Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Padesát odstínů temnoty

Recenze: Padesát odstínů temnoty je ještě prázdnějších než první díl

Vydáno: 10.02.2017 16:21 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Snímek Padesát odstínů temnoty je adaptací druhého dílu knižní trilogie, která se nejprve stala fenoménem, ale dnes už o ni nestojí ani v antikvariátech, kde její nechtěné výtisky přehrabují vidlemi.

Padesát odstínů temnotyRecenzoval/a Jan Varga dne 10.02.2017 16:21. Snímek Padesát odstínů temnoty je adaptací druhého dílu knižní trilogie, která se nejprve stala fenoménem, ale dnes už o ni nestojí ani v antikvariátech, kde její nechtěné výtisky přehrabují vidlemi. Hodnocení: 1

Padesát odstínů temnoty

Fifty Shades Darker
Drama / Romantický
USA, 2017 , 118 min.

Režie: James Foley
Scénář: Niall Leonard, E.L. James
Kamera: John Schwartzman
Herci: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson, Eloise Mumford, Bella Heathcote, Rita Ora, Luke Grimes, Victor Rasuk, Max Martini, Bruce Altman, Kim Basinger, Marcia Gay Harden, Andrew Airlie, Robinne Lee, Amy Price-Francis

Česká premiéra: 09.02.2017

Padesát odstínů temnoty hodnocení na Kinobox.cz: 53.06 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Film Padesát odstínů šedi byl sice lepší než knižní předloha, ale pořád byl dost hrozný. Padesát odstínů temnoty se již dostalo do kategorie filmu, který je místy tak špatný, až je díky tomu nechtěně vtipný/sebeparodický. Takových momentů je ale bohužel dost málo a většina filmu je jen k uzoufání nudná/nezajímavá.

Předchozí film skončil tím, že hlavní hrdinka, studentka literatury Anastasia Steel (Dakota Johnson), se s brekem rozešla se svým přítelem, na BDSM vysazeným miliardářem Christianem Greyem (Jamie Dornan). Druhý díl je o tom, že se k němu na začátku po nastavení nových podmínek vrátí, on ji pak v polovině filmu požádá o ruku, ona později jeho žádost přijme a na konci její rozhodnutí oznámí Christianově rodině. A to je celý děj dvouhodinového filmu.
 
Dakota Johnson, Jamie Dornan ve filmu Padesát odstínů temnoty / Fifty Shades DarkerMísty se sice zdá, že budou pro děj nějakým způsobem důležité postavy chlípného šéfa v Anastasiině nové práci a dvou bývalých Christianových milenek, které se postupně začnou v příběhu vyskytovat, ale ty jsou tam výhradně od toho, aby sem tam dělaly dusno, a jiný smysl jejich existence nemá, přičemž pro děj obecně jsou zcela postradatelné. Je nicméně možné, že budou svou přítomností hrát nějakou zásadní úlohu ve třetím a závěrečném filmu (který dorazí do kin za rok), ale spíš bych se vsázel, že ne.
 
Přísahám, že libovolný díl televizní Rosamunde Pilcher má zajímavější námět a více strhující zápletku než Padesát odstínů temnoty, jejichž líně pomalé tempo a minimum děje je ještě více rozřeďováno početnými záběry na smutnou/zamyšlenou hlavní hrdinku, jak někde sedí nebo jde po ulici, případně záběry zachycujícími luxusní/snobsky dekadentní životní styl Christiana a jeho rodiny, a které už tak dost utahaný a příběhově utlumený film ještě více umrtvují. V Rosamunde Pilcher sice nejsou tak dobře nasvícené a nasnímané sexuální scény a nahota, nicméně v celém filmu se souloží jen čtyřikrát a rozkroky obou hrdinů opět zůstaly zahalené (zato jejich nahých hrudníků si užijete dost).

Dakota Johnson, Jamie Dornan ve filmu Padesát odstínů temnoty / Fifty Shades DarkerRežijně je snímek zvládnutý celkem slušně po řemeslné stránce, byť je natočen bez jakéhokoli tempa, dynamiky a třeba jen náznaku dramatičnosti (až na jeden moment, v němž hraje roli pistole). Co z něj ale dělá pekelný zážitek, jsou dialogy, které na rozdíl od Padesáti odstínů šedi napsal převážně televizní scenárista Niall Leonard,  který je zároveň manželem spisovatelky E.L. James, autorky knižní předlohy. Ten se tudíž asi musel držet toho, co jeho žena napsala, následkem čehož jsou dialogy ve filmu povětšinou neuvěřitelně strašné až směšné a řada scén je opravdu napsaná tak katastrofálně, že se u nich dá zvráceně bavit. Jistou roli v tom hraje také to, že se film od začátku do konce bere hrozně vážně, nemá v sobě ani špetku nadhledu nebo záměrného humoru a příliš nesklouzává do žánru dementně-komediálního soft-porna, do něhož by v nejlepším případě sklouzávat měl, ale řadí se spíš do kategorie béčkových, mírně erotických amerických thrillerů z devadesátých let.
 
Třeba scéna, v níž se s Christianem zřítí jeho soukromá helikoptéra, načež Anastasia a zbytek jeho rodiny s obavami nejhoršího sledují televizní vysílání, kde se v jednu chvíli ozve, že Christian Grey je zřejmě živ a zdráv, a o vteřinu později Christian rozrazí dveře, oznamujíc, že o sobě nemohl dát vědět dřív, protože ztratil telefon, je skutečně důsledkem pisatelské neschopnosti (údajně to v knize probíhá stejně) a ve filmu působí vyloženě parodicky. U pasáže, v níž si Christian rtěnkou pomalovává místa na hrudi, kterých se Anastasia nemůže dotýkat, a má u toho výraz absolutního fyzického utrpení, jako kdyby si to do té hrudi nechával vytetovat, je také dost těžké zadržovat smích.

Padesát odstínů temnoty graf
Padesáti odstínech šedi byl alespoň trochu zajímavý onen vztah nesmělé, naivní a „morálně čisté“ hrdinky se sexuálně zkušeným hřebcem, který by ji rád vlastnil, zatímco ona by ho chtěla převychovat na romantického prince. Sice to vůbec nefungovalo, ale bylo to alespoň něco. V Padesáti odstínech temnoty k tomu převychování již zřejmě došlo, protože Christian Grey je tu za něžného milence, co se akorát párkrát vytasí s nějakým vzrušujícím nápadem a sem tam se zachová až příliš majetnicky, nicméně tentokrát je to spíš Anastasia, která je v otázkách sexu iniciativní. Už na tom zkrátka není zajímavé nic, vyjma toho, že jedna Christianova bývalá milenka je patrně vyučená zámečnice.
 
Fotografie z filmu Padesát odstínů temnoty / Fifty Shades DarkerZlepšení oproti Padesáti odstínům šedi lze pozorovat pouze v tom, že Dakota Johnson o něco lépe vystihla po uši zamilovanou holku, co neustále vrhá lačné a láskyplné pohledy, hlavně tedy co se výrazů tváře týče, takže její láska/vášeň/nadrženost vyznívá podstatně věrohodněji a uvěřitelněji (zatímco Jamie Dornan je pořád herecké dřevo). Jinak je ale Padesát odstínů temnoty v mnoha ohledech velmi podobných svému předchůdci, což je možná dobrá zpráva pro všechny, kterým se Padesát odstínů šedi líbilo, ačkoli ani na to není možné úplně spoléhat. Jediné světlo na konci tunelu tak lze spatřovat v tom, že závěrečný díl díkybohu nebude rozdělen na dvě části.

[Text původně vyšel na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Padesát odstínů temnoty

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
2/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Film byl v kazdem detailu super, neni ale pro frigidni citove ploche kritiky (Michael Knizak, 11.02.2017 06:57) Reagovat

    Ahoj, hele porad ctu negativni recenze a i na tuto vyplacal autor dost (nechapave) energie, ale doporucuju nejdriv zajit na film a pak teprve cist kritiky.
    Dluzno dodat, autorem teto kritiky je mentalitou chlap, co je produktem moderni doby, nutne potrebuje sama prekvapeni, wow efekty, zvraty a akce a strilecka je proste minimum. Estrogenu a pokory je v nem pomalu.
    Film je primarne urcen totiz zenam, ma uplne jinou hloubku mysleni, momenty, kterych si namysleny znudeny kritik nevsimne, proto jeho emocionalni zivot asi za moc nestoji.
    Film doporucuju opravdu nejdriv videt a s otevrenou hlavou, necist frigidni kritiky

  • Musím s kritiky nesouhlasit. Děje tam na jednu s... (Anonym, 11.02.2017 09:19) Reagovat

    Musím s kritiky nesouhlasit. Děje tam na jednu stranu není přiliš, ale dost na to, aby z toho byl dobrý film. Mně se film velmi líbil a opravdu se těším na pokračování. Vždyť i samotný konec, kdy Christian pomyslně mizí z fotografie rodiny, naznačuje, že Jack Hyde pravděpodobně po něm v příštím díle půjde. Je možné, že se mílým, ale i kdyby, tak rozhodně film nehodnotím záporně. Je zajímavý, a jen ten, kdo ho dokáže pochopit, kdo ho dokáže prožít a vcítit se do něj, tak podává kladné hodnocení. Některé pasáže, které se tady popisují nudně, prázdně nebo ubohé, tak jsou ve skutečnosti promyšlené a procítěné. Ten, kdo chce a pochopí, tak si tuto podívanou velmi užije.

  • Mně se film líbil (Vilmi, 11.02.2017 10:45) Reagovat

    Pokud neočekáváte film pro "náročného diváká", ale jdete na odpočinkový film o lásce "ala" Pretty woman", budete spokojeni.

  • Padesát odstínů temnoty je ještě větší pec... (Anonym, 11.02.2017 13:43) Reagovat

    Padesát odstínů temnoty je ještě větší pecka než jednička. Nesouhlasím s kritikou, podle mě tohle mohl napsat jen člověk který je frigidni. Fakt mě to hodně naštvalo, co jste napsali.

  • A kdyby jste četl knihy tak by jste věděl, a ne... (Anonym, 11.02.2017 13:51) Reagovat

    A kdyby jste četl knihy tak by jste věděl, a nemluvil takhle.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Box office: Bob Marley poráží Madam Web (19.02.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Madam Web (16.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Vermeera děsí v temných oknech přízraky v Benátkách (13.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Přízraky v Benátkách (21.07.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Rachel Stoneová: Sázka na Srdce (19.06.2023 14:32 v Novinky | Trailery)
- První teaser: Přízraky v Benátkách (27.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Heart of Stone (25.09.2022 09:55 v Novinky | Trailery)
- Biopic Amy Winehouse dostal zelenou (12.07.2022 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Kenneth Branagh si idealizuje vzpomínky na Belfast (01.03.2022 15:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Pes z Beflastu hledá štěstí v Jizerských horách (23.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Dakota Johnson bude Madame Web (04.02.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami (04.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Kenneth Branagh vzpomíná na Belfast (07.09.2021 08:30 v Novinky | Trailery)
- Zlaté maliny 2021: nominace na nejhorší americké filmy roku vyhlášeny (12.03.2021 19:03 v Novinky | Zprávy)
- Nový trailer: Barb and Star Go to Vista Del Mar (29.01.2021 08:18 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu