Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: LEGO Batman film

Recenze: LEGO Batman film je už jenom ucházející animovaný film

Vydáno: 09.02.2017 17:48 v sekci Recenze | Premiéry - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

LEGO Batman je profesionálně natočený komerční produkt, který už si ze sebe neumí udělat legraci a nedosahuje kvalit tři roky starého LEGO příběhu. Vyplatí se na něj zavítat do kina?

LEGO® Batman filmRecenzoval/a Martin Bubrín dne 09.02.2017 17:48. LEGO Batman je profesionálně natočený komerční produkt, který už si ze sebe neumí udělat legraci a nedosahuje kvalit tři roky starého LEGO příběhu. Vyplatí se na něj zavítat do kina? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
[Recenze původně vyšla na filmovém portálu Aktuálně.cz. Za uveřejnění textu i zde redakci děkuji.]

LEGO® příběh byl v roce 2014 nečekaným hitem, který pomohl studiu Warner Bros. najít potřebnou franšízu, zaměřenou na široké spektrum diváků. Vedle komiksových adaptací DC Comics, které zatím houfně propadávají u kritiků, a započnuvších Fantastických zvířat jde o sérii, jejíž potenciál univerza vybudovaného z lego kostek si studio velmi dobře uvědomuje a podřizuje mu přesně naplánovanou uváděcí strategii.

Fotografie z filmu LEGO® Batman film / The LEGO Batman MoviePřed uvedením druhého LEGO příběhu příští rok se letos do kin podívají dva spin-offy zaměřené na populární postavy, dosud prověřené pouze zástupem direct-to-DVD filmů a seriálů se zaměřením na děti. Kromě stavebnicové série Ninjago, která dorazí do kin letos v září, se prvně představuje LEGO® Batman film, založený na zřejmě nejpopulárnější vedlejší postavě LEGO příběhu.

Jde o úmyslný a naprosto skvělý marketingový tah pro začátek mnohem delší série, který dává dohromady populární výrobek ve spojení s všeobecně známou popkulturní ikonou komiksové historie, čili působí jako dvojnásobné zaháčkování cílového publika. Pokud se k tomu připočte spousta licencovaných postav z jiných filmů distribuční společnosti Warner Bros., jež se mohou v LEGO filmech objevovat, jde o téměř ideální platformu pro uplatnění kreativního přístupu, což se ve velké míře před třemi lety podařilo právě Philu Lordovi a Chrisu Millerovi.

Rozdíl je však v tom, že v LEGO Batmanovi se ale na podobný přístup jakoby rezignuje a veškeré podvratnější druhé vrstvy a satirické přesahy ustupují jednoduchému uchopení filmu jako animovaného dobrodružství pro celou rodinu. Samozřejmě je zcestné vyčítat podobnému druhu titulu jeho zdárné naplnění škatulky mainstreamové rodinné zábavy, po kreativně uchopeném LEGO příběhu však jde o značný krok zpátky směrem k uniformitě, která se může naplno projevit až v následujících spin-off snímcích, zaměřujících se vždy na jinou sérii stavebnic/popkulturních postav (v tradici, jíž v současné době razí LEGO videohry).

Fotografie z filmu LEGO® Batman film / The LEGO Batman MovieVe filmu tak není nic navíc, co by už nebylo v tom předchozím LEGO příběhu, případně je to repeticí zesíleno až na úroveň snesitelnosti. Zachován je i pozoruhodný styl animace, která vypadá jako něco mezi stop-motion a hraním se skutečným legem, vizuálními vtípky nicméně neohromí, jelikož se jedná o variaci toho stejného.

Největším zklamáním je však příběh, který sice lze na některých místech číst meta-kriticky (ve smyslu odkazování k bohaté batmanovské historii, případně k poetice současných hollywoodských blockbusterů), v jádru jde však o zaměnitelné tříaktové vyprávění o morální nápravě postavy a nalezení zodpovědnosti směřující k velmi neobjevnému poselství o důležitosti rodiny.

LEGO Batman se tak posunuje od skvělé a vtipné vedlejší postavy z LEGO příběhu k nepříliš nosnému charakteru ve vlastním celovečerním filmu, který víceméně stojí na repetici drsňácké pózy a jejímu následnému vymezování se vůči ní. Scénář zkrátka nedrží příliš pohromadě, což může být následkem toho, že jej na rozdíl od jasně definovaného a vypointovaného draftu dua Lord-Miller tentokrát sepsala trojice nepříliš zkušených filmových autorů – i přes vytyčený vývoj hlavní postavy doplácí scénář hlavně na spoustu podzápletek (romantický vztah s policejní komisařkou, vztah otec-syn s Robinem, vztah náhradní otec-syn s Alfredem, vztah hrdina-záporák s Jokerem atd.), které by klidně vydaly na tři další LEGO Batman pokračování. Zde jsou však napěchovány do necelé hodiny a tři čtvrtě stopáže.

Fotografie z filmu LEGO® Batman film / The LEGO Batman MovieNejsilnější je film samozřejmě tam, kde i jeho předchůdce – v totálním pohlcení popkulturou a sebeironickém humoru. Potěší zejména „deadpoolovské“ úvodní a závěrečné titulky otevřeně komentující přístup hollywoodských studií k projektům, nebo odkazy směrem k předchozím batmanovským filmům od Batman v Superman, přes Nolana, Schumachera, Burtona až po Adama Westa. Velká část finálního zúčtování se také točí okolo ovládnutí Gothamu superzáporáky, mezi nimiž diváci poznají i spoustu těch nekomiksových z jiných franšíz Warner Bros. – Saurona, King Konga nebo Voldemorta, což je celkem jasný divácký tahák.

Svěží náznaky originality nicméně stále přebíjí neochota tvůrců/studia vytvořit snímek, který by nebyl jen vyplněním políčka ve finančním kalendáři – stále sice jde o hyperrychlou akční podívanou, v níž neskutečné množství audiovizuálních vjemů přebíjí možnost se u ní nudit, při hlubším pohledu jde však o ničím vybočující, profesionálně odvedený komerční produkt, který už si ani ze sebe neumí udělat legraci a je jen pouhým naplněním poptávky. Čili se stává tím, čemu se předchozí LEGO příběh snažil tak vehementně vyhnout.

Originální trailer filmu LEGO Batman film

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Chris Pratt cestuje do budoucnosti ve Válce zítřka (10.07.2021 12:00 v Recenze | Za horizontem)
- Elizabeth Banks bude režírovat film Cocaine bear (11.03.2021 17:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Fanaticky zamilovaný Lego Batman zažívá v roce 1984 svůj první střet (29.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Batman našel Catwoman (15.10.2019 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: LEGO® příběh 2 není až tak boží (11.02.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: LEGO® příběh 2 hravě tematizuje sourozenecké konflikty (09.02.2019 14:06 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Potomek Marie, královny skotské si na střeše žije svůj LEGO příběh (06.02.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Spider-Man: Paralelní světy – ráj geeků, kdy jeden pavoučí muž nestačí (30.11.2018 12:12 v Recenze | Premiéry)
- LEGO příběh 2: kostičky se vrací v prvním traileru (20.11.2018 17:55 v Novinky | Trailery)
- Téma: nejlepší filmy roku 2017 podle filmserver.cz (08.01.2018 15:00 v Články | Žebříčky)
- Spider-Man: Into the Spider-Verse - animovaný pavoučí muž v prvním traileru (09.12.2017 21:05 v Novinky | Trailery)
- Box office: Druhý Kingsman přebírá vedení (25.09.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: LEGO Ninjago Film naplňuje definici slova ztřeštěnost (22.09.2017 14:00 v Recenze | Premiéry)
- Blu-ray recenze: Kong: Ostrov lebek (11.08.2017 17:00 v Recenze | Blu-ray)
- LEGO® Ninjago® film: nový trailer (23.07.2017 17:12 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Kouzlo Lego příběhu na kukuřičném ostrově Aldabra (30.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 20 ČR: Mimi šéf si podal filmovou konkurenci (25.04.2017 17:36 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: v plné parádě dorazilo nové Rychle a zběsile (19.04.2017 13:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Šmoulové nové Power Rangers pustili jen k bronzu (11.04.2017 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu