TV tipy: Katy Perry při své noci na Zemi zažívá dovolenou za trest a bojuje s teorií tygra

Vydáno: 31.03.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začátek dubna na televizních obrazovkách ničím zásadním neuchvátí a na řadu tak přicházejí jen minimálně známé a zařazované žánrovky. Milovníci tuzemských filmů pak určitě ocení premiéru loňské chválené dramedie Teorie tygra.
Dovolená za trest (Blended) (pátek 31. 3., Nova, 20.20 - 22.30 / sobota 1. 4., Nova Cinema, 18.00 - 20.00 / pondělí 03. 04., 16.05 - 18.15)

Plakát filmu Dovolená za trest / BlendedTři roky stará romantická komedie, která se našim kinům vyhnula, nemůže nikoho překvapit a po pár minutách je jasné, jakým směrem se bude ubírat. Sympatické je, že režírující Frank Coraci si na nic nehrál a po celou dobu cílí na tzv. první signální, kdy za sebe řadí víceméně vtipné situační fórky, odlehčené vztahové dialogy a otřepanou zápletku. Až na samotný úvod navíc neopomněl svižné tempo, takže k nudě prakticky nedojde. V hlavní roli se objeví umírněný a naštěstí ne trapný Adam Sandler, jehož protějšek si vychutnala Drew Barrymore, která dokáže veškerý humor beze zbytku prodat. Z dalších tváří pak našinec pozná už nejspíš jen Terryho Crewse. Naprosto ideální oddechovka na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Většina filmu se natáčela v Jihoafrické republice a hodně miniroliček tu tak má spousta tamních hvězd.

Oficiální trailer filmu Dovolená za trest / Blended
Zde jsou lvi (pátek 31. 3., ČT art, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu  / Zde jsou lviTrezorové československé psychologické drama je dalším důkazem toho, že v temných padesátých letech se u nás netočila jen povrchní budovatelská dramata. Režírující Václav Krška v něm překvapí velmi silnou kritikou tehdejší společnosti a politického zřízení, hutnou atmosférou a dost intimním příběhem se sociálním přesahem. Důraz kladl na pomalejší tempo, celkový realismus, sugestivní kameru a vykreslení dost autentického a nehostinného prostředí. Spolehnout se mohl i na vynikající obsazení, jemuž dominuje uhrančivý Karel Höger, jehož doplňují třeba Dana Medřická, Jarmila Smejkalová nebo Svatopluk Matyáš. Škoda jen, že polovinu filmu trvá, než se hlavnímu hrdinovi divák trochu přiblíží a je odhalena jeho motivace. I přes několik dnes už zastaralých postupů jde o velmi dobrou záležitost.

Zajímavost: Film měl být slavnostně uveden na I. festivalu československého filmu v Banské Bystrici, krátce předtím byl ale společně s několika dalšími zakázán.

Ukázka z filmu Zde jsou lvi
Cesta na jihozápad (sobota 1. 4., Nova Cinema, 16.25 - 18.00 / neděle 2. 4., 08.10 - 09.50)

Plakát filmu  / Cesta na jihozápadNepříliš známý krátce předrevoluční československý pokus o western pro mládež nedopadl vůbec špatně a z určité nostalgie stojí za pozornost. Režírující Zdenek Sirový v něm adaptoval některé povídky Jacka Londona, kterých se držel poměrně věrně, takže jeho zaryté čtenáře nezklame. Ústřední příběh sice trochu vázne a nedrží moc u sebe a ani atmosféra není taková, jako by měla být, to ale tvůrce kompenzuje vhodně vybranými natáčecími lokacemi, které v rámci možností výborně suplují knižní Aljašku a dodávají filmu zvláštní kouzlo. Nechybí ani krásná kamera a svižné tempo, v němž tedy absentuje nějaká větší akce. V ústředních rolích se představí Jiří Strach a Jiří Schmitzer, jimž sekundují třeba Zdeněk Podhůrský, Ivan Palúch nebo Petr Čepek. Jen minimálně vysílaná tuzemská žánrovka.

Zajímavost: Snímek se mimo jiné natáčel v lomu Velká Amerika v Českém Krasu.

Televizní spot filmu Cesta na jihozápad
MI-5: Vyšší dobro (Spooks: The Greater Good) (sobota 1. 4., Prima, 21.50 - 23.55 / neděle 2. 4., Prima Max, 22.25 - 00.35)

Plakát filmu MI-5: Vyšší dobro / Spooks: The Greater GoodBritský thriller částečně navazuje na stejnojmenný seriál, jeho detailní znalost ale ke zhlédnutí není důležitá. Režírující Bharat Nalluri toho v něm moc neřeší a od začátku se diváka snaží zaujmout spletitým a atraktivním příběhem o špionech a tajných službách, což se mu daří tak nějak napůl, protože některé zvraty nejsou úplně uvěřitelné a postrádají logiku a ani tempo není nikterak strhující. Ztracené body částečně sbírá realistickou atmosférou, varovným přesahem a sympatickým obsazením, v němž na sebe nejvíce upozorňují Kit Harington, Peter Firth a Tuppence Middleton. Je pravda, že z námětu se dal vytěžit lepší a především výraznější kousek, i tak je ale výsledek hodně slušnou, i když zapomenutelnou jednohubkou.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli dostal Harington cvičení od bývalého příslušníka SAS (speciální jednotky britské armády).

Oficiální trailer filmu MI-5: Vyšší dobro / Spooks: The Greater Good
Noc na Zemi (Night on Earth) (sobota 1. 4., ČT art, 22.45 - 00.50)

Plakát filmu Noc na Zemi / Night on EarthKoprodukční povídkový film je na první pohled silně antidivácký. Každá povídka se totiž odehrává v jiném světovém městě, příběh de facto neexistuje a vše je jen o dialozích, navíc se kamera prakticky nehne z uzavřeného a jedoucího taxíku a celé to má přes dvě hodiny. Jenže režisérem a scenáristou snímku je legendární Jim Jarmusch, který ho posunul na úplně jinou úroveň a dokázal na diváka přenést velice specifickou atmosféru každé metropole a nočního života v ní, dialogy jsou natolik vtipné a ze života, že nenudí ani chvilku a také tempo je překvapivě velmi strhující, ačkoli nikterak rychlé. Vše ještě dokreslují hypnotická kamera a nádherná hudba Toma Waitse. Velmi zdařilé je též obsazení, v němž dostali důvěru Winona Ryder, Armin Mueller-Stahl, Gena Rowlands nebo Roberto Benigni. Hluboce lidský a výstižný film.

Zajímavost: Scénář vznikl za osm dní.

Originální trailer filmu Noc na Zemi / Night on Earth
Teorie tygra (neděle 2. 4., ČT1, 20.15 - 22.00)

Plakát filmu  / Teorie tygraPouhý rok po premiéře v kinech se na televizních obrazovkách objevuje divácky úspěšné i kriticky velmi dobře přijaté tuzemské komediální drama. Celovečerně debutující režisér a scenárista Radek Bajgar se v něm spolehl na vlídný a nikterak vulgární humor, který vychází z reálného života a zejména mnoho mužů se v něm najde. Potěší i dobře napsané dialogy a postavy, které jsou životné a nepostrádají motivaci, ačkoli některé jejich proměny nejsou úplně důvěryhodné a naopak jsou moc překotné. Tempo je relativně svižné, a i když se nekoná žádný řemeslný zázrak, vše funguje, jak má, moc se nepodbízí a výsledek nepůsobí lacině. Své ale dělá i obsazení, jemuž jednoznačně dominuje charismatický a na Českého lva nominovaný Jiří Bartoška, kterého doplňuje neméně výborná Eliška Balzerová a dále pak Tatiana Vilhelmová, Jiří Havelka nebo Jakub Kohák. Jeden z těch lepších loňských tuzemských filmů.

Zajímavost: Rasa psa, který doprovází hlavního hrdinu, je francouzský ovčák beauceron.

Oficiální trailer filmu Teorie tygra
Čajovna U srpnového měsíce (The Teahouse of the August Moon) (neděle 2. 4., ČT2, 21.25 - 23.25 / pondělí 3. 4., 23.45 - 01.45)

Plakát filmu Čajovna U srpnového měsíce / The Teahouse of the August MoonV našich končinách zcela opomíjená komedie vznikla pouhých jedenáct let po válce a velmi odvážně se věnuje tématu amerického nastavování demokracie v Japonsku. Režírující Daniel Mann v ní vychází z divadelní hry Johna Patricka, takže je jasné, že důraz je kladen na dialogy a precizní situační komiku. A ty se vydařily naprosto bravurně, neboť jsou skvěle vypointované a přes vážnost tématu neuvěřitelně vtipné. Tvůrci pak stačilo nasadit svižné tempo, pohodovou atmosféru a značný nadhled a o moc víc toho řešit nemusel. Absolutním vrcholem pak jsou herecké výkony, které obstarávají zejména geniální a trochu "zešikmený" Marlon Brando a Glenn Ford. Švejk na americký způsob.

Zajímavost: Původní divadelní hra získala v roce 1954 Pulitzerovu cenu.

Originální trailer filmu Čajovna U srpnového měsíce / The Teahouse of the August Moon
Katy Perry: Skutečná tvář (Katy Perry: Part of Me) (středa 5. 4., Nova Cinema, 15.55 - 17.40 / čtvrtek 6. 4., 09.05 - 10.45)

Plakát filmu Katy Perry: Skutečná tvář / Katy Perry: Part of MeV tuzemsku hodně dobře hodnocený hudební dokument o slavné zpěvačce Katy Perry se v zahraničí těší trošku chladnějšímu přijetí. Debutující režijní dvojka Dan Cutforth a Jane Lipsitz v něm těží z excentričnosti a živelnosti ústřední aktérky, neboť ta se je nebojí pustit hodně blízko a velká část stopáže sestává z příprav a pohledů na její koncertní turné, které je plné vizuálních efektů, barev a tanečních vystoupení. Nechybí tu ale ani pohled do soukromí, a i když jsou nejspíš některé události vyfabulované, jsou natočeny tak svižně a roztomile, že to vlastně ani nevadí. Navíc by snímek měl zaujmout i ty, kteří samotnou hudebnici ani její styl hudby vůbec nevyhledávají. Jediné, co tak zásadně vadí, jsou některé viditelně inscenované situace, které se do kontextu filmu moc nehodí. Slušný dokument.

Zajímavost: Píseň Wide Awake byla napsána přímo pro tento dokument.

Originální trailer filmu Katy Perry: Skutečná tvář / Katy Perry: Part of Me
Příliš mnoho tajemství (Wreckers) (středa 5. 4., Prima Max, 20.15 - 22.05 / čtvrtek 6. 4., 15.55 - 17.40)

Plakát filmu Příliš mnoho tajemství / WreckersV tuzemsku neznámé šest let staré britské drama zcela nevyužívá svůj potenciál a dojem z něj je trochu rozpačitý. Dáno to může být tím, že jde o režijní a scenáristický debut Dictynny Hood, která rozehrává hodně zajímavý a atraktivní příběh o rodinných tajemstvích a křivdách, jenže ho nedokáže úplně prodat. Po celou dobu pracuje pouze s náznaky, které nikdy nedořekne a divák si tak vlastně musí celý děj poskládat dohromady, což v tomto případě není úplně šťastné a vzhledem k hodně pomalému tempu to pro někoho může být až nesnesitelné. Na druhou stranu umí dávkovat napětí a atmosféru a zkombinovat to s nádhernými a zároveň syrovými záběry anglického venkova. Dost toho zachraňují i herci, mezi nimiž hrají prim Claire Foy, Benedict Cumberbatch a Shaun Evans. Nedotažená žánrovka.

Zajímavost: Britskou premiéru si snímek odbyl 16. prosince 2011.

Originální trailer filmu Příliš mnoho tajemství / Wreckers
Co si ušít do výbavy (How to Make an American Quilt) (čtvrtek 6. 4., Nova Cinema, 12.55 - 15.10)

Plakát filmu Co si ušít do výbavy / How to Make an American QuiltNijak výrazné, ale pořád slušné romantické drama, nepatří u nás k těm nejvysílanějším a asi se tomu nelze moc divit. Vzhledem k tomu, že jde o televizní snímek, je totiž vše trochu komornější a na vzhledu je to znát. Režírující Jocelyn Moorhouse možná až příliš času věnuje množství příběhů, které jsou zde odvyprávěny, což rezultuje v nevyrovnané tempo, dost kusý ústřední děj a absenci jakékoli silnější a zapamatovatelnější scény. Daří se jí ale tvořit nostalgickou a posmutnělou atmosféru a všechny hrdinky jsou vesměs sympatické, takže by si měly získat srdce především divaček. Za zmínku rozhodně stojí místy v rámci možností nádherná kamera Janusze Kamińského a neoriginální, leč potřebně působivá hudba Thomase Newmana. V hlavní roli se objeví velmi dobrá Winona Ryder, které přihrávají mimo jiné Anne Bancroft, Ellen Burstyn, Kate Capshaw nebo Adam Baldwin. Nenáročná oddechovka.

Zajímavost: V menší roli ve filmu debutoval Jared Leto.

Originální trailer filmu Co si ušít do výbavy / How to Make an American Quilt


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY