Kinopremiéry: Život lví ženy je skryté zlo

Vydáno: 22.03.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Trochu slabší je aktuální dávka novinek v kinech, protože nestartuje žádný očekávaný hit. Širší pozornost by tak mohlo vzbudit snad jen sci-fi Život, zbytek už je určen spíše náročnějšímu publiku a fanouškům kapely Rammstein.
Život (Life) (Falcon)

Český plakát filmu Život / LifeVelkou neznámou je sci-fi thriller o zkoumání života na Marsu. Podle synopse rozhodně nevypadá originálně a dá se spíše očekávat variace na různé jiné slavné žánrovky. Tomu by ostatně odpovídalo i jméno režiséra, jímž je dosud nevýrazný Daniel Espinosa, který do klíčových rolí obsadil trojici Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal a Rebecca Ferguson. Hodnocení zatím příliš neexistují a těch nemnoho dostupných lze spíše považovat za fanouškovský hype, na objektivní názory si tak musíme počkat těsně před premiéru. Trochu větší lákadlo by možná z filmu mohl udělat několikavteřinový záběr z traileru, na jehož základě se začaly rozvíjet teorie, že film je vlastně prequelem budoucího filmu o Spider-Manově protivníkovi Venomovi. To samozřejmě ukáže až čas. Premiéra týdne.

Synopse: Šestičlenná posádka mezinárodní vesmírné stanice se ocitá na pokraji jednoho z nejdůležitějších objevů v dějinách lidstva - prvního důkazu o životě na Marsu. Jak její členové pokračují ve výzkumu, mají jejich metody nezamýšlené následky, protože forma života, kterou zkoumají, se ukazuje být mnohem inteligentnější, než by kdokoliv očekával.

Český trailer filmu Život / Life
Skryté zlo (The Bye Bye Man) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Skryté zlo / The Bye Bye ManDlouhá řada zámořských nízkorozpočtových hororů uvedených v našich kinech se rozrůstá o další. A jde o naprosto typického zástupce - synopse je silně neoriginální, za jeho režií nestojí žádné velké jméno, v tomto případě Stacy Title a nikdo známý (snad s výjimkou Carrie-Anne Moss) se neobjevuje v žádné zásadní roli. Podle zahraničních ohlasů a recenzí to navíc vypadá, že diváci nebudou svědky žádného překvapení, protože jsou naprosto zdrcující a hodnotí hodně nízko. Doporučit se tak snad dá jedině zarytým fanouškům žánru.

Synopse: Tři kamarádi z vysoké školy jednoho dne narazí na původ skrytého zla a zjistí, že jediný způsob, jak se mu vyhnout, je jeho kletbu nevyslovovat ani na ni nemyslet. Jenže když tohle zlo pronikne do vaší hlavy, je to právě to, co všechno řídí. Lze se vůbec z této posedlosti vymanit a přežít?

Zajímavost: Snímek byl natočen v průběhu listopadu a prosince 2015.

Český trailer filmu Skryté zlo / The Bye Bye Man
Rande naslepo (Mein Blind Date mit dem Leben) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Rande naslepo / Mein Blind Date mit dem LebenNěmecké komedie jsou v tuzemsku čím dál populárnější, proto není divu, že do kin se dostává další z nich. Ani její synopse nevypadá nikterak originálně a nápaditě, to by ale u podobné žánrovky vadit nemělo, protože jde vždy o to, jaký zvolí styl humoru a načasování vtípků. Na nic jiného vlastně na tzv. první dobrou lákat nejde, protože režírujícího Marca Rothemunda zná jen málokdo a o moc lépe na tom není ani obsazení, v němž se představí třeba Kostja Ullmann, Jacob Matschenz nebo Anna Maria Mühe. Ohlasy ani recenze zatím neexistují, takže záleží na diváckém instinktu a postoji k humoru našich sousedů.

Synopse: Už od dětství chce Saliya (Kostja Ullmann) pracovat v luxusním hotelu. Jenže jako teenager začne ztrácet zrak, až nakonec vidí jen mlhavé světlo a matné obrysy. Přesto postupem času získává čím dál větší sebevědomí a dokonce zkusí poslat přihlášku na stáž do pětihvězdičkového hotelu. Na té především díky blafování uspěje a místo získá, nikomu ale nepřizná, že nevidí. Odhalí ho až nový kolega Max (Jacob Matschenz), který mu pomáhá v orientaci a vypořádávání se s největšími problémy. Když už vše začíná vypadat dokonale, zamiluje se Saliya do Laury (Anna Maria Mühe) a hrozí, že přijde úplně o všechno.

Zajímavost: Může se to zdát neuvěřitelné, ale film vychází ze skutečného příběhu.

Oficiální český trailer filmu Rande naslepo / Mein Blind Date mit dem Leben
Lví žena (Løvekvinnen) (Fénix Distribution)

Český plakát filmu Lví žena / LøvekvinnenNorské drama vypadá hodně zajímavě a má atraktivní námět, který by mohl do kina nalákat i ty, kteří se jinak o severskou a evropskou kinematografii vůbec nezajímají. Vzhledem k tomu, že režii a scénář obstarala neznámá Vibeke Idsøe, mohl by být výsledek žensky citlivý, což by jen mohlo umocnit jeho dopad. A ono téma je vlastně to jediné, nač lze nalákat, protože ani obsazení neukrývá žádnou hvězdu, což by na druhou stranu mohlo zajistit jakýsi dojem autenticity, který u podobných filmů není nikdy na škodu. Ohlasy zatím neexistují, takže si na ně budeme muset opět počkat až těsně před premiéru, ale určitě jich nebude mnoho. Tak uvidíme.

Synopse: Malá Eva se narodila s hypertrichózou, což je onemocnění, kvůli kterému jí po těle roste nadměrné množství chlupů. Odmala tak navštěvuje množství doktorů, kteří si s ní nevědí rady a čelí posměchu spolužáků. Jak k ní přistupovat, neví ani vlastní otec a drží ji tedy raději v ústranní. Eva se ale rozhodne, že svůj sen žít život jako ostatní za každou cenu naplní.

Oficiální český trailer filmu Lví žena  / Løvekvinnen
Rammstein: Paris (Rammstein: Paris) (Aerofilms)

Český plakát filmu Rammstein: Paris / Rammstein: ParisPouze ve čtvrtek 23. března by měla být možnost ve vybraných kinech vidět záznam koncertu kontroverzní německé kapely Rammstein, který se uskutečnil před pěti lety v Paříži. Kdo skupinu zná, ví přesně, co očekávat, takže snad nikdo nemůže být překvapen. O tom, že by záznam měl být vizuálně lahůdkový, svědčí jméno ostříleného dokumentaristy Jonase Åkerlunda, který ho režíroval. Pro fanoušky seskupení jasná volba a lehká předehra před květnovým koncertem v pražském Edenu.

Synopse: Zachytit ďábelské kocerty německé skupiny Rammstein je skoro nemožné. Přesto se o to pokusil Jonas Åkerlund, který na kameru zvěčnil vystoupení v Paříži roku 2012. Halu Bercy tehdy zaplnily tisíce fanoušků, které se staly svědky neopakovatelné podívané plné ohňů, řízné muziky a vizuálních lahůdek.

Český trailer filmu Rammstein: Paris / Rammstein: Paris
Slepý Gulliver (Background Films)

Plakát filmu  / Slepý GulliverHodně úzké divácké skupině je určen autorský dokument Martina Ryšavého, jehož filmy vždy souvisí s cestováním a netradičním představením nějaké lokace. Tentokráte zavede zájemce do turisticky neatraktivních zemí Ruska a Ukrajiny a pokusí se nahlédnout do mentality místních lidí a ukázat je tak, jak nebývá zvykem. Celý snímek je navíc pojat jako filozofický dialog tvůrce s optikem, který vyšetřuje jeho zrak. Uvidíme, jak si film povede v konkurenci dalších žánrovek, úplně zaniknout by ale nemusel.

Synopse: Martin Ryšavý jakožto dokumentarista hodně cestuje po světě, a aby v tom mohl pokračovat, nechává si v jedné pražské optice korigovat zrak. Při vyšetření vypráví svému optikovi zážitky z cest po Ukrajině a Rusku a navazuje s ním zajímavý filozofický rozhovor.

Originální trailer filmu Slepý Gulliver
Špalíček (NFA)

Plakát filmu  / ŠpalíčekCelovečerní debut legendárního režiséra a scenáristy Jiřího Trnky se vrací do kin v restaurované podobě. Pro mnoho současných diváků odkojených precizní počítačovou animací a zběsilým tempem půjde o oldschool, v němž se nikam nespěchá a loutková animace je zdánlivě nedokonalá, o to větší kouzlo ale dílo má. Navíc vychází z knihy Mikoláše Alše Špalíček národních písní a říkadel a přibližuje tak dnes už skoro zapomenutou lidovou slovesnost. Vzhledem k tomu, že stopáž opravdu není dlouhá, se vyplatí tento klenot naší kinematografie zhlédnout.

Synopse: Loutkový snímek vychází z knihy Špalíček národních písní a říkadel a otevírá před moderním divákem zajímavý svět skoro zapomenutých krátkých děl, která utvářela naši narodní kulturu.

Zajímavost: Jde o vůbec první československý celovečerní animovaný film.

Ukázka z filmu není dostupná.

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY