TV tipy: Pochybná žena a Captain America neutečou a chrání nás od zlého

Vydáno: 10.03.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Premiérově poměrně nabitý je aktuální televizní týden, který jako by kompenzoval ty předchozí. Těšit se tak můžete na druhého Captaina Americu, horory Chraň nás od zlého a Neutečeš, k nimž se přidává i několik opravdových rarit.
Hračka (Le jouet) (pátek 10. 3., Prima Max, 20.15 - 22.15 / sobota 11. 3., 15.40 - 17.40)

Český plakát filmu Hračka / Le jouetFrancouzský snímek je sice uváděn jako komedie, jeho podtext je ale mnohem vážnější a nelze čekat, že se u něj divák bude popadat smíchy. Režisér a scenárista Francis Veber v něm totiž vychází z jednoduché premisy, na kterou navěsil ironickou, satirickou a poněkud smutnou moralitku, která je i v dnešní době stále aktuální. Proto pobaví jen určité scény a momenty, po většinu času pak na diváka působí melancholická atmosféra, hudba Vladimira Cosmy a celkem zajímavá vizuální stránka. V hlavní roli předvedl jednu ze svých nejlepších kreací Pierre Richard, jehož doplňují třeba Michel Bouquet, Fabrice Greco nebo Jacques François. Občas se tedy nějaké hluché místo najde a ne všechno tu funguje, jak má, to ale ve výsledku příliš nevadí, protože poselství filmu je silnější. Trochu lehčího zamyšlení na páteční večer.  

Zajímavost: Film byl nominován na tři Césary, neuspěl ale ani v jedné kategorii.

Originální trailer filmu Hračka / Le jouet
Captain America: Návrat prvního Avengera (Captain America: The Winter Soldier) (pátek 10. 3., Nova, 20.20 - 23.00 / sobota 11. 3., Nova Cinema, 17.25 - 20.00 / úterý 14. 3., 15.50 - 18.15)

Český plakát filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter SoldierPokračování komiksového hitu je sice plné záměrně přestřelené a nereálné akce, jinak jde ale spíše o civilní politické drama, které odkazuje k žánrovkám ze sedmdesátých let. Režírující sourozenci Anthony Russo a Joe Russo dovedou umně pracovat s premisou politického thrilleru a atraktivním a na blockbuster složitějším příběhem, který trpí jen určitou překombinovaností. Akce je ale v jejich podání velmi solidní, a především syrová a má spád, přitom je po většinu času přehledná. V hlavní roli samozřejmě nechybí Chris Evans, jemuž dělají společnost mimo jiné Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson nebo Dominic Cooper, nejvýraznější je ale účast Roberta Redforda, který se v podobném filmu objevuje vůbec poprvé v kariéře. Zamrzí tak jen příliš křečovitá snaha o humor a hlášky. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Winter Soldier ve filmu používá československý samopal známý jako škorpion.

Český trailer filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter Soldier
Jízdní hlídka (pátek 10. 3., ČT art, 21.15 - 22.45)

Plakát filmu  / Jízdní hlídkaČeskoslovenské válečné drama z roku 1936 se moc nevysílá, což je vlastně pochopitelné. Režírující Václav Binovec v něm totiž sáhl po tematicky prvoválečné divadelní hře Františka Langera, která je specifická svým silným vlastenectvím, které bylo přeneseno i do filmové podoby. V kontextu doby, v němž vzniklo, bylo naprosto adekvátní a potřebné, dnes je ale trochu směšné a celý snímek působí zbytečně pateticky. Dojem také kazí nepříliš zdařilé akční scény a teatrální herectví, jemuž dominuje Zdeněk Štěpánek. Na druhou stranu ale vyniká hutnou atmosférou, realistickým příběhem a hodně zajímavými postavami, které nejsou černobílé, ale mají svou hloubku. Vzhledem ke krátké stopáži se nikdy nedostaví nuda, což u tak starého filmu potěší. Televizní rarita, která je dobrá i jako studijní materiál a obraz doby.

Zajímavost: Za svůj výkon byl Štěpánek oceněn cenou ministra průmyslu, obchodu a živnosti.

Ukázka z filmu není dostupná.

Pochybná žena (Notorious) (pátek 10. 3., ČT2, 22.05 - 23.45)

Plakát filmu Pochybná žena / NotoriousŠpionážní romantický thriller nejspíš mnohé překvapí. Jeho režisérem je totiž Alfred Hitchcock, který sice láká na thrillerovou podívanou, drtivou většinu času ale věnuje romanci mezi ústředními postavami, což báječně funguje. Tvůrce tu prokazuje svou genialitu a výtečně pracuje se zdánlivě předvídatelným příběhem, atmosférou, originální kamerou, která volí dost netradiční úhly, a především napětím, které vynikajícně graduje až k závěrečné scéně, která je naprosto famózní. Skvělé je i erotické jiskření mezi postavami a celková nálada filmu, který je někdy lehce perverzní. V ústředních rolích dostali důvěru báječní Cary GrantIngrid Bergman, vedle nichž se neztratil ani na Oscara nominovaný Claude Rains. Chyby se v tomto fantastickém počinu hledají jen těžko.

Zajímavost: Dnes už legendární polibek dvou hlavních postav byl přerušován kvůli tomu, aby nepřekročil tehdy povolenou délku.

Originální trailer filmu Pochybná žena / Notorious
Chraň nás od zlého (Deliver Us from Evil) (pátek 10. 3., Nova, 23.00 - 01.15 / neděle 12. 3., Nova Cinema, 02.20 - 04.30)

Český plakát filmu Chraň nás od zlého / Deliver Us from EvilMysteriózní thriller s hororovými prvky je v zahraničí hodnocen o něco hůře než u nás a je pravda, že zarytého fanouška žánru nikterak nepřekvapí. Jeho největší trumf spočívá v osobě režírujícího Scotta Derricksona, jenž od začátku výborně pracuje s atmosférou, která je hutná a nepříjemná a nedá divákovi vydechnout. Tvůrce je natolik zkušený, že ví, co si může dovolit a co funguje. Lekačky sice nejsou bůhvíjak originální, což je ale kompenzováno několika vynikajícími scénami. Své dělají i herecké výkony, jež obstarávají titulní Eric Bana, jemuž dělají společnost Edgar Ramirez a zejména Sean Harris. V závěru pak vysloveně zamrzí, že se rezignuje na napětí a začne se spoléhat na viditelné digitální efekty a vše je navíc natahované a objevuje se i pár nelogičností. I přes veškeré nedostatky jde o solidní žánrovku, která by o páteční noci mohla splnit svůj účel a připravit divákům neklidné spaní. Detaily čtěte v naší recenzi.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli zhlédl Bana několik videí s vymítáním ďábla a dle svých slov neměl klidné spaní.

Český trailer filmu Chraň nás od zlého / Deliver Us from Evil
Podivnější než ráj (Stranger Than Paradise) (sobota 11. 3., ČT art, 22.00 - 23.30)

Plakát filmu Podivnější než ráj / Stranger Than ParadiseKomediální road movie patří k nejslavnějším snímkům amerického nezávislého režijního boha Jima Jarmusche, jenže se o něm těžko cokoliv píše. Je totiž hodně založen na pocitech a atmosféře, která na každého působí jinak. O ději se prakticky nedá mluvit, protože snímek je spíše sledem jednotlivých momentů v životě tří společnosti odcizených postav, které se snaží najít své místo na světě. K působivosti přispívá i černobílá kamera, záměrně pomalé tempo a velmi specifická nálada amerického města. Titulní role obstarali John Lurie, Eszter Balint a Richard Edson, kteří jsou přesvědčiví a potřebně civilní. Minimalistický počin, který odidealizovává tzv. americký sen.

Zajímavost: Celý film je natáčen s přirozeným a živým zvukem.

Originální trailer filmu Podivnější než ráj / Stranger Than Paradise
Neutečeš (It Follows) (neděle 12. 3., Prima, 00.25 - 02.30 / pondělí 13. 3., Prima Max, 00.55 - 07.25)

Český plakát filmu Neutečeš / It FollowsPřed třemi lety v zámoří i mezi některými tuzemskými fanoušky a publicisty vzývaný horor možná trochu ztratil na působivosti, vzhledem ke svým způsobem originálnímu pojetí a poselství ale určitě stojí za vidění. Režisér a scenárista David Robert Mitchell v něm hodně odkazuje na žánrovky ze sedmdesátých a osmdesátých let, v čemž si pomáhá hlavně minimalistickou hudbou, relativně normálními hlavními hrdiny, kteří se chovají logicky a nejsou to prvoplánoví hezouni a krasavice a taktéž hutnou atmosférou. Podobně se mu povedlo i obsazení, v němž hraje prim záměrně nenápadná Maika Monroe, kterou doplňují další poměrně neznámé tváře. Jen je škoda, že tvůrce svůj koncept víc nedořešil, protože s přibývajícím časem se objevuje dost otázek, na které neexistují odpovědi, absurdních scén a tempo je zbytečně pomalé. Ani konec, který přichází náhle a moc toho nevysvětluje, není úplně okouzlující. Přes veškerou nedokonalost patří snímek, který může být svérázným varováním před šířením pohlavních chorob, k tomu nejlepšímu, co ve svém žánru v posledních letech vzniklo, o čemž vás snad přesvědčí i naše recenze.

Zajímavost: Námět filmu vychází z nočních můr, které tvůrce kdysi míval.

Oficiální český trailer filmu Neutečeš / It Follows
Případ Dominici (L'affaire Dominici) (neděle 12. 3., ČT2, 22.20 - 00.05 / pondělí 13. 3., 23.35 - 01.20)

Český plakát filmu Případ Dominici / L'affaire DominiciJen minimálně známé francouzsko-italsko-španělské krimidrama vychází ze skutečné události a vyjadřuje se k oprávněnosti trestu smrti v moderní společnosti. Režisér a spoluscenárista Claude Bernard-Aubert v něm spoléhá na atraktivní příběh, který je potřebně zajímavý a nabízí detailní vhled do policejní práce. První polovina tedy nemá moc čím překvapit, protože je trochu předvídatelná a drží se v zajetých žánrových kolejích, když se ale posléze snímek změní v soudní drama, je o mnoho zdařilejší, svěžejší a pomalejší tempo mu najednou nevadí. To je dáno jednak prací s napětím, brilantně vystavěnými dialogy a taktéž hereckými výkony, jimž jednoznačně dominuje charismatický Jean Gabin, jemuž přihrávají například mladý Gérard Depardieu, Victor Lanoux nebo Gérard Darrieu. Zásadně pak vadí jen naprosto zbytečný a nehodící se dovětek. Něco pro milovníky poctivé evropské filmařiny. 

Zajímavost: Případ, který ve filmu tvůrci sledují, se odehrál v roce 1952.

Televizní spot filmu Případ Dominici / L'affaire Dominici
Schůzka naslepo (Blind Date) (pondělí 13. 3., Prima Max, 20.15 - 22.15 / úterý 14. 3., 15.25 - 17.25)

Plakát filmu Schůzka naslepo / Blind DateRomantická komedie z konce osmdesátých let se v našich končinách těší o něco lepšímu hodnocení než na zahraničních databázích, těžko ale říct, proč tomu tak je. Režírující Blake Edwards v ní rozhodně neohromí originálním příběhem, ale spoléhá se na pohodovou a odlehčenou atmosféru, nenáročnou zápletku, která by se ale klidně mohla stát a několik opravdu vtipných a vypointovaných momentů, ačkoli zrovna těch také není tolik, kolik by si divák přál. Potěší také několik povedených hlášek, sarkastických dialogů a závěr, který se nese v šíleném groteskním duchu. V hlavní roli se v jedné z mála svých ryze komediálních úloh představil velmi dobrý a tehdy na velkém plátně prakticky debutující Bruce Willis, jemuž ze známějších tváří stínuje jen Kim Basinger. Když se smíříte s několika hluchými místy a nefungujícími vtípky, můžete si na začátku týdne užít slušnou zábavu, která do jeho zbytku příjemně nakopne.

Zajímavost: Jako scenárista je sice uveden Dale Launer, který už se scénářem ale později kvůli neustálému přepisování nechtěl mít nic společného.

Originální trailer filmu Schůzka naslepo / Blind Date
Bohové (Bogowie) (úterý 14. 3., ČT art, 21.05 - 23.05)

Plakát filmu Bohové / BogowieNenápadné a u nás téměř neznámé polské drama vychází ze skutečných událostí a je výbornou rekonstrukcí určité etapy medicínského vývoje. Režírující Lukasz Palkowski se v něm spolehl na absolutní realismus a syrovost a zejména na autentickou a neutěšenou atmosféru osmdesátých let. K tomu přidává i svěží tempo, atraktivní příběh a hlavní postavu, která je psychologicky skvěle propracovaná, vynikající soundtrack a také černý humor, který funguje velmi dobře. V hlavní roli navíc exceluje charismatický Tomasz Kot, který jen dotváří celkový pozitivní dojem. Pro milovníky skutečných příběhů je snímek jako dělaný, i když na něm někdy je vidět určitá komornost a nižší rozpočet. Další zástupce evropské kinematografie.

Zajímavost: Skutečný Zbigniew Religa zemřel roku 2009 na rakovinu plic.

Originální trailer filmu Bohové / Bogowie


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY