Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Miloš Forman slaví 85. narozeniny

Téma: Miloš Forman slaví 85. narozeniny

Vydáno: 18.02.2017 18:31 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Miloš Forman, který patří mezi světově nejproslulejší české režiséry, dnes slaví kulaté 85. narozeniny. Forman za svůj život nenatočil filmů příliš mnoho, za to ty, které natočil, se trvale zapsaly do historie filmu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Před pětaosmdesáti lety se v Čáslavi narodil náš budoucí světově nejproslulejší filmový režisér Miloš Forman. Jeho tvůrčí počátky byly spjaté s divadlem Semafor, což zúročil v středometrážním dokumentu Konkurs o fiktivním konkursu natočeném přímo v autentickém prostředí divadla, v němž se objevila i druhá Formanova maželka Věra Křesadlová, s níž má dva syny Petra a Matěje. Spolu s ním byl jako jeden celovečerní film uváděn ještě druhý středometrážní dokument Kdyby ty muziky nebyly o dvou dechových kapelách z Kolína. Při nich se sešel se svými stálými spolupracovníky Ivanem Passerem a kameramanem Miroslavem Ondříčkem.

Fotografie z filmu Černý Petr / Černý PetrJiž v nich se ukázalo další Formanovou směřování, které vyvrcholilo v jeho následujícím, debutním celovečerním snímku Černý Petr o mladém učni Petrovi (Ladislav Jakim), pracujícím v místní samoobsluze (natáčelo se právě v Kolíně), majícím za úkol chytat nepoctivé zákazníky. Jeho dalším snímkem byly ve Zruči nad Sázavou natočené Lásky jedné plavovlásky o mladé dělnici Andule z textilní továrny, kterou hrála sestra Formanovy první ženy Jany Brejchové Hana, která hledá toho pravého. Na zábavě se seznámí s mladými pianistou Mildou (Vladimír Pucholt), za nímž se pak vydá do Prahy. Tento film byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film v roce 1967, Oscara ale nezískal.

Jeho československá éra pak vyvrcholila satirickou veselohrou Hoří, má panenko, jeho prvním barevným filmem, který Forman natočil ve Vrchlabí v Podkrkonoší v autentickém prostředí společenského sálu s celou řadou místních dobrovolných hasičů a také se svými dvěma oblíbenými herci z předchozích filmů Janem Vostrčilem a Josefem Šebánkem. Na jeho scénáři také kromě Formana a Passera spolupracoval Jaroslav Papoušek. Také za tento snímek byl Forman nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, ale i zde mu Oscar unikl. Bylo to rok potom, kdy Oscara v této kategorii získal Formanův mladší kolega Jiří Menzel a jeho celovečerní debut Ostře sledované vlaky.

Milada Ježková, Josef Šebánek, Vladimír Pucholt ve filmu  / Lásky jedné plavovláskyTím se nečekaně brzy uzavřela Formanova československá tvůrčí éra a Forman se tak trochu nechtěně stal americkým režisérem, když se po "výletu" do New Yorku do ruskými tanky okupované vlasti už nevrátil. Jeho americký debut, generační výpoveď Taking Off, v níž mísil své dokumentární postupy z Konkursu, ale dopadla bídně a Formanova další tvůrčí kariéra byla prozatím pozastavena. Spásu nakonec Formanovi přinesla kniha Kena Keyseho Vyhoďte ho z kola ven, kterou kdysi Formanovi poslal Kirk Douglas.

Nakonec to byl jeho syn Michael, tehdy mladý producent a začínající herec a nezávislý producent Saul Zaentz, se kterými Forman realizoval svůj legendární Přelet nad kukaččím hnízdem, alegorizovaný nadčasový příběh o moci, zasazený do prostředí psychiatrické léčebny, se kterým Forman poprvé pokořil hvězdný Hollywood, když za něj získal všech pět hlavních Oscarů - za nejlepší film, režii, herce, herečku a adaptovaný scénář. To se předtím povedlo jen filmu Stalo se jedné noci a po něm už jen Mlčení jehňátek

Originální trailer filmu Přelet nad kukaččím hnízdem


Fotografie z filmu Vlasy / HairForman se po tomto úspěchu opět na pár let odmlčel, aby se vrátil s filmovou adaptací slavného broadwayského muzikálu Vlasy, který pojal jako oslavu mládí a života a protiválečnou obžalobu. Dodnes je působivá závěrečná pointa filmu, při níž si ústřední dva hrdinové filmu Claude Bukowski (John Savage) a Berger (Treat Williams) "prohodí" role a Berger místo Clauda narukuje do Vietnamu. Ve srovnání s "Přeletem" byly ale Vlasy Američany přijaty o dost vlažněji, a to jak komerčně, tak i kritikou. 

Po Vlasech se Forman pustil do adaptace E. L. Doctorowa a jeho knihy Ragtime, podle níž natočil stejnojmenný film o mladém černém pianistovi zasazený do světa společenské smetánky v New Yorku na počátku 20. století. Ragtime byl nominovaný hned na osm Oscarů (sám Forman ale nominován nebyl), ve výsledku ale nakonec odešel s prázdnou. Oscarové nominace se ale dočkal Miroslav Ondříček za kameru. 

F. Murray Abraham, Jeffrey Jones ve filmu  / AmadeusPo částečném zklamání s Ragtimem si ale Forman vše vynahradil s následujícím Amadeem, adaptací divadelní hry Peter Shaffera, který byl dokonce ještě úspěšnější než Přelet nad kukaččím hnízdem. Forman se při jeho natáčení po letech vrátil do Československa, kde svůj příběh o fiktivním konfliktu mezi Mozartem (Tom Hulce) a žárlivostí sžíraném Salierim (F. Murray Abraham) natáčel. Z jedenácti nominací na Oscara jich Amadeus získal osm a Forman svého druhého za režii. Za kostýmy byl oceněn Theodor Pištěk ml.. Bohužel Ondříčkovi Oscar za kameru znovu unikl. 

Originální trailer filmu Amadeus

Po Amadeovi si Forman dal opět delší tvůrčí pauzu a vrátil se až o pět let později s neúspěšnou adaptací Nebezpečných známostí Choderlose DeLaclose nazvanou Valmont, v níž se v hlavní roli představil tehdy ještě neznámý Colin Firth. Třetí oscarovou nominaci za režii (ale bez sošky) si Forman vysloužil za životopisné drama o porno magnátovi Larry Flyntovi Lid versus Larry Flynt, které pojal jako boj za svobodu projevu zaručený prvním dodatkem Ústavy Spojených států. Velké herecké příležitosti se tu dočkali Woody Harrelson a Courtney Love

Jim Carrey ve filmu Muž na Měsíci / Man on the MoonO tři roky později natočil další životopisné drama o jiné kontroverzní postavě americké historie, kterou byl komik a mystifikátor Andy KaufmanMuž na Měsíci byl zase velkou hereckou příležitostí pro komika Jima Carreyho, který se kongeniálně převtělil do postavy Kaufmana i jeho "zlého" alter ega Tony Cliftona. Carrey za něj získal Zlatý glóbus a Forman Stříbrného medvěda za režii v Berlíně. 

Originální trailer filmu Muž na měsíci

Formanovým posledním celovečerním snímkem tak dosud zůstává historické drama Goyovy přízraky s Javierem BardememNatalií Portman a Stellanem Skarsgårdem v roli Goyi. Forman se ještě několikrát vrátil do Česka, aby například v roce 2009 dohlédnul na novou adaptaci muzikálu Dobre placená procházka, jinak ale žije v ústraní na farmě v Connecticutu se svou třetí ženou Martinou Zbořilovou. 

I kdyby už Miloš Forman nic dalšího nenatočil, už dnes je suverénně nejznámějším a nejslavnějším českým filmovým režisérem a opravdovou legendou.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • jak patří mezi? On je českej nejproslulejší r... (Anonym, 25.02.2017 22:06) Reagovat

    jak patří mezi? On je českej nejproslulejší režisér, naprosto jasně a jednoznačně...Už první věta a takovej lapsus

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu