobě. Příjemné nedělní probouzení pro celou rodinu.

Zajímavost: V roce 1984 získal film na festivalu dětských filmů v tehdejším Gottwaldově Cenu Jiřího Trnky.

Televizní spot filmu Malá čarodějnice
Jack Rozparovač (Jack the Ripper) (neděle 30. 4., ČT2, 21.40 - 23.15 a pondělí 1. 5., 21.55 - 23.30)

Plakát filmu Jack Rozparovač / Jack the RipperAčkoli je britské drama jen televizní, není to na něm až na výjimky skoro znát a patří k nejlepším verzím příběhu slavného vraha. Režírující David Wickes měl díky štědré stopáži a dvěma dílům možnost jít trochu do hloubky, čehož využil a pátrání zobrazil hodně detailně. Záležet si dal i na výborné dobové atmosféře a navíc velmi chytře pracoval s celkovou gradací děje a napětí, takže se i přes značnou délku nestane, že by vysloveně nudil. Potěší i to, že s fakty se zde manipuluje jen minimálně a v jakési snaze o uzavřený konec. Za zmínku pak stojí i vynikající kamera. Největším překvapením nicméně zůstává obsazení, které je na televizní záležitost hodně hvězdné, protože se v něm objeví Michael Caine, Armand Assante, Ray McAnally, Lewis Collins nebo Jane Seymour. Radost může mít divák i z toho, že televize uvede oba díly s pouhým denním rozestupem. V tuzemsku opomíjená záležitost.

Zajímavost: Během natáčení zemřel jeden z kaskadérů.

Originální trailer filmu Jack Rozparovač / Jack the Ripper
Věra 68 (středa 3. 5., ČT2, 20.00 - 21.40)

Český plakát filmu  / Věra 68Dokument o loni zemřelé gymnastce a symbolu olympijských her v Tokiu a následného Pražského jara Věře Čáslavské dalece přesahuje hranice sportu. Režisérka a scenáristka Olga Sommerová v něm velmi citlivě zachytila pohnuté životní osudy ženy, s níž by asi přes notné úspěchy měnil jen málokdo. Její přínos tkví především v tom, že aktérku dovedla k vyprávění historek, které neznají ani její zarytí fanoušci a naopak i k odhalení bolestivých událostí, které neměly dobrý konec a ženu na několik dlouhých let vyřadily ze společenského života. Prostor k vyjádření dostali i mnozí přátelé, mezi kterými nechybí Václav HavelJan Potměšil nebo Dana Zátopková. Velmi důstojný a nepodbízivý portrét dámy, který strhne i ty, kteří sportu jinak vůbec nefandí.

Zajímavost: V roce 1968 byla Čáslavská vyhlášena nejlepší sportovkyní světa a stala se druhou nejpopulárnější ženou planety.

Český trailer filmu Věra 68
Buldozer (Lo chiamavano Bulldozer) (středa 3. 5., Kino Barrandov, 20.20 - 22.40)

Plakát filmu Buldozer / Lo chiamavano BulldozerItalsko-západoněmecká akční sportovní komedie pravděpodobně nikoho nepřekvapí. Režírující Michele Lupo v ní dostal k dispozici prostý a přímočarý příběh, na který navěsil řadu tu více, tu méně fungujících vtipů, poměrně bláznivou akci a typické "fackovačky". Jelikož hlavní roli ztvárnil Bud Spencer, je jasné, jakým směrem se snímek bude ubírat, a že je tu plno jeho klasických bitek, nadsázky a humorných situací. Nechybí tu ani několik atraktivních záběrů ze zápasů amerického fotbalu a chytlavá hudba, nad vším ale ční absolutně pohodová atmosféra. Nenáročná a pro některé i nostalgická zábava na středeční večer.

Zajímavost: Hudbu pro film složili bratři Maurizio De Angelis a Guido De Angelis.

Ukázka z filmu Buldozer / Lo chiamavano Bulldozer

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu