Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2017: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Oscar 2017: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 18.02.2017 10:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V kategorii nejlepší mužský výkon v hlavní roli se odehraje souboj mezi Caseym Affleckem v Místě u moře a Ryanem Goslingem v La La Land. Naopak ve vedlejší roli je role favorita méně zřetelná.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V nominacích na nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli se tento rok ocitli Casey Affleck za Místo u mořeAndrew Garfield za Hacksaw Ridge: Zrození hrdinyRyan Gosling za La La LandViggo Mortensen za Tohle je náš svět a Denzel Washington za Fences

Casey Affleck (Místo u moře)

Casey Affleck, Michelle Williams ve filmu Místo u moře / Manchester by the SeaJako největší letošní favorit na zisk zlaté sošky v hlavní mužské roli se tento rok jeví Casey Affleck v dramatu Místo u moře. Affleck tu hraje muže, který se vrací do své rodné vesnice Manchester by the Sea, aby se stal opatrovníkem svého synovce. Zároveň se musí vyrovnat s vlastní minulostí. Jde o Affleckovu druhou nominaci, ale první za hlavní roli. Za svůj výkon už obdržel Zlatý glóbus v kategorii drama a má také nominaci BAFTA. Mimo to vyhrál snad v každém hlasování všech možných kroužků kritiků, nezískal však cenu SAG, kterou obdržel jeho nominovaný kolega Denzel Washington. I přesto se Affleck jeví jako velký favorit, a to i podle filmových expertů. 

Andrew Garfield (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny)

Andrew Garfield ve filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny / Hacksaw RidgeAndrew Garfield si vysloužil svou první oscarovou nominaci ve válečném snímku Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. V příběhu inspirovaném skutečnými události ztvárnil vojína Dosse, který ze zásady odmítal nosit zbraň, přesto toužil splnit svou úlohu a sloužit při bojových akcích během druhé světové války své zemi. Během krvavé akce na Okinawě zachránil život 75 svých souputníků. Garfield má za sebou neproměněnou nominaci na Zlatý glóbus a to samé se bude opakovat i v případě Oscarů. Poprvé si nicméně vyzkouší, jaké to je octnout se v pětici "vyvolených", což je sama o sobě jistě cenná zkušenost. 

Ryan Gosling (La La Land)

Ryan Gosling ve filmu La La Land / La La LandPodruhé a znovu za hlavní roli je na Oscara nominován Ryan Gosling za roli pianisty v muzikálové poctě Hollywoodu v loňském překvapení La La Land od režiséra Damiena Chazella, který se před třemi roky stal zjevením díky hudebnímu dramatu Whiplash, který zajistil Oscara J.K. Simmonsovi za nejlepší vedlejší roli. Gosling za La La Land obdržel Zlatý glóbus za kategorii muzikál/komedie a je tedy vedle Afflecka druhým největším favoritem na zisk Oscara. Bude chtít Akademie korunovat předpokládaný triumf La La Land i zlatou soškou pro Goslinga, nebo dá přednost Affleckovi? 

Viggo Mortensen (Tohle je náš svět)

Viggo Mortensen ve filmu Tohle je náš svět / Captain FantasticNejvětším letošním outsiderem je Viggo Mortensen v dramedii Tohle je náš svět. Mortensen tu ztvárnil svérázného otce šesti dětí, které vychovává sám v lesích mimo civilizaci. Film pak líčí jeho cestu na pohřeb své manželky, kdy se střetne jeho nekonveční životní styl s tím "klasickým". Mortensen tu podal kvalitní výkon, nicméně to působí, že je zde jen do počtu. Jde o jeho druhou oscarovou nominaci za hlavní roli a s největší pravděpodobností u ní také zůstane. 

Denzel Washington (Fences)

Viola Davis, Denzel Washington ve filmu  / FencesNejzkušenějším oscarovým veteránem je letos Denzel Washington, který je nominován za hlavní roli v sebou režírované adaptaci divadelní předlohy Fences. Washington byl za stejnou roli muže, který se svou ženou čelí rasovým předsudkům v měnící se Americe, na divadle oceněn za nejlepšího herce, spolu s Violou Davis, která s ním rovněž hraje ve filmové verzi. Washington není úplně bez šance na zisk další zlaté sošky, což potvrdil i zisk ceny SAG, kde porazil i favorizovaného Caseyho Afflecka. Většina expertů ho v šancích zisk jeho třetí sošky vidí na druhém místě za Affleckem. Fences představují Washingtonovu už sedmou nominaci. Pokud by Oscara získal, vyrovnal by se například Jacku Nicholsonovi, který má dvě sošky za hlavní a jednu za vedlejší roli. Washington má momentálně jednu za hlavní a jednu za vedlejší. 

And The Oscar Goes to…

S největší pravděpodobností si svého první Oscara letos odnese Casey Affleck. 

Šance podle Filmserveru:

V kategorii nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli jsou letos nominováni Mahershala Ali za MoonlightJeff Bridges za Hell or High WaterLucas Hedges za Místo u mořeDev Patel za Lion a Michael Shannon za Noční zvířata.

Mahershala Ali (Moonlight)

Mahershala Ali ve filmu  / MoonlightPodle expertů je Mahershala Ali největším favoritem na zisk zlaté sošky za nejlepší vedlejší roli, což potvrdil i zisk ceny SAG, kde porazil všechny na Oscara nominované kromě Shannona, který v nominacích na cenu SAG nebyl. Ali zvtárnil v coming-of-age dramatu Moonlight vedlejší roli dealera cracku Juana, který se ujme hlavního hrdiny Chirona v první části filmu, věnované jeho dětství. Ali je velkým favoritem, nicméně Zlatý glóbus nezískal. Získal ho Aaron Taylor-Johnson za Noční zvířata. Je ale docela pravděpodobné, že mu to Akademie bude chtít vynahradit a zlatou sošku získá právě on. Jde o jeho vůbec první oscarovou nominaci. 

Jeff Bridges (Hell or High Water)

Jeff Bridges, Gil Birmingham ve filmu  / Hell or High WaterAliho nejvážnějším soupeřem je podle expertů Jeff Bridges nominovaný za vedlejší roli texaského šerifa, který se vydá do pronásledování dvou bratrů, kteří přepadají banky. Jde o sedmou nominaci pro herce, který jednoho Oscara získal za hlavní roli v dramatu Crazy Heart z roku 2009. Bridges v roli uštěpačného (na adresu svého indiánského kolegy) a stoického šerifa předvádí svůj standardně kvalitní výkon, který je nicméně dostatečně přesvědčivý a životný, aby mu právem vynesl druhou sošku. Určitě by si ji za tuto roli zasloužil a úplně bez šance není.

Lucas Hedges (Místo u moře)

Casey Affleck, Lucas Hedges ve filmu Místo u moře / Manchester by the SeaDvacetiletý Lucas Hedges je nominován za roli temperamentního šestnáctiletého Patricka, o něhož se začne starat jeho strýc v podání Caseyho Afflecka ve vedlejší roli dramatu Místo u moře. Hedges je vycházející herecká hvězda a oscarová nominace se nepochybně postará o větší publicitu pro tohoto mladého herce, který má vše ještě před sebou. 

Dev Patel (Lion)

Dev Patel, Rooney Mara ve filmu  / LionDev Patel je nominován za vedlejší roli v koprodukčním dramatu debutujícího australského režiséra Gartha Davise Lion. Jde o jeho první oscarovou nominaci. Patel byl za roli hlavního hrdiny, adoptovaného Sarúa, který chce pomocí Google Earth vypatrát své pravé rodiče, nominován i na Zlatý glóbus. Patela před lety objevil Danny Boyle ve svém Milionáři z chatrče. Lion je pro něj prozatím největším hereckým úspěchem, za který získal zatím cenu BAFTA. 

Michael Shannon (Noční zvířata)

Michael Shannon ve filmu Noční zvířata / Nocturnal AnimalsČerným koněm v pětici nominovaných za nejlepší vedlejší roli je pak charismatický herec Michael Shannon, který byl nominován za roli detektiva, který pomůže hlavnímu hrdinovi v podání Jakea Gyllenhaala vypátrat a pomstít únosce své ženy a dcery, kterého představoval Aaron Taylor-Johnson, v kriminálním dramatu Noční zvířata. Shannon je ve filmu znamenitý, ostatně jako vždy, přesto je bez šance na zisk zlaté sošky. Zajímavostí je, že Shannon nebyl nominován na Zlatý glóbus, kde dostal přednost jeho kolega Taylor-Johnson, který nakonec i cenu překvapivě získal. V oscarových nominacích se pro změnu nevyskytuje Taylor-Johnson. Pro Shannona jde o druhou nominaci za vedlejší roli. Ta první byla za drama Nouzový východ

And The Oscar Goes to…

Tip je buďto Mahershala Ali, nebo Jeff Bridges.

Šance podle Filmserveru:

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Opičí muž (30.01.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Ryan Gosling je Kaskadér (02.11.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Denzel Washington se vrací na trůn (04.09.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu