TV recenze: Santa Clarita Diet - je kanibalismus vtipný?

Vydáno: 06.03.2017 17:14 - | foto: facebook tvůrce

Z dílny Netflixu již vzešel nejeden bizarní kousek a seriál Santa Clarita Diet se k nim s klidem může řadit. Drew Barrymore v něm jako matka z bohatého předměstí totiž jednoho dne v šoku zjistí, že jí zachutnalo lidské maso.
Internetová televize Netflix se kromě opravdu kvalitních počinů stala také místem pro dílka bizarní, někdy až kontroverzní. Kdo ví, jestli by vůbec některá z kabelových televizí nápad na kanibalistický sitcom uvítala, ale možná právě díky Netflixu jsme se letos v únoru dočkali 10-dílného seriálu Santa Clarita Diet. Jeho hlavní premisou je normální rodinka, v níž se matka jednoho dne z neznámých důvodů stane netypickou zombie, která působí normálně, ale nedovede strávit nic jiného než lidské maso.

Drew Barrymore ve filmu  / Santa Clarita DietJako u každého kvalitnějšího sitcomu je zde i potřeba opřít scénář o vtipné a zajímavé postavy, které si diváci snadno a rychle oblíbí. To tu absolutně není problémem, protože Santa Clarita Diet má postavy napsané opravdu na jedničku. Workoholička Sheila, která náhlé "neživosti" dovede využívat hlavně ve svůj prospěch, je i přes své vražedné sklony sympatickou postavou a její představitelka Drew Barrymore má na obrazovkách opravdu úžasnou chemii parťáků/manželů s Timothym Olyphantem. A když jej zmiňujeme, tak k zahození rozhodně není ani jeho věčně ustrašená postava Joela milujícího trávu.

To samé platí pro jejich problematickou dcerku, zde ale občas působí rušivě zbytečná vedlejší linie, kdy se do Abby (Liv Hewson) zamiluje kluk od sousedů, podivínský Eric (Skyler Gisondo). Ten sice pro děj představuje hlavně v pozdějších dílech důležitou složku, ze čtyř hlavních postav je ale vtipný nejméně, přestože by se obecně dalo říci, že všichni odvádějí velmi slušnou práci.

Drew Barrymore, Timothy Olyphant ve filmu  / Santa Clarita DietKvůli pokračující zápletce se tu samozřejmě děj jako v mnoha sitcomech neanuluje díl od dílu, ani tak se ale Santa Clarita Diet nevyhnula propastné nevyrovnanosti mezi určitými epizodami. Při některých se můžete smíchy přímo potrhat, jsou však občas střídány epizodami natolik tragickými, že má divák nutkání pověsti sledování celé první série na hřebík.

Kromě boření zažitého obrazu klasických zombie, které známe z plejády současných i starších filmů a seriálů, si zde autoři také velmi zábavně utahují ze současné americké společnosti, jejího pokrytectví a stereotypu. Více už ale neočekávejte, spíše se tu a tam naštvete nad nedořešenými nesmysly v ději a otevřené okénko pro druhou sérii bez nějakého velkého vysvětlování také zrovna kladně nehodnotím. Tak či tak jde o průměrný sitcom, který pobaví, když zrovna nemáte půl hodiny nic lepšího na práci.

Oficiální trailer seriálu Santa Clarita Diet


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • bingewatchnul jsem celé dvě série a myslím že... (tinytitandave, 24.04.2018 12:03) Reagovat

    bingewatchnul jsem celé dvě série a myslím že to bylo boží.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY