Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 4. 2017 - 27. 4. 2017

TV tipy: Nezvaná Godzilla se ztratí v Mnichově a způsobí apokalypsu v Hollywoodu

Vydáno: 21.04.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Podobně jako v pár předchozích se i v aktuálním televizním týdnu diváci mohou těšit na několik atraktivních premiér. Tentokrát mezi nimi nechybí nová verze Godzilly, Úsvit planety opic nebo tuzemská komedie Ztraceni v Mnichově.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Z mého života (pátek 21. 4., ČT art, 21.35 - 23.25)

Plakát filmu  / Z mého životaČeskoslovenské životopisné drama o skladateli Bedřichu Smetanovi je dnes dost opomíjeno, což je škoda, neboť ačkoli vzniklo v polovině politicky tuhých padesátých let, v tom nejlepším připomíná obrozenecká díla. Režisér a spoluscenárista Václav Krška v něm klade důraz na umírněné, ale o to působivější vlastenectví, dobovou atmosféru a samozřejmě i klíčové události v životě jedné z našich nejslavnějších osobností. Hlavní roli svěřil zcela přesnému Karlu Högerovi, jenž se mu odvděčil jedním z nejlepších výkonů své kariéry, oprávněně na sebe strhává největší pozornost a zastiňuje všechny ostatní. Snímku tak nejvíce škodí jednak rozkouskovaný příběh, v němž některé životní etapy Smetany chybí, a především zbytečně dlouhé a inscenované scény z jeho oper, které působí trochu bizarně a jako z jiného filmu. Zapomenutý počin.

Zajímavost: Klavírní koncert v Göteborgu byl natáčen v ateliérech na Barrandově.

Ukázka z filmu Z mého života
Střílejte na pianistu (Tirez sur le pianiste) (pátek 21. 4., ČT2, 22.10 - 23.30)

Plakát filmu Střílejte na pianistu / Tirez sur le pianisteFrancouzský snímek z počátku šedesátých let je brilantním žánrovým cvičením a ukázkou několika tvůrčích postupů. Režisér a spoluscenárista François Truffaut v něm totiž kombinuje psychologické drama, thriller, romantickou komedii a lehkou ironii. Spoléhá při tom na atraktivní příběh, relativně hutnou atmosféru, zajímavou pointu a celkovou řemeslnou hravost, z níž místy ční hodně velký a důležitý nadhled. Nechybí tu ani dobrá práce s napětím a několik výtečně vypointovaných situací a taktéž decentních vtípků. V titulní roli exceluje Charles Aznavour, jehož doplňují mimo jiné Marie Dubois, Nicole Berger a Michèle Mercier. Méně tolerantní divák může filmu vyčítat právě zmiňovanou žánrovou nevyhraněnost a celkový chlad a nedostatek emocí. Málo vysílaná klasika.

Zajímavost: Jelikož film nedostal peníze od žádného studia, točili tvůrci za běžného chodu pařížských ulic, scénář psali přímo na místě a také konec příběhu byl vymyšlen s ohledem na to, kdo může zrovna natáčet.

Originální trailer filmu Střílejte na pianistu / Tirez sur le pianiste
Godzilla (Godzilla) (sobota 22. 4., Nova, 20.20 - 22.45 / neděle 23. 4., Nova Cinema, 17.35 - 20.00 / úterý 25. 4., 15.45 - 18.10)

Český plakát filmu Godzilla / GodzillaNová hollywoodská verze filmu o snad nejslavnějším japonském monstru v našich končinách nedosahuje takového hodnocení jako na zahraničních databázích, i když ani tam není nějak extra vysoké. Dáno je to tím, že režírující Gareth Edwards zcela nešťastně uvede titulní "příšeru" velmi pozdě a velká většina akce se děje mimo záběr. Nepotěší ani lidští hrdinové, jimž chybí výraznější motivace a nemají tu příliš prostoru na vůbec nic. Ve snímku taktéž zcela absentují humor, o který si některé momenty přímo říkají a napětí. Potěší naopak celková atmosféra hrozby z neznámého, několik nápaditých kamerových záběrů a také poctivá oldschoolová režie, která nikam nespěchá a spoléhá na pomalejší tempo. V relativně zajímavém obsazení bohužel vyčnívají jen Bryan Cranston a Ken Watanabe. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Aby docílili řevu titulní Godzilly, používali zvukaři pětimetrovou aparaturu o výkonu sto tisíc wattů.

Český trailer filmu Godzilla / Godzilla
Apokalypsa v Hollywoodu (This Is the End) (sobota 22. 4., Prima Cool, 22.10 - 00.30)

Český plakát filmu Apokalypsa v Hollywoodu / This Is the EndFantasy komedie je spíše vesměs zábavnou hříčkou několika kamarádů než seriózním filmem. Režijní a scenáristická dvojice Seth Rogen a Evan Goldberg se příběhem příliš nezabývala a dala sem de facto vše, co ji napadlo a všechny zúčastněné nechala viditelně improvizovat, což je největší klad a zároveň zápor celého snímku. Sympatické je, že zúčastnění se nebojí dělat legraci sami ze sebe a vše berou s velkým nadhledem. Úroveň vtipů je značně nevyrovnaná a některé momenty hraničí až s trapností, pokud se ovšem na druhou stranu nějaký vtip podaří, podaří se výrazně, ale stále je poměr těch lepších fórků vůči těm horším větší, takže asi není nač si stěžovat. Sami sebe tu hrají mimo jiné Seth RogenJay Baruchel, James Franco, Jonah Hill, Michael Cera nebo Emma Watson. Bodíky navíc pak přidává i vynikající závěr. O tipu, který rozhodně není pro každého, se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Pes, jehož Rogen na konci drží, je jeho a jmenuje se Zelda.

Český trailer filmu Apokalypsa v Hollywoodu / This Is the End
Nezvaný host (The Ref) (sobota 22. 4., Nova Cinema, 22.30 - 00.20 / neděle 23. 4., 23.40 - 01.25 / středa 26. 4., 03.10 - 05.55)

Plakát filmu Nezvaný host / The RefV našich končinách nepříliš známá krimikomedie je sice vánočním filmem, k jejich klasické cukrkandlovosti má ale na míle daleko, což je pravděpodobně důvodem toho, proč se na svátky nevysílá. Režírující Ted Demme v ní totiž dostal k dispozici scénář z hlavy Richarda LaGraveneseho, který se soustředí na vztahy a dialogy a zmíněné svátky má pouze jako fungující kulisu, z níž vychází některé situace. Tím pádem je jasné, že nelze čekat vizuální gagy a snímek tak dost připomíná adaptaci divadelní hry. Ústřední příběh je nicméně dost předvídatelný a o originalitě nemůže být ani řeč, nad průměr ho posouvá to, že všechny postavy jsou nenormální a trochu bizarní, což je hodně zábavné. Důležité bylo též obsazení, které se povedlo na výbornou, neboť v něm klíčové role ztvárnili Denis LearyKevin Spacey a Judy Davis. Ideální oddechovka na víkendový večer.

Zajímavost: V menší roli ve snímku debutoval J. K. Simmons.

Televizní spot filmu Nezvaný host / The Ref
Rio Grande (Rio Grande) (neděle 23. 4., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Rio Grande / Rio GrandeWestern z počátku padesátých let se u nás tolik nevysílá, neboť je zřejmě oprávněně ve stínu výraznějších žánrovek. Režírující John Ford v něm tentokráte nepřichází s nějak originálním příběhem a boj indiánů s bělochy pojímá hodně černobíle, takže nepříliš zajímavě. Nevyhýbá se ani značné naivitě a vizuální stránka je sice hodně barevná, chvílemi ale působí jako kýč. Hodně zvláštní je i celkové pojetí snímku, protože se v něm překvapivě dost zpívá, což už tak řídký děj dost zdržuje. Naštěstí tu ale funguje humor a romantická linie. Na úrovni lehkého nadprůměru tak snímek udržují právě režijní zkušenost a jistota a obsazení, v němž exceluje John Wayne, jehož doplňují třeba Maureen O'Hara, Ben Johnson nebo Claude Jarman Jr.. Solidní, i když dnes už trochu zastaralá žánrovka.

Zajímavost: Film je adaptací povídky Mission With No Record od Jamese Warnera Bellaha.

Originální trailer filmu Rio Grande / Rio Grande
Úsvit planety opic (Dawn of the Planet of the Apes) (neděle 23. 4., Prima Cool, 20.00 - 22.45 / pondělí 24. 4., Prima Max, 14.55 - 17.40)

Český plakát filmu Úsvit planety opic / Dawn of the Planet of the ApesPokračování nově nastartované série vycházející z legendárního filmu je inteligentní sci-fi, které z blockbusterové produkce posledních let docela vyčnívá. Režírující Matt Reeves v něm od počátku nikam nespěchá a vysloveně si pohrává s temnou atmosférou. Záležet si dal i na kulisách a prostředí, které jsou vypiplané do nejmenšího detailu, a i když je snímek plný digitálních efektů, používá je k prohloubení zejména opičích postav a jejich úspornému dorozumívání. Za pozornost stojí i velké množství výtečných kamerových průletů, vynikající akce, ale i důraz na chytrý příběh s přesahem, efektní práci s napětím a bravurní práci s emocemi. V titulních rolích se představí Jason ClarkeGary Oldman, v té opičí pak pochopitelně Andy Serkis. O tipu týdne se podrobnosti dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Natáčení trvalo devadesát jedna dní.

Oficiální český trailer filmu Úsvit planety opic / Dawn of the Planet of the Apes
Ztraceni v Mnichově (neděle 23. 4., ČT1, 20.15 - 22.00)

Český plakát filmu  / Ztraceni v MnichověDva roky staré oceňované tuzemské komediální drama se u běžných diváků nesetkalo s úplně vřelým přijetím. Režisér a Českým lvem oceněný scenárista Petr Zelenka jim v něm totiž vůbec nejde naproti a v prvních třiceti minutách je láká na standardně vypadající komedii, aby posléze došlo k něčemu, co film postaví do úplně jiného světla a odstartuje tak jeho typickou mystifikaci. Po celou dobu si pak dělá legraci z čekých filmařů, Čechů jako takových a nabízí jiný pohled na nechvalně proslulou Mnichovskou dohodu. Jeho příběh je tak chytrý, že by stál za hloubkovou analýzu a je potřeba ho vidět vícekrát, potěší také naprostá dramaturgická promyšlenost, která se v našich končinách bohužel jen tak nevidí. Úchvatné jsou i herecké výkony, jimž dominují na Českého lva nominovaní Jana Plodková, Martin Myšička, Jitka Schneiderová, Marek Taclík a Tomáš Bambušek. Snímek určitě mnoho diváků odradí hned v počátku, je ale velká škoda mu nedat šanci, protože podobných podvratných počinů u nás mnoho nevzniká. Nalákat by mohla i naše oslavná recenze.

Zajímavost: V roli papouška se vystřídali hned tři papoušci.

Oficiální trailer filmu Ztraceni v Mnichově
Periskop nahoru a dolů! (Down Periscope) (úterý 25. 4., Prima Max, 20.15 - 22.15 / středa 26. 4., 15.45 - 17.40)

Plakát filmu Periskop nahoru a dolů! / Down PeriscopeDvacet jedna let stará komedie je v našich končinách hodnocena o něco lépe než v zahraničí, to ale nehraje takovou roli, protože vzhledem k tomu, že jde o parodii, je vždy každé hodnocení dost ošemetné. Režírující David S. Ward v ní částečně zavzpomínal na zlatý věk parodie a minimálně v úvodu připomíná ty nejlepší počiny. Později ale tempo upadne a zůstane jen relativně solidní žánrovka, která v některých chvílích chytře využívá klišé a dělá si z nich roztomilou legraci. Škoda jen, že úroveň humoru je hodně nevyrovnaná a vysloveně podařených vtipů je tu jen pár. Výsledek tak mimo zmiňovaných vtipných momentů zachraňuje především obsazení, v němž si role užívají Kelsey Grammer, Lauren Holly, Rob Schneider, Harry Dean Stanton, Bruce Dern nebo William H. Macy. Nejvíc ale potěší to, že i ty nejslabší vtípky jsou vkusné a tvůrci se nesníží k prvoplánovému a fekálnímu humoru. Oddechovka na začátek týdne.

Zajímavost: Stanton, který ve filmu hraje válečného veterána a vedoucího technika, skutečně sloužil během druhé světové války u námořnictva.

Originální trailer filmu Periskop nahoru a dolů! / Down Periscope
Artemisia (Artemisia) (čtvrtek 27. 4., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Artemisia / ArtemisiaU nás absolutně neznámé francouzsko-německo-italské životopisné drama se zabývá úsekem v životě barokní malířky Artemisie Gentileschi, kterou asi také zná jen málokdo. Režírující Agnès Merlet v něm volí hodně zajímavé obrazové kompozice a dává si záležet i na dobové atmosféře, výpravě a kostýmech a záměrně neohromí ani zběsilým tempem, protože nikam nespěchá. Ženská režijní ruka je na filmu znát hlavně při pohledu na hlavní postavu, která je pojata možná trochu moderněji a nezávisleji, než byla ve skutečnosti, to ale zážitek nikterak nekazí. Navíc snímek perfektně funguje jakožto náhled na život umělců v barokní Itálii a nad průměr ho pozdvihává právě to, že hlavní hrdinkou je žena - malířka, což bylo v té době něco nevídaného. V hlavní roli se objeví velmi dobrá Valentina Cervi, jíž dělají společnost třeba Michel Serrault, Luca Zingaretti nebo Emmanuelle Devos. Škoda jen, že snímku chybí výraznější scéna nebo nějaký zapamatovatelnější moment. Solidní, i když trochu matná žánrovka.

Zajímavost: Ačkoli je film životopisný, hodně událostí života hlavní hrdinky bylo zásadně změněno.

Originální trailer filmu Artemisia / Artemisia

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jurský svět má nového režiséra (21.02.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu