Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Prokletý kšeft

Za horizontem: Zločin na prvním místě ve filmu Prokletý kšeft

Vydáno: 22.04.2017 13:45 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Podle knihy známého spisovatele, herce a bývalého zločince Edwarda Bunkera natočil americký režisér a scenárista Paul Schrader drsný krminální thriller Prokletý kšeft, v němž je trojice zločinců najata na únos dítěte.

Prokletý kšeftRecenzoval/a Václav Limberk dne 22.04.2017 13:45. Podle knihy známého spisovatele, herce a bývalého zločince Edwarda Bunkera natočil americký režisér a scenárista Paul Schrader drsný krminální thriller Prokletý kšeft, v němž je trojice zločinců najata na únos dítěte. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jméno amerického scenáristy a posléze i režiséra Paula Schradera proslavil jeden z nejlepších amerických filmů druhé poloviny 20. století, slavný Taxikář. Do té doby prakticky neznámý Schrader se stal přes noc nikoliv hvězdou, ale "tím chlápkem, co napsal Taxikáře". A tento cejch, pravda nikterak ostudný, ale přeci jen už dost zastaralý, mu zůstal dodnes. Schrader měl ale vlastní režijní ambice, a tak se v roce 1978, dva roky po Taxikáři, vydal na vlastní režisérskou dráhu, když debutoval kriminálním dramatem Modré límečky.

Fotografie z filmu  / Dog Eat DogNásledoval thriller z temného zákulisí světa pornofilmů Naostro a poté natočil svůj dosud komerčně nejúspěšnější snímek Americký gigolo s mladým Richardem Gerem. Když píšu "komerčně nejúspěšnější", tak to neznamená, že šlo o nějaký převratný úspěch. Americký gigolo vydělal 22,7 milionů dolarů, což je na dnešek s příhlédnutím k inflaci asi 73 milionů. Takže ani na dnešní poměry žádný závratný úspěch. Žádným dalším filmem, a že jich od té doby Schrader natočil dost, se těmto číslům ani trochu nepřiblížil. Z jeho dalších snímků mělo menší úspěch akorát hudební drama Světlo mého dne s Michaelem J. Foxem a drama Utrpení s oscarovým výkonem Jamese Coburna ve vedlejší roli. 

Schrader přesto točí stále dál, i když jeho filmy jsou vyloženě okrajová záležitost, a v Americe na ně nikdo nechodí. Jeho filmy tak ocení především jen jeho skalní příznivci nebo artoví diváci na festivalech a v klubových kinech. Jeho posledním snímkem, který režíroval, je kriminální thriller Prokletý kšeft o trojici bývalých vězňů, kterými jsou Troy (Nicolas Cage), vzteklý pes (Willem Dafoe) a Diesel (Christopher Matthew Cook). Těm dohodí job "Řek Greco" (sám režisér). Trojice má unést roční dítě a potom se podělit o výkupné. Riskantní fuška se samozřejmě pěkně zvrtne. 

Nicolas Cage, Willem Dafoe, Christopher Matthew Cook ve filmu  / Dog Eat DogU Dog Eat Dog je klíčové jméno autora předlohy, kterým je Edward Bunker, kterého asi nejvíc proslavila účast v debutu Quentina Tarantina Gauneři, kde si zahrál pana Modrého. Bunker se "proslavil" jako nejslavnější zločinec, který pověsil svou násilnickou minulost na hřebík (mnoho let života strávil za mřížemi a dobře tedy znal vězeňské prostředí) a vrhl se na dráhu spisovatele. Podle jeho první knihy "No Beast so Fierce" byl natočen film Na svobodě. Napsal scénář k vězeňskému "escape movie" Splašený vlak a další knihu, podle níž bylo natočeno vězeňské drama Věznice. Konečně podle jeho třetí knihy natočil Schrader Dog Eat Dog, k němuž ale scénář nenapsal on, ale Matthew Wilder.

Dog Eat Dog, podobně jako většina ostatních Schraderových filmů, vyšinutý, temný, zvrácený, úchylný a komický, rozhodně není určen pro většinového diváka, který hltá moderní akční spektákly nebo romantické snímky nebo filmy, na kterých "se chce jen pobavit". Pokud nejste vyloženě trochu vyšinutí, pak vás Dog Eat Dog bavit nebude a ani se na něj nepokoušejte dívat. Pokud nehledáte ve filmech morální hrdiny, kteří vedou překladný život, a který si dokážou odnést morální ponaučení a změnit svůj život k lepšímu, pak je naopak Dog Eat Dog filmem pro vás. Ve filmu nejsou žádní kladní hrdinové, všichni jsou více či méně vyšinutí.

Paul Schrader ve filmu  / Dog Eat DogNejvíce vyšinutý je emocionálně narušený psychopat Šílený pes. Dafoe tu vytvořil další ze svých působivých portrétů psychopatů/loserů, které mu jdou levou zadní. Na rozdíl od své nejpůsobivější záporácké postavy, kterou je odpudivý Bobby Peru ze Zběsilosti v srdci, je ale Šílený pes zároveň postavou, která svým způsobem kromě odporu vzbuzuje i soucit a lítost, tím se od "čistokrevného" zla v podobě Perua liší. Cage, který si zahrál i v předchozím Schraderově snímku Poslední šance na pomstu, také nemá výraznější problémy s portrétem postavy, pohybující se na špatné straně zákona a odvádí svůj standardní - tak na 60% - herecký výkon. Nejméně hvězdný z tria je Cook, který příhodně doplňuje tuto trojici zoufalců (míněno postav). 

Dog Eat Dog není filmem pro všechny ani pro každého, což jsem se snažil neustále dokola vysvětlovat. Podívejte se na něj jen v případě, že víte "vo co de". Pokud vám nic neříká jméno Schrader nebo Bunker, tak to pro vás bude ztráta času. Líbit se vám tedy tutově nebude. Za sebe ovšem řeknu, že jsem byl spokojený. Podobný typ filmů mi nevadí a mě skvěle bavil. Obávám se ale, že budu sám.

Originální trailer filmu Dog Eat Dog

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Sám asi ne, (Doktor Slovo, 24.04.2017 19:34) Reagovat

    ale bude vás málo.Je to slabé.(A ano,vím o co jde).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Dream Scenario (20.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Lovci bizonů (20.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Retirement Plan (13.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu