Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2017: Nejlepší adaptovaný a původní scénář

Oscar 2017: Nejlepší adaptovaný a původní scénář

Vydáno: 21.02.2017 18:12 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Kategorie Nejlepší původní a adaptovaný scénář má letos jednoznačného favorita, kterým je Místo u moře, jež napsal Kenneth Lonergan. Druhým favoritem je scénář Barryho Jenkinse k dramatu Moonlight.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V kategorii nejlepší adaptovaný scénář jsou tento rok nominováni Eric Heisserer za sci-fi Příchozí, August Wilson za drama Fences, Allison Schroeder a Theodore Melfi za Skrytá čísla, Luke Davies za drama Lion a Barry Jenkins a Tarell Alvin McCraney za drama Moonlight

NEJLEPŠÍ ADAPTOVANÝ SCÉNÁŘ

Eric Heisserer (Příchozí)

Amy Adams, Jeremy Renner ve filmu Příchozí / ArrivalAmerický scenárista Eric Heisserer adaptoval povídku "Story of Your Life", kterou napsal americký spisovatel čínského původu Ted Chiang v roce 1998. Jde o první oscarovou nominaci pro Heisserera, který byl za tento scénář také nominován na cenu BAFTA. Heisserer jako scenárista debutoval v roce 2010 s nepovedeným remakem Noční můry v Elm Street a i jeho další scénáře se pohybovaly v hororovém žánru, když napsal scénáře k filmům jako Věc: Počátek, Nezvratný osud 5 nebo loňský překvapivý hit Zhasni a zemřeš. Příchozí je tak jeho první menší odbočení z žánru hororu a hned se za něj dočkal pocty v podobě oscarové nominace. Oscara zcela jistě nezíská, ale pozornost mu oscarová nominace určitě přinesla.

August Wilson (Fences)

Denzel Washington ve filmu  / FencesAmerický dramatik a scenárista je posmrtně nominován za scénář dramatu Denzela Washingtona Fences, který adaptoval podle své vlastní stejnojmenné divadelní hry. Tuto hru napsal již v roce 1983. V roce 1987 mu vynesla Pulitzerovu cenu za nejlepší drama a cenu Tony za nejlepší hru. Denzel Washington pak spolu s Violou Davis získali cenu Tony za verzi hry z roku 2010. Jde o první oscarovou (a posmrtnou) nominaci pro Wilsona, který scénář stihnul dokončit před svou smrtí v roce 2005.

Allison SchroederTheodore Melfi (Skrytá čísla)

Glen Powell, Octavia Spencer, Taraji P. Henson ve filmu Skrytá čísla / Hidden FiguresTheodore Melfi a scenáristka Allison Schroeder adaptovali knihu Hidden Figures: The Story of the African-American Women Who Helped Win the Space Race, kterou v roce 2016 napsala americká spisovatelka Margot Lee Shetterly. Kniha se dostala na první příčku bestsellerů v amerických novinách New York Times. Jde o první oscarovou nominaci pro Schroeder i pro Melfiho, kteří byli nominováni také na cenu BAFTA. Na Oscara to ale s největší pravděpodobností stačit nebude.

Luke Davies (Lion)

Dev Patel, Rooney Mara ve filmu  / LionAustralský spisovatel a scenárista Luke Davies adaptoval knihu A Long Way Home napsanou podle skutečných událostí. Tu napsal indicko-australský obchodník Saroo Brierley, jinak hlavní hrdina dramatu Lion. Davies je mírným favoritem na zisk zlaté sošky, neboť překvapivě získal za tento scénář získal už cenu BAFTA. Pro Daviese jde o první oscarovou nominaci.

Barry JenkinsTarell McCraney (Moonlight)

Mahershala Ali ve filmu  / MoonlightBarry Jenkins a Tarell McCraney jsou nominováni za to, že Jenkins adaptoval McCraneyho hru s názvem In Moonlight Black Boys Look Blue. McCraney je americký dramatik a herec a je autorem hry a námětu. Jenkins napsal scénář. Pro oba je to první oscarová nominace. Jenkins je zároveň nominován ještě za režii. Jenkins má za sebou neproměněné nominace za Zlatý glóbus, kde ho porazil Damien Chazelle za La La Land a na cenu BAFTA, kde ho porazil Kenneth Lonergan za Místo u moře. Jelikož se ale v pětce nominací tato dvě jména nevyskytují, je tak Jenkins spolu s McCraneyem největším favoritem na zisk Oscara v této kategorii. 

And The Oscar Goes To...

I podle expertů jsou největšími favority Barry Jenkins a Tarell McCraney za scénář k filmu Moonlight. 

Šance podle Filmserveru:

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ SCÉNÁŘ

V kategorii nejlepší původní scénář jsou nominováni Taylor Sheridan za krimidrama Hell or High Water, Damien Chazelle za muzikál La La Land, Yorgos Lanthimos a Efthymis Filippou za drama Humr, Kenneth Lonergan za drama Místo u moře a Mike Mills za dramedii 20th Century Women

Taylor Sheridan (Hell or High Water

Jeff Bridges, Gil Birmingham ve filmu Za každou cenu / Hell or High WaterAmerický herec známý například ze seriál Zákon gangu Taylor Sheridan je nominován na Oscara za nejlepší původní scénář k filmu Hell or High Water. Jde o jeho první oscarovou nominaci. Za sebou má i nominace na Zlatý glóbus a na cenu BAFTA. Zatímco Zlatý glóbus získal Chazelle za La La Land, cenu BAFTA získal Davies za Liona. Sheridan si na svého prvního Oscara ještě bude muset počkat. 

Damien Chazelle (La La Land)

Ryan Gosling, Emma Stone ve filmu La La Land / La La LandAčkoliv už Damien Chazelle získal za scénář k svému filmu La La Land Zlatý glóbus, Oscara s největší pravděpodobností za něj ale nezíská. Ani tak ho to ale nemusí příliš mrzet, protože si zcela jistě odnese zlatou sošku v kategorii nejlepší režie, což je pro režiséra ještě cennější ocenění. Pro Chazelleho se jedná o druhou oscarovou nominaci v kategorii nejlepšího scénáře. Poprvé byl nominován za nejlepší adaptovaný scénář před dvěma roky za svůj celovečerní debut Whiplash

Yorgos LanthimosEfthymis Filippou (Humr

Colin Farrell, Rachel Weisz ve filmu Humr / The LobsterPro "zpestření" se v letošních nominacích objevila řecká tvůrčí dvojice Yorgos Lanthimos a Efthymis Filippou, kteří tvoří stabilní tým scenáristů, přičemž Lanthimos jejich společné scénáře přetváří do podoby celovečerních filmů. Pro oba je to první oscarová nominace, i když jeden ze starších Lanthimosových snímků (Špičák) se již dočkal oscarové nominace za nejlepší zahraniční film. Lanthimosova (a Filippouova) oscarová nominace v kategorii nejlepší původní scénář je ale přinejmenším překvapením. 

Kenneth Lonergan (Místo u moře)

Casey Affleck, Michelle Williams ve filmu Místo u moře / Manchester by the SeaAmerický scenárista a režisér Kenneth Lonergan si letos zlatou sošku zcela jistě odnese, a to i přesto, že nezískal Zlatý glóbus. Zato si letos už za Místo u moře odnesl cenu BAFTA. Lonergan je ze všech letošních oscarových nominantů nejzkušenější. Na Oscara za scénář je nominován už potřetí. Poprvé byl nominován už v roce 2001 za svůj autorský debut Na mě se můžeš spolehnout a podruhé byl nominován za scénář k filmu Gangy New Yorku. Lonergan je tak letošním největším favoritem v této kategorii a Zlatou sošku by mu neměl "vyfouknout" ani Damien Chazelle. 

Mike Mills (20th Century Women)

Annette Bening ve filmu  / 20th Century WomenPosledním z nominovaných je americký scenárista a režisér Mike Mills, který je nominovaný za nejlepší původní scénář k dramedii s Annette Bening 20th Century Women. Pro Millse je to vůbec první oscarová nominace a to je tak asi všechno, co se dá o třetím celovečerním filmu tohoto tvůrce napsat. 

And The Oscar Goes To...

I podle většiny expertů by zde měl triumfovat Kenneth Lonergan, a bylo by to zcela po zásluze. 

Šance podle Filmserveru:

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Poor Things (11.05.2023 18:02 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojný, ale příběhově rozpačitý Babylon (19.01.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zoubková víla dostává z Babylonu přání k narozeninám (18.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Damien Chazelle vidí Hollywood jako Babylon (28.11.2022 18:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Babylon (13.09.2022 18:50 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu