Rozbor teaseru: Star Wars: Poslední z Jediů

Vydáno: 14.04.2017 21:01 - Pavel Klimeš a Martin Bubrín | foto: Lucasfilm

Na právě probíhajícím Star Wars Celebration byl zveřejněn první teaser očekávané osmé epizody Star Wars s podtitulem Poslední z Jediů, které slibuje velké věci.
Na právě probíhající akci Star Wars Celebration v americkém Orlandu na Floridě není o novinky z předaleké galaxie nouze. Zdaleka nejvíce očekáván byl však panel o filmu Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů. Novinky o letošním předvánočním blockbusteru při něm odhalil režisér Rian Johnson společně s prezidentkou Lucasfilmu Kathleen Kennedy a zástupci hereckého ansámblu. Byla odhalena postava mladé mechaničky Rose (hraje ji Kelly Marie Tran), která pracuje pro Odboj a má představovat myšlenku, že hrdinou se může stát prakticky kdokoli. Dobrodružství ji svede dohromady především se zběhlým stormtrooperem Finnem (John Boyega). Vrcholem celé show byl pak teaser. Na rozdíl od předloňské Epizody VII – Síla se probouzí je toto úplně první upoutávka se záběry přímo z filmu (pokud tedy nepočítáme mini-featurette z loňského února k začátku natáčení).

Ale už k vlastnímu obsahu teaseru. Toto jsou věci, které nám dvouminutová upoutávka ukazuje:

  • Rey, která se na planetě Ahch-To, kde leží první chrám Jediů a kde se cvičí v ovládání Síly pod vedením Luka Skywalkera. Vidíme krásné záběry skalnatého ostrova a Rey hledící do rozbouřeného moře jako paralela k Lukově známému pohledu na dvě zapadající slunce. Lukův hlas říká, aby se Rey soustředila.
  • Leia za stolem hledící na mapu galaxie na něm. Během toho se ozývá nezřetelný hlas Leiy z minulosti („Jste má jediná naděje.“)
  • Rozbitou masku Kyla Rena, z níž se kouří. Když Kylo zabil svého otce Hana Sola, už svou tvář skrývat nepotřebuje. Během toho se ozve nezřetelný hlas Bena Kenobiho („Podlehl temné straně.“)
  • Knihovnu s několika objemnými svazky osvětlenou paprskem světla. Knihovna se zdá být na kořenech stromu (stromy spjaté se Sílou jsou už delší dobu součástí mytologie Star Wars – seriál Klonové války a přímo o nich vypráví kanonický komiks Star Wars: Shattered Empire). Ruku hladící jednu z těch knih se symbolem řádu Jedi. Do toho je nezřetelně slyšet i Yoda („Obklopuje nás a spojuje.“)
  • Opět záběr na Ahch-To, kde Rey cvičí se světelným mečem. Uvidíme také světelným mečem švihat Luka?
  • Skupina spídrů Odboje se ve formaci žene nad solnou plání vzdálené a na minerály bohaté planety Crait, kdy za sebou zanechávají krvavě rudá oblaka prachu. Ženou se vstříc kráčejícím kolosům Prvního řádu. Planeta je místem dávno opuštěné povstalecké základny.
  • Těžce zraněný Finn v bezvědomí v lékařském modulu, Poe a BB-8 běžící chodbami základny Odboje k černému X-wingu v hangáru, načež Poeův černý X-wing vybuchne. V hangáru vidíme i A-wingy.
  • Určitou vzpomínku na teaser Epizody VII, kdy je Millennium Falcon pronásledován stíhačkami TIE.
  • Záběry ze souboje, patrně Rey a Kyla Rena, který má stále svůj meč se záštitou (asi ho opravil) a velkou jizvu, kterou mu v souboji uštědřila Rey.
  • Scénu, kdy postava v kápi a R2-D2 sleduje hořící stavbu. Možná jde o pokračování útržku vzpomínkové scény s Lukovou rukou z Epizody VII.
  • Kapitánka Phasma se skupinou stormtrooperů procházející spáleništěm (možná hangár základny Odboje).
  • Scéna z vesmírné bitvy Prvního řádu proti Odboji.
  • Finále v podobě Luka Skywalkera, který opět na Ahch-To Rey říká, že je čas, aby Jediové skončili.
Film Star Wars: Poslední z Jediů má v Česku premiéru 14. prosince 2017. 

(Části článku byly rovněž publikovány na portálu Czech Star Wars Universe.)

Teaser zhlédněte níže:

Originální teaser filmu Star Wars: Poslední z Jediů


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY