Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2017: Nejlepší film

Oscar 2017: Nejlepší film

Vydáno: 26.02.2017 10:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Nejsledovanější kategorií a vrcholem Oscarů je tradičně kategorie nejlepší film, za kterou sklízí smetanu producenti, mezi nimiž občas bývají i režiséři daného snímku. Letos je v tomto prestižním výběru devět titulů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Loňský 88. ročník Oscarů přinesl překvapení v podobě vítězství novinářského dramatu Spotlight, které porazilo favorizovaný (i mnou) dobrodružný snímek REVENANT Zmrtvýchvstání. Myslím, že letos se nezmýlím, když napíšu, že se překvapení zcela jistě (přece jen) nedočkáme, když jako vítěze budu favorizovat muzikál La La Land. Minulý rok se v kategorii nejlepší film ocitlo osm snímků. Letos jich v této kategorii máme devět. Pojďme si je postupně představit. Za titulem názvu filmu jsou vždy uvedeni nominovaní producenti filmu.

Příchozí (Shawn LevyDan LevineAaron RyderDavid Linde)
Počet nominací: 8

Amy Adams ve filmu Příchozí / ArrivalInteligentní sci-fi Denise Villeneuvea bylo jedním z nejlepších filmů minulého roku a také šlo o poměrně nenápadný a překvapivý snímek, který jen potvrdil to, že Villeneuve je momentálně jedním z nejosobitějších filmových tvůrců. Příchozí mělo také nezanedbatelný komerční úspěch, když dokázalo celosvětově vydělat skoro 200 milionů dolarů. Příchozí má nicméně tu "nevýhodu", že jde o sci-fi, což je žánr, na který Akademie slyší jen výjimečně. Posledním sci-fi snímkem nominovaným na Oscara byla Gravitace, kterou ve finále porazilo "seriózní" drama 12 let v řetězech. Příchozí určitě promění nějakou z technických nominací, tu hlavní ale zcela jistě ne. 

Originální trailer filmu Příchozí


Fences (Todd BlackScott RudinDenzel Washington)
Počet nominací: 4

Viola Davis, Denzel Washington ve filmu  / FencesFences je tím, čemu se zjednodušeně říká "herecký film". Ostatně natočil ho výjimečně režírující herec Denzel Washington, který je sám nominovaný v hlavní herecké kategorii, zatímco jeho spoluhráčka Viola Davis je nominována v kategorii vedlejší a je také největší favoritkou této kategorie, která si zlatou sošku zcela jistě odnese. Fences, drama natočené podle divadelní předlohy Augusta Wilsona, řešící osobní i společenské problémy, které prožívá afroamerická dvojice v šedesátých letech minulého století, je snímek "nedivácký" a takový většinou Akademie neupřednostňuje, je ale zase natolik společensky závažný, že ho nemohla v nominacích na nejlepší film přehlédnout. 

Originální trailer filmu Fences


Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (Bill MechanicDavid Permut)
Počet nominací: 6

Andrew Garfield ve filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny / Hacksaw RidgeMel Gibson se po letech "exilu" vrátil a Hollywood ho vzal na milost, což naznačuje i šest oscarových nominací za válečné drama Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, v němž se Gibson vydal znovu do historie, nikoliv však do středověku jako v případě jeho oscarového Statečného srdce, ale do druhé světové války, když zaznamenal unikátní případ vojína Desmonda Dosse, který odmítnul sloužit se zbraní v ruce. Gibson znovu dokázal, že talentem vyprávět poutavě příběhy disponuje, stejně jako masochistickou zálibou v naturalistickém násilí. Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny má největší šance na Oscara v technických kategoriích střihu a střihu zvuku nebo mixu zvuku. V té hlavní to určitě nebude. 

Originální trailer filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny


Za každou cenu (Carla HackenJulie Yorn)
Počet nominací: 4

Chris Pine, Ben Foster ve filmu Za každou cenu / Hell or High WaterNezávislé drama Za každou cenu režiséra Davida Mackenzieho je příjemným "zpestřením" kategorie nejlepší film, i když je prakticky nemožné, aby v této kategorii zvítězilo. Je to každopádně od oscarové Akademie "milé", že si tohoto pozoruhodného dramatu, které bylo jedním z nejmilejších překvapení minulého roku, všimlo. Největším želízkem v ohni ze čtyř nominací je pravděpodobně Jeff Bridges, který si zahrál svérázného texaského šerifa, který se se svým indiánským společníkem vydává po stopách dvou bratrů - desperátů. S největší pravděpodobností ale nakonec Za každou cenu zůstane bez Oscara.

Originální trailer filmu Za každou cenu


Skrytá čísla (Peter CherninDonna GigliottiTheodore MelfiJenno ToppingPharrell Williams)
Počet nominací: 3

Octavia Spencer, Janelle Monáe, Taraji P. Henson ve filmu Skrytá čísla / Hidden FiguresAni drama o afroameričankách stojících v pozadí vesmírného programu NASA Skrytá čísla nemá příliš šancí na zisk hlavní ceny, anebo ano? Možná, že jsou Skrytá čísla letošním Spotlightem, snímkem, který nakonec překvapí, možná. Já bych se ale spíše klonil k tomu, že letos se loňské překvapení s vítězstvím Spotlight opakovat nebude. Největším úspěchem Skrytých čísel byl kromě překvapivě slušného komerčního úspěchu v amerických kinech už jen zisk ceny SAG za nejlepší filmový casting, což je na zisk Oscara v hlavní kategorii málo. 

Originální trailer filmu Skrytá čísla


La La Land (Fred Berge, Jordan HorowitzMarc Platt)
Počet nominací: 14

Ryan Gosling, Emma Stone ve filmu La La Land / La La LandToto je (bude) letošní vítěz. La La Land v sobě snoubí diváckou atraktivitu i potřebnou "umělečnost", ale především hraje na sentimentální notu, kterou navíc umocňuje fakt, že jde v podstatě o ódu na Hollywood, na jeho historii i současnost, což je nepopiratelná "výhoda". Damien Chazelle je "zázračné dítě", které svým druhým celovečerním filmem dosáhlo vrcholu, který bude dle mého soudu už jen těžko překonávat. La La Land je Chazelleho Titanicem, Ben Hurem a Pánem Prstenů: Návratem krále, snímkem, který se dle mého soudu možná počtem získaných sošek těmto oscarovým rekordmanům vyrovná (nebo je předčí). La La Land uspěl na všech "dílčích" předoscarových cenách, získal Zlatý glóbus, i když v méně ceněné kategorii komedie/muzikál, získal cenu Producentů PGA za nejlepší film a nebo britskou BAFTU. Podle mě si bude chtít Akademie tento "blýskavý klenot" hýčkat a při rozdílení Oscarů ho nezradí. 

Originální trailer filmu La La Land


Lion (Iain CanningAngie FielderEmile Sherman)
Počet nominací: 6

Dev Patel, Rooney Mara ve filmu Lion / LionAustralské drama Lion je natočené podle skutečných událostí. Pětiletý Saroo se ztratí v indické Kalkatě, tisíce kilometrů od domova. Je adoptován australskou rodinou a po 25 letech se vydá vypátrat své pravé rodiče. Největším úspěchem snímku Lion je doposud zisk dvou cen BAFTA za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli pro Deva Patela a za nejlepší scénář pro Luka Daviese. Kameraman snímku Greg Fraser pak překvapivě získal cenu za nejlepší kameru od cechu kameramanů. Právě tito dva jsou podle mě největšími oscarovými želízkami v ohni pro tento snímek. V hlavní kategorii je pak Lion především jen "do počtu". 

Originální trailer filmu Lion


Místo u moře (Lauren BeckMatt DamonKimberly StewardChris MooreKevin J. Walsh)
Počet nominací: 6

Casey Affleck, Lucas Hedges ve filmu Místo u moře / Manchester by the SeaMísto u moře je ze všech oscarových nominantů "nejdramatičtější". Jde o skutečně ortodoxní filmové drama, které má vše, co má každé "správné" drama mít - výborné herecké výkony, propracovaný scénář a jistou režii. Bezpochyby jde o jeden z nejlepších filmů uplynulého roku a také o jedno z největších překvapení, neboť ho nenatočil žadný proslulý tvůrce, ale "jen" příležitostný režisér a scenárista Kenneth Lonergan, který příliš mnoho celovečerních filmů nerežíroval (byly jen tři). Místo u moře je ale jeho životním filmem, což dokládá i šest oscarových nominací. Casey Affleck si toho hereckého zcela jistě odnese, stejně jako Lonergan toho za scénář. Na nejlepší film ale Místo u moře nejspíše nedosáhne. 

Originální trailer filmu Místo u moře


Moonlight (Dede GardnerJeremy KleinerAdele Romanski)
Počet nominací: 8

Mahershala Ali ve filmu Moonlight / MoonlightJestli může nějaký snímek zhatit absolutní vítězství La La Landu, pak je to právě drama Moonlight, které sleduje ve třech životních etapách osudy hlavní postavy Chirona, kterého hrají tři různí herci. Moonlight také získalo Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film-drama, což je tradičně více ceněná kategorie než komedie/muzikál, kde právě triumfoval La La Land. Tentokrát to ale pravděpodobně dramatu Barryho Jenkinse nebude nic platné, protože La La Land má natolik našlápnuto, že ani ti největší oscaroví škarohlídi nebudou chtít "zkazit večírek" tím, že by La La Landu upřeli trofej nejcenější. Největším želízkem v ohni, které Moonlight má, je Mahershala Ali ve vedlejší roli a pak také v kategorii nejlepší adaptovaný scénář. 

Originální trailer filmu Moonlight


And Oscar goes to…

Většina oscarových expertů dává na první místo La La Land. Pouze někteří z nich se odvážili favorizovat Moonlight nebo Skrytá čísla, které pak většina z nich klade na druhé nebo třetí místo. 

Šance podle filmserveru:



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu